גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראשי סיעות הקואליציה לקחו לנתניהו את הצעצוע

גפני התנגד בתוקף ■ כחלון ולבני התחבקו ■ פעילי ליכוד יצאו נגד ליברמן ■ כך התגייסה המערכת הפוליטית כדי למנוע בחירות בחודש יוני

ביום שני בלילה, היה ברור שראש הממשלה בנימין נתניהו זורם עם רעיון הבחירות. נתניהו הוקסם מ"קמפיין לוח השנה", ההמראה בסקרים ובמיוחד מימי ההמתנה - לא אלה שעד לפתיחת מלחמה, אלא הימים שבין סיכום ראיות המשטרה להחלטת מנדלבליט - בהם ניתן לבצר את נרטיב הנרדפות והמסכנות. ואז הבריק רעיון במוחם של ראשי הסיעות השותפות לליכוד.

איך לוקחים לנתניהו את הצעצוע החדש שלו, בחירות ב-26 ביוני, קצת אחרי יום ירושלים, קצת אחרי פתיחת השגרירות האמריקאית, קצת אחרי ביקור הנשיא טראמפ ויממה אחרי ביקור מלכותי של הנסיך ויליאם בישראל? איך חוסמים את בחירות הבזק הללו?

אאוריקה. מוח מבריק יש לחברים הבכירים, הן בקואליציה והן באופוזיציה.

מאפשרים לליכוד, אולי יחד עם המחנה הציוני, לקדם את הצעת החוק הפרטית לשינוי מועד הבחירות, אך בהסכמה שקטה בין ימין ימין לשמאל שמאל וגם מרכז, מאריכים את הדיונים בוועדות בין הקריאה הטרומית לקריאה הראשונה, השנייה והשלישית. פסח יעבור, הקיץ יגיע וחוק הקדמת הבחירות, יוזמה לכאורה של הליכוד ימוסמס עד שיושג תאריך נוח יותר, אי שם בספטמבר או באוקטובר.

זו אולי הסיבה שביום שלישי בערב, אחרי ועדת השרים לחקיקה בה הצביעה השרה סופה לנדבר נגד חוק הגיוס, החליט ראש הממשלה נתניהו שלא לפטר אותה ולא לצאת לבחירות בזק.

לא תרגיל מקורי במיוחד

התרגיל הפוליטי עצמו נחמד, סביר. לא בטוח שזה היה בכלל עובד. החברים בליכוד לא נולדו אתמול ולא עשו אותם באצבע. יתכן שזה גם לא תרגיל מקורי, אבל אין ספק שהחלק המרתק אליו נחשפנו השבוע היה עומק שיתוף-הפעולה והאמון הסמוי והגלוי בין סיעות בכירות בקואליציה - ש"ס, הבית היהודי, כולנו וישראל ביתנו - לבין המחנה הציוני.

המחשבה שבוועדות הכנסת בשבועות הקרובים, תכננו לשבת חברי הכנסת של ש"ס, הבית היהודי, אפילו גורמים מסוימים בתוך יהדות התורה - והיו מסייעים בידי אנשי העבודה למרוח את הזמן עד להצבעה בקריאה ראשונה על הצעת החוק להקדמת הבחירות וזאת בניגוד למשטר ההצלפות הקבוע של יו"ר הקואליציה דוד אמסלם ואף השליטה המלאה של קודמו, ח"כ ביטן נראית כדמיונית. התכנון האסטרטגי המשותף בין הצדדים, זה האלמנט שהסעיר את הזירה. ח"כ גפני, יו"ר ועדת הכספים נשמע כאומר לח"כים במהלך השבוע: "אנחנו לא ניתן לזה לקרות מעכשיו לעכשיו (הבחירות). אנחנו הבהרנו לו (לנתניהו) שלא יקום ולא יהיה. הוא פותח איתנו חזית".

ביום רביעי מאוחר בלילה, בשעות של סיום ההצבעה על התקציב וחוק ההסדרים ניתן היה לראות במצלמות הטלוויזיה את ח"כ ציפי לבני מתחבקת ומפטפטת בהקלה ובחברות עם יו"ר כולנו משה כחלון. שעה קודם לכן, כחלון, שקד ובנט ישבו בניחותא ושוחחו בעת ההצבעה במליאה. חברותא. כיפאק היי, התמרונים צלחו. גם ח"כ יואל חסון דפק חיוך רחב. בשולחן הממשלה חסר היה ראש הממשלה נתניהו, שנותר חולה בבית.

בשיחה עם "גלובס" חסון אמר: "כולם ידעו למה נתניהו רצה את יוני. זה המרוץ שלו אל מול היועץ המשפטי, להספיק הכל לפני כתב אישום. אני לא הסכמתי לשתף פעולה עם זה. העם לא צריך לבחור אדם, ורק אחרי זה להגיע לשימוע ולגלות את הפרטים. גורמים מהקואליציה עשו אצלי בירורים ואני אמרתי להם, נתמוך בפיזור הכנסת, אבל לגבי התאריך ננהל משא ומתן. שאלו אותנו באופן מפורש על ה 26 ביוני, ואמרתי להם, 'לא. לא בתאריך הזה'".

יושב מבחוץ וצופה, יו"ר העבודה אבי גבאי הסופג מתקפות מבית ממפלגתו, אבל האמת היא שהוא הבהיר בצורה הפומבית ומפורשת - קודם כל בחירות, אין תיאום עם ש"ס או אף אחד אחר. "אני רוצה בחירות. נקודה", הוא אמר", ושמר על תדמיתו נקייה. הוא נתן לחיילים שלו בכנסת ללכלך את הידיים. מבחינת גבאי, רק נתניהו הוצג כמי שברח מבחירות. לא הוא.

אך מצבה של מפלגת העבודה קריטי. קריטי כי בקרב ציבור הבוחרים המתוסכל מראש הממשלה נתניהו ושואף להחליפו, אנשים מחפשים להחליט מי מבין הבולטים בשמאל מרכז יזרום פנימה לממשלה בראשות נתניהו בפעם הבאה (אם אכן נתניהו ישרוד את כל הטלטלות) ומי לא יסכים להיות שותף של מועמד החשוד בפלילים, בשוחד בשני מקרים ונחקר בסיפור שוחד גדול נוסף (תיק 4000).

השבוע הבהיר יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, שלא ישב בקואליציה עם ראש ממשלה שיש נגדו כתב אישום. מכלל הן, מבינים את הלאו. הוא עשוי לשבת בממשלה עם ראש ממשלה לפני שהוגש נגדו כתב אישום. למרות תובנותיו של לפיד שנאמרו בראיונות בתקשורת, על פיהם הליכוד יפסיד ונתניהו יפרוש, וכך תתפנה הדרך לקואליציית ליכוד-יש עתיד, הרי שכולם מבינים שנתניהו בהחלט עשוי לנצח, לפני כתב אישום, תוך כדי כתב אישום, אפילו אחריו. מה אז? הרי לא מדובר בדיון תיאורטי, אלא באירועים המתגלגלים בפני הציבור יום יום. השבוע המדינה כמעט והלכה לבחירות ואם זה היה קורה, המערכה היתה מסתיימת לפני החלטת מנדלבליט ועם נתניהו מוביל, ודרכו של לפיד היתה נסללת לתוך הקואליציה הבאה. הוא התחייב שלא יצטרף לראש ממשלה שיש נגדו כתב אישום. אבל לפני כתב האישום? כאשר הציבור רוצה בנתניהו? איזה ברירה נותרה.

וכך ההתבטאות המפורשת של גבאי, שהוא לא יהיה חלק ממשלת נתניהו, לפני אחרי או תוך כדי כתב אישום - היא קריטית.

לפני כתיבת הטור פניתי אל גבאי, לוודא זאת שוב. "בוודאי", השיב לי גבאי, "זה נאמר פומבית, זה מופיע בקטעי וידאו. לא אשב עם נתניהו גם לפני כתב האישום, גם לפני ההחלטה של היועץ המשפטי לממשלה".

הדברים לא קרו מעצמם

חלק מהמהלכים הפוליטיים נראו כאילו ניטלו מתוך סדרות פוליטיות טובות. הציבור אולי חושב שהדברים קרו מעצמם, אבל פוליטיקאים עמם שוחחתי מתארים מהלכי תמרון מחושבים, מתוזמנים. הנה שתי דוגמאות.

הדוגמא הראשונה קשורה להתנגדות של קבוצות בתוך הליכוד לליברמן: החל מיום ב' בלילה, החל לפעפע בקבוצות הווטסאפ של הליכוד דרישה נחרצת שלא לאפשר לנתניהו לשלב זרועות עם אביגדור ליברמן, לקראת רשימה משותפת לכנסת הבאה. השמועות על סגירה בין ליברמן לנתניהו הגיעו לכל פינה אפשרית. היחידים שלא ידעו על הסיכום הזה, היו ליברמן ונתניהו עצמם. אחד מן הפוקדים הראשיים של הליכוד, נתן אנגלסמן, הפגיז את קבוצות הווטסאפ: "לא נסכים לשריון ליברמן בליכוד! אנו חברי המרכז מודיעים בזאת כי מי שפירק ממשלת ימין לא ישוריין ברשימת הליכוד לכנסת!".

אנגלסמן פועל מתוך אידיאולוגיה. הנחת המוצא שלו היתה שליברמן "אינו מתאבד שיעי". הוא קורא את הסקרים ומבין שהליכה לבחירות ברשימה עצמאית היא סכנה עבורו.

אך ל"גלובס" נודע שברקע הקריאות האלה, של אנגלסמן ושל אחרים, לחסום חיבור אפשרי בין נתניהו לליברמן, ניצבו שחקנים פוליטים מסויימים שמשכו חזק בחוטים. משחקי הכוח בתוך הליכוד כה מוכרים וידועים לרבים בזירה הפוליטית, כך שיש מי שיודעים באיזה כפתורים יש לגעת, כדי לייצר סחף מלמטה. הקורא הסביר יכול לשאול, מה הקשר בין הפעלת הלחץ לאי איחוד עם ליברמן לבין הורדת מוטיביציה להליכה לבחירות, אך כך הדברים עובדים. ובכן, מהומה פנימית בתוך פעילי הליכוד, נגד איחוד, משמעה גם לחץ שלא לפרק את הממשלה.

עניין נוסף קשור לשכנוע של מובילי דעה בימין הלאומי לכתוב נגד פיזור הכנסת: עוד התרחשות, שנראתה כאילו טבעית, הם טורי דעה ועמדות של כותבים בימין. ביום ג' בבוקר ובצהריים, בתזמון קוסמי צצו מובילי דעה שהסבירו בישירות שפיזור הכנסת בעת הזו, בהחלטה שהיא של נתניהו, ורק של נתניהו, תפגע בימין.

הרב דרוקמן פרסם בבוקר שלישי סביב השעה 11 בבוקר, באתר ערוץ 7: "אסור בשום פנים ואופן להפיל ממשלת ימין. אני פונה בפניה נרגשת לראש הממשלה ולכל מרכיבי הקואליציה, אסור לעשות מעשה כזה. מי מבטיח לנו איזו ממשלה תבוא במקומה? יש לממשלה הנוכחית הרבה מה לעשות בפיתוח ארץ ישראל וקידום מדינת ישראל".

אריאל כהנא ממקור ראשון פרסם טור נחרץ תחת הכותרת "מעשה הפקרות: מדוע אסור להקדים את הבחירות?", בו כתב "קשה להצביע ולו על סיבה טובה אחת ללכת לבחירות מוקדמות. מאידך, יש שפע נימוקים מדוע להימנע מהן". בעוד הדעות של הכותבים הן אידיאולוגיות, ומבוססות לחלוטין על ערכיהם ותפיסותיהן, ל"גלובס" נודע שחלק מן הפוליטיקאים בימין עודדו ואף תמרצו את התזמון. היה חשוב לאוורר את הדעות האלה, במיוחד באותה השעה.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה