זו כבר מגמה: עוד סימנים לפיצוץ בועת הנדל"ן

מה עוד צריך לקרות בשביל שכל חסידי התיאוריה שדירות הן ההשקעה הטובה ביותר לאורך זמן (הן לא), יודו ש"משהו" קורה בשוק הדיור, וה"משהו" הזה לא מסתדר עם התיאוריות שלהם?

נתוני נדל"ן / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
נתוני נדל"ן / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

1. מה עוד צריך לקרות בשביל שכל חסידי "מחירי הדירות בישראל יעלו לנצח נצחים", יודו לפחות שעליית מחירי הדירות נבלמה? מה עוד צריך לקרות בשביל שכל חסידי התיאוריה שדירות הן ההשקעה הטובה ביותר לאורך זמן (הן לא), יודו ש"משהו" קורה בשוק הדיור, וה"משהו" הזה לא מסתדר עם התיאוריות שלהם? מה עוד צריך לקרות עוד בשביל שהמגמה הנוכחית בשוק הדיור כפי שמסתמנת בנתוני הלמ"ס בארבעת החודשים האחרונים, תגיע לכותרות הראשיות של העיתונים, בדיוק כפי שהן הגיעו בכותרות מאירות עיניים כשהמגמה הצביעה על המשך העליות בשוק הדיור? מה עוד צריך לקרות בשביל שכותרות שגויות כמו "הדירות עולות פחות" כפי שמתפרסמות היום, יוחלפו בכותרת הנכונה: "מגמת ירידה (אפשר להוסיף את המילה 'משמעותית') בשוק הדיור בארבעת החודשים האחרונים"? מה עוד צריך לקרות בשביל שהתקשורת תתחיל לתווך לציבור את הנתונים האמיתיים ואת המציאות כפי שהיא משתקפת מהעובדות - בשוק הדיור?

2. סיפרו לנו שיש בשוק הדיור ביקושים "כבושים", סיפרו לנו שירידה של שלושה חודשים ברצף כבר הייתה בעבר בתקופת ההמתנה למע"מ אפס ולכן לא צריך לקחת אותה ברצינות, סיפרו לנו שתוכנית "מחיר למשתכן" רק תלבה את הביקושים בעתיד, סיפרו לנו שיכול להיות שזו טעות=סטייה סטטיסטית בסך הכל, למרות שאם הסטייה הייתה למעלה היא הייתה מלווה בכותרות ענק. אז סיפרו לנו. המדד האחרון של הלמ"ס סיפר לנו סיפור אחר לגמרי: מדד מחירי הדיור בדצמבר 2017 - ינואר 2018 ירד ב-1%, חודש רביעי רצוף של ירידות, ובסך הכל ירידה מצטברת של קצת יותר מ-2%. כל ששת המחוזות שכלולים במדד רשמו ירידות בחודש האחרון: במחוז ירושלים ירדו מחירי הדירות ב-3.1%, בצפון ב-1.6%, בתל-אביב ב-0.8%, בחיפה ב-0.4%, במרכז ב-0.3% ובדרום ב-0.3%. במדד הדירות החדשות הירידה הייתה משמעותית עוד יותר - של 2.1%(!) בחודש בודד (האחרון שנמדד) כאשר שיעור העסקאות בתמיכה ממשלתית שהשתתפו בחישוב מדד הדירות החדשות היווה כ-20% ביחס לשיעורם בחודש שעבר שעמד על כ-25%.

אז מה עוד צריך לקרות שכל השחקנים בשוק הנדל"ן, כולל כלי התקשורת שמסקרים את התחום הזה, יודו ש"משהו" קורה בשוק הדיור? שארבעה חודשים של ירידה ברצף וירידה לא מינורית בכלל, יכולה להעיד, אולי, רק אולי, שיש סימנים של פיצוץ בבועת הנדל"ן?

3. אל תתרשמו מראיונות של יזמי נדל"ן שמתארים לכם שמחירי הדירות ימשיכו לעלות, למרות נתוני הלמ"ס האחרונים. זה הג'וב שלהם, כמוכרי דירות: להיות אופטימיים לנצח. אלא שמה שהם אומרים לכלי התקשורת, הוא לא בדיוק מה שהם כותבים בדוחות הכספיים - שם הם נזהרים הרבה יותר, ושם גם נחשפת האמת. הנה סקירה של חברת אפריקה מגורים, אחת החברות הגדולות בישראל לבניית דירות, על תוכנית מחיר למשתכן: "על-פי הודעת משרד הבינוי והשיכון, במהלך 2017 שווקו כ-70 אלף יחידות דיור. מספר הזכאים אשר נרשמו לתוכנית עומד על כ-55 אלף ומספר הזוכים עומד על כ-42 אלף, מתוכם כ-9,000 יחידות דיור בשלבים שונים להוצאת היתרי בנייה וכ-8,700 יחידות בשלבי בנייה.... להערכת החברה, צפוי להימשך גל מכרזים משמעותי במטרה להגדיל את ההיצע. החברה מעריכה שמפאת מחזור החיים הארוך של הפעילות בענף הנדל"ן, ההשפעה של מהלכי השיווק (של תוכנית למשתכן) צפויה לבוא לידי ביטוי רק תוך מספר שנים... החברה מעריכה כי תהיה שונות בין אזורים גאוגרפיים שונים בארץ, אשר יושפעו בנפרד ממהלכי הממשלה, בעיקר בכמות הביקושים ובהתאם -במחירי הדירות והשכירות".

הנה כי כן, אחת מחברות הנדל"ן הגדולה בארץ, מודה בעצם, שיש השפעה לתוכנית מחיר למשתכן, גם אם היא תהיה בטווח יותר רחוק, אבל היא מודה שתהיה לכך השפעה, בניגוד גמור לכל ההצהרות של החברות בתקשורת. אני מניח שבשבוע הקרוב נראה עוד מתקפת ראיונות של יזמי נדל"ן עם הסיסמאות הרגילות. זה רק משקף את הלחץ שלהם. בדבר אחד אפשר להסכים עם שחקני הנדל"ן: שהריבית הרצפתית עדיין תומכת בביקושים, אלא שעידן הכסף הזול עומד גם הוא להסתיים.

לתקשורת יש, אם כן, תפקיד חשוב מאוד, בלהציף את המציאות, כפי שהיא משתקפת בבירור מהנתונים האחרונים. ככל שההכרה מחלחלת שמשהו משתנה בשוק הדיור, אז יש השפעה וחשיבות גם לפסיכולוגיה ולמומנטום - כמו בכל שוק, כך גם בשוק הנדל"ן. אם ההכרה הזו תשתלט על הקונים, והיא הולכת ומשתלטת, לחץ המחירים כלפי מטה רק יילך ויגבר.

4. אתמול התרחשה "קטטה" קטנה, אם אפשר לקרוא לזה כך, בין הלמ"ס למשרד האוצר. הלמ"ס שב, אחרי תקופה ארוכה מאוד, לפרסם את המלאי הלא מכור של הדירות. לפי הלמ"ס בסוף ינואר 2018 עמד מספר הדירות החדשות שנותרו למכירה בבנייה ביוזמה פרטית בלבד על 22,838 דירות ומספר חודשי ההיצע שלהם עמד על 13.3 חודשים. משרד האוצר מיהר להוציא הודעה חריגה בזו הלשון (על רקע הכרזתו של כחלון בעבר שהמלאי הלא מכור עומד על כ-50 אלף): "משרד האוצר מבקש להדגיש כי נתוני הלמ"ס כוללים מכירות במסגרת 'מחיר למשתכן' - כפי שהלמ"ס מציין בהודעתו. המכירות במסגרת תוכנית זו מתאפיינות בסמיכות רבה ביחס למועד מתן היתר הבנייה, זאת בניגוד גמור למכירת דירות בשוק החופשי. לפיכך, ההאצה שנרשמה בשנה האחרונה במכירת דירות במסגרת 'מחיר למשתכן' יש בה כדי להטות כלפי מטה את מלאי הדירות החדשות שלא נמכרו. ניתוח שערכנו מעלה מתאם שלילי גבוה בין מכירות אלו לבין מלאי הדירות הלא מכורות. בנוסף, יצוין כי נתוני מכירת דירות חדשות כפי שדווחו על-ידי הלמ"ס אינם תואמים את הנתונים המנהליים - דיווח הקבלנים לרשות המסים".

האוצר מצא דרך מאוד מנומסת לאמר, בעצם, שדיווחי הקבלנים לרשות המסים ולסקרי הלמ"ס שונים מאוד ומציגים תמונה אחרת לגמרי.