גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחשף: כך מתכננת שופרסל להילחם בסופר־פארם

"גלובס" חושף את התוכניות האסטרטגיות של הקמעונאית הגדולה עבור רשת הדראגסטור שרכשה: הרחבת ההסכמים הקיימים מול קופות החולים הגדולות, הקמת עמדות טיפוח בסניפי דגל, כניסה לפעילות באונליין והרחבת היצע המזון

מה מתכננת שופרסל, רשת קמעונאות המזון הגדול הגדולה בישראל, לעשות עם רשת הדראגסטורים ניו-פארם שנרכשה על ידה? "גלובס" חושף את התוכניות האסטרטגיות ואת האפשריות שעומדות בפני הקמעונאית הגדולה בישראל. הדבר המרכזי עליו שוקדים בשופרסל הוא ייצור בידול בניו-פארם, כך שתיתן חוויית קנייה לקונים, בדומה לזו קיימת היום באופן מובהק אצל המתחרה החזקה, סופר-פארם.

ההשקה הרשמית של הרשת תתרחש רק אחרי המחצית השנייה של השנה, על מנת לייצר תחרות בשוק הפארם. במקביל לבניית המיתוג החדש שיחליף את השם ניו-פארם, תצטרך שופרסל להתמודד עם תחרות בשלושת הקטגוריות המרכזיות שבהן היא פועלת: טואלטיקה, קוסמטיקה ובתי המרקחת.

האתגר הראשון שאליו נדרשים בשופרסל בימים אלה, הוא ההסכמים עם קופות החולים. ל"גלובס" נודע, כי בשופרסל עסוקים בימים אלה בהרחבת ההסכמים הקיימים מול קופות החולים הגדולות, וכדי ללמוד טוב יותר את פעילות הזו היא צירפה לשורותיה כיועצת חיצונית לפיתוח עולמות בתי מרקחת את מדונה חובל - לשעבר מנכ"לית תרופות ללא מרשם (OTC) ומוצרי צריכה של טבע ישראל, ומי שהייתה בעבר מנכ"לית מכבי קייר - שבאופן טבעי מכירה לעומק את התחום. כיום לניו-פארם אין הסכם עם קופות החולים הגדולות בכל הסניפים, דבר שבאופן טבעי גורם לה לאבד לקוחות לטובת המתחרה סופר-פארם ולטובת בתי המרקחת של קופות החולים הגדולות, אשר מציעים ללקוחות הנחה על תרופות המרשם שהם רוכשים אצלן. בשופרסל פועלים כדי לתקן את העיוות הזה מבחינתם.

חיזוק הטואליטיקה והקוסמטיקה

תחום נוסף שיחסית חדש עבור שופרסל הוא תחום הקוסמטיקה, בדגש על הקוסמטיקה הסלקטיבית (מותגי היוקרה). ל"גלובס" נודע, כי בשופרסל בוחנים הקמה של עמדות לטיפוח ומריחת לק בסניפי דגל, בהשראת רשתות בינלאומיות כמו רשת הפארם הבריטית בוטס (Boots) או רשת הקוסמטיקה הצרפתית ספורה (Sephora).

גודלו של שוק הקוסמטיקה הסלקטיבית בישראל - הכולל מוצרי בישום, איפור וטיפוח של מותגים ידועים הנתפסים כיוקרתיים ואינם נמכרים ברשתות קמעונאיות אחרות - הוא כ-1.7 מיליארד שקל. התחרות בקטגוריה זו אינה מול סופר-פארם בלבד, אלא מול מותגי קוסמטיקה שפועלים בחנויות ייעודיות למותג כמו מאק או בובי בראון (שלאחרונה החלה בשיתוף פעולה למכירה בסופר-פארם), מול רשתות כמו המשביר (הבית הקודם של ניו-פארם) ואפריל, ואולי יותר מכולם - הדיוטי פרי.

לפי הערכות בשוק, כ-30% מהיקף מכירת הקוסמטיקה הסלקטיבית לאזרחי ישראל נעשה מחנויות הדיוטי פרי (כ-400 מיליון שקל). ראיה נוספת לעוצמת הדיוטי פרי בקטגוריה זו הם המאבקים המשפטיים שניהלו רשתות הפארם מול הדיוטי פרי, ביניהן העתירה שהוגשה נגד השירות שלה המאפשר להזמין מוצרים באינטרנט ולאסוף אותם בשדה, בסמוך לטיסה. בקטגוריה זו פעלה בעבר שופרסל באופן מצומצם וחלקי בלבד. לקראת החגים נהגו בשופרסל לבצע יבוא מקביל של חלק מבשמי היוקרה ולמכור אותם בחלק מהסניפים הגדולים של הרשת, בעמדות מכירה ייעודיות - כך שהיא התנסתה בפעילות כזאת אך אינה שחקנית מנוסה בה.

היום ישנם מותגי קוסמטיקה וגם טואלטיקה שמושקים באופן בלעדי בסופר-פארם, ורק בהמשך נכנסים למכירה ברשתות המתחרות. גם שופרסל תצטרך לבדל את עצמה באופן הזה.

קטגוריית הטואלטיקה היא קטגוריה חזקה כבר היום בסניפי שופרסל, שמתחרה גם בסופר-פארם אבל גם בקמעונאיות אחרות כמו ויקטורי, רמי לוי, יינות ביתן, חצי חינם ואחרות בקטגוריות הללו, כשלחלקן יש גם מותגים פרטיים כמו לייף של סופר-פארם, המותג הפרטי של רמי לוי, ומותג מוצרי הניקוי הפרטי של חצי חינם, "פרפקט".

"במחצית השנייה של 2018 נצא במיתוג חדש ונקבע את היררכיית המותג הפרטי של הרשת הזו. נייצר משהו חדש ועדכני", אמר לאחרונה איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, בהתייחסו לסוגיית המותג הפרטי שמונחת גם היא על שולחנו, ושכבר מפעילה מותג פרטי בהיקף של 23% מהמכירות שהסתכמו בשנה החולפת בכ-2.4 מיליארד שקל, והפכו אותה ל"ספק" החמישי בגודלו. בימים אלה היא צפויה לחפש ספקים פוטנציאליים. אגב, עם כל הכבוד לכוח של שופרסל, אם היא תרצה לייצר מותג פרטי בלעדי לניו-פארם, יהיה לה קשה יותר קשה לעבוד עם ספקים איכותיים בשל היקף המכירות שצריך להתחייב אליו. מנגד, אם תוותר על מותג בלעדי לרשת, היא לא תייצר בידול לעומת הסחורה שנמכרת בשופרסל.

בנוסף, בניו-פארם בוחנים הקמת מחלקת משקפיים, שבה יפעלו שירותי אופטיקה לצד מכירת משקפי שמש וראייה של מותגים בינלאומיים. במסגרת זו נבדקים שיתופי פעולה עם היבואניות הגדולות ונציגותיהן בישראל, שאליהן פנתה ניו-פארם לאחרונה. בעבר שופרסל עשתה ניסיון להיכנס לתחום האופטיקה, שלא צלח, ומנגד הפעילות של סופר-פארם בתחום המשקפיים כמו גם פעילות מכירת העדשות שלה - צומחת.

צעד נוסף שכבר ניתן לראות בשבועות האחרונים בסניפי ניו-פארם, הוא הרחבה של מדפי המזון ברשת, שכמובן נהנית מתנאי הסחר של שופרסל. אך כדי למשוך אליה לקוחות ניו-פארם תזדקק להרבה יותר מזה.

האתגרים: הגודל, הספקים והאונליין

ומהם המכשולים שעומדים בפניה? אחרי כל התוכניות המפליגות הללו, הקושי הכי גדול בייצור הבידול הזה הוא בשטח של רצפת המכירה. נתון שלא קיבל מספיק תשומת לב הוא גודלם או ליתר דיוק קוטנם של סניפי הרשת שנרכשה על ידי שופרסל. סניפי ניו-פארם קטנים יחסית - גודלם הממוצע הוא כ-250 מ"ר, כאשר הסניפים הגדולים יותר מגיעים לגודל מקסימלי של כ-400 מ"ר. לשם השוואה, גודלו הממוצע של סניף סופר-פארם הוא 500 מ"ר. שם שטח המכירה גדול יותר, ובהתאם, גם מגוון האפשרויות להקמת מחלקות ייעודיות רחב יותר.

קושי נוסף צפוי מול הספקים. ספקים בתחומים כמו טואלטיקה וקוסמטיקה מדווחים כי שופרסל ניסתה כבר לפני כמה חודשים ללחוץ אותם להשוות את התנאים המסחריים בניו-פארם לאלה שמקבלת שופרסל, אך חלקם התנגדו לכך וטרם הגיעו להסכמות סופיות בנושא. ברור שצעד כזה עשוי לפגוע ברווחיות של הספקים. איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, אמר בזמנו כי: "ספקים שירצו לעבוד איתנו יצטרכו לתת לנו את מה שאנחנו מבקשים".

אתגר נוסף ומהותי לא פחות הוא פעילות האונליין של ניו-פארם. המכירות של שופרסל באונליין כבר עברו את ה-11%, אך יהיה מאתגר ולא פשוט לוגיסטית לצרף לנתון הנאה הזה גם את ניו-פארם שעד כה לא החזיקה בשום פעילות אונליין ותצריך היערכות שלמה גם מבחינת חיבורי מערכות וגם מבחינת ליקוט. כיום לשופרסל ישנם 3 מחסנים (חנויות שחורות) ייעודיים לאונליין, אך הם בוודאי לא כוללים את המוצרים של ניו-פארם.

גם הליקוט ואספקת הסחורה בהזמנה מרשתות פארם מורכב יותר: יש צורך בתחלופה בהיקפים נמוכים כדי להחזיק מגוון גדול. בניגוד ללחם, חלב או ביצים, שנעלמים מהמדפים בהיקפים גדולים, בתחום הדראגסטור יש קושי אחר בשל הצורך להחזיק קשת צבעים רחבה של צבעים לשיער או לקים, שנצרכים בכמויות קטנות יותר בפרקי זמן ארוכים יותר. סופר-פארם כבר נכנסה לפעילות אונליין בשנה החולפת וזו עדיין מתגבשת, ולניו-פארם תהיה חובה לנסות ולהדביק את הפער, וגם למנוע קניבליזציה. באונליין, ובכלל.

עוד כתבות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו