גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הנדל"ן הבא בארה"ב: מחסור היסטורי בבתים חדשים

למרות מצב שוק התעסוקה הטוב, עליות השכר והשיאים בשוק המניות האמריקאי, נבנים היום בארה"ב פחות בתים לעומת כמעט כל תקופה אחרת בתולדותיה, והבנייה אינה עונה על העלייה בביקוש ■ התוצאה היא עליית מחירים בקצב שאינו בר-קיימא

בית חדש בהקמה / צילום: רויטרס, Rick Wilking
בית חדש בהקמה / צילום: רויטרס, Rick Wilking

אמריקה ניצבת בפני משבר חדש בשוק הדיור. עשור אחרי בום של בנייה, בתים מעטים מדי נבנים ביחס לגודל האוכלוסייה בהשוואה לכמעט כל תקופה אחרת בתולדות ארה"ב.

בניית בתים (ודירות) חדשים עשור אחרי משבר הדיור הקודם נשארה קרובה לרמת השפל של 60 שנות איסוף נתונים, לפי שלוחת הפדרל ריזרב בקנזס סיטי.

מה שמפליא הוא שעל פי רוב המדדים האחרים, כלכלת ארה"ב משגשגת. התעסוקה מלאה, השכר בעלייה, ושוק המניות קרוב לרמת שיא. בני דור המילניום, הדור הגדול ביותר מאז דור ה"בייבי בום" (ילידי 1946-1964), הם בגיל של רכישת קורת גג.

לא עומדים בקצב

בוב סנודן, קבלן בנייה למגורים בגרנד רפידס, מישיגן, חושב שהוא מבין מה קורה. הוא אומר שהוא מקבל מדי יום שיחות ממשפחות בעיר המשגשגת הזו במזרח מישיגן שמבקשות ממנו לבנות עבורן בית חדש. הוא חייב לדחות את רוב הפניות הללו.

הביקוש לדיור חזק יותר מכפי שהוא ראה אי פעם, הוא אומר, אך עלויות הקרקע והבנייה הוכפלו בערך בהשוואה לסוף גל הבנייה הקודם לפני עשר שנים.

לכן, הוא העביר את המיקוד שלו מבתים במחירים נמוכים עד בינוניים לנכסים יוקרתיים, שבהם שולי הרווח גבוהים יותר. התפוקה שלו ירדה מ-25 בתים בשנה במחצית העשור הקודם לכ-12 בתים כעת.

בגרנד רפידס כמעט לא נבנים נכסים למשפחת חדשת וצעירות, הוא אומר. "אילו הייתי זוג צעיר היום, שלא מרוויח מי-יודע-מה שכר, לא היו לי הרבה אופציות", לדבריו. האופציה המקובלת ביותר היא להיכנס לדירה שכורה ב-1,000 דולר בחודש - סכום גבוה באזור זה של מישיגן.

שילוב של רגולציה הדוקה יותר בשוק הדיור, מחסור בכוח עבודה בבנייה ומחסור בקרקעות באזורים מבוקשים מניע את המשבר, לפי מומחים במגזר הזה.

אפילו במיתון העמוק של מחצית שנות ה-70 ובהאטה הכלכלית בתחילת שנות ה-2000, הקבלנים בנו משמעותית יותר יחידות דיור יחסית למספר משקי הבית בהשוואה להיום, בשנה התשיעית להתרחבות הכלכלית. רק בשפל של ההאטות ב-1981 וב-1991, רמות הבנייה היו דומת לרמות הנוכחיות, לפי ג'ורדן רפפורט, כלכלן בפד בקנזס סיטי. הוא אומר שהתקופה היחידה שבה קבלנים בנו פחות יחידות דיור הייתה מלחמת העולם השנייה.

הבנייה נעצרה לפני עשור

הבנייה נעצרה כמעט כליל אחרי קריסת שוק הנדל"ן לפני עשור, כאשר מיליוני בתים ברחבי ארה"ב עוקלו על ידי מוסדות ההלוואה ונמכרו מחדש, כשרבים מהם הוסבו ליחידות להשכרה.

כעת, הבנייה איננה עונה על העלייה בביקוש, לא רק בערים מבוקשות כמו סן פרנסיסקו וניו-יורק, אלא גם באזורים עירוניים אחרים.

ההתאחדות הארצית של קבלני הבנייה למגורים מעריכה שהבנאים יתחילו לבנות פחות מ-900,000 דירות ובתים חדשים בכל ארה"ב ב-2018, לעומת ביקוש לכ-1.3 מיליון יחידות כדי לעמוד בקצב גידול האוכלוסייה. המלאי הכולל של בתים חדשים קיימים למכירה נגע ברמת השפל שלו ברבעון הרביעי של 2017, 1.48 מיליון יחידות דיור, לפי התאחדות מתווכי הנדל"ן.

התגובה היא עליית מחירים בקצב שאינו בר-קיימא, לפי כלכלנים. מדד מחירי הדיור הארצי של S&P CoreLogic Case-Shiller עלה ב-2017 ב-6.3% - קצב כפול מעליית השכר ומשולש ביחס לאינפלציה במחירים לצרכן.

המחסור בבתים למכירה מלבה גם מלחמות של הצעות מחירים ברחבי ארה"ב, שמקשות עוד יותר על משפחות צעירות.

אליסון בלק, בת 43, מנהלת משרד בחברה הקבלנית ניו אורבן הום בילדרז בגרנד רפידס, חיפשה נכס לקנייה זה שנה, והפסידה שש עסקאות בגלל הצעות מחיר יריבות שהיו גבוהות יותר, עד שהיא הצליחה לקנות דירה בפברואר.

בנקודה אחת היא שקלה לחזור להתגורר עם אמא שלה כדי לחסוך כסף. אחת הדירות שהיא בדקה קיבלה 16 הצעות קנייה ביומיים, והזוכה שילם יותר מהמחיר המבוקש, ובמזומן. על הדירה שבה היא זכתה ויתרו קודם לכן קונים אחרים. "השוק ממש לא שפוי", היא אומרת.

ירידה במספר העובדים בענף

הקבלנים מצביעים על כמה וכמה גורמים שתורמים לירידה בבנייה. הנטייה של הצעירים ללמוד במכללות הורידה את שיעורי הבוגרים של בתי ספר מקצועיים למקצועות הבנייה. לכך נוספה ירידה במספר עובדי הבנייה המהגרים.

בפרברים שרחוקים ממרכזי הערים, הקבלנים מתקשים לשווק דירות על אף שהמחירים באזורים קרובים יותר למרכז העיר גבוהים. כלכלנים אומרים שבאזורים עירוניים רבים, הפרברים פשוט הגיעו לשיא גודלם, והקונים פוחדים מנסיעות ארוכות לעבודה. בשנות ה-50, קנייה של בית בפרבר חדש, שהקרקעות בו היו זמינות וזולות, הייתה כרוכה בנסיעה של חצי שעה לעבודה. היום מדובר על נסיעה של שעות.

"יש נתק מוחלט בין המקומות שבהם אנשים רוצים להתגורר למקומות שבהם הכי קל לבנות", אומר אדוארד גלזר, פרופ' לכלכלה באוניברסיטת הרווארד שחוקר את המגבלות על היצע הדיור.

אחרי שנים של פעילות בנייה נמוכה במיוחד, היו בחודשים האחרונים סימני התאוששות. שיעור הבעלות על נכסי מגורים עלה בשנה שעבר לראשונה מאז 2004, בזכות קונים צעירים שקנו את הנכסים הראשונים שלהם. התחלת בנייה של בתים פרטיים עלתה ב-2.9% בשנה שהסתיימה בפברואר, לפי לשכת האוכלוסין הפדרלית.

אבל הבנייה נשארה נמוכה מהממוצעים ההיסטוריים, וכלכלנים אומרים שהיא לא צפויה לחזור אליהם לפני המיתון הבא. בניית יחידות דיור חדשות כעת נמוכה ב-22% מהממוצע ההיסטורי.

סיבה נוספת היא הרגולציה המהודקת על התחום. בשלהי בום הדיור שעבר, כאשר בתים לא מכורים החלו להצטבר, רשויות מקומיות החלו להדק את תקנות הבנייה כדי לרסן את היקפי הבנייה. הבתים הריקים והמגרשים שלא פותחו העיקו על מחירי הנכסים.

ערי חוף מבוקשות כמו סן פרנסיסקו, לוס אנג'לס, ניו-יורק ובוסטון סופגות ביקורת על תקני הבנייה המגבילים שלהן, שמקשים על יצירת מספיק דיור לטובת הגידול באוכלוסייה.

צפי התחלות בנייה

לבסוף, הקבלנים אומרים שהמשבר נובע גם מכך שפצעי קריסת שוק הדיור הקודמת, שבה קרסו גם מאות בנאים קטנים, עדיין לא הגלידו. החברות בהתאחדות הקבלנים הארצית ירדה משיא של 240,000 ב-2007 ל-140,000 ב-2012, ללא שינוי מהותי עד היום.

בית חדש בהקמה / צילום: רויטרס, Rick Wilking

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד