גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ירה את הירייה הראשונה במלחמת סחר עם סין

נשיא ארה"ב הטיל מכסי יבוא על מוצרים מסין בשווי 50 מיליארד דולר ■ בייג'ינג כבר הודיעה שתנקוט צעדי עונשין ■ הערכות: תטיל מכסים על פולי סויה וסורגום, פלח משמעותי מהיצוא האמריקאי לסין, סנקציה שתפגע במצביעי טראמפ במערב התיכון

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס,  Kevin Lamarque
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ירה אמש (ה') את היריה הראשונה במלחמת סחר עם סין, שצפויה לפגוע, בראש ובראשונה, בצרכנים אמריקאים ובמיוחד בפלח גדול של מצביעי טראמפ. בנאום קצר בבית הלבן, הכריז הנשיא, שהוא עומד להטיל מכסי יבוא בשווי שנתי של 50 מיליארד דולר על סדרת מוצרים ושירותים מסין, כגמול על גזלה מתמשכת של קניין רוחני שהפיקו חברות אמריקאיות ועל צורות אחרות של גניבות טכנולוגיות אמריקאיות שמחקו, לדבריו, מפעלים ומשרות בשווי מיליארדי דולר מהמפה הכלכלית של ארה"ב.

טראמפ הורה לממונה על סחר החוץ של ארה"ב (U.S. Trade Representative) להכין בתוך 15 יום רשימה של מוצרי יבוא מסין שיוכפפו למכסים החדשים. לאחר תקופה של קבלת תגובות מהציבור, יפרסם הממשל את הרשימה והמכסים ייכנסו לתוקף עם הפרסום. תיאורטית, פרק הזמן בין נאום טראמפ לבין הטלת המכסים בפועל עשוי לשמש לניהול מו"מ בין שתי המדינות כיצד להימנע ממלחמת סחר, כמה אנליסטים הוציאו זאת מכלל אפשרות. הקליע כבר יצא מהקנה, לדעתם.

אך כמה שעות לאחר נאום טראמפ, הודיע משרד המסחר בבייג'ינג, כי סין תטיל מכסים על מוצרי יבוא מארה"ב בשווי שלושה מיליארד דולר, אם שני הצדדים לא יגיעו להסכמה כיצד להימנע מעימות כלכלי בתוך פרק זמן קצוב. "אין ספק, שסין תנקוט את כל הצעדים הנחוצים להגן בהחלטיות על זכויותיה הלגיטימיות ועל האינטרסים שלה", נאמר בהודעת המשרד.

אפשר לפרש את ההודעה הסינית כאיום או כהזמנה למו"מ. כך או כך, משרד המסחר פירט מה צעדי הגמול שמתכננים הסינים נגד וושינגטון: מכס בגובה 15% יוטל על שורת 120 מוצרים אמריקאים, בשווי כמיליארד דולר, לרבות פירות טריים ויינות. יוטלו גם מכסים בגובה 25% על מוצרי יבוא אחרים, לרבות בשר חזיר ומוצרי אלומיניום. ואלה, כנראה, רק הצעדים הראשונים.

טראמפ התעלם מאזהרות של כלכלנים ומחוקקים שטוענים, כי מכסי היבוא יפגעו, אולי, בסין עצמה, אבל הנזק שייגרם לארה"ב יהיה גדול הרבה יותר - לא רק מבחינה כלכלית אלא גם מבחינה מדינית: סין עלולה למשוך ידה מהמאמצים למתן את קוריאה הצפונית.

כדי לחדד את המסר שארה"ב מכוונת את תותחיה הכלכליים בעיקר לעבר סין הודיע הבית הלבן, זמן קצר לפני הכרזת טראמפ, כי הממשל החליט להחריג מדינות רבות, שמוגדרות כידידות ובעלות ברית, ובהן מדינות האיחוד האירופי, קוריאה הדרומית וברזיל, מהעלאת מכסי היבוא על פלדה (25%) ועל אלומיניום (10%), שעליה הודיע טראמפ החודש. קודם לכן הוחרגו קנדה ומקסיקו ממכסים אלה. גם סין מייצאת את שתי המתכות לארה"ב - אם כי בכמויות קטנות הרבה יותר בהשוואה לקנדה ומקסיקו - אך היא כמובן לא תיהנה מהפטורים שניתנו למדינות אחרות.

טראמפ הדגיש בנאומו, כי סין היא "ידידה" של ארה"ב, וכי הוא רוחש "כבוד עצום" לנשיא שי, אך בייג'ינג חטאה ב"גניבת קניין רוחני אמריקאי בהיקפים אדירים..."

"המילה שאני רוצה להשתמש בה היא 'הדדיות'", אמר טראמפ. "אם יגבו מאיתנו כספים, אנו נגבה כספים בחזרה". הוא הביא כדוגמה את ההבדלים במכסים שמוטלים על מכוניות מיובאות.

אך טראמפ הביע זעם לא רק על גניבות הקניין הרוחני אלא גם על הגרעון הגדול בסחרה של ארה"ב עם סין. לדבריו, הגרעון בסחר עם סין מסתכם ב-500 מיליארד דולר - פלח ענקי מכלל הגרעון המסחרי של ארה"ב, שמגיע ל-800 מיליארד דולר. הוא אמר, כי ביקש מממשלת סין לצמצם את העודף שלה בסחר עם ארה"ב ב-100 מיליארד דולר. "זה הרבה כסף", הוא אמר, אך לא ציין כיצד הגיבו הסינים על הבקשה.

"הצעדים שנקטנו היום עומדים להפוך אותנו למדינה חזקה הרבה יותר ועשירה הרבה יותר", אמר הנשיא.

פקידי ממשל אמרו אתמול לכתבים, כי רשימת מוצרי היבוא הסיניים שעליהם יוטלו המכסים החדשים תכלול בעיקר מוצרים טכנולוגיים או מוצרים עם רכיבים טכנולוגיים, שמבוססים על קניין רוחני אמריקאי. במקרים רבים, לא גנבה סין טכנולוגיות מסוימות אלא אילצה חברות אמריקאיות לחלוק עמה את הטכנולוגיות שלהן כתנאי להיתר ליצא לסין או להקים בה מפעלים.

רשימת המוצרים תפורסם בעוד 15 יום והיא תכלול 1300 מוצרים מתוצרת סין - החל בנעליים ופריטי ביגוד וכלה במוצרי אלקטרוניקה, אמר הפקידים.

לדבריהם, הסנקציות אינן מוגבלות רק למכסי יבוא. טראמפ יורה למשרד האוצר להטיל הגבלות על השקעות סיניות בחברות טכנולוגיות אמריקאיות. הם אומרים, כי זו טקטיקה שהסינים עצמם פיתחו כדי לבנות "כוכבים תעשייתים", כגון בינה מלאכותית וכלי-רכב אוטונומיים.

"מה שעשינו היום הוא נקיטת צעדים אסטרטגיים כדי להתגונן מהתוקפנות הכלכלית של סין", הכריז פיטר נאווארו, ראש מועצת הסחר הלאומית בבית הלבן. "חזרנו והבענו בפומבי את ההשגות שלנו על הכלכלה הסינית שאינה מתבססת על עקרונות השוק החופשי".

הצעדים החדשים מהווים שינוי חשוב מאוד בגישתה של ארה"ב לסין, הוסיף נאווארו. במקום לנסות למשוך את סין לסדר הכלכלי העולמי, שמבוסס על תקנות מוסכמות - מדיניות שהחלה בנשיאותו של ריצ'ארד ניקסון, בהשראתו של הנרי קיסינג'ר - רואה עתה ארה"ב את סין כמתחרה אסטרטגית, שמטרתה לשחוק את הביטחון הלאומי והעוצמה הכלכלית של ארה"ב.

אך כלכלנים רבים אומרים, כי בסופו של דבר הכרזות אלה הן, במידה רבה, דברי רהב. אין ספק, שסין אכן אשמה בגזילת טכנולוגיות מארה"ב (וממדינות אחרות), אך הצעדים שנוקטת ארה"ב עלולים עלולים לחזור אליה כבומרנג. "אנו רואים עתה, בסלו מושן, את תחילת הכידרור שיסתיים בגול עצמי מכאיב", אמר היום פרשן בתכנית מלל טלוויזיונית.

למשל: שניים מפלחי היצוא הגדולים ביותר של ארה"ב לסין הם פולי סויה וסורגום, שמקורם במדינות המערב התיכון, ובמיוחד באזורים שבהם יש ריכוז גבוה של מצביעי טראמפ. סין תוכל להטיל מכסים גבוהים על יבוא גידולים אלה, או פשוט לצמצם את רכישתם בארה"ב ולרכוש אותם במדינות כברזיל וארגנטינה, שממתינות בפינה. זו תהיה פגיעה לא רק בכלכלת ארה"ב אלא גם פגיעה אישית בטראמפ עצמו. למעשה, לוביסטים מטעם חברות חקלאיות ניסו להסביר זאת לנשיא ויועציו, אך הם נתקלו בתשובה אחת: נקיטת צעדים נגד סין היתה הבטחה חשובה במסע הבחירות של טראמפ, ועליו לקיים את הבטחותיו.

קרבן פוטנציאלי אחר היא חברת בואינג, היצואנית הגדולה ביותר בארה"ב. סין היא אחת מהלקוחות החשובים ביותר של בואינג ובייג'ינג לא תתקשה להעביר הזמנות למתחרה האירופית שלה - איירבאס.

"יש דאגה רבה בארה"ב מגישת הבית הלבן, שמתומצתת באמירה 'נראה מי ישלוף ראשון'", אמר ל"וושינגטון פוסט" ג'וש בולטן, נשיא Round Table, ארגון שמאגד מנכ"לים ומנהלים בכירים בחברות אמריקאיות. "הקרבנות של ההחלטות שיקבל ממשל טראמפ] יהיו בעיקר אמריקאים". לשכת המסחר של ארה"ב, ארגונים של קמעונאים וחנויות רשת גדולות כטארגט, וול מארט ובסט באי, הביעו דאגה מעליות מחירים של מוצרי יבוא לצריכה ביתית.

יחד עם זאת, כלכלנים אמריקאים אינם חוששים שסין תשתמש בנשק היום הדין שלה - אגרות חוב של האוצר האמריקאי. אין מדינה שמחזיקה יותר אג"ח אמריקאיות מאשר סין. אך הכלכלנים אינם סבורים שהסינים ימכרו את "כל המלאי", כי, בסופו של דבר, זו תהיה "יריה ברגל של סין עצמה".

"גלובל טיימס", עיתון כלכלי סיני בשפה האנגלית, שמשמש שופר של השלטונות בבייג'ינג, כתב השבוע במאמר מערכת, כי הרעיון שסין תסבול יותר מארה"ב במלחמת סחר עם ארה"ב הוא "שחצני ונאיבי". לא ברור אם טראמפ ויועציו בחנו אפשרות זו.

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר