גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיבוץ מודל שנת 2018: בין שיתוף להפרטה

הקיבוץ, מודל החיים הכי ישראלי שיש, השפיע רבות על הכלכלה והחברה במדינה ● בשלושת העשורים האחרונים חוותה התנועה הקיבוצית משבר כלכלי רחב שהוביל לשינויים באופיה וקיבוצים רבים עברו תהליכים פנימיים של הפרטה ● הקיבוצים והכלכלה הישראלית, פרויקט מיוחד

עבודה עברית / צילום: רויטרס
עבודה עברית / צילום: רויטרס

הרבה זוויות יש לתנועה הקיבוצית, ובחלקן "גלובס" עוסק בפרויקט הזה, אבל יש מרכיב אחד שהוא בדנ"א של הקיבוץ, ובלעדיו התנועה הקיבוצית לא הייתה התנועה הקיבוצית. המרכיב הזה הוא "שיתוף".

■ לכל הכתבות בפרויקט הקיבוצים והכלכלה הישראלית

כשהקיבוצים הראשונים נוסדו (במקור הם בכלל נקראו קבוצות), המטרה המרכזית הייתה ליצור "חברת אדם חדשה", שבבסיסה עומדת האמונה שבני האדם שווים, והדרך לממש אותה הוא שיתוף בכל רמות החיים.

דרך ארוכה עברו התנועה הציונית ומדינת ישראל מאז 1910, השנה שבה 12 איש ואישה, מאנשי העלייה השנייה, הקימו את הקיבוץ הראשון, דגניה. בשנות השמונים של המאה הקודמת, אחרי המהפך של 1977 ועליית הימין לשלטון, החלו להסתמן אותות של משבר בתנועה הקיבוצית. הרעיון הקיבוצי כבר לא היה בבת עינו של השלטון, וההתנהלות העסקית של הקיבוצים הובילה רבים מהם להסתבכות כספית ולצבירת חובות גדולים לבנקים. תוכנית הייצוב של המשק ב-1985 גררה העלאה דרסטית של שיעורי הריבית, והחובות הלכו ותפחו. המפולת הייתה עניין של זמן. ב-1989 נחתם הסדר החובות הראשון.

אחד מסעיפי הסדר הקיבוצים היה ביטול "ערבויות הסדין", כלומר, הערבויות ההדדיות בין הקיבוצים. הדבר הוביל למלחמת הישרדות בקיבוצים רבים, ובעקבות זאת למשבר חברתי עצום. לראשונה נעצר הגידול באוכלוסייה של התנועה הקיבוצית. החל גל עזיבה משמעותי של משפחות, וכמעט שלא הוקמו קיבוצים חדשים. כפי שקורה בדרך כלל, האידיאולוגיה פיגרה רק מעט אחרי המציאות בשטח, והחנק הכלכלי הביא במהרה להתגבשות רעיון ההפרטה של הקיבוץ.

בשנת 1992 נפל דבר: קיבוץ עין זיון שברמת הגולן היה לקיבוץ הראשון שהחל בתהליך הפרטה. 12 שנה לאחר מכן, יהפוך קיבוץ גשר הזיו לקיבוץ הראשון שבו דירות החברים נרשמו על שמם בטאבו. אלו היו סנוניות ראשונות של שינוי, אבל הרוח בכנפיהן נשבה במשך שנים.

פחות מ-20% מהקיבוצים שיתופיים

סקר שנערך השנה במכון לחקר הקיבוץ באוניברסיטת חיפה מצא ש-45 קיבוצים - פחות מ-20% מהקיבוצים בישראל - הם שיתופיים. רק בשלוש השנים האחרונות הפכו שישה קיבוצים שיתופיים וחמישה "משולבים" (מודל שבו תקציב החבר מורכב מאחוז מסוים של הכנסה מעבודה ומרכיב שוויוני שהוא עיקר התקציב) לקיבוצים הממותגים כ"מתחדשים", כלומר מופרטים. ב-11 קיבוצים - רבע מהקיבוצים השיתופיים - מתקיימים בימים אלה דיונים על מעבר להפרטה מלאה במודל ה"קיבוץ המתחדש". בחלקם הדיון נמצא בשלביו הסופיים.

גם בקיבוצים השיתופיים, המרחק רב בין אופי השיתוף של שנות ה-70 וקודם לכן לאופי השיתוף כיום. כך, למשל, ב-26 מהקיבוצים השיתופיים - כ-60% מהם - צריכת החשמל מופרטת וכל משק בית משלם את החשבון שלו. בשני קיבוצים, גם המים מופרטים. ב-27 קיבוצים שיתופיים חדר האוכל מופרט, וב-25 קיבוצים ישנה גם האפשרות לרכוש רכב פרטי.

מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, מתעקש שהשינויים הללו לא הסיטו את הקיבוץ מעקרונותיו המקוריים. "קיבוץ מתחדש הוא קיבוץ לכל דבר ועניין", הוא אומר בשיחה עם "גלובס". "כל ניסיון להציג אותו אחרת הוא לא ענייני ומפספס את העובדה שהעקרונות שלו נשמרו. הוא מקיים את כל הסממנים והעקרונות של הקיבוץ: קואופרציה רב מערכתית, קבלת ההחלטות באופן דמוקרטי על ידי המוסדות הנבחרים ואסיפות הקיבוץ וכן קיימת גם ערבות הדדית מוחלטת. בתנועה הקיבוצית, לדוגמה, אין עוני".

ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מכך שהסממן המרכזי של הקיבוץ, השוויון, אינו כבעבר. "הקיבוץ הוא צורת חיים שונה מכל מה שאנחנו מכירים וגם בתוכה יש גוונים. הקיבוץ המתחדש הוא לא כמו הקיבוץ המשותף. השיתופיות פחותה מבעבר", אומר ד"ר שלמה גץ, מנהל מכון המחקר לחקר הקיבוץ באוניברסיטת חיפה. "מאיר צודק בכך שהקיבוצים המתחדשים נותרו קיבוצים, אבל לא כמו שהם היו בעבר. האמת נמצאת איפשהו באמצע. הקיבוץ באמת שומר על הרבה ערכים היסטוריים שלו, כפי שהוא אומר, אבל נותן להם פירוש מעט שונה.

"נכון שיש בקיבוצים ערבות הדדית, אבל היא אינה כפי שהייתה בעבר. כיום הערבות הזאת מבטיחה את המינימום ולא את המקסימום כבעבר. עצם העובדה שיש שכר דיפרנציאלי מלמדת עד כמה התרחקה התנועה הקיבוצית ממה שהייתה בעבר. עם זאת, כל חבר שלא מגיע למינימום שנקבע, הקיבוץ עוזר לו להגיע אליו ומקבל אחריות על זה באופן די מלא. מי שמרוויח שכר מינימום מקבל תוספת. יש גם עזרה בשירותי בריאות וחינוך והקיבוץ מחויב להבטיח פנסיה לחבריו, וברוב הקיבוצים משלמים קצת יותר. ברוב הקיבוצים יש קרנות לקטסטרופות. לכל קיבוץ יש מנגנון שמטפל בדברים האלה.

"נכון גם שבקיבוץ פועלת 'דמוקרטיה ישירה', הפועלת באופן דומה לעבר. החברים הם אלה שמחליטים איך ייראה הקיבוץ ואורחות חייו. הבעיה עם הדמוקרטיה הזאת היא שככל שהקיבוץ נעשה מורכב יותר, החברים חושבים שיש להם יכולת פחותה לקבל החלטות ולכן באופן מעשי פחות ופחות לוקחים חלק בכל היבט של החיים. חלקם אומרים לעצמם שהם לא יודעים לקבל החלטות מקצועיות, נניח בנוגע למפעל, ומבקשים מהדרגים המקצועיים שיחליטו בשבילם. לכן יש פחות דברים שמוחלטים באסיפות הגדולות של כלל החברים. אבל העיקרון בהחלט נשמר ובדברים המהותיים של החיים הם בהחלט מחליטים".

"אנחנו לא קוריוז בעולם"

מי שחשב שדווקא הקיבוצים המבוססים והעשירים יותר יהיו הראשונים שיאמצו עקרונות קפיטליסטיים - נכונה לו הפתעה. דווקא הקיבוצים העשירים, כמו חצרים, מעגן מיכאל, גן שמואל, משמר העמק, בארי, סאסא וברעם, ששווים מאות מיליוני שקלים ויותר כל אחד, לא עברו את תהליכי ההפרטה ונשארו שיתופיים.

שוב עולה כאן שאלת הביצה והתרנגולת: האם השיתוף בין חברי הקיבוץ אחראי לכך שהקיבוצים שנשארו נאמנים לדרך ההיסטורית הם העשירים ביותר או שמדובר במזל ובהחלטות נכונות שהתקבלו באפן מקרי דווקא בקיבוצים השיתופיים? הדעות חלוקות.

"אני חושב שזה שילוב של הדברים", אומר גץ. "קיבוץ משמר העמק היה במצב משברי כשהחלו תהליכי השינוי, והוא מאוד שיתופי כיום, ואני לא יודע אם ההצלחה היא בגלל זה או בגלל זה. יש זיקה בין הדברים, אבל מה הסיבה המדויקת? קשה להגיד. אנחנו, החוקרים במכון, לא מצאנו עדויות בנתונים לכך שמהלך ההפרטה הפך את הקיבוץ למבוסס יותר ברמת הפרט, אבל אפשר בהחלט להגיד שהמצב המשברי בשנות השמונים האיץ את תהליכי ההפרטה".

לדברי מאיר, האיתנות הפיננסית של הקיבוצים השיתופיים דווקא יכולה להיות בעוכריהם. "מפעל שמטיל ביצי זהב, לא בהכרח ימשיך להטיל אותם לעד", הוא אומר. "אם הפעילות שמפרנסת את אותם הקיבוצים תיפגע מסיבה כלשהי, ובסביבה העסקית שאנחנו חיים בה יכולות להתקבל החלטות לא נכונות או שיקרו אירועים פיננסיים שלקיבוצים אין עליהם שליטה, בבת אחת קהילה שלמה תעמוד בפני שוקת שבורה, ואין לדעת מה יוליד היום".

באילו תחומים המודל של הקיבוץ המתחדש נכשל או לא עומד בציפיות?

"אף אחד לא הגדיר את הציפיות. בדיעבד, האבולוציה יצרה משהו שלא תכננו. קיבוץ מתחדש זו צורת חיים יותר טובה מזו הקודמת. יש בה יותר חירות האדם, אין בה עוני ויש בה ערבות הדדית. אגב, בתחילת שנות האלפיים הפך קיבוץ כושל ליישוב קהילתי מצליח, אבל כיום אין אף קיבוץ, אפילו לא אחד, שרוצה להפוך ליישוב קהילתי".

אבל זו הייתה הפואנטה של התהליך. איך אתה מסביר את זה?

"גילינו תוך כדי התהליך שבקיבוץ יש הרבה יתרונות שנעלמו מעינינו באותם ימים שבהם עסקנו בעיקר בניסיונות לפתור את החובות העצומים של המערכת הקיבוצית. אימת החוב גרמה לנו להגיד שאנחנו רוצים להיפטר מהמודל הקיבוצי, אבל במהלך השנים למדנו בכל הקיבוצים שאנחנו בכלל לא רוצים להיראות כמו ישובים קהילתיים. קיבוץ כיום הוא קודם כל קואופרטיב רב-מערכתי ויש כיום ברחבי העולם 1.4 מיליארד איש שלוקחים חלק בקואופרטיבים מהסוג הזה, ואנחנו, הקיבוצים - לא איזה קוריוז בעולם, אלא המודל הכי קיצוני של השיטה הקואופרטיבית".

בציבור נוצר הרושם כאילו ההרחבות למגורים בקיבוצים, שנועדו לשכן תושבים שאינם חברי קיבוץ, העשירו את קופות הקיבוצים והוציאו אותם מהבוץ הכלכלי, אלא שזו טעות אופטית: הקיבוצים אינם בעלי הקרקעות שעליהן הם יושבים, אלא רשות מקרקעי ישראל, ולכן מי שהרוויחה מהבנייה בשטחים האלה הייתה המדינה. אולי זה מסביר מדוע רק 70 קיבוצים אישרו את ההרחבות האלה בתחומן, בעוד ש-200 הקיבוצים האחרים בחרו שלא לעשות כך.

בכל מקרה, המטרות שלשמן הוקמו ההרחבות היו אחרות: בעקבות תהליכים דמוגרפיים בקיבוצים, נוצר צורך "להביא" אוכלוסייה צעירה שתשתתף בעלויות היומיומיות של תפעול הקיבוצים. כך נהנה הקיבוץ מהגדלת מספר התושבים המשתתפים בתשלומים על השירותים החברתיים-ציבוריים והתשתיות כגון חדר אוכל, בריכה, ספרייה, צרכנייה וכדומה.

"חלק מהקיבוצים חושבים שזה מה שהציל אותם מהבור הכלכלי", אומר מאיר, "אבל העובדה היא שגם 200 הקיבוצים האחרים שלא בחרו להרחיב, יצאו מהבור הכלכלי. ההרחבות אמנם הגדילו את היישובים, ויש בהם היום יותר שותפים, אבל זה זרע לא מעט מתחים. ההנחה שאפשר לקיים שתי אוכלוסיות באותו מתחם גיאוגרפי עם זכויות לא שוות התגלתה כלא מוצלחת והובילה לחיכוכים רבים".

שנות ה-90: הקיבוצים החדשים

במקביל לתהליכי ההפרטה, התרחשה תופעה מעניינת: בתחילת שנות התשעים החלו חברי תנועות הנוער ה"כחולות", כלומר, הנוער העובד והלומד, השומר הצעיר והמחנות העולים, להקים קיבוצים במודל "הוותיק" פלוס שיפורים. במקום קיבוץ גדול שבו חברי הקיבוץ פחות ופחות מכירים זה את זה, נוצרו קבוצות במספרים קטנים, המאפשרים אינטימיות בין החברים. במקום מפעל חקלאי כזה או אחר, המיקוד של הצעירים היה דווקא חינוך. הקיבוצים הללו הקימו חברות בע"מ ששדה העבודה שלהם הוא החברה הישראלית ומערכות החינוך הפורמליות והבלתי-פורמליות, ואליהם הצטרפו עשרות קומונות וקיבוצים עירוניים ברחבי הארץ, שחיים על פי אותם קודי התנהגות וערכים.

מה שהיה נראה באותם ימים כקוריוז שהצעירים יתפכחו ממנו בתום השירות הצבאי, הפך אחרי יותר משני עשורים לקיבוצים בעלי ותק שחבריהם נמצאים בעשור השלישי, הרביעי והחמישי לחייהם. התצורות החברתיות והכלכליות אמנם השתנו לא מעט במהלך השנים, אבל העיקרון השיתופי לא השתנה, והם חיים נגד הזרם.

הקיבוצים

● 265 קיבוצים בישראל

● 170.8 אלף תושבים

● 70% מתושבי הקיבוצים - בפריפריה

● 76% שיעור הקיבוצים ללא הרחבות

● 49% מתושבי הקיבוצים מתגוררים במחוז הצפון

● בין השנים 2005-2016 גדלה אוכלוסייה הקיבוצים ב-45%

● מצב כלכלי (מקור אוניברסיטת חיפה): 19% מהקיבוצים במצב המוגדר כ"מצוין", 34% "בינוני", 34% "טוב", ו-9% במצב כלכלי "חלש"

עוד כתבות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים