גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היפסטרים נגד אוטומציה: מקצועות צווארון כחול הפכו למגניבים

פרופ' ריצ'רד אוסיג'ו עקב במשך ארבע שנים בניו יורק אחרי גברים צעירים ומשכילים שבחרו לעבוד במקצועות שבעבר נחשבו נחותים ולשנות את הכלכלה העירונית ■ בשיחה עם "גלובס" הוא מסביר מדוע שרברבים וחשמלאים לא זוכים לעדנה כמו קצבים ומה הפספוס הגדול של התופעה

פרופ' ריצ'רד אוסיג'ו / צילום: תמונה פרטית
פרופ' ריצ'רד אוסיג'ו / צילום: תמונה פרטית

אם הלכתם ברחובות תל אביב בתקופה האחרונה, אולי יצא לכם להיתקל באחת ממספרות הגברים, ה-Barber Shop, שצצו. מאוישים בצוות ספרים משכיל ומגונדר עם חולצות לבנות מהודקות ועניבות פרפר חונקות, מעניקים גילוח צמוד ללקוח התורן במספרות עמוסות עץ ומעלות ריח עז של קצף גילוח. הסוציולוג ריצ'רד אוסיג'ו טוען שמה שנראה כמו קוריוז, או טרנד היפסטרי תורן, הוא למעשה חלק ממגמה כלכלית רחבה: ג'נטריפיקציה של מקומות עבודה. מתן שירות במספרות, קצביות וברים הפך מעבודת צווארון כחול לעבודה "מגניבה" של הצווארון לבן.

בזמן שקניונים וחברות קמעונאיות נופלות כמו זבובים, בתי עסק קטנים מתמחים נהנים מפריחה יוצאת דופן. מספרות גברים בארה"ב, למשל, הם מהמקצועות הצומחים בכלכלה האמריקאית. מספר הבקשות לרישיון עסק בתחום זינק בשנה החולפת ב-10% לעומת 2016, וסך הכול השוק סיכם את 2017 ב-3.7 מיליארד דולר ברווח (עלייה של כמעט 2%). זאת - חשוב לציין - אחרי שאותו שוק סבל בין השנים 1992 ל-2012 מירידה מצטברת של 23%. וזה רק קצה הקרחון. מספר המספרות והברים צפוי, לפי משרד העבודה האמריקאי, לזנק ב-10% בשנים הקרובות, ובתי האטליז ב-5%. הטרנד כל כך משמעותי, שאפילו חברות כמו סטארבקס, רשת בתי הקפה הגדולה בארה"ב, מחפשות להידחק לנישה של התמחות. סטארבקס לדוגמה הקימה חדרי טעימה "אקסקלוסיביים", שמנוהלים על ידי צוות עלית של בריסטות.

אין סתירה בין אופרה להיפ הופ

המחקר התחיל אצל אוסיג'ו ממש במקרה. "עבדתי על פרויקט בדאון טאון מנהטן, על הג'נטריפיקציה באזור דרך סצנת חיי הלילה. נפתחו הרבה מאוד ברי קוקטיילים בשכונות החלשות והם היו מאוד שונים מכל דבר שראיתי או חוויתי בעבר. לאט לאט הבנתי שהם חלק מרשת שלמה של אנשים שהקדישו את עצמם להכנת משקאות".

אוסיג'ו (Ocejo), פרופסור באוניברסיטת סיטי ניו יורק וג'ון ג'יי קולג', חקר את התופעה בארבע השנים האחרונות ברחובות ניו יורק, ואף מצא את עצמו מפשיל שרוולים ומתמחה בבית זיקוק לאלכוהול בצפון מדינת ניו יורק ובאטליז דיקסון המבוקש במנהטן, עומד על טעמו של הוויסקי ולומד כיצד לחתוך את הפילה המושלם.

התוצאה היא "Masters of Craft: Old Jobs in the New Urban Economy", ספר מקיף, עמוס דוגמאות והסברים אקדמיים לתחייתם של המקצועות האלו בקרב בני המעמד הבינוני המשכיל.

"בעלי המקצוע מעניינים הרבה יותר מהמקצוע שבחרו", מספר אוסיג'ו בשיחה עם "גלובס". זה לא מפתיע בהתייחס לפרופיל של רובם. "מדובר בגברים, בעלי תואר אוניברסיטאי, שעבדו במקומות אחרים, או שהיו להם מגוון של אפשרויות תעסוקה. זו לא עבודת אין ברירה, הם לא חייבים להיות ברמנים. הם לא חייבים למזוג משקאות או לחתוך בשר. אבל זה מה שמעניין ומספק אותם. זו אוכלוסייה קטנה וסלקטיבית של בני דור המילניום שיצרו סטנדרט אחר של צריכה, שהוא כה פופולרי שיש היום גם בני דור ה-Z שבוחרים ללכת לעבוד בקצביות במקום ללכת לקולג'".

מדגדג לבטל את הטרנד ולראות בו מהלך נואש של בוגרי אוניברסיטאות עמוסי חובות שלא מצליחים להשתלב בשוק העבודה. אבל מבחינתו של אוסיג'ו, זה יהיה לפספס את תגובת הנגד הגדולה לאוטומציה, ייצור וצריכה המונית, והצמא העז של עירוניים צעירים שמרוויחים היטב לתענוג ברמה גבוהה במקומות פרדוקסליים נמוכים. מה שאוסיג'ו מזהה כביסוס של מעין טעם תרבותי פחות סנובי ויותר "דמוקרטי", שיכול לאהוב היפ הופ ואופרה בלי לחשוב שמדובר על שתי חוויות סותרות.

"היום הצריכה היא תהליך הרבה יותר מודע", טוען אוסיג'ו ומפרט: "אנשים מהמעמד הבינוני צורכים בצורה הרבה יותר מודעת ובאופן שישקף את הזהות שלהם כפי שהם תופסים אותה, בצורה שהיא לכאורה מתריסה כלפי הצריכה ההמונית. אנשים מגלים עניין גדול יותר בתוצרים מקומיים. מוצרים שיש להם מקור ברור, שידוע מאיפה הם באו ומי הכין אותם ושאולי תהיה להם את האפשרות לפגוש את היוצר או לצפות בו ובתהליך ההכנה. המוצרים האלו פונים בדיוק לאופן הצריכה הסלקטיבי וממלאים את הביקוש הקיים".

במקום ריהוט איקאה המוני, המילניאלז מחפשים את נגריית הבוטיק, במקום נתח הבשר התעשייתי מהסופרמרקט - את הקצב המומחה השכונתי, ובמקום מותג הבירה - את הקוקטייל שנרקח במיוחד בשבילם. מבחינת הברמנים, הספרים, הקצבים ובעלי המזקקות שבחן אוסיג'ו, עולה לטענתו בעיקר רוח של אותנטיות ואינדיבידואליזם. הקפדה על פרטים, מיומנויות וטכניקות ישנות, עד ליצירת רפרטואר תרבותי. התמחות מתובלת בכבוד מוחלט, בלי שום "אירוניה היפסטרית", אלא ברצינות תהומית, בתחושה של משמעות ואומנות. כל אלו הפכו את המקצועות המסורתיים למגניבים, כמו בפרפורמנס, עם במה ציבורית וקהל שיכול לחזות במתרחש ולהעריך את המיומנות והידע שלהם בערבוב משקאות, שימוש בסכין קצבים, או התער. חוויה שהופכת את העובדים למעצבים של תרבות צריכה גבוהה וטעם עלית. בגלל זה, אגב, מסביר אוסיג'ו, לא סביר שנראה תחייה במקצועות שנמצאים הרחק מהקהל כמו חשמלאים או שרברבים, שאין להם שום במה ציבורית.

גברים לבירה, נשים לתפירה

ההבחנה של אוסיג'ו מעלה שאלה אחת עיקרית: מדוע אנשים משכילים, שיכולים לבחור במה לעבוד, יבחרו במקצעות שמעמדם נשחק בצורה כה גסה במשך שנים? "זה מתחיל בשוק העבודה", טוען אוסיג'ו ומציין את חוסר הוודאות והסיכון הגדול בשוק לעומת העבר. "אנשים מחפשים משהו יציב ומסורתי יותר", אבל אולי חשוב לא פחות - לעשות משהו שהם אוהבים. "היום התפיסה השולטת, בעיקר אצל בני דור המילניום, היא שצריך לעשות מה שאוהבים, מה שמעניק אושר. אנשים רבים שנכנסו לתחומי העבודה ה'חמים' של העידן הדיגיטלי, המקצועות ששולטים בכלכלה העולמית, לא קיבלו את תחושת הסיפוק בתעשיות או בחברות האלו ופנו למקצועות המסורתיים. הם רצו להשתמש בראש שלהם אבל גם בידיים, לעבוד עם חומרים בתוך סביבה שדורשת מערך מוגדר של מיומנויות, שונה מאוד מהאי-ודאות בעולם הצווארון הלבן. העבודות האלו סיפקו להם מגוון צרכים".

קשה שלא לשים לב שכשאוסיג'ו מדבר על המגמות החדשות בשוק העבודה, המיקוד המוחלט שלו הוא בגברים. השיחה איתו מלאה בדימויי כוח וסיפוק שמתאימים יותר לשיחה על התמורות בשוק העבודה בתחילת המאה ה-20. אוסיג'ו מודע לכך לחלוטין, קשה להיות סוציולוג צעיר במאה ה-21 ולכתוב ספר שמבוסס כולו על תצפיות על גברים ולא להיות מודע לכך. "זה נכון, אין בתחומים האלו הרבה נשים. אלו משרות שמקודדות מסורתית כמשרות גבריות. אני חושב שחלק מהמגמה מושפע גם מהתפיסה הישנה שיש להשתמש בעוצמה הפיזית של הגוף הגברי כדי להשתכר. אלו שבוחרים במקצועות האלו מחזירים לעצמם תחושה של גבריות אבודה". זה, אם כך, לא מפתיע שבעלי המקצוע החדשים נמנעים מהתארים המודרניים לאותם מקצועות כמו מיקסולוגים לברמנים או מעצבי שיער לספרים. הם מבחינתם מחדשים את מלאכת היד המסורתית והכבוד אליה, לא מנסים להמציא אותה מחדש.

כמו הגברים, גם הנשים שלוקחות חלק בתנועה הזאת עושות זאת תוך שהן ממלאות תפקידים מסורתיים. "נשים מחיות היום מקצועות כמו תפירת בגדים והכנת מזון", מסביר אוסיג'ו ומדגיש שלא נתבלבל עם מקצועות השף, שזה עדיין תחום שנשלט על ידי גברים. "החלוקה היא מאוד מגדרית", הוא מסכם, "אבל מקור הדחפים הוא זהה: לעשות בידיים משהו שאתה אוהב".

החלשים שוב נשארו בחוץ

מילת המפתח בכל הסיפור הזה היא "קול". "זה לא שלא היו מספרות מצוינות לפני כן, אלא שהן פשוט לא יוצרות סביבן הייפ או מתויגות כמקומות שיש להתבונן בהם כעל חדשניים", מציין אוסיג'ו. "תמיד שואלים אותי בהקשר לספר על הדברים ה'מגניבים', על האלכוהול, הברים או הקצביות, ואני באמת חושב שהמגמה החדשה הזאת נהדרת, אבל יש בה גם דברים לא טובים".

חשוב לו להסביר את הפספוס הגדול במגמה הנוכחית, עם הפוטנציאל העצום שקיים בה להיטיב עם אנשים שנותרו מאחור בכלכלה המודרנית, אלו שנתקעו בתעשיית השירותים עם השכר הנמוך ואפשרויות קידום לא קיימות.

"זה הפך להיות משהו מאוד אקסקלוסיבי. רשתות מאוד קטנות וצפופות ומי שמנהל אותם נוהג להעסיק אנשים בעלי פרופיל תרבותי מסוים, עם רקע אקדמי או שיכול היה להיות להם רקע אקדמי ואנשים שיש להם דרך מסוימת להתנהג שטופחה על ידי חיים שלמים של פריבילגיות.

"כדי לשנות את זה צריך להצליח לתרגם חלק מהערכים שמיוחסים למקצועות האלו או לאוכלוסייה שלא בהכרח הייתה חשופה אליהם. ובינתיים זו נשארת קבוצה מאוד מרושתת. הם נפגשים, מחליפים רעיונות, משתפים פעולה, יש להם פורומים והזדמנויות רבות להיפגש ולחלוק. צריך למצוא את הדרך לכלול בתוך זה גם את האוכלוסיות החלשות ביותר".

המגמה הזאת, ככל הנראה, לא תיעלם בזמן הקרוב. כבר עכשיו, טוען אוסיג'ו, קיים דור שלם שהתרגל לסטנדרטים החדשים האלו של צריכה, ולכל מקום שהם הולכים הם רוצים את זה שם איתם.

"כשבני דור המילניום יוצאים מהעיר, והם יוצאים, המקצועות האלו עוקבים אחריהם. כל עוד הם ימשיכו לצרוך באופן הזה, ולצפות לצריכה הזו, המקצועות ימשיכו להתפתח. האידיאל של לעשות דברים בידיים רק מתחזק. כמו גם האידיאלים של לעשות דברים במלאכת אמן, באופן מקומי. המסרים האלו מחלחלים לתעשיות רבות אחרות. זה נהדר, נוצרת אלטרנטיבה לחיים הדיגיטליים, אנשים מוצאים את הדרכים שלהם להיות יצירתיים, להתמקד בחומר המקומי והמוחשי ולהזריק חיות למקצועות המסורתיים המיושנים".

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות