גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגמות בהתחלות בנייה: זינוק במוצקין, צניחה בראש העין

למרות מאמצי הממשלה להגדיל את היצע הדירות, ברמה הארצית חלה אשתקד דווקא ירידה חדה בהתחלות הבנייה ● בפילוח בין ערים, יש ערים שקצב הבנייה בהן ממשיך לעלות, אבל ספק אם יהיה ביקוש לכל הדירות שמוקמות מהן. ואם כן, ספק אם הערים יוכלו לעמוד בתוספת תושבים רבים כל כך ●  פרויקט מיוחד לרגל ועידת ישראל לנדל"ן 

נחמה בוגין, שמאית מקרקעין ומשפטנית / צילום: דוד סאלם זוג הפקות
נחמה בוגין, שמאית מקרקעין ומשפטנית / צילום: דוד סאלם זוג הפקות

חרף מאמצי הממשלה להגדיל את ההיקפים ויעד שנקבע על 60 אלף התחלות בנייה בשנה, נתוני התחלות הבנייה לשנת 2017 שפורסמו לאחרונה העידו כי ברמה הארצית נרשמה ירידה בהתחלות הבנייה.

ביחד עם שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין, בחנו את התחלות הבנייה בערים השונות בארבע השנים האחרונות, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ובחישוב שיעור הדירות החדשות שהחלו להיבנות כל שנה לכל אלף איש בעיר. הבדיקה מתמקדת בתשע ערים בהן נרשמו היקפי התחלות הבנייה לאלף איש הגבוהים ביותר בשנת 2017 ו תוך השוואה לשלוש השנים הקודמות. העיר החדשה חריש, שנמצאת בראש הרשימה של התחלות הבנייה לכל 1,000 איש, לא נכללת בבדיקה, זאת משום ההטיה הגדולה בנתונים בשל הפיתוח המואץ.
הניתוח מעלה כמה נקודות מעניינות: מתוך תשע הערים שנבחנו, ארבע מצביעות על עלייה משמעותית בהתחלות הבנייה, שלוש מעידות על יציבות ושתיים על ירידה לא מבוטלת.

התחלות בנייה ל-1,000 תושבים

העולות: גל מכרזים של מחיר למשתכן

שתי הערים שנמצאות בשיא תנופת הפיתוח שלהן הן קרית מוצקין ונתיבות. קרית מוצקין רשמה בשנה האחרונה זינוק מטאורי. הגידול בהתחלות הבנייה נובע בין היתר משיווק מאסיבי של יחידות דיור בשכונת כורדני בעיר, הן בעקבות גל שיווקים של מגרשים בשכונה בתחילת 2015 לבניית למעלה מ-1,000 דירות והן בעקבות גל מכרזים נוסף במסגרת התוכנית הממשלתית מחיר למשתכן באותה השכונה בסוף 2015 שכלל כ-1,000 דירות סך הכל. העובדה שהתחלות הבנייה בעיר זינקו רק בשנת 2017 מעידות בין היתר על התמשכות תהליכי התכנון והאישור וגם על ההיצע הגדול שכעת הולך ומבשיל. עוד נציין שמספר התחלות הבנייה ל-1,000 איש בעיר גבוה בשיעור משמעותי מהנתונים בערים אחרות, מה שמעיד על היצע משמעותי לתושבי העיר ועל צורך של העיר להתכונן לתת מענה להיקף כה גדול מבחינת מוניציפאלית וגם מבחינת התשתיות.

העיר השנייה בטבלה היא נתיבות, שגם בה ניתן לראות עלייה משמעותית במספר התחלות הבנייה. ב-2014 החלו להיבנות 91 יחידות דיור, ב-2015 התחילו להיבנות 303 יחידות דיור, ב-2016 מדובר על התחלות בנייה ל-590 יחידות דיור וב-2017 זינק המספר ל-1,104 יחידות דיור חדשות. הסכם הגג שנחתם מול המדינה בנתיבות עתיד להגדיל את ההיצע עוד יותר - והוא מתייחס לבניית כ-13 אלף יחידות דיור בעשור הקרוב.

הסכם הגג אמנם מבטיח מימון לתשתיות, אולם אי אפשר לא לתהות האם היעד שהציב הסכם הגג הוא יעד ריאלי בהתחשב בהתחלות הבנייה שנצפו בעיר עד כה, והאם יהיה ביקוש למספר כה גבוה של יחידות דיור בשנים הבאות. זאת ועוד, מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן, כבר הזהיר לאחרונה (ובהמשך הצטרף לאזהרות גם בנק ישראל בדוח השנתי האחרון) כי הסכמי הגג "עלולים להחזיר את הרשויות המקומיות אחורה ולהביאן למצב של פשיטת רגל", בשל עודף בנייה למגורים על פני עסקים. הסכמי הגג, הדגיש כהן, "מייצרים מצב שהם פותרים את בעיית הפיתוח לרשות המקומית, אבל לא נותנים פתרון לשירותים השוטפים". הערה זו נכונה כמובן לא רק לנתיבות.

נזכיר כי בשנים האחרונות לא מעט משקיעים ראו בעיר נתיבות יעד לרכישות וגם תחנת הרכבת שנפתחה בעיר לפני כמה שנים הגדילה את האטרקטיביות בעבורם.
גם באופקים אפשר לראות מגמה ברורה של עלייה בהתחלות הבנייה בארבע שנים. גם כאן, מדובר בין היתר גם בהשפעה של מחיר למשתכן שפורסם בעיר. במספרים מוחלטים האמירו התחלות הבנייה מ-106 יחידות דיור ב-2014, ל-163 יחידות דיור ב-2015, 238 יחידות דיור ב-2016 ול-460 יחידות דיור שהחלו להיבנות ב-2017.

מדובר בקצב פיתוח משמעותי שכאמור ניזון גם ממאות יחידות דיור של תוכנית מחיר למשתכן ששווקו בעיר וגם ממכרזים נוספים. במקביל, גם באופקים נחתם לאחרונה הסכם גג עם המדינה. הסכם גג זה מתייחס לבניית כ-14.4 אלף יחידות דיור בעיר בשנים הבאות, ומעניין יהיה לראות עד כמה המכרזים שיפורסמו בעיר בהמשך הדרך, במסגרת הסכם הגג, אכן יזכו לביקוש מצד קבלנים. נזכיר כי המכרז האחרון שפורסם בעיר במסגרת מחיר למשתכן לבניית 493 יחידות דיור נכשל כליל, וייתכן שזה סימן לבאות.

גם בכפר יונה האמירו היקפי הבנייה וכיום היא נמצאת במקום גבוה ביחס התחלות הבנייה ל-1,000 תושבים. העיר אמנם רשמה ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה בין 2016 ל-2017, אך בהשוואה לשנתיים הקודמות, מדובר עדיין בקצב פיתוח מואץ. העלייה בהיקפי התחלות הבנייה בעיר נשענת בעיקר על תב"עות חדשות שאושרו לבנייה בצפון העיר ובמזרחה. ספק אם הגידול שנרשם בשנתיים האחרונות בעיר יימשך, והירידה בין 2016 ל-2017 עשויה להימשך.

"עלייה בהתחלות הבנייה ביישובים אלה היא מבורכת, על רקע הירידה הכללית שנרשמה בנושא ב-2017 והמצוקה של הזוגות הצעירים ומשפרי הדיור", כך בוגין, "שלוש מתוך ארבע הערים שמציגות עלייה הן בפריפריה. הדבר יכול לספק פתרונות של מחירים ברי השגה לצעירים, למשקיעים ולמי שמעוניין לגור באזורים אלה. בערי המעגל השני והשלישי כמו כפר יונה, נתניה, חדרה, רחובות, נס ציונה ועוד, ניתן וצריך לחזק את הבנייה ובה בעת את התשתיות, הנגישות ואזורי התעסוקה".

היציבות - גני תקווה, אשקלון והוד השרון

גני תקווה הוא אמנם יישוב קטן של כ-18 אלף נפש, אבל הוא מתרחב בקצב של מאות יחידות דיור חדשות בכל אחת מארבע השנים האחרונות. בשנים אלה נבנו בעיר בכל שנה כ-20 יחידות דיור בממוצע - לכל אלף תושבים. על פי אתר רשות מקרקעי ישראל, ביישוב לא היו הרבה מכרזים בשנים האחרונות והמאסה הגדולה האחרונה לבנייה רוויה שווקה על ידי המדינה בשנת 2001. הבנייה שהבשילה בשנים האחרונות היא בעיקר של קרקע פרטית מה שמעיד על הביקוש ביישוב.

גם בהוד השרון אפשר לראות עקביות בהתחלות הבנייה, עם עלייה קלה במהלך 2017. בהוד השרון אין פרויקטים של מחיר למשתכן וגם לא נחתם הסכם גג. כמו בערים רבות אחרות, גם בהוד השרון יוצאים חלק מהתושבים נגד היקפי הבנייה וטוענים שהבנייה אינה זוכה למענה מספק בכל הקשור לתשתיות. בעיר קיים עוד היצע לא מבוטל של קרקעות לבנייה עתידית, ולא מן הנמנע שהיקפי הבנייה יימשכו.

גני תקוה / צילום: תמר מצפי

אשקלון, הבאה ברשימה, מציגה רצף של שלוש שנים שבהן מספר התחלות הבנייה לא ירד מ-1,000 יחידות דיור בשנה. נציין כי באשקלון פורסמו לא מעט מכרזי מחיר למשתכן, ובמקביל נחתם בעיר הסכם גג שהוא אחד הגדולים שנחתמו, שכולל בנייה של קרוב ל-30 אלף יחידות דיור בשנים הבאות. במקרה הזה הסכם הגג יוכל לתמוך בתשתיות הדרושות, אולם מעניין יהיה לראות האם היצע כה גדול של יחידות דיור אכן יצליח להיקלט בשוק לאחר שנים של היקפי בנייה לא מבוטלים.
היורדות - ראש העין ועפולה

בעפולה נרשם אמנם זינוק מ-2014 ל-2015 כאשר התחלות הבנייה האמירו מ-583 יחידות דיור ל-1,494 יחידות דיור, אולם מאז הקצב הלך וירד. בשנת 2016 החלו להיבנות בעיר 805 יחידות דיור חדשות (כ-17 יחידות דיור לאלף איש) ובשנת 2017 ירד המספר ל-710 יחידות דיור חדשות (כ-15 יחידות דיור לאלף איש).

בעיר פורסמו ונסגרו בהצלחה לא מעט מכרזי מחיר למשתכן, ובספטמבר 2016 נחתם בעיר הסכם גג לבניית למעלה מ-10,000 דירות. הירידה בהתחלות הבנייה אינה מבשרת טובות בנוגע לבינוי העתידי וליישום הסכם הגג. במקביל, ההיקף הגבוה של הבנייה ב-2015 והמשך הבנייה מאז, בעיקר באזורים חדשים כמו רובע יזרעאל, כבר נותנים את אותותיהם ולא מעט דירות עומדות להשכרה והביקוש מצומצם.

במקרה של ראש העין, הירידה משמעותית הרבה יותר, ונעוצה בין היתר בהיקפי בנייה גדולים מאוד שמקורם הן בהסכם הגג שנחתם ביולי 2014 לבניית למעלה מ-18 אלף יחידות דיור חדשות, והן בשיווקי קרקע מוקדמים יותר.

על פי הנתונים, בשנת 2014 נרשם שיא של התחלות בנייה בהיקף 2,489 יחידות דיור חדשות, בשיעור אדיר של כמעט 55 דירות לכל אלף איש. אבל מאז היקף התחלות הבנייה נמצא בדעיכה. הירידה המשמעותית בהיקפי הבנייה בעיר מטילה ספק במימוש מלא של הסכם הגג בשנים הקרובות.

בדומה לעפולה, ריבוי משקיעים שרכשו דירות בשכונות החדשות של ראש העין הובילו להיצע לא מבוטל של דירות שעומדות להשכרה ומחירי שכירות נמוכים ממה שחשבו המשקיעים לפני שנים כשרכשו הדירה על הנייר.

"מדובר בשתי ערים שהיו אמורות לממש את ההבטחה להרחבה משמעותית של ההיצע, לרכישה על ידי זכאים ולשגשוג העיר", כך בוגין, "אבל בפועל ההיצע אמנם הורחב משמעותית אבל בשני המקרים הדבר לא הביא לשגשוג. עפולה אינה יכולה לספק כיום את התעסוקה, הנגישות וההזדמנויות שצעירים מחפשים ולכן אנחנו רואים ריבוי מקרים של רוכשים אשר לא מעוניינים לגור בה, ויש היצע גדול של דירות למכירה ולהשכרה.

"במקרה של ראש העין התמונה שונה מעט, שכן מדובר בעיר במרכז הארץ המועדף, עיר שהייתה אמורה לשלש את אוכלוסייתה ולתת פתרון להמונים שמעוניינים לגור במרכז.

"ואולם, קשיי תכנון חמורים הביאו לאכלוס שכונות חדשות בלי שיהיה בהן תשתיות מתאימות, בתי ספר, מתנ"סים ומסחר, שכונות הסובלות מקשיי נגישות אדירים, פקקים וריחוק מתחנת הרכבת. התוצאה היא עודפי היצע להשכרה, וירידה מובנת בקצב התחלות הבנייה".

פסגות אפק החדשה בראש העין/ צילום: איל יצהר

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל