גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תנובה לא נמכרה בנזיד עדשים, אבל היו אפשרויות טובות יותר"

כשהוא מסתכל לאחור על מכירת תנובה לאייפקס, וממנה לברייט פוד הסינית, איציק בדר, לשעבר יו"ר חברת ההחזקות של הקיבוצים והמושבים, אומר שאין טעם לבכות על חלב שנשפך - אבל אי-אפשר לפספס את התסכול שלו מתוצאות האקזיט של פרת המזומנים תנובה ● הקיבוצים והכלכלה הישראלית, פרויקט מיוחד

אחת מהעסקאות הגדולות שהיו במשק הישראלי בשנים האחרונות היא עסקת תנובה. דורות רבים של ישראלים גדלו על מוצריה של תנובה, שנמצאים כמעט בכל בית במדינה. מילים רבות נכתבו על האופן שבו זהבית כהן מקרן אייפקס, יחד עם מאיר שמיר ממבטח שמיר, הצליחו לרתום אליהם את הקיבוצים ולהשתלט על יצרנית המזון הגדולה במשק, לממש את הנדל"ן שהיה חבוי בדוחותיה ולמכור אותה במחיר מפולפל לברייט פוד הסינית. לא פחות מילים נכתבו על החברה המאותגרת שברייט פוד קיבלה, ועל כך שהיא רחוקה מלמצוא פתרונות ראויים שיובילו את החברה שרכשה בישראל בחזרה אל דרך המלך. אבל עסקת תנובה היא לא רק אייפקס, מבטח שמיר וברייט פוד, היא גם הקיבוצים - אלה שנהנו להיות לצד בעלי השליטה הקודמים, ואלה שנאנקים עתה לצד בעלי השליטה הנוכחיים.

■ לכל הכתבות בפרויקט הקיבוצים והכלכלה הישראלית

"האופציה למכור ביחד עם אייפקס לא הייתה על הפרק", אומר ל"גלובס" איציק בדר, לשעבר יו"ר חברת ההחזקות של הקיבוצים והמושבים, ויו"ר גרנות, וכיום יו"ר ארגונים כלכלי בקיבוצים, שמסביר כי "התנאי של הסינים היה שהגוף ההתיישבותי יישאר כשותף בתנובה. אייפקס היא לא באה לפתח את תנובה כחברה שתהיה נדבך חשוב. היא באה לעשות סיבוב בתנובה, והיא עשתה אותו יפה מאוד.

"גם הקיבוצים שנשארו שותפים בתנובה לא יכולים להתלונן כי הם החזירו את השקעתם", מציין בדר, "אבל, כמי שמסתכל על הדברים ורוצה לראות אותם לטווח ארוך, הבחירה באייפקס לא הייתה נכונה".

אייפקס ניצלה את הקיבוצים וגרמה להם נזק?

"לקיבוצים לא נגרם נזק. אני חשבתי גם אז, כבר כשאייפקס קנתה את השליטה בתנובה, שזה לא נכון למכור את תנובה, ושזה נכון שנמשיך לנהל אותה עם שינויים מתאימים ועם הכנסת שותף. זה לא קרה, אך זה כבר חלב שנשפך. אייפקס לא הייתה השותף המתאים והנכון בהסתכלות ארוכת טווח. הכניסה של הסינים היא כבר תוצאה של מהלכים שנעשו בשלבים הקודמים, והם לא ממלאים את הציפיות שהיו לנו מהם. הציפייה העיקרית הייתה שיפתחו בפנינו את השווקים הבינלאומיים ואת השוק הסיני, אך לפי שעה זה לא מסתייע".

"כרגע אנחנו די מאוכזבים מהסינים"

בדר מספר עוד לגבי תנובה ולקיבוצים, כי "הכספים מתנובה נתנו חמצן להשלמת הסדרי חוב מול הבנקים, להסדרת גירעונות אקטואריים לפנסיה, וגם לשיפור רמת החיים של הקיבוצים".

רבים טוענים שרוב הקיבוצים מכרו לאייפקס את אחזקותיהם בתנובה בנזיד עדשים.

"לבוא ולהגיד היום שהמחיר היה 'בנזיד עדשים' - זה לא נכון. השיקולים של הקיבוצים והמושבים היו מורכבים מאוד, ואני מכבד את החלטתם. אני סבור שהיו אפשרויות שהיו יכולות לתת פתרון נכון יותר, שיביא תשואות גדולות יותר, אבל אין מה לנבור בהיסטוריה".

הקיבוצים כועסים על זהבית כהן?

"לדבר במונחים של כעס זה לא רלוונטי. כל אחד בפאזל הכלכלי ממלא את התפקיד שלו: הם באו ומילאו את המטרות של הבעלים שלהם; אנחנו, הקיבוצים והארגונים שנשארו בתנובה, ניסינו לשמור על האינטרסים שלנו".

מה יקרה עם הקיבוצים שעדיין יש להם החזקות בתנובה?

"הם שותפים בה על פי חלקם, והם מקווים מאוד שהבעלים שלהם יש שליטה משמעותית, הסינים, ימצו את הפוטנציאל שיש בתנובה. כרגע אנחנו די מאוכזבים מהיכולת הניהולית ומהערכים שהסינים הביאו כשותפים בתנובה. ערכים כמו יזמות עסקית - לא קיימים. אני חושב שהמינוי של חיים גבריאלי כיו"ר זו אפיזודה, זה לא נראה לי מדיניות ואסטרטגיה. הסינים צריכים להחליט האם הם רואים בתנובה מנוף לחברה כלכלית שתתפתח ותצמח, ואם לא, יעשו טוב אם ימכרו את חלקם בתנובה ויצאו ממנה.

"כרגע תנובה היא לא ארגון שצועד קדימה, ומי שלא צועד קדימה בהכרח צועד לאחור. אני מתרשם שאין כרגע אסטרטגיה, אין תוכנית שמצעידה את תנובה ליעדים חדשים ולהישגים חדשים בעשור הקרוב".

האמירות הללו אינן ייחודיות לבדר, ויש אחרים שתמימי דעים עמו. כך למשל, רק בקיץ האחרון ארגוני הקניות של הקיבוצים החלו לבחון את מכירת החזקות המיעוט שהם מחזיקים בחברת תנובה. או אז התקיימה ישיבה של 12 הקיבוצים שמחזיקים במניות, שנולדה כתוצאה מכעסם על ואקום שנוצר לתפיסתם בצמרת הקונצרן הישראלי. באותה ישיבה גם הוחלט כי תוזמן הערכת שווי חדשה לתנובה, שתאפשר לקיבוצים שמעוניינים למכור את חלקם. בסופו של דבר לא נעשתה הערכת השווי הזו, כשהכעס של אותם קיבוצים פחת במקצת, אף על פי שהם מתוסכלים, בין היתר מהעובדה שבזמנו הם לא מכרו את חלקם בתנובה ומאז הערך שלה צונח.

"הקיבוצים צריכים לבחון כל הזמן את האלטרנטיבות שלהם בהתייחס למה שקורה בתנובה", אומר עתה בדר, ומוסיף: "אני מניח ומקווה שהם עושים את זה. תנובה היא עדיין חברה מאוד גדולה, עם פוטנציאל עצום, ויש המון מה לעשות בה. אני מקווה שהבעלים הנוכחיים יתעשתו ויצליחו לבחור דרך נכונה בקונגלומרט הגדול הזה. אם החברה הסינית תפתח את סין בפני תנובה ובפני החקלאות הישראלית - השמים הם הגבול. אבל כל דבר נבחן במבחן התוצאה, ומיקומה של תנובה מאז כניסת הסינים ועד היום הוא מאכזב".

בתגובה לדברים על אייפקס, מסרו גורמים שהיו מקורבים לחברה בעבר, כי "אייפקס השקיעה בכל שנה בתנובה 300 מיליון שקל במשך יותר משבע שנים. בתקופה זו גדל מספר העובדים בחברה בכ-10%. החברה הובילה בכל תחום בתקופת אייפקס.

"טענותיו של בדר הן שווא. בניגוד לטענות, נעשו דברים רבים: נבנתה מחלבה בתל יוסף בהשקעה חסרת תקדים. נבנתה תחנת כוח - שהחל משנה הבאה תעזור לתנובה לשנים הבאות. בדר תמיד הצביע בעד חלוקת דיבידנדים ולחץ למכור לסינים, על אף שהוצע לו להצטרף למכירה, והוא לא רצה".

מברייט פוד ישראל לא נמסרה תגובה לדברים.

"לקיבוצים יש נכסים שיבטיחו את קיומם"

תנובה אינה הפעילות הכלל משקית, המוכרת בכל משק בית, שהקיבוצים החזיקו בה, ושבדר שיחק בה פקיד מרכזי. לאורך השנים הוא גם היה בורג מרכזי בקבוצת אלון, שבין היתר החזיקה ברשת הקמעונאות מגה, שלפני כשלוש שנים קרסה בקול גדול.

"בסוף שנות ה-80 שר האנרגיה דאז משה שחל החליט על רפורמה במשק הדלק והקיבוצים החליטו לנצל את הרפורמה ולהקים תחנות דלק במחירים יותר זולים בקיבוצים. בהמשך גילינו שהפוטנציאל היה יותר גדול, אך לשם כך היה צריך להשקיע כסף. בשל המשבר הכלכלי בקיבוצים, שהיה אז בשיאו, וכדי לנצל את הפוטנציאל, מי שהביא את הכסף הם דודי ויסמן ועו"ד שרגא בירן. דודי קיבל את הניהול, ואני, החל מ-1994, הייתי היו"ר", אומר בדר.

עוד הוא מציין בהקשר זה כי "המוטיב שהוביל את הקיבוצים אז היה שהחברים מאפשרים לחברה להתפתח: אספקת דלק במחיר זול יותר, פיתוח תחנות פנימיות בתוך הקיבוץ ותחנות ציבוריות ומתחמי תדלוק מסחריים ליד הקיבוצים, וכך הוקמו התחנות הראשונות ליד שער הישוב. במשך שנים היו תוצאות טובות, והקבוצה חילקה דיבידנדים יפים לקיבוצים, ובשלב מסוים גם נכנסה לפעילויות נוספות - מגה, כביש 6 (חוצה ישראל - ש"מ) והשקעה במאגר הגז תמר. לימים התברר שההשקעה במגה לא צלחה. בכלל, חילופי דורות בקיבוצים ובקבוצה הפרטית לא צלחו. המציאות היא שכתוצאה מכך הקיבוצים הפסידו את שותפותם בפעילות הזאת. אבל יש לזכור שגם זה קרה אחרי שהקיבוצים מעולם לא הביאו כסף מהבית, ואף קיבלו דיבידנדים בשנים המוצלחות".

קבוצת אלון, ולהבדיל ממנה תנובה, ממש לא מסכמות את העשייה העסקית של הקיבוצים, ואת חלקם כיום ולאורך השנים בכלכלה המקומית. "בשנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90 התנועה הקיבוצית הייתה במשבר כלכלי חריף, שנולד מכך שההתיישבות החקלאית עבדה על הרבה מימון חיצוני וספגה בשנות האינפלציה הכפלה בחובות הקיבוצים", אומר בדר שמציין כי לצד מחיקת חלק ניכר מחובות הבנקים, הקיבוצים יצאו מהמשבר גם הודות ל"הבראה האמיתית שבאה מתוך אורחות החיים של הקיבוצים - עם מעבר של אחריות גדולה יותר מן הכלל אל הפרט, לצד כך שרוב רובם של הקיבוצים עברו שיפור כלכלי, באופן שכיום הם יכולים לקיים רמת חיים גבוה וסבירה לחברי הקיבוץ".

לדבריו, "שינויי אורחות החיים, והרצון לממש פעילות כלכלית וליהנות מפירות עמלם ולהוריש לילדיהם עוד בחייהם, הביאו את הקיבוצים לממש נכסים כדי לשפר את חייהם של חברי הקיבוץ".

האם נראה תמיד אקזיטים גדולים של התנועה הקיבוצית או שהשיא כבר מאחורינו?

"לא נכון להתייחס לזה במונחים של ימי זוהר. לקיבוץ כתנועה היה תפקיד חשוב בהקמתה של מדינת ישראל. מובן שעם הקמת מדינת ישראל והתבססותה של המדינה, התפקיד והמקום משתנים. התנועה הקיבוצית היא תנועה ייחודית שאין לה אח ורע בעולם והיא תנועה שמסגלת את עצמה למציאות חיים משתנה.

"לקיבוצים עדיין יש נכסים מספיקים שיבטיחו את קיומם", אומר בדר ומוסיף לסיכום כי "הקיבוצים הם בסיס ותשתית טובה לפיתוח פעילות כלכלית בשל היכולת שלהם לרכז פעילות".

מוכרים את המפעל שבתוך הבית

הסיפור של התנועה הקיבוצית בכלכלה המקומית בכלל, ובעולם המזון והמשקאות בפרט, ממש לא מסתכם רק בחוסר שביעות הרצון בתנובה או במכה באלון ובמגה. לצד החזקות משמעותיות אלה, יש לקיבוצים שורה ארוכה של הצלחות עסקיות, שגרמו לחלק מהקיבוצים לקורת רוח רבה. אחת ההצלחות הללו היא יצרנית מוצרי הסויה סולבר, שהייתה חברה ציבורית בבעלות קיבוץ חצור, שנקלעה לקשיים, קיבלה השקעה מקרן ההשקעות המובילה פימי, שהובילה הליך השבחה משמעותי, ובסוף הגיעה לאקזיט המיוחל. מהאקזיט, שאותו הובילה פימי, נהנו גם חברי הקיבוץ, שנותרו אז עם החזקה של 22% וקיבלו במכירה לרוכשת האמריקאית CHS למעלה מ-100 מיליון שקל.

הצלחה נוספת נרשמה בחברת גלעם, שהייתה 70% בבעלות קיבוץ מענית ו-30% בידי קרן המנוף בראשית. גלעם, שמייצרת רכיבים לתעשיית המזון והמשקאות - עמילנים, פרוקטוז וגלוקוז, שמהווים תחליף לסוכר הרגיל. גם פה ההצלחה הגיעה בסיוע הקרן, שהביאה ניהול מקצועי משלה, והתמורה לקיבוץ הסתכמה ב-200 מיליון שקל. גם בחברת תמי 4, של קיבוץ נתיב הל"ה, הייתה עסקה מאוד יפה, כשהיא זכתה להשבחה בסיוע פימי ובסופו של יום נמכרה בהצלחה רבה לקונצרן שטראוס.

מה ניתן ללמוד מכל המקרים הללו - האם יש מאפיינים ייחודיים לחרות הקיבוציות שמסייעות להן בהצלחה, או שמא ניהול חיצוני מקצועי הוא שמעלה אותן על דרך המלך? לדברי גורמים שמכירים את החברות שהזכרנו, אין ממש הבדל בינן לבין חברות אחרות, שאינן של התנועה הקיבוצית. "בעבר זה נראה אולי שיש לחברות הקיבוציות הילה נאיבית ושונה, אבל זה לא שם", אומר גורם עסקי בכיר ומעורה.

עם זאת, לדבריו יש בכל זאת הבדל אחד - ההבדל של הנוכחות הפיזית. "ברוב מוחץ של המקרים המפעל נמצא בתוך הקיבוץ, בתוך הבית שלהם, ולחברי הקיבוץ ולעובדי החברה יש קשר רגשי. הם חלק מהדי.אן.איי. וזה שונה מבעלי מניות שרחוקים פיזית. אצלם המפעל בתוך הבית".

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי