גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיכובים ב-5 עסקאות ביטחוניות בהיקף של יותר ממיליארד דולר

במשרד ההגנה הצ'כי חוששים שהמכ"מים של חברת-הבת של התע"א לא מתחברים למערכות של נאט"ו ■ בינתיים העסקה מתעכבת

מכ"מ / צילום: שאטרסטוק
מכ"מ / צילום: שאטרסטוק

האם עסקת ענק לאספקה של מערכות מכ"ם ישראליות לצבא של צ'כיה תצא לפועל? בימים האחרונים עלו ספקות בנוגע לגורלה של עסקה ביטחונית משמעותית שהיקפה הוערך ב-175 מיליון יורו ובמסגרתה החברה הבת של התעשייה האווירית, אלתא מערכות, התחייבה למכור 8 מערכות של מכ"מים לצבא צ'כיה.

המשבר בעסקה פרץ בעקבות הוראה חדשה של משרד ההגנה הצ'כי לעכבה בשלב זה, מחשש שלא ניתן לחבר את מערכות המכ"ם הישראליות עם מערכות אחרות שמשמשות את כוחות נאט"ו. במשרד ההגנה הצ'כי הגדירו את המתכונת הנוכחית של העסקה "מסוכנת".

מדובר במכ"מים ניידים ורב-זרועיים שאמורים לשמש את כוחות צבא צ'כיה, מדגם ELM-2084. מכ"מים מדגם זה משמשים את צה"ל בין השאר למשימות של איכון מקורות ירי של רקטות לעבר שטח ישראל. הם משמשים גם את מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר בהפעלת המערכת להגנה אקטיבית מפני רקטות - כיפת ברזל. נוסף על יכולתם של מכ"מים מסדרה זו לזהות ירי של רקטות, הם גם מסוגלים לחשב את מסלול מעוף הרקטה ולספק הערכה מדויקת על מקום נפילתה. בזכות יכולת ייחודית זו, מערכת כיפת ברזל מקיימת "כלכלת קרב" ומשגרת טילים מיירטים רק לעבר רקטות שצפויות לפגוע במקומות מאוכלסים.

בשנים האחרונות אלתא מערכות מכרה כ-100 מכ"מים מסוג זה לשורה של מדינות בעולם ובהיקף כולל שהוערך בכ 2 מיליארד דולר.

עסקת המכ"מים עם צ'כיה סוכמה כבר לפני כשנה וחצי. לדברי גורם בתעשיות הביטחוניות, "זה מקרה מוזר, כי לא ברור מה הצ'כים גילו פתאום, בשלב כל כך מתקדם לקראת ביצוע העסקה". על רקע העיכובים, צפויי משרד ההגנה הצ'כי לקיים בחודש הקרוב דיונים בנושא שבהם יוכרע גורל העסקה.

מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה ל"גלובס" כי "החברה אינה מתייחסת לעסקאות שהיא עושה וללקוחותיה".

העיכוב בעסקה בצ'כיה בולט בייחוד על רקע מספר עסקאות משמעותיות אחרות של התעשייה האווירית בעולם שביצוען מתעכב: בתע"א ממתינים להחלטות חדשות שיתקבלו בגרמניה ויאפשרו להוציא לפועל עסקה להחכרת מל"טים בהיקף של כ-600 מיליון אירו. העסקה מתעכבת מזה כשנה, ותקועה בשל התנגדות חברי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, השותפה הקואליציונית של הקנצלרית אנגלה מרקל. המפלגה מתנגדת עקרונית להצטיידות במל"טים חמושים שמאפשרים ביצוע משימות חיסול.

נוסף על עסקה זו, בתע"א ממתינים כבר מספר שנים לביצוע של עסקה משמעותית נוספת, בהיקף שהוערך במאות מיליוני דולרים בברזיל, להסבת מטוסים מדגם בואינג 767 מתצורה של מטוסי נוסעים לתצורה של מטוסי תדלוק שישמשו למשימות של תדלוק אווירי של מטוסי חיל האוויר הברזילאי.

מדובר בעסקה שגובשה כבר ב-2013 וביצועה מתעכב על רקע משבר כלכלי שפקד מאז את ברזיל. חרף הקשיים שאליהם נקלעה העסקה, הנהלת התע"א ניסתה כמה פעמים לאפשר את הוצאתה לפועל אך בינתיים, לא ידוע על התקדמות משמעותית בנושא.

בזמן שהתע"א מחכה להוצאתן לפועל של עסקאות אלה, החברה ממתינה גם להכרעות שיתקבלו בהודו, שנחשבת לשוק יעד מרכזי שלה, בנוגע לתוכניות לרכישת מל"טים ומטוסי משימה. בשנה שעברה חתמה תע"א בהודו על העסקה שהוגדרה "העסקה הביטחונית הגדולה בתולדות ישראל", למכירת מערכות של טילי הגנה מסוג ברק 8. היקף העסקה הוא כ-2.5 מיליארד דולר: "בהודו הדברים תמיד קורים לאט מאוד, וכך גם במקרה הזה. גם בתוכנית ההצטיידות הגדולה בטילי ברק 8 עבר זמן רב עד שהודו הגיעה למצב של חתימה על עסקת הענק", אמר גורם בתעשיות הביטחוניות.

עסקה ביטחונית נוספת עם הודו שמעליה מרחף סימן שאלה גדול ובינתיים ביצועה מתעכב קשורה לחברה ביטחונית ממשלתית אחרת, רפאל מערכות לחימה: מדובר בעסקה למכירת אלפי טילים נגד טנקים (נ"ט) מסוג "ספייק" ומאות משגרים מותאמים בסכום כולל של כחצי מיליארד דולר. הסיבה לעיכוב היא ויכוח פנימי בתוך מערכת הביטחון ההודית, מסביב לשאלה אם להצטייד בטילים הישראליים או להמתין להבשלת הפיתוח של טיל נ"ט חדש מתוצרת הודית בשם NAG-190. בתחילת החודש ההודים דיווחו על סדרת ניסויים מוצלחת בטיל זה- אך עדיין לא ברור מתי הוא יגיע לבשלות מבצעית.

נקבע המועד למכירתה של תעש לאלביט: 1 ביולי 2018

משרד האוצר מתכוון למכור את תעש לאלביט מערכות עד ה-1 ביולי השנה, כך עולה מהודעה של החברה הבת של תעש, עשות אשקלון, לבורסה. בהודעה, שנמסרה הבוקר (א'), נכתב כי משרד האוצר, שמקדם את ההפרטה של החברה הביטחונית-ממשלתית, הודיע לה כי המועד הצפוי למכירתה לאלביט הוא ה-1 ביולי 2018. עוד נכתב בהודעה לבורסה כי "מכירת המניות כפופה להשלמת הליכי המכירה, לאישור רשות ההגבלים העסקיים ולאישור השרים בהתאם לצו האינטרסים החיוניים".

לפי האישור שנתנה בשבוע שעבר הוועדה למכירת מניות המדינה בתעש לחשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו, תעש תימכר לאלביט, שבבעלות איש העסקים מיקי פדרמן, בסכום של 1.8 מיליארד שקל.

על רקע ההתקדמות המשמעותית במו"מ לקראת מכירת תעש, באלביט החלו להיערך לקראת שינויים במבנה הארגוני של החברה. זאת, לקראת מיזוג הפעילות של תעש ביחידותיה השונות. במסגרת השינויים המתגבשים באלביט, חטיבת היבשה והתקשוב תפוצל, ופעילותן תיעשה בשתי חטיבות נפרדות - כשחלק הארי של פעילות תעש ימוזג לפעילות חטיבת היבשה ובראשה יעמוד בכיר החברה, אודי ורד.

גורם ממשלתי בכיר שהיה מעורב בתהליך ההפרטה של תעש אמר בשיחה עם "גלובס", כי "ההליך כולו נוהל בצורה תקינה, פעלנו על פי הספר וההחלטה שהתקבלה, למכור את תעש לאלביט, היא החלטה נכונה".

המנכ"ל הבא של תע"א: סמנכ"ל או תת-אלוף ומעלה

התעשייה האווירית מאיצה את מהלכיה בחיפוש אחר מנכ"ל חדש לחברה, שיחליף את יוסי וייס שעתיד לפרוש לגמלאות בקיץ הקרוב. וייס הודיע כבר לפני 3 וחצי חודשים לדירקטוריון החברה כי החליט לפרוש מתפקידו וזאת כשימלאו 6 שנים לכהונתו בתפקיד.

לקראת ההליכים לבחירת מנכ"ל חדש הקימה החברה ועדת איתור, בראשות היו"ר הראל לוקר. בסוף השבוע האחרון החברה פרסמה מודעת "דרושים" לתפקיד זה וממנה עולה כי כל מועמד יידרש לעמוד בשורה של תנאי סף כמו תואר אקדמי בהנדסה, כלכלה, ראיית חשבון, מנהל עסקים, משפטים, מינהל ציבורי או תואר שנוגע לתחום עיסוקה העיקרי של החברה, כמו ביטחון, חלל, תוכנה ומודיעין, תעופה ואלקטרוניקה.

בין תנאי הסף שנקבעו, גם ניסיון בתפקיד של סמנכ"ל או כהונה בתפקיד בדרגת תת-אלוף בצה"ל, או בדרגה מקבילה בגוף אחר שבו מועסקים או משרתים לפחות 700 איש ומנהל היקף מכירות או תקציב של 700 מיליון שקל לפחות.

קריטריונים נדרשים נוספים לתפקיד: יכולת מוכחת של מנהיגות; יחסי אנוש טובים; כושר שכנוע; הנעת מנהלים ועובדים; עמידה בלחצים; ייצוגיות ויכולות טובות בניהול מו"מ.

לצד חיפושיה אחר מנכ"ל חדש, הנהלת תע"א צפויה למנות בקרוב בעלי תפקידים בכירים נוספים ובהם מנכ"ל חדש לחברת הבת שלה, אלתא מערכות; סמנכ"ל שינהל את פעילות החברה בארה"ב וסמנכ"ל למשאבי אנוש.

עסקאות ביטחוניות תקועות:

העסקה: החכרת מל"טים מתקדמים לגרמניה

■ החברה: תע"א

■ ההיקף: כ-600 מיליון אירו

■ הסיבה: התנגדות פוליטית פנימית בגרמניה

העסקה: מכירת טילי 'ספייק' להודו

■ החברה: רפאל

■ ההיקף: כחצי מיליארד דולר

■ הסיבה: מחלוקות פנימיות במערכת הביטחון ההודית

העסקה: הסבת מטוסים לתדלוק אווירי בברזיל

■ החברה: תע"א

■ ההיקף: כמה מאות מיליוני דולרים

■ הסיבה: משבר כלכלי בברזיל

העסקה: מכירת מל"טים מתאבדים למדינה זרה

■ החברה: אירונאוטיקס

■ ההיקף: כמה עשרות מיליוני דולרים

■ הסיבה: רישיון היצוא הוקפא בשל חקירה שעל פרטיה הוטל צו איסור פרסום

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין