גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למי קראתם פודינג: הסוטלאץ' עושה קאמבק טעים במיוחד

הסוטלאץ', הקינוח הקטיפתי עתיר החלב והאורז, נהנה לאחרונה מעניין מחודש ומפרשנויות מגוונות במסעדות רשת ושפים כאחד: בטוויסט טרופי עם קוקוס ואננס, עם הל וזעפרן בנוסח ההודי, בגרסה צרפתית עם רוטב אנגלז וכמובן ברוח המסורת הטורקית-בלקנית הוותיקה

סוטלאץ' בארוחת בוקר בנוסח טורקי במסעדת בנדיקט / צילום: שרית גופן
סוטלאץ' בארוחת בוקר בנוסח טורקי במסעדת בנדיקט / צילום: שרית גופן

ריח ים עומד באוויר בכפר קראקוי (Karakoy), כפר הקראים העתיק של איסטנבול. בימי הביניים נמנו עם הזרם הדתי-יהודי הזה כמחצית מיהודי העולם. לאחר כיבוש ארץ-ישראל על-ידי הצלבנים (1099) נמלטו אל ביזנטיון. את בתיהם הקימו מחוץ לחומת הבירה קונסטנטינופול, בנקודת המפגש של מיצרי הבוספורוס עם לשון הים קרן הזהב, בין שחפים רעבים וקולניים ונתזי רוח-ים.

מהקראים של איסטנבול נותר רק שמו של קראקוי שבמרכזה, רובע מתחדש, עתיר ברים מערביים מחד ובתי בקלאבה מסורתיים מאידך - אלטרנטיבה אסלאמית לצעירי העיר האדוקים, שהחליפו את הראקי בתה רותח.

העגלה הצבעונית של אדם באבא מסתתרת כאן בקצה סמטה ללא מוצא. מתחת לאור ניאון בוהק, מסודרות שורות-שורות של סוטלאץ', באמצע הדרך בין בראסרי עתיר צעירים מזוקנים, מחוררים בנזמים שונים ומשונים, לבין בית הבקלאבה האגדי גולואואלו, המאוכלס בזוגות מאורסים, צעירים כמותם, שבוהים זה בעיני זו, בלי לגעת כמובן.

איסטנבול. עגלת הסוטלאץ' של אדם באבא / צילום: רועי ירושלמי

את הסוטלאץ', הקינוח הקטיפתי עתיר החלב והאורז העגול מהים השחור, מכין האלבני הזקן בשתי גרסאות: יהודית-ספרדית, עם מעטה קינמון בצד השמאלי של העגלה, ושזופה ואפויה, עטויה בכיסוי זהוב, כמעט שרוף, בצד הימני.

"בכל שנה אני מכין פחות ופחות סוטלאץ' קינמון", ממלמל אדם באבא הביישן. היהודים והיוונים שגרו כאן במשך מאות שנים וביכרו את הטעמים העדינים, כבר לא כאן, והצעירים - גם המזוקנים הדתיים וגם המזוקנים עם עגילי החישוק באף - לא מעריכים ניואנסים, התאונן בשקט הבאבא המזוקן מהבלקן. כך חולפת לה תהילת עולם.

פודינג חובק עולם

את קינוחי האורז החלב ייצרו לראשונה בצפון-הודו, אלפי שנים לפני הספירה הנוצרית. משם הם הגיעו לפרס, תובלו בזעפרן, והתגלגלו אל ארצות ערב ולחליפות קורדובה שבספרד, שם זוכה הווריאציה המקומית, ארוז קון לצ'ה, למעמד קאנוני עד היום, מורשת קולינרית מתור הזהב המוסלמי. למטבח הבלקני הגיעה רפרפת האורז בפליק-פלאק, עם היהודים שגלו מחצי האי האיברי. הזעפרן הוחלף בקינמון - והשאר היסטוריה.

גרסאות של קינוחים ומיני פודינג של אורז נמצאות כיום במרבית מטבחי אירופה והאמריקות. בישראל הייתה פופולרית הגרסה שהביאו עימם הבולגרים, היוונים והטורקים למסעדות העדתיות ואל בתיהם. הטעם, יאמרו מקטרגיו, נרכש במקרה הטוב. גם המראה לא מזמין ולא מדי מלבב, ודאי שבעידן האינסטגרם וקינוחי הרושם. אך לא אלמן ישראל. אלף קילומטרים דרומית לאיסטנבול, בתל -אביב, בחיפה ובירושלים - סוטלאץ' נהנה מעניין מחודש ומפרשנויות שונות של שפים ברחבי הארץ.

הגרסה ההודית עם זעפרן, פירות, שקדים ופיסטוקים / צילום: שאטרסטוק

השפית המוערכת אביבית פריאל מגישה במסעדת אוזריה בתל אביב גרסה יוונית לסוטלאץ' כספיישל על בסיס קבוע; השף אוראל קמחי ("פופינה") עושה כן עם מנה של פודינג אורז בטוויסט טרופי על בסיס חלב קוקוס ועם אננס כבוש ברום חם, קרם מנגו וסורבה קוקוס.

רינה פושקרנה מגישה כבר עשרות שנים "אלאיצ'י קהיר", קינוח אורז הודי שנהנה ממקום של כבוד ברשת מסעדות טנדורי (ראו מתכון).

בבר א ואן התל -אביבי מגיש השף עינב אזגורי פודינג אורז בטוויסט צרפתי. אזגורי: *הוא נקרא ריז או לה (riz au lait) ובתרגום חופשי - אורז מבושל בחלב, שלו אנו מוסיפים רוטב אנגלז ושמנת מוקצפת. לא דיאטתי, אבל בהחלט טעים. בקבוצת מסעדות ארוחת הבוקר בנדיקט מגישים סוטלאץ' במסגרת "בוקר טורקי" - אורז מבושל בחלב מוגש עם בננה פרוסה, תות פרוס, גרנולה, מטבעות שוקולד מריר וקוקוס קלוי.

אפילו בקופיקס אפשר למצוא סוטלאץ' (וגם בסופרמרקטים כמובן), שלא לדבר על הוותיקים שעדיין עושים כן ביפו, חלקם עוד משנות ה-50: בורקס ליאון, מונקה, ויטושה הבולגרית. סוטלאץ' טורקי ביתי מכינה גם המצטרפת החדשה בשכונת התקווה - דילק, המגישה אותו כקינוח יחיד ובודד לצד הסו בורק הטורקי שמכינה כאן מבצק ביתי. בקיצור: סוטלאץ' הוא המלבי החדש.

אלאיצ'י קיר, הגרסה ההודית / צילום: שאטרסטוק

טורקיה בפרשנות אישית

קולה הגבוה של ילדת הפלא מוג'דה ממלא את החלל הנאה של מסעדת אונזה שבשוק הפשפשים של יפו. המסעדה, שהחלה את דרכה לפני ארבע שנים כביסטרו, הפכה בשנתיים האחרונות לבר אוכל טורקי, בפרשנות אישית של השפים הצעירים אריק דרחני ומולי מגריסו. מה שהחל כערב שבועי הפך לתפריט קבוע, שכולו הומאז' לאיסטנבול ולמטבחים האזוריים השונים של טורקיה.

"הכרנו במטבח של מסעדת יפו-תל-אביב ונוצר בינינו מיד קליק", אומר דרחני. "את המסעדה עזבנו כדי להקים יחד קייטרינג מסוגנן. אבל תוך כדי שאנחנו מאכילים את העשירון באוכל מולקולרי עם קציפות, חלמנו על אוכל אמיתי, אותנטי. כך, בסוף כל אירוע, מצאנו את עצמנו בשיפודיות או אצל האמא והסבתא הטורקיות של מולי.

"בסוף החלטנו ללכת על האוכל הזה גם במטבח שלנו. השקענו במחקר, נסענו לאיסטנבול כמה פעמים, קראנו ספרי בישול וניסינו מתכונים. אחרי תקופה ממושכת של טסטים פנינו ל'אונזה', והצענו להם שנכין מנות בערב מיוחד. הערב הפך ליום שבועי - ולבסוף לתפריט הקבוע של המסעדה", מספר דרחני.

 הנוסח הטורקי-יהודי, עם הקינמון / צילום: שאטרסטוק

"בשלב יחסית מוקדם, היינו צריכים לקבל החלטה - או ליצור אוכל טורקי אמיתי, הארדקור, או לתת לו פרשנות אישית, אינטרפרטציה על מנות קלאסיות. את כל חומרי הגלם של המטבח של איסטנבול אין כאן. גם גריל פחמים זו בעיה, ומכיוון שלחקות לא רצינו, החלטנו ללכת על האפשרות השנייה".

כך נולד גם הסוטלאץ' של אונזה: במקום הקינמון המסורתי מצטווים כאן אורז ריזוטו עגול ועתיר עמילן לקראמבל חלבה, בננות חמות ומקורמלות וגלידת קרמל מלוחה. "בטורקיה יש הבדל משמעותי בווריאציות בקינוחים. עולם של מרקמים - מממש רך, על גבול הנוזלי, ועד למוצקים; יש מגוון של תוספות טעם כמו גרניום ריחני וכמובן אפייה מול הגשה קרה. הרגשנו נוח לתת גם את הטוויסט שלנו - קצת חם כמו רוז בחליב, דייסת האורז העיראקית שהיו אוכלים בבית שלי, וגם רענן עם קצפת וגלידה קרה".

אלאיצ'י קיר (Elaichi Kheer)

קינוח אורז והל הודי. מגישים קר בימים חמים וחם בימים קרים

חומרים:

1/2 כוס אורז בסמטי

2 כפות חמאה

4 תרמילי הל

1 כף שקדים טחונים

קורט זעפרן מושרה בכפית חלב חם

2 ליטר חלב

1/2 כוס סוכר

לקישוט: שקדים טחונים וצימוקים

הכנה:

טוחנים את האורז במעבד מזון עם להב מתכת. מוציאים מהקערה ושומרים בצד.

ממיסים חמאה בסיר כבד על להבה נמוכה. מוסיפים שקדים, את האורז הטחון והל. מטגנים כחצי דקה תוך ערבוב. מוסיפים את החלב ומביאים לרתיחה על להבה בינונית, תוך ערבוב מתמיד כדי למנוע יצירת גושים. מנמיכים להבה למינימום ומבשלים ברתיחה עדינה במשך 10 דקות.

מוסיפים את הסוכר ואת הזעפרן ומבשלים עוד 10 דקות, כשמדי פעם מערבבים כדי למנוע מהחלב להידבק לסיר. מסירים מהאש ויוצקים את התערובת הסמיכה לקעריות הגשה. מקשטים עם השקדים והצימוקים.

מתכון של רינה פושקרנה, "טנדורי"

עוד כתבות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה