גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקיבוצים והמושבים עתרו לבג"ץ: לפזר את הותמ"ל

לאחר שהכנסת אישרה את הארכת הוועדה המיוחדת: נציגי המגזר הכפרי הגישו עתירה לבג"ץ נגד המשך פעילות הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור

עו"ד עמית יפרח, היועץ המשפטי של תנועת המושבים / צילום: תנועת המושבים
עו"ד עמית יפרח, היועץ המשפטי של תנועת המושבים / צילום: תנועת המושבים

עתירה לבג"ץ נגד הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל). תנועת המושבים, התנועה הקיבוצית, עמותת אדמתי וגם איגוד קבוצות של הפעל המזרחי הגישו היום (ג') עתירה לבג"ץ כנגד המשך פעילות הוועדה המיוחדת. נזכיר כי רק לאחרונה אישרה וועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת ולאחריה גם מליאת הכנסת את המשך פעילות הוועדה המיוחדת לשנה נוספת. העתירה הוגשה על-ידי עו"ד גד טיכו ועו"ד ישי שידלובסקי אור ממשרד כספי ושות'.

נזכיר כי נציגי המגזר הכפרי התנגדו למהלך שיזם שר האוצר משה כחלון ונציגיו דרשו בין היתר התייחסות שונה של הוועדה המיוחדת לנושא הפשרת קרקעות חקלאיות לבנייה ולקידום תוכניות על שטחי היישובים השונים. בסופו של יום התנגדותם לא זכתה להתייחסות מצד משרד האוצר או נציגי מטה הדיור באוצר, ולכן החליטו נציגי המגזר הכפרי לפנות כעת לבג"ץ.

במסגרת העתירה מבקשים העותרים מבית המשפט להוציא צו על תנאי להארכת תוקף הוועדה המיוחדת ובמקביל, לדרוש מהמדינה להסביר מדוע לא תבטל את האפשרות של הוועדה המיוחדת לקדם תוכניות על כל קרקע חקלאית "תוך התעלמות מכוונת מבעלי הזכויות בקרקע ושלילת זכות הטיעון וחובת השימוע".

עוד נכתב בעתירה כי "עניינה של עתירה זו בצו ההארכה המאריך את תוקפו של חוק הותמ"ל המעניק לממשלה, וליתר דיוק, קבינט הדיור, סמכות רבת עוצמה שאין לה אח ורע בעולם המערבי, להכריז על קרקע במדינת ישראל המוגדרת "קרקע שעיקרה מקרקעי ישראל", בין אם מדובר בקרקע חקלאית החכורה ומעובדת עשרות בשנים (בין מכוח חוזי חכירה ובין אם מכוח חוזים מתחדשים) על-ידי מושבים וקיבוצים שהם יישובים חקלאים סטטוטוריים, כעל "מתחם מועדף לדיור", הכרזה שבסופו של הליך מקוצר וחפוז, תפקיע את אותו תא שטח מידי חוכריו/מחזיקיו ברשות, ועל-ידי כך תגדע אותו מתוך היישוב החקלאי.

הפקעת הקרקע החקלאית באופן מאסיבי מביאה לפגיעה חמורה בזכויות יסוד של החוכרים, ובמושבים ובקיבוצים שמופקעים מהם מרבית הקרקעות החקלאיות שלהם, גורם הדבר בפועל לחיסולם כישוב חקלאי ולחיסול צורת ההתיישבות הסטטוטורית הקיימת עוד מלפני קום המדינה והופכת אותם ליישובים קהילתיים המצויים בסביבה עירונית לחלוטין, דבר שעלול להביא להרס מוחלט וחיסול של ההתיישבות העובדת בישראל".

במסגרת העתירה טוענים העותרים כי בניגוד למה שהיה נהוג עד הקמת הוועדה המיוחדת, בכוחה של הותמ"ל להפקיע קרקעות בהליך מהיר ללא הגבלה: "ההפקעה בפועל שנעשית במסגרת חוק הותמ"ל עוקפת את הליכי התכנון הרגילים ורותמת את העגלה לפני הסוסים. בעוד שבהליך רגיל השימוש בסעיף ההשבה נעשה ב"פינצטה" ולאחר שמושלמים כדין הליכי שינוי הייעוד, ונשקלת עמדת היישוב החקלאי והאינטרס החקלאי בכללותו, וניתנת זכות הטיעון ואפשרות להגיש התנגדות משיקולים של שמירה על קרקע חקלאית, הרי על-פי חוק הותמ"ל הדבר נעשה באופן מאסיבי ושיטתי בהתעלם מזכויות החוכרים ושלא בהתאם לסעיף ההשבה ומבלי כלל ליידע את בעלי הזכויות וכמובן שאין בידם אפשרות להגיש התנגדות....החוק כולל את ההנחה הבלתי חוקתית ושאין לה אח ורע בעולם המערבי, כי קרקע חקלאית החכורה ומעובדת עשרות בשנים הינה "קרקע להשבה", קרי קרקע שצריכים "להשיב" למדינת ישראל, מבלי להתייחס לכך שאותה "השבה" ובפרט בהיקפים של עשרות אלפי דונמים, משמעה הפקעה מידי חוכריה (או יתר בעלי הזכויות בקרקע). כלומר בהתאם לאמור בחוק, די בכך שבהסכם חכירה ספציפי או בהחלטות רמ"י קיים סעיף "השבה עקב שינוי ייעוד", כדי להפוך אותה ל"קרקע להשבה". פשיטא כי גם אם קיים סעיף השבה בהסכם יש לפעול על-פי הוראת הסעיף ולעשות זאת בתום לב וקל וחומר כאשר עסקינן ברשויות המדינה, עליהן לפעול בסבירות ובמידתיות תוך שמירה על כללי צדק טבעי, וכל זאת לא נעשה בענייננו".

מיכי דרור / צילום: תמר מצפי


העותרים אף טוענים שהמדינה עושה שימוש נרחב בסמכות שניתנה לוועדה המיוחדת: "עוד אפשר לומר בוודאות לא מבוטלת, כי חוק הותמ"ל הוא אחד החוקים הפוגעניים ביותר והדורסניים ביותר של זכות הקניין החוקתית וזכויות נוספות. שכן מתברר כי קבינט הדיור עשה ועושה שימוש מאסיבי בסמכות שהעניק לו החוק... החל ממועד כניסת חוק הותמ"ל לתוקף ועד לחודש דצמבר 2017, הוכרזו על-ידי קבינט הדיור 83 מתחמים מועדפים לדיור הכוללים כ- 303 אלף יח"ד ומשתרעים על פני כ-100 אלף דונם.

יצוין כי לפי נתונים של משרד החקלאות סך הקרקעות החקלאיות שהוכרזו על-ידי קבינט הדיור עומד על 60 אלף דונם, קרי 60% מתוך סך השטח המוכרז. אולם גם אם נלך לשיטת מינהל התכנון ברי ש-40 אלף דונם קרקע חקלאית שהופקעה היא מספר עצום שאין לו אח ורע בהיסטוריה של מדינת ישראל".

עוד נטען בעתירה כי בדיקה של היקפי התכנון בישראל מעידה כי אין צורך בפעילות הוועדה המיוחדת וכי המלאי התכנוני נכון להיום יכול לספק את צרכי המדינה גם לשנים הבאות: "סוף מעשה במחשבה תחילה, נכון למועד הגשת העתירה זו מספר יחידות הדיור המצויות במלאי התכנוני על קרקעות המדינה בלבד עומד על כ-974 אלף דירות (לפי מאגר המידע של רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון ומעודכן ליום 18 פברואר 2018). מדובר במספר עצום ופנטסטי שאינו נופל בהרבה מכמות הדירות הבנויות ומאכלסות בישראל ולפי נתוני התחלות הבנייה יכול להספיק לעשרות שנים", כך בעתירה.

"מגישים העתירה בלב כבד"

עו"ד עמית יפרח, היועץ המשפטי ויו"ר אגף קרקעות בתנועת המושבים, אמר עם הגשת העתירה כי "כעת לאחר מיצוי כל ההליכים המינהליים שביצענו הן מול המשנה ליועמ"ש והן בוועדת הפנים ולאור אישור הארכת הצו על-ידי הכנסת , מבחינתנו בשלה העת לעתור לבג"ץ, ואנו עושים זאת בלב כבד, אנו לא נגד בנייה ולא נגד תכנון דירות שיקלו על מצוקת הדיור אך לאור המלאי שכבר קיים והצהרות האוצר על ירידת מחירים ראוי כי בתחנה זו המדינה תחזור לתכנון שפוי ובמוסדות התכנון הרגילים, מבחינתנו ראוי לתת הגנה מוגברת לקרקע החקלאית ולשטחים הפתוחים בכל הליך תכנוני חיוני ככל שיהיה, ועל כך אנו ניאבק".

עו"ד מיכי דרורי, מנהל המחלקה המשפטית בתנועה הקיבוצית, הוסיף: "העיסוק במאבק בותמ"ל הוא משותף להרבה גורמים. הנזק שהותמ"ל גורם הוא רחב וחמור, לא רק ליישובים שלנו ולשטחים החקלאיים, אלא גם לערים עצמן ולאותם אזרחים שיאלצו לגור במתחמים הבעייתיים שיוצר הותמ"ל. עד כה השקענו מאמץ רב ביצירת קואיליציות ופעילות משותפת עם גורמי תכנון, סביבה, מועצות אזוריות והערים עצמן. כמו כן, עשינו מאמצים רבים לסייע ליישובים שלנו ולמועצות האזורית בכל מקום בו הונפה חרב הותמ"ל. בשלב זה אנו רוצים לשים על השולחן גם את התופעה של הפגיעה הרוחבית ביישובים שלנו ובחבריהם, בזכויותיהם ארוכות השנים ובקניין שלהם. במסגרת זו מוגשת העתירה. הסיכויים לניצחון לא גדולים לצערנו, אבל חיים להשמיע קת קולנו. אני מקווה שגם נצליח לגייס את היישובים והחברים למאבק בשטח ובציבור, כי ההליכים המשפטיים עצמם אין בהם די".

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור אמר היום עם הגשת העתירה כי "הותמ"ל הוא חוק אלים ולא ראוי ומהווה כלי דורסני אשר פוגע בשטחים החקלאיים ובשטחים הפתוחים המהווים כריאה הירוקה. אנו נאבקים על הזכות שלנו להגן על השטחים החקלאיים. אבל לא רק. אנחנו מלחמים גם עבור שמירת הצביון של מדינת ישראל. הצענו למדינה לא פעם ולא פעמיים פתרונות ריאליים למצוקת הדיור גם תוך כדי היעזרות בשטחים שלנו. נמשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותנו עד שנעצור את ההליך הלא ראוי הזה".

מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, הוסיף: "במירוץ המבוהל להישגים פוליטיים לכאורה, מחריבים את כל תכנון המדינה לטווח הארוך. המהלך הזה חייב להיעצר. אני מקווה יעצור את ההתנהלות הלא רציונליות הזו".

עוד כתבות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט