גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החרטות והמלחמות הפנימיות של חלוצי הביו-האקינג

המדענים שעורכים ניסויים גנטיים מחוץ לממסד הרפואי, במטרה לרפא מחלות או לשפר את הגוף האנושי, הציתו את דמיונם של רבים - אך כעת נראה שמגיע שלב ההתפכחות ●  ג'וזיה זיינר, שהזריק חומר לניפוח שריריו: "ייתכן שנתתי דוגמה רעה לאחרים"

ג'וזיה זיינר  / צילום: באדיבות   ODIN
ג'וזיה זיינר / צילום: באדיבות ODIN

יום שבת אחד, בתחילת פברואר בפלורידה, התכונן צוות של צלמי סרט דוקומנטרי לתעד יום עבודה רגיל ב-Ascendance Bio, חברת ביוטק שטוענת כי היא מפתחת במעבדותיה תרופות למגוון של מחלות קשות ריפוי, כמו איידס, סוגים שונים של סרטן, וגם הרפס. היא נוטה לבחון את הטיפולים הללו על בני אדם באופן חתרני, שלא במסגרת ניסויים רשמיים.

אלא שבמקום יום עבודה רגיל נתקל הצוות במאבק שהגיע לפסים פיזיים. הכל החל יום לפני כן, כאשר שלושה מעובדי החברה הודיעו בשידור לייב בפייסבוק כי אין להם עוד אמון במנכ"ל אסנדנס, אארון טרייוויק. לא רק זאת, אלא שהם חוששים שהוא עלול לפגוע באנשים.

באותה שבת טריוויק בן ה-28 נעל את מנהל אתר האינטרנט של החברה מחוץ למשרדיה, החליף את המנעולים וגם נישל אותו מגישה לרשת הארגונית. לאחר מכן נעל טריוויק את עצמו בתוך המשרד למשך מספר שעות, והחל לזרוק החוצה ציוד מעבדה שהיה שייך לחלק מן העובדים. המאבק הפיזי התנהל סביב המפתחות לדלת, ללמדנו שלפעמים גם מלחמות בין פורצי הדרך בעולם הטכנולוגיה מתנהלות בידיים חשופות.

אסנדנס כיכבה במדור זה ב-17 בינואר, בכתבה שעסקה בעולמם של הביו-האקרים. אלה הם מדענים מתחום הביולוגיה והרפואה שאינם שייכים לארגונים רשמיים, והם עורכים ניסויים גנטיים בצמחים, שמרים ופטריות - ואפילו בעצמם. בכתבה התראיינו ג'וזיה זיינר, אשר הזריק לעצמו גנים בשיטת ה-CRISPR החדשה, כדי להצמיח לעצמו שרירים מנופחים (ניסוי שתוצאותיו עדיין לא ברורות) ולשנות את צבע עורו בנקודה מסוימת בזרוע (ניסוי שדווקא נראה מבטיח).

עוד התראיין טריסטן רוברטס, מתכנת שהועסק באסנדנס. רוברטס, נשא HIV, אשר הזריק לעצמו חיסון לאיידס שהחברה טענה כי פיתחה. בניגוד לזיינר שהוא מדען חובב ובעיקר רצה להתנסות, רוברטס רצה להירפא ממחלתו לאחר שהפסיק, על דעת עצמו, ליטול את התרופות שמונעות את התפרצותה.

החוק בארה"ב אומר כי ניסוי רפואי בבעלי חיים ובבני אדם חייב אישור של ה-FDA, רשות המזון והתרופות. ואולם, הפרצה בחוק היא שאדם יכול להחליט לנסות טיפול שהוא פיתח על עצמו, אם כי גם לכך יש מגבלות חוקיות. רוברטס היה מועסק כעובד של אסנדנס, וכך למעשה עקפה החברה את הצורך לקבל אישור לביצוע הניסוי בו.

"גורמים לנו להיראות אידיוטים"

באתר גיזמודו, העוקב בין היתר אחרי תעשיית הביו-האקינג, מתוארת אסדנס כחברה שאמנם מנוהלת בידי מנכ"ל, אך מתנהלת כחבורה של יזמים העובדים יחד במעבדות החברה על פרויקטים שהקשר ביניהם רופף. רובם לא מועסקים בשכר, אלא תוגמלו במניות החברה ובזכות להשתמש במעבדות. עד כה תוצריה העיקריים של החברה היו החומר שהזריק לעצמו רוברטס, אשר בינתיים לא נראה שהצליח לטפל במחלתו, וכן טיפול בהרפס שהזריק טרייויק לעצמו, בשידור חי כנהוג בקהילת הביו-האקרים.

"מארגני הפוטש" נגד טריוויק היו שני מנהלי המעבדה של החברה בפלורידה, גבריאל ליסינה וג'סטין אטקין, והביו-האקר אנדראס סטורמר שפיתח את המוצר נגד הרפס והתכוון לנסותו על עצמו, אך התחרט ברגע האחרון. אל המורדים הצטרף גם רוברטס עצמו.

הארבעה הודיעו כי אינם עוד עובדים עבור החברה, משום שטריוויק הפעיל עליהם לחץ לעגל פינות מדעיות, ודרשו לסלק את טריוויק מפעילות בעולם הביו-האקינג לפני שמישהו יפגע. רוברטס אמר לגיזמודו כי הוא חש שהחלטתו להזריק את החומר הלא בדוק הייתה טיפשית, וטען כי טריוויק רימה משקיעים, אם כי לא הסביר כיצד.

ג'וזיה זיינר, ששמע על האירועים בחדשות, הגיב בצורה לא דיפלומטית: "הרעיון שמדען כלשהו פיתח תרופה בלי לבדוק אותה ובלי להשתמש בנתונים אמיתיים מחולים הוא מגוחך. אסנדנס אינם חברה לגיטימית בשום אופן ואין סיכוי שהם פיתחו תרופה להרפס. אני חושב שלכל אחד הזכות לעשות מה שהוא רוצה, כל עוד הוא אינו פוגע באיש או מוליך שולל אחרים שולל באופן שיגרום להם לפגוע בעצמם, אך אני חושב שעברנו את הנקודה הזו - הם אכן מוליכים שולל וגורמים לכל קהילת הביו-האקרים להיראות כמו אידיוטים".

מה ההבדל בין מעשיו של זיינר עצמו לבין אלה של טרייויק? זיינר עורך ניסויים עצמיים בחומרים שפיתח, ולא מתיימר לרפא איש. בנוסף, הוא לפחות בעל דוקטורט בביולוגיה (אף שהיום אינו מזוהה עם שום מוסד מסודר), בעוד בכירי אסנדנס הם חסרי תארים מדעיים. בעבר היה זיינר מעורב בכתיבת מסמך המסביר לחולי סרטן ריאות כיצד לייצר לעצמם חיסון טיפולי, אולם מאז לא ידוע על מקרים נוספים שבהם עודד אחרים להפוך לביו-האקרים בעצמם.

זיינר ציין כי המוצר שפיתחה אסנדנס, ואשר לא נשלח לשום בדיקה על ידי גורם מחוץ לחברה, מתיימר להיות וירוס הרפס מוחלש החסר חלבון אחד מן הווירוס המקורי. הגישה הזו עבדה בניסוי ראשוני בעכברים בלבד, שאינם מודל מוצלח למחלות הקשורות במערכת החיסון. היא אפילו לא נבדקה בתרבית תאים אנושיים.

זיינר הודה כי "בעבר גם אני הזרקתי חומרים חדשים לעצמי באופן פומבי וקצת מגוחך, ואני מתנצל על כך שאולי גרמתי לאנשים להניח שעשיתי זאת ללא מחשבה. אני מנסה לתת לאנשים תחושה שהמדע נגיש, אך ניגש לכל ניסוי שאני עורך בעצמי בזהירות ובביקורתיות המקסימלית, ורק על בסיס מידע רב ומוצק, ותוך התייעצות עם מדענים רבים אחרים".

עוד מצטרפים למרות הקשיים

טריוויק מאוד לא אהב את מה שהיה לזיינר להגיד עליו, והגיב בתביעת לשון הרע. הוא טען שזיינר תקף אותו בשל היותם מתחרים בתחום הביו-האקינג, וטען שהמאבק בינו לבין ארבעת העובדים ובהם רוברטס נבע מכך שהם דרשו משכורת גבוהה יותר. עוד טען כי מעולם לא אמר שיש לחברה תרופה להרפס אלא ש"אולי הצלחנו לרפא הרפס".

בינתיים, רוברטס ועמיתיו ממשיכים להאמין ב"חיסון לאיידס" שפיתחה אסנדנס, גם אם אינם מאמינים עוד במנכ"ל. בכוונתם לפעול מחוץ לחברה לפיתוח דור ב' של המוצר. "המדע אמיתי", מבטיח רוברטס, "זה רק טריוויק שקצת מנותק מהמציאות".

אסנדנס עצמה ממשיכה להפעיל אתר אינטרנט מינימלי שבו מוצעים טיפולים נוספים: ניסוי שהיא עורכת בטיפול פוריות לנשים בשלב המנופאוזה ממשיך לגייס חולים על פי מאגר הניסויים הקליניים Clinicaltrials.gov. טריוויק עדיין מזדהה בלינקדאין כמנכ"ל החברה.

זיינר, למרות החרטה שהביע על התנהלותו בעבר, ממשיך למכור דרך חברת ODIN שבבעלותו ערכות המאפשרות עריכה גנטית. על פניו הערכות מיועדות לבצע ניסויים חביבים בחיידקים ושמרים, אולם תיאורטית הם אינן מוגבלות לכך. במקביל הוא פועל בשדה הרפואי, גם אם בעקיפין: "אם יש לך תרופה למחלה עם בסיס מדעי חזק - תפנה אלי ואשיג לך מימון לנסות אותה בצורה בטוחה", הוא אומר. לציבור הוא מציע: "היו חשדנים כשמדען אומר לכם שיש לו תרופה למחלה אך אין לו את הנתונים התומכים בכך, וכשהוא לא מתייעץ עם אחרים, שכן אף אחד מאיתנו לא יודע הכל".

למרות החרטות והמלחמות הפנימיות, לפעילות של רוברטס וזיינר מצטרפים אחרים. למשל ג'סטין אטקין, חוקר שבעבר חלק מעבדה עם הצוות של אסנדנס, הטוען שתרפיה גנטית שפיתח באופן עצמאי ריפאה אותו מאי-סבילות ללקטוז. בסוף פברואר גורו בריאות בשם בוב גרינפילד, מצא לעצמו קליניקה בפלורידה שהזריקה לו תמורת תשלום תאי גזע אשר אמורים להגדיל את הפין שלו. אחרי הניסוי הוא דיווח על זקפות גדולות יותר ואורגזמות טובות יותר, אך לא ידוע על אדם נוסף שבחן את הממצאים בכל דרך שהיא.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה