גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכת המשפט בישראל: השכר בשמיים - אך היעילות ברצפה

מחקרים מראים כי רק עצור אחד מתוך 5 עצורים בישראל מועמד לדין, לעומת 3 במדינות אירופאיות ■ כולנו משלמים את המחיר פעמיים: בתשלום שכר גבוה יחסית לשופטים - ובחוסר יעילות של המערכת כנותנת שירותים לאזרחים ■ פרשנות

השופטת אסתר חיות / צילום: אלון רון
השופטת אסתר חיות / צילום: אלון רון

1. דוח הממונה על השכר באוצר שפורסם לאחרונה כלל את שכרם של כל עובדי הסקטור הציבורי בכל המערכות, כולל רשימה של שיאני השכר במגזר הציבורי. אלא שמערכת שכר אחת בסקטור הציבורי איננה שקופה ואיננה חשופה לציבור - וזו דווקא המערכת השיפוטית הכוללת את כל השופטים בישראל.

למרבה הפלא, שכרם של השופטים בישראל, של המערכת השיפוטית בישראל, מעולם לא היה שקוף לציבור, וזו הרי מערכת, שבין היתר, אמונה על שקיפות ועל אכיפת השקיפות. ובכלל, שקיפות צריכה להיות נר לרגליה של המערכת המשפטית כמי שמייצגת את החוק. זו הסיבה שהגשתי כבר לפני כ-3 חודשים דרישה על-פי חוק חופש המידע כדי לחשוף את נתוני השכר של השופטים, ולעת עתה מנהל בתי המשפט בישראל, השופט מרדכי שפיצר, ביקש שוב ושוב הארכה בגלל עומס הנתונים.

2. עד שהנתונים ייחשפו במלואם, אפשר ללמוד על רמת השכר של מערכת השפיטה באמצעות שכר הבכירים במשרד המשפטים שפורסם במסגרת דוח השכר של המשרדים הממשלתיים. וכמובן באמצעות אותם בכירים במשטרה ובשב"ס ששכרם צמוד לשופטים ומגיע לרמה של 90-100 אלף שקל ברוטו ויותר מכך, שכן מדובר בברוטו למס - נתון השכר היותר רלוונטי כיוון שהוא כולל הטבות שכר בשווה כסף כמו רכב, דלק והוצאות אחרות.

20 שיאני השכר במשרד המשפטים לשנת

כל אחד יכול להתרשם מנתוני השכר המצורפים למאמר בטבלה: הברוטו למס של אליעזר ריבלין, נציב תלונות הציבור על השופטים: 97 אלף שקל בחודש; הברוטו למס של שי ניצן, פרקליט המדינה: 80 אלף שקל בחודש; הברוטו למס של ד"ר אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה: 75 אלף שקל בחודש; הברוטו למס של אסנת מנדל, מנהלת מחלקת הבג"צים לשעבר: 74 אלף שקל בחודש. ויש עוד רשימה ארוכה של פרקליטי מחוזות ומנהלים במשרד המשפטים שמשתכרים בין 55 ל-65 אלף שקל ברוטו למס בחודש.

3. הסברתי פה כבר אין-ספור פעמים מדוע הגיעו בכירים בסקטור הציבורי, כולל במערכת השיפוט, לשכר גבוה בכל קנה-מידה. זה התחיל בשופטים שדרשו וקיבלו הצמדות לא מידתיות לשכר, כך ששכרם עולה מדי שנה באופן אוטומטי בשיעור של עד 3%-4%. כל הבכירים האחרים, כמו בשב"ס ובמשטרה, ראו כי טוב ורצו גם הם ליישר קו עם השופטים - והנה לנו תלושי שכר תלושים מהמציאות.

יש לכך השפעות תקציביות אדירות, לא רק בתשלום השכר השוטף, אלא גם בתשלומי הפנסיה התקציבית של הסקטור הציבורי שעולים היום בתקציב המדינה בצד ההוצאות כ-20 מיליארד שקל ויכפילו את עצמם תוך 20 שנה. זה עול תקציבי אדיר, שלא רק שפוגע בתקציבים אחרים, אלא גם גורם לתסיסה פנימית בתוך המערכות - בין הדור הוותיק שנהנה מתנאי הפנסיה התקציבית, לבין הדור הצעיר שנכנס למערכת הציבורית בתחילת שנות ה-2000, אז עברה הפנסיה התקציבית מהעולם.

4. כדאי שאבהיר נקודה חשובה כדי שלא יהיה ספק: אני לא טוען שבכירי המערכת השיפוטית או בכירים אחרים בסקטור הציבורי אינם צריכים להשתכר שכר ראוי וגבוה - הרי שכר גבוה וראוי הוא בין האמצעים למשוך אנשים איכותיים לסקטור הציבורי מהסקטור הפרטי. אלא שהכול עניין של מידתיות, ושכר של 80, 90, 100 אלף שקל חרג מכל פרופורציה וחצה לטעמי את הגבולות הערכיים המצופים ממערכת ציבורית.

יתרה מכך, אם השכר גבוה, אפשר לצפות שהמערכות שעליהן מופקדים הבכירים יהיו יעילות. בקיצור: האם יש תמורה בעד האגרה, כלשון הקלישאה? אז זהו, שאין תמורה בעד האגרה.

5. בעבודה שפרסם הכלכלן הראשי באוצר בחודש שעבר, ושלא זכתה להד ציבורי נרחב, נחשפה תמונה מאוד מדאיגה של מערכת המשפט בהשוואה למדינות כמו בלגיה, אנגליה, צרפת, ניו-זילנד ודרום קוריאה, שהן בעלות תוצר לנפש דומה לזה של ישראל.

בתחום המעצרים, למשל, מתברר עח רק אחד מתוך כל 5 עצורים מועמד לדין בישראל, בעוד שהממוצע במדינות ההשוואה עומד על יחס של 3 מתוך כל 5 עצורים. הפער השלילי, נכתב במחקר, משקף יעילות נמוכה בקשר שבין המשטרה לבין מערכת המשפט.

יתרה מזאת, העבודה בדקה את תפקוד מערכת המשפט באמצעות ארבעה פרמטרים: הראשון הוא "יעילות המערכת החוקית ביישוב סכסוכים", מדד המבטא את הקלות שבה ניתן ליישב סכסוכים בין פירמות באמצעות המערכת המשפטית; הפרמטר השני הוא "ערעור על תקנות שרירותיות", מדד המבטא את המידה שבה המערכת המשפטית מאפשרת לעסקים פרטיים לערער על החוקיות של תקנות ורגולציות משפטיות; השלישי הוא "אתיקה ושחיתות", מדד המורכב מהיקף התופעות של תשלומים חריגים, מתן שוחד, הסטת כספי ציבור ומידת אמון הציבור בפוליטיקאים; הפרמטר הרביעי והאחרון הוא "השפעה בלתי הוגנת", מדד המשקף עצמאות של המערכת המשפטית ומשוא פנים בקבלת החלטות בקרב עובדי ממשל.

המחקר מצא כי נכון לשנת 2015 תפקוד מערכת המשפט בישראל היה נמוך ביחס למדינות ההשוואה בכל הפרמטרים שנבחרו, ובסך-הכול הציון של תפקוד מערכת המשפט הגיע באותה שנה לשפל. המחקר קובע בצורה מאוד ברורה כי צירוף הציונים משקפים תמונת תמונת מצב המעידה של תפקוד ירוד של מערכת החוק והסדר בישראל לעומת מדינות אחרות, כאשר שחיקה משמעותית נרשמה בפרמטרים של השפעה בלתי הוגנת (המשקף את ההטייה של מערכת המשפט והמגזר הציבורי בכללותו) וערעור על תקנות שרירותיות.

אגב, דווקא רמת הביטחון האישי בשנת 2015 הייתה טובה בהשוואה לרמה הממוצעת ביתר המדינות. בביטחון אישי הכוונה למקרי שוד, גניבות, פריצות, גניבות כלי רכב, אלימות מינית, מקרי רצח, מוות בתאונות דרכים ופשע מאורגן.

אני מניח שמרבית הקוראים ירימו גבה, אבל נתוני המחקר קובעים כי מצב הביטחון האישי בישראל טוב מהממוצע במדינות ההשוואה, ושהיקף הפשיעה בישראל מצומצם לעומתן ברוב הקטגוריות. התחומים בהם ניכר פער חיובי משמעותי הם מקרי גניבות, פריצות ומספר מקרי המוות בתאונות הדרכים. המחקר מדגיש כי עשויים להיות הבדלים בדפוסי הדיווח בין המדינות, ומכאן עולה החשיבות של ניתוח מגמות ארוכות טווח.

ובכלל, העבודה מדגישה כי ישנה חשיבות לאיסוף ודיווח שיטתי של נתונים על-ידי הלמ"ס על-מנת שמדד זה יוכל להמשיך להציג את תפקוד המערכת. בשקיפות, כפי שאנחנו יודעים, הן המשטרה והן הפרקליטות לא ממש מצטיינים, ואפשר לראות זאת היטב בסוגיית עדי המדינה שבו אין שום מחקר, או איסוף שיטתי של נתוני הסכמי עד המדינה, עלותם למדינה והאפקטיביות שלהם בתהליכים משפטיים.

6. השורה התחתונה של מערכת המשפט הישראלית, כפי שהיא מצטיירת מהעבודה של הכלכלן הראשי ומנתוני השכר של הממונה על השכר באוצר, היא שהשכר בה בשמיים, והיעילות ברצפה. כולנו - משלמי כספי המסים בישראל - משלמים את המחיר פעמיים: בתשלום שכר גבוה יחסית ובחוסר יעילות של המערכת כנותנת שירותים לאזרחים. חוסר יעילות שווה כסף, הרבה מאוד כסף, ותהליך המשפטיזציה בישראל, על כל הסרבול שלה, עולה לכל באי בתי המשפט הרבה מאוד כסף.

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט