גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 אחר הצהרים - שעת האקשן בבורסה

שעות הנעילה בוול סטריט היו דרמטיות גם לפני 20 שנה, אבל בשנים האחרונות הן הפכו לדרמטיות יותר, כשהן מרכזות חלק גדול יותר מנפח המסחר הכולל ■ למה זה קורה?

בורסת ניו יורק / צילום:  אנדרו קלי, רויטרס
בורסת ניו יורק / צילום: אנדרו קלי, רויטרס

ב-15:40 באחד מימי המסחר האחרונים, תריסר ברוקרים בבורסת ניו יורק מיהרו חזרה אל עמדותיהם אחרי הפסקות הפיפי וקפה. הם עטו את אוזניות הטלפונים כדי להיערך לרגעי הנעילה של שוק המניות האמריקאי, רגעי השיא של משקיעים ברחבי העולם. כשהשעון התקרב ל-16:00, גברה ההמולה באולם המסחר של ענקית קרנות הנאמנות ונגארד גרופ במלברן, פנסילבניה, במרחק 160 ק"מ מוול סטריט. ביחידת המניות בארה"ב של ונגארד הכינו עסקאות לביצוע במיליארדי דולר.

במרכז מילווקי, במרחק אלפי ק"מ ממנהטן, מייקל אנטונלי, סוחר של R.W. Baird, הצטרף להמולה של רגעי הנעילה אחר הצהריים, כשהוא מעלעל בנתונים מהבורסות ומכניס פקודות מסחר במניות עבור לקוחות גדולים - קרנות נאמנות ופנסיה.

מיליוני משקיעים, ממורים בגמלאות עד ענקי קרנות גידור, תלויים בעבודת הרגליים הזו של סוחרי כמו אנטונלי בריצה לשעה 16:00, שבה בורסות כמו ניו יורק ונאסד"ק נועלות את יום המסחר בפרץ של פעילות מסחר.

10 מיליארד דולר של מניות בנעילה

NYSE פועלת אמנם בכל יום בין 9.30 ל-16:00 שעון החוף המזרח בארה"ב, אבל האקשן מתרחש יותר מתמיד ברגעי המסחר האחרונים של היום. הברוקרים ב"ביג בורד" (הכינוי של הבורסה) מתקבצים בקומת המסחר כדי להכריז על הוראותיהם האחרונות לפני צלצול הנעילה, שהוא שריד לימי העבר.

בשנה שעברה, 26% מכל פעילות המסחר בבורסה העיקרית של NYSE התרחשה במסחר האחרון של היום, לעומת 17% ב-2012, לפי נתוני הבורסה. בשנה שעברה העסקאות של הנעילה היוו יותר מ-8% מנפח המסחר היומי במניות 500 S&P, כמעט פי ארבע ביחס לשנת 2004, לפי קרדיט סוויס.

משקיעים יחידים אולי עוקבים אחרי השוק לאורך כל יום המסחר, בייחוד בשבועות הסוערים יחסית האחרונים, אבל סביר שהם מחזיקים בקרנות נאמנות או תעודות סל (ETFs), שהערך שלהן תלוי במחירים שנקבעים במכירה הפומבית של נעילת המסחר.

במכירה הזו, הסוחרים שולחים הוראות ביצוע אלקטרוניות ל-NYSE, שבה נסחרות מעל ל-2,000 חברות בלו צ'יפ כמו בואינג, וולט דיסני ואקסון-מובייל. מחשבי הבורסה מתאמים בין מיליוני הוראות הקנייה והמכירה, והמסחר האנושי בקומת המסחר מתערב לעיתים כדי לסייע. לפחות 10 מיליארד דולר של מניות נסחרות במכירה הפומבית הנועלת ביום ממוצע, ומחירי הנעילה הסופיים נקבעים בדרך כלל בשעה 16:05.

ה"נעילה", כפי שמכנים אותה הסוחרים, עולה בחשיבותה כאשר המשקיעים נוהרים לתעודות סל, קרנות נאמנות מדדיות ומכשירים אחרים שעוקבים בצורה פאסיבית אחרי מדדים בשוק המניות. הקרנות הללו מחקות את ההחזקות (הרכב המניות) של מדדים מובילים, כמו 500 S&P, או של סלי מניות. חלק מהן משקף סקטור כלכלי ספציפי, למשל. הקרנות והתעודות הללו צברו פופולריות כאשר המשקיעים הבינו שמעקב אחרי השוק הכללי רווחי יותר בדרך כלל מניסיון להכות את ביצועי השוק על-ידי בחירת מניות מסוימות.

קרנות שעוקבות אחרי מדדי מניות תלויות במקרים רבים בקנייה ומכירה של מניות במחיר האחרון של היום. מנהלי הקרנות חוששים שאם הם יחמיצו את המחיר האחרון, הם יסטו מהמדד או השוק שאחריו הם אמורים לעקוב.

כל זה מצטרף לכוראוגרפיה מסובכת בין סוחרים, בורסות וקרנות בשווי טריליוני דולר. כאשר כל הצדדים עושים את עבודתם, המכירה הפומבית של הנעילה אינה אמורה למשוך תשומת לב מיוחדת בקהילת המשקיעים הרחבה.

אבל הרבה יותר מתמיד מוטל על כף המאזניים. "אם הבורסה הראשית, NYSE או נאסד"ק, לא יכולה לנהל את מכירת הנעילה, זהו חורבן והרס", אומר גרג טוזר, המנהל העולמי לשעבר של המסחר האלקטרוני בקבוצת גולדמן זאקס.

אין מה להגיע לפני 14:00

בתחילת המאה אכלסה קומת המסחר ב-NYSE כ-5,000 סוחרים. בימינו, אוכלוסייתה ביום מסחר רגיל מונה כמה מאות, והיא שקטה ברובה. באחד מימי שני האחרונים, כמה ברוקרים כאלו נשענו אחורנית על כסאותיהם. המסך של אחד מהם, במקום להראות את הנתונים הרגילים בירוק ואדום, הראה דווקא אתר אינטרנט פופולרי.

"אין מחזורי מסחר במהלך היום", אמר דרמוט קלנסי, עובד של Cuttone & Co. הוא מטפל בהוראות קנייה ומכירה ב-NYSE מאז שנות ה-80, ובמקרים רבים הוא לא טורח להגיע לקומת המסחר לפני 14:00.

סוחרים ברחבי ארה"ב, שמייצגים משקיעים בכל העולם, מכניסים לאורך כל היום הוראות מסחר לקנייה ומכירה של מניות במכירה הפומבית של הנעילה, בדרך אלקטרונית או בפנייה לברוקר בקומת המסחר כדי שיבצע את ההוראות בבורסה. דרך פופולרית לשגר הוראה היא להגביל אותה ברצפה או תקרת מחיר (לימיט).

ב-15:45 החוקים משתנים - הוראות הביצוע הגדולות ביותר חייבות להיות באמצעות ברוקר בקומת המסחר. הברוקרים הללו, שסוחרים בשם לקוחות כמו בנקים וקרנות נאמנות, יכולים לבצע את פקודות סוף יום המסחר של הלקוחות שלהם באמצעות מכשירי יד שהם מחזיקים, או על-ידי קריאת ההוראה באולם המסחר.

מי שמטפלים בהוראות הללו ומפקחים על המכירה הפומבית של הנעילה ב-NYSE, הם קומץ חברות שקיבלו מינוי של עושות שוק. הסוחרים שלהן, שנקראים specialists, עומדים בעמדות במרכז אולם המסחר, בין מסכים שמשדרים חדשות עסקים ושוק מהטלוויזיה.

עשר שניות לפני השעה 16:00, בורסת ניו יורק מנתקת את האפשרות של הברוקרים בחדר המסחר לבצע את ההוראות הגדולות ביותר באמצעות מכשירי כף היד שלהם. אם יש להם הוראות לקוחות שלא מומשו, הם רצים לעמדות של ה-specialists כדי לבצע את ההוראות לפני צלצול הנעילה.

כעת זהו תפקידם של אותם specialists לסגור כל מניה שבאחריותם. רוב הזמן, הספציאליסט רק מפעיל מחשב שנועל מניה במחיר שמתאים למספר הגבוה ביותר של הקונים והמוכרים. אבל אם המסחר היה תנודתי במיוחד, או שיש אי התאמה גדולה בין מספר המניות שמוצעות לקנייה ומכירה במכירה הפומבית, ספציאליסט יכול להתערב כדי לוודא שלא תהיה תנודת מחיר גדולה, ולמשל להכניס כסף של החברה שלו כדי לקנות או למכור את המניה.

הזמן של הנזילות

בורסות רבות אחרות בארה"ב ומחוצה לה מסיימות את יום המסחר במכירות פומביות של נעילה, אבל NYSE היא בין הבודדות שמאפשרת לסוחרים אנושיים בקומת המסחר למלא תפקיד מרכזי.

משקיעים גדולים אוהבים את מכירות נעילת המסחר מפני שהנזילות בשוק היא הגבוהה ביותר. מנהלת קרנות כמו ונגארד זקוקה, נניח, למיליוני מניות בסוף המסחר. רכישות גדולות כאלה באמצע יום המסחר יכולות פשוט לייבש את ההיצע, ולגרום לזינוק במחיר המניה - שיגרום לוונגארד הפסד. המתנה לנעילת המסחר מפחיתה את הסיכון של עליית מחיר העסקאות, וחוסכת לוונגארד כסף.

גם בורסת ניו יורק מרוויחה מהסידור הזה. היא גובה עמלות בסך מאות מיליוני דולר מקונים ומוכרים על ביצוע הוראות המסחר במכירה הפומבית של הנעילה. מאחר ש-78% מהחברות ב-500 S&P נסחרות ב-NYSE, בבורסה זו מבוצעת רוב עסקאות הנעילה במניות המדד. אשתקד, הבורסה הזו גבתה 87 מיליון דולר ממסחר נעילה.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35