גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ספר בגליל מדגים: כך יחונכו ילדי העתיד

יום הלימודים מתחיל ב-9:00 ונגמר ב-15:00, אין צלצולים, ציונים, נוסחאות על הלוח או שולחנות שמסודרים בטור ● הכירו את בית הספר דרור גליל שמשקיף על נוף פסטורלי לכנרת ומבקש לשנות את מקומו של בית הספר בחברה ● ישראל 2048, פרויקט מיוחד

בית ספר דרור גליל / צילום: עילם גל משעול
בית ספר דרור גליל / צילום: עילם גל משעול

בספרו "פדגוגיה של מדוכאים" מתאר המחנך פאולו פריירה כיצד המערכת הבית ספרית מפספסת את ייעודה החינוכי והאנושי לפתח את הידע והסקרנות של התלמידים. פריירה, שהיה פעיל במיוחד במחצית השנייה של המאה הקודמת בברזיל, לא תיאר תמונת מצב באזור גיאוגרפי מסוים או בתקופה היסטורית מסוימת, אלא תיאר את "השיטה" שלפיה פועל הרוב המוחלט של בתי הספר, לטענתו. הוא קרא לשיטה הזו "החינוך הבנקאי".

לכל הכתבות בפרויקט ישראל 2048

פריירה תיאר את בית הספר כמקום מפגש בין שני קצוות - המדכאים והמדוכאים. סך הפעולה החינוכית, על-פי פריירה, הוא תהליך "הפקדת" ידע במוחם של התלמידים. תפקידו של המורה, הסביר, "הוא 'למלא' את ראשי התלמידים בתכני תוכנית הלימודים שלו... ומה שחמור אף יותר, הוא הופך אותם ל'כלי קיבול' שעל המורה למלאם בתוכן... כך הופך החינוך לפעולת 'הפקדה'... זו תפיסת הבנקאות בחינוך, שעל-פיה תחום הפעולה של התלמיד מאפשר לו אך ורק לקבל, למיין ולאחסן את ידע שקיבל".

הגישה הזו זה לא כל-כך מפתיעה כשלוקחים בחשבון שבתי הספר נולדו כתוצאה ובדמותה של המהפכה התעשייתית במאה ה-18. היסודות של בית הספר התבססו על אותם ערכים וקודי התנהגות של המפעל - השימוש בצלצול הפעמון, יחסי המרות בין העובדים למעסיקים, מערכת השעות, המבנה הפיזי שדמה למפעל, וכמובן החלוקה ל"מקצועות" ששאולה מהפס הנע - הבסיס של המפעל המודרני מבוסס הקיטור. אם מוסיפים לזה את הכינוי השגור שבית הספר "זכה" לו - בית חרושת לציונים - התמונה שמצטיירת די בהירה.

זה אפילו עוד יותר לא מפתיע כשלומדים שהיסטורית בתי הספר באו לפתור שתי בעיות יסוד שנוצרו כתוצאה מהמהפכה התעשייתית: הזמן הפנוי שנוצר לילדים בעקבות תהליכי העיור המואצים שהביאו לשינויים של כל דפוסי החיים כפי שהאנושות הכירה אותם עד אותו הרגע, ובהם המעבר ההמוני של בני האדם מהכפר אל העיר ויציאתם של שני ההורים לעבודה במפעל במקום עבודה משותפת של כל המשפחה בשדה, או למשל בנגרייה שמוקמה בבית. והשנייה, הכנת הדור הצעיר לקראת כניסה לעולם העבודה ברגע שהדבר יתאפשר - כלומר, הטמעה של הקודים של המפעל בפרט והקפיטליזם בכלל.

בתי הספר קפאו על יסודותיהם

מול החינוך הבנקאי הציב פריירה שיטה אחרת - חינוך "מציב בעיות" שעוסק בחשיפה מתמדת של המציאות תוך דו-שיח אמיתי בין התלמידים לבין עצמם ובין המחנכים לתלמידים. "התלמידים יעמדו יותר ויותר בפני בעיות הנוגעות להם, ולכן תגבר תחושתם כי לפניהם אתגר ועליהם להיענות לו... היענותם לאתגר זה מעוררת אתגרים חדשים ובעקבותיהם תובנות חדשות", הוא כתב. אבל הדבר המדהים באמת הוא שלאורך כמאתיים שנה בתי הספר כמעט ולא השתנו. היסודות נותרו ללא שינוי מהותי גם כשהצלצול כבר לא מטרטר כמו צלצול הפעמון במפעל, ואפילו כשנוצרו אלטרנטיבות חינוכיות כדוגמת בתי הספר הדמוקרטיים והאנתרופוסופיים - שכן הן תופעות שוליים זניחות מבחינה מספרית.

בתי הספר קפאו על יסודותיהם, וכל זאת בזמן שמתחוללת בעולם מהפכת מידע: המחשב האישי נכנס לכל בית כמעט בעולם המערבי, רשת האינטרנט נולדה והביאה עמה בשורות חסרות תקדים של שינוי וידע אינסופי, וכמובן הסמארטפונים שמאפשרים לכל אדם לדעת כל דבר בכל רגע נתון. כל ההתפתחויות האלו ייתרו במובנים רבים את הזיכרון, הידע ושיטות השינון שהמערכת הבית ספרית מבוססת עליהן.

אז מה בכל זאת תפקידו של בית הספר בהכנת בני נוער לעולם המחר? דוח הבנק העולמי, "לקראת פתרון לתעסוקת צעירים" מאוקטובר 2015, צופה כי בעשור הקרוב 60% מהצעירים בגילאי 15-29 יהיו מובטלים. שינויים מרחיקי לכת בעולם העבודה יעלימו כמחצית מהמקצועות המוכרים כיום. בדוח נכתב, בין היתר: "אנחנו יודעים ששוק העבודה משתנה. המעסיקים דורשים מגוון יכולות וכישורים השונים ממה שמלמדים את בני הנוער היום. ובעוד שאנו יודעים כי מקומות העבודה בחלק נרחב מהכלכלה העולמית נהיים יותר גמישים ופחות קבועים, איננו יודעים כיצד מגמה זו תשפיע על הכישורים שאנשים צעירים יצטרכו בשוק העבודה החדש או על איכות המשרות שתהיינה נגישות להם".

"תהליך הלמידה לא מבוסס על ציונים"

מתוך ניסיון להתמודד עם אותן הבעיות שהבנק העולמי מתריע עליהן מהפן התעסוקתי, ושמחנכים כמו פריירה לצד אנשי רוח ואקדמיה מצביעים עליהן מהפן החינוכי-הומניסטי כבר עשרות שנים, הוקם לפני שנתיים "דרור גליל - בית הספר למקצועות המחר", בלבו של קיבוץ רביד של תנועת דרור ישראל, הממוקם מספר קילומטרים מעל צומת גולני ומשקיף על נוף פסטורלי שכולל את הכנרת והר ארבל. "זהו בית ספר ראשון מסוגו", מספרת ענבל רון, מנכ"לית דרור בתי חינוך, רשת שמתמחה בפדגוגיה חברתית מתקדמת ומפעילה בתי ספר, פנימיות ומועדוני למידה. "אנו צופים שבעקבותיו יתפתח זרם רחב של בתי ספר שיתמודדו עם אתגרים חברתיים גדולים דרך פיתוח טכנולוגיות חדשות, שצפויים לשנות את מקומו ותפקידו של בית הספר בחברה".

בית הספר כולל מספר מגמות וחדרי מעבדות לא שגרתיים, ובהן מגמת ייצור דיגיטלי בשם "טכנולוגיה משפרת חיים". המגמה כוללת מעבדות שמאוכלסות במדפסות תלת-ממד, מכונות חיתוך בלייזר, מכונות לכרסום דיגיטלי במגוון חומרים, ציוד אלקטרוניקה ומחשוב מתקדם ועוד. באמצעות המכשור ניתן לייצר כמעט כל דבר שעולה על הדעת - החל בהדפסה וייצור של בית חכם מונחה חיישנים מחומרים מתקדמים עם מערכות מובנות ייצור אנרגיה ומזון, וכלה בפרוטזה זולה ומותאמת אישית. מגמה נוספת היא "אקו-חקלאות" שמתמודדת עם הבעיות של חקלאות המחר, ובקרוב תיפתח מגמת "בניית המחר", שבה המיקוד יהיה בניסיון להצמיח פתרונות לבנייה ירוקה מתקדמת וזולה יותר.

יום הלימודים בבית הספר מתחיל ב-9:00 בבוקר ומסתיים ב-15:00. אין צלצולים והשיעורים אינם מחלוקים לשעות נוקשות. השעה הראשונה מוקדשת לשיחה בכיתות בנושאי אקטואליה ואירועים חברתיים שונים. שאר היום מוקדש לתהליכי למידה מעמיקים. שלושה ימים בשבוע מוקדשים למגמות, וביתר הימים לומדים בבית הספר מגמות עיוניות - שפה, מתמטיקה, אנגלית וכן "אדם וחברה". אלא שבשונה מרוב בתי הספר שבהם מרכז הכובד הוא הלוח והמורה ובהם הכיסאות והשולחנות מסודרים בטורים, כאן לומדים בקבוצות עבודה, בכיתות, במעבדה ובגינה לפי הצורך.

"בדרך-כלל", מוסיפה רון, "מטרת הלמידה בבתי הספר היא לתאר את המציאות הקיימת. כלומר, לומדים ומשננים את תחומי הדעת השונים בכדי לדעת ולהכיר את העולם הקיים: היסטוריה, ספרות, מתמטיקה, אזרחות ועוד, אלא שהעולם עובר יותר ללמידה בינתחומית שמחוברת כמה שיותר למציאות שהיא מורכבת ולא מחולקת. ולכן, לתפיסתנו, החלוקה המסורתית למקצועות היא דבר שלאו דווקא תורם ללמידה".

"דרור גליל" הוא בי"ס בפיקוח משרד העבודה אשר מפעיל 63 בתי ספר מקצועיים הפועלים בשיטה הדואלית הנפוצה במדינות המתועשות באירופה, שיטה של לימודי מקצוע לצד לימודים עיוניים ועבודה בשכר כבר בגיל תיכון.

ומה לגבי ציונים?

"תהליך הלמידה לא מבוסס על מבחנים וציונים. במסגרת העבודה על הפרויקט מתרחשים תהליכי הערכה המשקפים את ההתקדמות בלמידה. איך תלמיד יודע אם הוא באמת למד ומה הוא למד? תוצר הפרויקט הוא אמת המידה. אם הוא הגדיר בעיה והציע לה פתרון, למד היבטים שונים הקשורים בבעיה ובפתרון ולבסוף יצר תוצר שמתמודד עם הבעיה - אז הוא למד באמת. אצלנו תהליך הלמידה הוא העניין. ציון לא יכול לשקף את כל זה".

ואם כל זה נשמע לכם מוזר, הזוי או מתאים רק למסגרות קטנות, שווה להפנות מבט צפונה אל עבר פינלנד שמערכת החינוך שלה נחשבת על-פי מדדים בינלאומיים לאחת המערכות הטובות וההישגיות בעולם - וכל זאת אחרי שביטלו את ההקבצות, הפחיתו את כמות המבחנים ועד כיתה ה' התלמידים לא מקבלים ציונים. אבל הרפורמה המשמעותית ביותר נעשתה שם רק לאחרונה - ביטול הלמידה לפי מקצועות ומעבר ללימוד בינתחומי.

מערכת החינוך בבירה הלסינקי כבר פועלת באופן הזה, ועד 2020 כל בתי הספר בפינלנד יעברו את השינוי המבני הזה. "בתי ספר מלמדים באופן מיושן שהתאים לשנת 1900", אמרה לאחרונה ראשת תחום החינוך בהלסינקי, פרופ' מריו קילונן, "אבל הצרכים של אותם ימים אינם דומים לאלה של היום ואנו צריכים להתאים את בתי הספר למאה ה-21. לכן, במקום מקצועות נפרדים, התלמידים שלנו לומדים תופעות ואירועים שהתרחשו". כך לדוגמה, היא מספרת, בשיטה שלנו "מלחמת העולם השנייה נלמדת מזוויות רבות: היסטורית, גיאוגרפית וכן מבחינה מתמטית. דוגמה אחרת היא קורס 'עבודה בבית קפה' שמאפשר לתלמידים ללמוד שפות זרות, כלכלה, ומעניק להם כישורים חברתיים".

לייצר עניין בתוכן שנלמד ולהתחבר למציאות

יהודה דוולצקי, 37, מרכז את מגמת "טכנולוגיה משפרת חיים" ומגדיר עצמו כ"מורה-מייקר". "הרעיון של מייקר (MAKER) זה תפיסה שאומרת שאנחנו חיים בעולם יצרני ולא צרכני. הטכנולוגיה המשוכללת מאפשרת לנו להשתמש בכלים רבים לענות על הרבה מאוד אתגרים של היומיום".

אוקיי, אבל איך זה קשור לחינוך?

"אמרנו לעצמנו למה שגם התלמידים לא ילמדו ככה? במקום ללמוד בכיתה על החוקים הפיזיקליים, בואו תלמדו את הדברים מתוך תהליך יצירה. חשוב להבין שזה אופן נוסף של כלים ותפיסות פדגוגיות לצדך - העניין זה לא רק העבודה עם המכונה אלא להבין מה אפשר לעשות עם זה ואיך מקדמים את החברה. אגב, אוניברסיטת סטנפורד בארה"ב היא החלוצה של המייקרים בחינוך. מדפסות תלת-ממד בבתי ספר בארה"ב זה כבר לא דבר נדיר".

ואכן, התלמידים נדרשים למצוא פרויקטים שמציגים בעיות יומיומיות מורכבות ואז לפתור אותן. כך, מאמין הצוות החינוכי, ניתן לחנך את הנוער באופן שקושר אותו למציאות ומייצר עניין בתוכן שנלמד, בניגוד למערך שיעורים רגיל שמנותק רוב הזמן מהוויית החיים של התלמיד. למשל, בניסיון למצוא פתרון לילדים שאינם יכולים להשתמש במחשב בשל מגבלה פיזית, המציאו תלמידי המגמה את "קונסולת איזי-פיזי", שמאפשרת להם להתגבר על נכותם באמצעות מערכת לחצנים מונגשת אישית לכל אחד, לפי הבעיה הספציפית שלו. על המצאה זו זכו תלמידי דרור גליל בתחרות ארצית של סטארט-אפים חברתיים לנוער בתוכנית שותפי NFTE ישראל.

עידו ממן משכבת י"א שלקח חלק בפיתוח ההמצאה הזו, מספר שבהתחלה פחד ללכת לבית ספר "מוזר" שכזה. "די חששתי בהתחלה שזה ייראה בדיוק כמו בית הספר הקודם שלי בכרמיאל, אבל גיליתי שהשיטה מתאימה לי", הוא אומר, "אתה מרגיש שצריך לפתוח את הראש, שצריך יצירתיות ואתה מקבל ככה הרבה מיומנויות". לדבריו, "אנשים חושבים שזה שאין הרבה ציונים ומבחנים הופך את בית הספר לפחות רציני, אבל זה לא הסיפור. יש אצלנו שיטת הערכה אחרת שבה התלמיד הוא לא רק מספר או ציון. במקום זה, כל מה שעשית בדרך חשוב".

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • הרמטכ"ל הרצי הלוי אחרי המתקפה האיראנית: "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בת"א; או פי סי אנרגיה מזנקת בכ-9%

מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.2% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק