גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האניגמה של שוק הדיור: ההיצע לא גדל, והמחירים עדיין יורדים

בתוך שבוע אחד פורסמו נתונים שאמורים להעיד על מגמות סותרות בשוק הדיור: מחירי הדיור ירדו ברציפות 4 חודשים, אך מספר התחלות הבנייה הוא הנמוך ביותר מאז 2012 ■ נשיא התאחדות בוני הארץ: "כחלון ממשיך לפעול בצורה שאם תמשיך, תביא לקטסטרופה בשוק הדיור"

משה כחלון/איור: גיל ג'יבלי
משה כחלון/איור: גיל ג'יבלי

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) פרסמה שני נתונים משמעותיים בשבוע האחרון. ביום חמישי האחרון היו אלו נתוני מדד מחירי הדיור שהעידו על ירידה של 1% במחיר הממוצע של דירה בישראל, ועל כך שמדובר כבר בחודש רביעי של ירידות מחירים.

מדובר בנתון משמעותי שאין להקל בו ראש, וייתכן שניתן כבר להכריז על שינוי מגמה. פרסום זה של הלמ"ס גם העיד על ירידה גורפת במחירי הדיור בששת המחוזות השונים, וגם על ירידה משמעותית במדד מחירי הדירות החדשות בשיעור 2.1%.

הנתון האחרון הוא אומנם המשמעותי ביותר מבחינת השינוי באחוזים מחודש לחודש, אבל הוא גם זה המוטה ביותר. הסיבה לכך היא שמדד הדירות החדשות כולל היקף לא מבוטל של דירות מוזלות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. מדובר בכרבע מהדירות שנכללות במדד, עם השפעה לא מבוטלת על התוצאה הסופית.

הנתון המשמעותי השני שפרסמה הלמ"ס פורסם היום והוא מתייחס להתחלות הבנייה. לפי הנתונים התחלות הבנייה נמצאות בירידה, הן ברבעון האחרון של 2017 לעומת קודמו והמקביל לו בשנה שעברה והן ברמה השנתית. נתון זה אינו מבשר טובות בכל הקשור לצורך בבנייה חדשה, אבל הוא אינו צפוי להשפיע בטווח הקרוב על מגמת הירידה במחירי הדירות.

הסיבה לירידה בהתחלות הבנייה היא ככל הנראה ההאטה המתמשכת במכירת דירות במהלך 2017. מדובר בשנה במסגרתה צעדי הממשלה כנגד המשקיעים כמו גם תוכנית מחיר למשתכן, שהושיבה רוכשים רבים על הגדר בהמתנה להגרלות על הזכות לרכוש דירה מוזלת, הפחיתה משמעותית את היקף רכישת הדירות בשוק.

כשהקבלנים לא מוכרים, הם גם לא ששים לצאת לפרויקטים חדשים. עוד מעט נשמע מכל עבר קריאות של גורמים כאלו ואחרים בענף הנדל"ן שכבר ממהרים לקבוע שהירידה בהתחלות הבנייה תעצור את ירידת המחירים ותוביל לעלייתם המחודשת.

אבל כאן נכנסת תוכנית מחיר למשתכן לתמונה. כמו שהיא משפיע על מדדי המחירים, ולפחות בכל הקשור למדד הדירות החדשות היא מושכת את המחיר כלפי מטה, גם התחלות הבנייה מושפעות ממחיר למשתכן.

נכון להיום, סביב 50 אלף דירות מוזלות צפויות להתחיל ולהיבנות בשנים הקרובות ולפי האוצר ומטה הדיור המספר הזה עוד יעלה. הקבלנים שבונים פחות, בונים פחות בפרויקטים שאינם מחיר למשתכן, משום שרוב מכרזי הקרקע היו לטובת הפרויקטים המוזלים.

ככל שיותר פרויקטים של מחיר למשתכן יבשילו לבנייה, יקבלו היתר בנייה, ויתקדמו, הם עתידים להפוך להיקף משמעותי יותר בקרב התחלות הבנייה ב-2018 וגם ב-2019.

פרויקט מחיר למשתכן משתקף במדד המחירים רק לאחר קבלת היתר הבנייה וחתימת החוזים על ידי הזכאים. מסיבה זו, החוזים החדשים שעתידים להיחתם ב-2018 ישתקפו במדד המחירים וימשיכו לגרור אותו כלפי מטה. לכן, הירידה בהתחלות הבנייה היום לא עתידה להשפיע על המחירים בטווח הקרוב, ולא מן הנמנע שבגלל ריבוי התחלות הבנייה הצפוי ב-2018 במסגרת התוכנית הממשלתית, היא עשויה גם להתעצם.

אבל זה בטווח הקצר. בטווח הארוך לירידה בהתחלות הבנייה משמעות לא טובה לענף. מדובר בפחות פרויקטים לקהל הרחב (מחיר למשתכן פונה בעיקר למחוסרי דיור), ומדובר בהאטה בפעילות במשק מצד קבלנים ומצד כל הענפים הנלווים לענף הבנייה.

בשורה התחתונה, כפי שהדברים נראים כעת, מחירי הדירות נמצאים בירידה כבר ארבעה חודשים, והיד עוד נטויה. נכון להיום הירידה מושפעת בעיקר ממחיר למשתכן, אבל במקביל נראה שגם יכולת הרכישה של הציבור הרחב מתחילה להגיע לקצה היכולת במחירי שוק חופשי. יכול להיות ששינוי התפיסה בציבור והמשך ההאטה ברכישות יובילו להמשך ירידת מחיר ואף להעצמתה.

אבל צריך גם להסתכל על הטווח הארוך, ולדאוג שהתחלות הבנייה לא ימשיכו לרדת כי בשלב כל שהוא, זה כן יתמוך בעליית מחיר נוספת.

למשל, ביום בו רוכשי הדירות המוזלות יעברו את פרק הזמן בן חמש השנים במסגרתו אסור להם למכור את הדירות, ואז כולם יודעים שהם לא ימכרו את הדירה במחיר המוזל בו היא נרכשה, אלא ינסו למכור אותה במחיר המלא. אם עד אז התחלות הבנייה ימשיכו לרדת, המשמעות עשויה להיות עלייה במחיר.

הממשלה לא עומדת ביעד שהציבה לעצמה

לפי הנתונים שפורסמו היום, ב-2017 החלו להיבנות 46,320 דירות חדשות בלבד, זאת לעומת 53,950 דירות חדשות שהחלו להיבנות בשנת 2016 - ירידה בשיעור של כ-14% בשנה.

ברבעון הרביעי של 2017 החלו להיבנות בישראל 10,190 דירות חדשות בלבד. מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז הרבעון השלישי של 2012, אז החלו להיבנות 8,739 דירות חדשות. חשוב לציין כי נתוני התחלות הבנייה של השנים האחרונות הצביעו על מגמה הפוכה. ב-2010 החלו להיבנות כ-40 אלף יחידות דיור, ב-2013 החלו להיבנות כ-47.7 אלף יחידות דיור וב-2016 החלו להיבנות כ-54 אלף יחידות דיור. לאור הנתונים החדשים נראה כי הממשלה מתרחקת מיעד התחלות הבנייה שהציבה לעצמה - כ-60 אלף יחידות דיור בשנה - יעד הנראה כרגע בלתי אפשרי.

גם ברמת המחוזות אפשר לראות ירידות משמעותית בין 2017 ל-2016 בכל הקשור להתחלות הבנייה, שהבולטת בהן היא במחוז ירושלים. במחוז נרשמה ירידה שנתית בהתחלות הבנייה בשיעור של כ-24%.

המחוז היחידי בו נרשמה עלייה בהתחלות הבנייה בין 2016 ל-2017 הוא מחוז תל-אביב בו נרשמה עליה בשיעור שנתי של 6.7%.

הירידה המשמעותית בהתחלות הבנייה בירושלים מתחברת לנתון אחר בו בלט מחוז זה. במדד מחירי הדיור המחוזי שפורסם ביום חמישי האחרון, מחוז ירושלים רשם את הירידה החדה ביותר גם במחירה של דירה ממוצעת (3.1%-). זאת לאחר שגם בשני החודשים שקמו לפרסום המדד נרשמה במחוז ירידת מחירים.

לא מן הנמנע שהתקררות שוק הנדל"ן במחוז ירושלים משתקפות כעת גם בפעילות הקבלנים באזור, והובילו לצניחה החדה בהתחלות הבנייה במחוז זה.

במקביל לירידה בהתחלות הבנייה, נרשמה ירידה גם בנתוני גמר הבנייה ונתוני הבנייה הפעילה. נתוני גמר הבנייה (שלפי הלמ"ס מתייחסים לבניינים שמאוכלסים ברמה של כ-50% ומעלה) מעידים כי ברבעון האחרון של 2017 הסתיימה בנייתן של 10,872 יחידות דיור, לעומת 12,379 יחידות דיור ברבעון שקדם לו (12.1%-).

עם זאת, בהשוואה שנתית נראה שהיקפי גמר הבנייה דווקא רשמו עלייה מ-46,070 בשנת 2016 ל-47,449 בשנת 2017.

יחידות הדיור הנמצאות בבנייה פעילה (דירות שנמצאות בתהליכי בנייה נכון לפרסום נתוני הלמ"ס), ירדו ברבעון הרבעי של 2017 לרמה של 112.9 אלף לאחר שברבעון השלישי של 2017 עמדו על 113.7 אלף וברבעון השני עמדו על 115.2 אלף.

נשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק, התייחס היום לפרסום נתוני הלמ"ס על ירידה בהתחלות הבנייה ואמר: "שר האוצר ממשיך לפעול בצורה שאם תמשיך, תביא לקטסטרופה בשוק הדיור. כל מי שעוקב אחרי התנהלות הממשלה יודע ששר האוצר עושה כבר מעל שנה הכל כדי ששוק הדיור יוקפא. הוא מבטיח הבטחות ללא כיסוי, הוא מייצר קבוצות גדולות של משקיעים בעל כורחם - ואת זה אני אומר, אחרי שראיתי בסיורים איך דירות של מחיר למשתכן שנמסרו לזוכים, עומדות להשכרה בלי מענה. הוא שם בעצמו יעדים שאפשר היה להשיג, אבל עשה הכל כדי שהם לא יושגו".

עוד הוסיף בריק: "השר כחלון העביר את כל הקרקע של המדינה לאורך חודשים רק למחיר למשתכן אבל זכאי מחיר למשתכן הם רק 25% מהשוק, הוא יודע את זה ומתעלם לחלוטין מ-75% מהשוק. שר האוצר חותך בכל חודש את היקף הקרקע שהמדינה מוכרת, אני זוכר אותו עומד על במות ומשתמש במושג ספסור בקרקע, אז שר האוצר כחלון הוא כרגע הספסר הגדול ביותר במדינה. אנחנו היזמים והקבלנים, כולנו אנשי עסקים, ואין לנו שום יכולת לנהל את הפעילות שלנו בשוק כל כך מסוכן, בלי שום וודאות ושום יציבות. בשוק כזה אין שום סיכוי שאנחנו נגדיל את הייצור שלנו".

מחירי הדירות בירידהההנחה שמקבלים זוכי מחיר למשתכןמספר התחלות הבנייה בירידה


עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים