גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהוד אולמרט הוא הכי מושחת או שהוא הכי מנהיג?

השבוע חזר למרכז הבמה הדיון על הלגיטימיות של ניהול חקירה פלילית נגד ראש-ממשלה מכהן ■ זה קרה בשל "צירוף המקרים", שבין המתקפה של אולמרט על ראשי הפרקליטות, שהעמידו אותו לדין פלילי, לבין החגיגה התקשורתית סביב חשיפת הפצצת הכור הגרעיני בסוריה

1. "אהוד אולמרט, ראש-הממשלה הכי טוב שהיה למדינת ישראל - והיום כולכם נחשפתם לכך שלזכותו לנצח תיזקף השמדת הכור הסורי, בנחישות ובחשאיות ובלי להתרברב מתוך דאגה אמיתית לעם ישראל... במקום שמדינת ישראל תוקיר לו תודה והערכה על תרומתו, היא שלחה אותו לכלא!!!". את הדברים הללו כתבה ביום רביעי האחרון עו"ד שני אילוז, שייצגה את אולמרט בהליכי השחרור שלו מכלא מעשיהו.

אילוז אינה אובייקטיבית, אבל היא אינה לבדה. כמעט בלי ששמנו לב חזר בשבוע האחרון למרכז הבמה הדיון על הלגיטימיות של ניהול חקירה פלילית נגד ראש-ממשלה מכהן. זה קרה בשל צירוף המקרים, הלא באמת מקרי, שבין המתקפה של אולמרט בתחילת השבוע בערוץ 2 על ראשי הפרקליטות, שהעמידו אותו לדין פלילי, לבין החגיגה התקשורתית סביב חשיפת הפצצת הכור הגרעיני בסוריה.

בעוד שמהריאיון עימו יצא אולמרט קטן, קטנוני, ומושחת - מחשיפת תפקודו כמנהיג בימי תקיפת הכור הסורי, הוא יצא גדול. מה זה גדול? ענק.

הוויכוח על התכונות הראויות למנהיג, והשאלה אם מנהיג טוב צריך להיות גם אדם טוב או ישר, הם נושנים כימי החברה האנושית. מנהיגי העולם המערבי של ימינו, או אלה שמתמודדים על ההנהגה, אנשים כמו ג'ון קנדי ז"ל; יצחק רבין ז"ל; ברק אובמה, יאיר לפיד, בנימין נתניהו, ואהוד אולמרט, ייבדלו לחיים ארוכים, שיווקו או משווקים את עצמם לציבור כישרים, מוסריים, וכהגונים, בניסיון להגיע להנהגה. הצורך הזה הוא כל-כך חזק (וטבעי), שאולמרט ממשיך בניסיון הזה אפילו אחרי שהוא כבר הורשע בשחיתות וריצה עונש מאסר.

אבל האם זה צריך להיות מובן מאליו שמנהיג טוב צריך להיות גם אדם טוב? כמה מהוגי הרעיון המדיני המערבי, למשל ניקולו מקיאוולי שפעל במאה ה-16, ותומס הובס, שפעל בעיקר במאה ה-17, טענו כי שאלות של יושר ומוסר כלל אינן רלבנטיות לשאלת טיבו של מנהיג. הובס כתב, כי השאלה החשובה היחידה בבואנו לבחור מנהיג היא - האם הוא יבצע את המוטל עליו בצורה טובה; ואילו מקיאוולי כתב, כי "למנהיגים מעולם לא יחסרו סיבות הגיוניות להפר את הבטחותיהם".

עם זאת, מקיאוולי ציין שמנהיג טוב צריך לדעת להעמיד פנים שהוא טוב ומוכשר, גם אם אינו כזה. אגב, אחת מדמויות הנערצות על מקיאוולי היה האפיפיור אלכסנדר השישי, מגדולי המושחתים בתולדות הוותיקן, ששחיתות לא חסרה בו. "הוא לא עשה דבר מלבד לרמות אנשים, אבל רמאויותיו תמיד הצליחו, כי הוא הבין את האנושות", כתב מקיאוולי בהערצה.

ובחזרה לאולמרט - כשרואים את האופן שבו הוא הנהיג את המדינה בימי הפצצת הכור, כמעט מפתה להזדהות עם הטענה של עו"ד אילוז, שלפיה במקום לשלוח אותו לכלא היינו צריכים להוקיר לו תודה והערכה, ואולי גם לסלוח לו על מעשיו המושחתים, ולאפשר לו להמשיך להנהיג את המדינה כאילו לא לקח שוחד.

המדרון החלקלק של השחיתות

אבל מה שאסור לשכוח זה שהמחיר הציבורי של התנהלות כזאת, יהיה כבד. אם נאפשר למנהיגינו להתנהל בשחיתות, השחיתות תחלחל לכל רובדי החברה הישראלית, והיא עלולה להפוך ללגיטימית. כדי להבין שמדובר במדרון חלקלק, אין צורך במאמץ מיוחד. די להביט אל מעבר לכתף, אל המדינות הגובלות בנו, סוריה ולבנון, או רחוק יותר, למדינות כמו רוסיה וסין, כדי להיווכח שאזרחים שחיים במדינה שבה המנהיג הוא מעל החוק, הם במקרים רבים בני-אדם אומללים. מה עוד, שמי שמעלים עין מכך שמנהיג אחד גונב או לוקח שוחד, סופו שיעלים עין כשמנהיג אחר יעשה דברים חמורים יותר.

ועוד הערה: זה מאוד משמח לראות את היכולות של צה"ל וחיל האוויר, את ההנהגה המדינית בשיא, ושכושר ההרתעה שלנו נשמר. אבל, במבט יותר רחב, עצוב שבשנת 2018 "הגאווה הלאומית" שלנו נובעת עדיין ממלחמות ומקרבות ומהפצצות, ולא מטקסי שלום, מסקי בלבנון או מפיצוח פיסטוקים בדמשק. פעם, לא כל-כך מזמן, האמנו שיום יבוא וזה יהיה אפשרי. היום, אפילו בתקווההזאת, כבר איש אינו מאמין.

בית המשפט העליון בביקורת על הליך הבדיקה המקדימה

2. לא פעם ולא פעמיים יצאנו בעבר נגד קיומו של הליך "הבדיקה המקדימה" לפני חקירה פלילית נגד אישי ציבור. כתבנו גם, שחקירתו באזהרה של ראש-הממשלה בנימין נתניהו ב"פרשת המתנות" הציגה באור אבסורדי את האבחנה שנקט היועץ-המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, במשך כחצי שנה, בין בדיקה מקדימה של החשדות הנוגעים לנתניהו לבין חקירה פלילית של אותם חשדות. עוד טענו, כי הליך הבדיקה המקדימה מפלה לטובה אנשים רבי עוצמה וכוח לעומת אזרחים "רגילים", ופוגע בעקרון השוויון.

ביום רביעי האחרון מתחו שופטי ביהמ"ש העליון ביקורת על הליך הבדיקה המקדימה ועל הנחיית היועמ"ש בנושא. זה קרה בדיון בעתירה שהגיש ח"כ מיקי רוזנטל באמצעות עוה"ד אלעד מן ויובל יועז, נגד ההנחיה שקובעת את הקווים המנחים במעבר מ"בדיקה מקדימה" לחקירה פלילית. רוזנטל טוען, בין היתר, שההנחיה פוגעת בשוויון, שכן היא נותנת יתרון לאישי ציבור ולנחקרים מיוחסים, תחת הכותרת של "זהירות תהליכית" ו"השלכות על הכהונה הציבורית".

הפרקליטות מצדה הציגה תיקונים להנחית היועמ"ש, באשר לקווים המנחים לבדיקה מקדימה, שאמורים להבהיר את הנושא.

השופטת דפנה ברק-ארז (מביהמ"ש העליון) אמרה לנציג הפרקליטות, עו"ד יונתן ברמן: "יש פה הליך מרוכך מאוד לגבי הנחקר, לכאורה מקנה מצב יותר נוח, אם לומר בצורה יותר עדינה, בהשוואה לנחקר רגיל". עו"ד ברמן ציין, כי אחד התיקונים להנחיה יהיה שבדיקה מקדימה לפני חקירה פלילית תיעשה גם כאשר מוגשות תלונות על סכסוכי שכנים או סכסוכים במשפחה, ולא רק בתלונות על אישי ציבור.

דפנה ברק ארז / איור : גיל ג'יבלי

השופט ניל הנדל לא השתכנע, והעיר לפרקליטות ב"תקיפות מנומסת" כי "אני מעלה אפשרות שכדי להראות שזה לא רק חל על אנשי ציבור, הכנסתם דבר שקשה לי להאמין שאתם מתכוונים לעשות לגבי אדם מן היישוב. יש בלי סוף תיקי סכסוכי שכנים, אדם מן היישוב יאמר שזה סכסוך שכנים (כדי שלא תיפתח חקירה אלא תתבצע בדיקה. ח' מ') - ומה תעשו אז?".

חקירות נתניהו התארכו בחצי שנה מבוזבזת

ברמן השיב: "השאלה מהי בדיקה, כשכתבו את ההנחיה עשו בחינה. נכון שהמינוח 'בדיקה' יותר מוכר בהקשר של אישי ציבור. אך השלב שבו מבוצעות פעולות לפני שחוקרים באזהרה חשוד, הוא דבר שקורה". על כך היקשה הנדל: "נראה לי שאתם ממציאים מלאכותית קטגוריה חדשה".

הנדל לא עצר כאן. הוא הוסיף ואמר: "העתירה מופנית לשאלה - מדוע כביכול נבחרי ציבור מקבלים פריבילגיה, עכשיו יש לי הרושם שעל מנת לא לדון בעניין ולהצדיק אותו, אתם עשויים לגרום נזק לתחומים רבים של החקירה".

עם כל הכבוד, לנו כל הדיון הזה נראה מיותר. במקום לשנות את הקווים המנחים להליך הבדיקה המקדימה לחקירה פלילית, או לעגן את ההנחיה בחוק, צריך פשוט לבטל את ההליך. שהרי, ממילא, כל חקירה מתחילה בבדיקה של המידע לפני שמתקבלת החלטה לזמן חשודים לחקירה באזהרה.

עובדה, רק לאחרונה ראינו איך חקירות ראש-הממשלה בנימין נתניהו, בתיקים 1000 ו-2000, הארוכות מדי גם ככה, התארכו בחצי שנה מבוזבזת, שבה נוהלה "בדיקה מקדימה" בעניינו.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר