גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקי הנוסטרו והמשתתף רשמו אשתקד שיא תשואות מאז 2013

רוה"ח בני גבאי ואור חרוש ניתחו את דוחות הביטוח והגמל עבור ערב העיון של מכון קסירר, ומצאו כי שוק הון חזק סחף את תוצאות חברות הביטוח ב-2017, אך המגמה אינה נמשכת לתוך 2018 ● עד כמה השוק צומח וצפוי להמשיך ולצמוח?

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

שנה חזקה בשוק ההון השפיעה לחיוב ב-2017 על רווחיות תעשיית הביטוח, הודות לתשואות נאות בתיקי הנוסטרו בענף ובתיקי הפוליסות המשתתפות ברווחים של המבוטחים בתחום ביטוח החיים של חברות הביטוח. אולם מגמה זו אינה ממשיכה לתוך שנת 2018.

ב-2017 עמדה התשואה המגולמת בתיקי הנוסטרו של חברות הביטוח על כ-5.5%, לעומת 4.1% ב-2016, בעוד שהתשואה ברוטו בפוליסות המשתתפות ברווחים עמדה על 8.7%, כפול ממה שהיה שנה קודם לכן. למעשה התשואה בשני התיקים החשובים הללו הייתה גבוהה ב-2017 בכל אחת מהשנים 2016-2014, כולל, ורק ב-2013 נרשמו תשואות גבוהות יותר. כך עולה מסיכום תוצאות כל ענף הביטוח וכל ענף הגמל לשנת 2017, של רואי החשבון בני גבאי ואור חרוש, שהוצג אמש בערב העיון השנתי של ענף הביטוח של מכון קסירר למחקר בחשבונאות בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב.

במסגרת בחינת הדוחות הכספיים שביצעו גבאי וחרוש עולה כי סך פרמיות וגמולים בענף הביטוח הגיע ב-2017 לכ-137 מיליארד שקל, גידול של 14% ביחס ל-2016, אז נרשם גידול של כ-10%, ביחס ל-2015. עיקר הגידול בפרמיות ובדמי הגמולים בענף - מה שמזין את הענף, שהכנסותיו ורווחיו קשורים בהיקף הכספים שהוא מנהל - נרשם בתחום החיסכון לטווח ארוך, בדגש על תחום הגמל וההשתלמות, ששב לגדול בשיעור נאה לאחר שנים רבות של קיפאון. 

מה היו התשואות של חברות הביטוח

כך, ב-2017 גדלו דמי הגמולים בגמל ובהשתלמות בכ-9.3 מיליארד שקל - המהווים צמיחה של כ-30%, לסך מצרפי של כ-40.3 מיליארד שקל. בפנסיה ובביטוחי החיים חל גידול של כ-3 מיליארד שקל בדמי הגמולים ובפרמיות, בכל אחד מהתחומים.

לצד זאת, בפרמיות הענפיות בביטוח הכללי חלה עלייה קלה בלבד של כ-0.6 מיליארד שקל (כ-2.9%) בפרמיות שנגבו בשנה שעברה. לצד זאת, הפרמיות במגזר ביטוחי הבריאות צמחו בהיקף ניכר יותר של כ-0.9 מיליארד שקל, שמהווה שיעור גידול של יותר מ-8%. בתחום הבריאות, מבהירים חרוש וגבאי, עיקר הגידול בפרמיות נרשם בפוליסות בריאות פרט.

בעקבות כל אלה צמח סך היקף הנכסים המנוהלים בכל משק הביטוח בישראל מכ-1.21 טריליון שקל בסוף 2016 לסך של כ-1.345 טריליון שקל כיום - עלייה ניכרת של כ-11%, בהמשך לעלייה של פחות מ-6% שנרשמה ב-2016 ביחס ל-2015. היקף הנכסים האמור אמור להמשיך ולצמוח, כתלות בפעילות המשק ובגידול באוכלוסייה, וגם בתלות בתשואות בשוקי ההון.

בסך הכול מדובר בשוק שצפוי להמשיך ולגדול בשיעורים ניכרים, וזאת ניתן להסיק גם מכך שהיקף דמי הגמולים והפרמיות שזרמו לניהול הענף (ובין היתר גם לתשלום לסוכנים ולמימון תביעות של לקוחות) היווה כ-10.7% מסך הנכסים המנוהלים הממוצעים בשנת 2017. כלומר - בשנה אחת הוסיף לעצמו השוק שיעור דו-ספרתי של נכסים, לא כולל התשואה, וזאת בדומה לדמי גמולים ופרמיות שהיוו שיעור של 10.2% מסך הנכסים המנוהלים הממוצעים בשנת 2016.

בכל אופן, גבאי וחרוש מציינים ביחס להיקף הצומח של הנכסים המנוהלים כי "אין ספק כי לתשואות שוק ההון השנה גם השפעה על גידול הנכסים המנוהלים והנוסטרו", והם מוסיפים כי באופן טבעי הגידול בחיסכון ארוך-טווח הוא הכי משמעותי, אבל יש גם גידול בנוסטרו - גידול של כ-5.7% לכ-161.5 מיליארד שקל. מנגד, רק בתחום הפיננסים נרשם בשנה שעברה קיטון בהיקף הנכסים המנוהלים, בשיעור של כ-5.1%, וזאת בעיקר כתוצאה ממיזוג פעילות של מנורה מבטחים עם פעילות דומה בבית ההשקעות אלטשולר שחם (וגם ממיזוג, חלק קטן, של פעילות הפיננסים שלה במגדל שוקי הון).

כיצד כל זה התבטא ברווחיות חברות הביטוח בשנה החולפת? הרווח הכולל לפני מס בענף עלה ל-5.2 מיליארד שקל, עלייה של 137%, ו"סיבה עיקרית לכך היא התשואות בשוק ההון", בעוד ש"בביטוח הכללי יש עלייה משמעותית ברווחיות בענפים מסוימים, בעיקר ביטוח רכב רכוש; בביטוח בריאות נרשמה רווחיות דומה, למרות הגידול בהיקף הפעילות; ובביטוח חיים הרווחיות השתפרה משמעותית, בעיקר הודות לשוקי הון ודמי הניהול". לצד זאת, מציינים השניים, ב-2017 הרווח הכולל לפני מס בפנסיה לא השתנה מהותית, למרות הגידול בהיקף הפעילות, בעוד שבגמל ובהשתלמות חלה ירידה ברווחיות, למרות הגידול בהיקף הפעילות ובשל שחיקה בדמי ניהול והפחתות (מחיקות)".

לצד זאת השניים מאירים התפתחות נוספת בענף, שלא עקבית בכל החברות, והיא גידול ברווחים מכל מה שנקרא "אחר", כלומר - אינו מגזר ביטוח וחיסכון פיננסי "רגיל". כך, גבאי וחרוש בדקו ומצאו כי בשנה האחרונה "20% מהרווח לפני מס בא ממגזר האחר, שהפך להיות מהותי מאוד", מהיכן זה בא? מהצלחה של הכנסות מהשקעות, מחברות מוחזקות ומשיפור בסוכנויות הביטוח ופעילויות אחרות. בסה"כ, הרווח הכולל לפני מס ממגזר אחר בענף הביטוח עמד ב-2017 על כ-1.2 מיליארד שקל.

ומה לגבי מגזר הפעילות המרכזי - החיסכון לטווח ארוך? לגבי מגזר זה הם מצאו כי "בביטוח חיים חלה עלייה ברווח בכל המוצרים, למעט בתיק המשתתף משנת 2004 ואילך", בעוד שבתחום הפנסיה הצומח הם מוצאים כי "רפורמת פנסיה ברירת מחדל, חוזר איחוד חשבונות והמשך התחרות הביאו לירידה בשיעור דמי הניהול, ובהתאמה לירידה בשיעור הרווח מממוצע היקף נכסים". זאת ועוד, במכירות השוליות שיעור דמי הניהול נמוך בהרבה מהממוצע, וככל הנראה ברווחיות הרבה יותר נמוכה".

כמו כן, ביחס לגמל וההשתלמות הם מסבירים כי תוצאות החברות מלמדות ש"הגידול המשמעותי בצבירות בגמל מיוחס בעיקר למוצרי גמל להשקעה וחיסכון לילד", שהינם מסלולי חיסכון בגמל, שנוצרו לאחרונה על-ידי הרגולציה.

ומה לגבי היעילות בענף הביטוח? השניים בדקו ומצאו כי הוצאות ההנהלה וכלליות המצרפיות צמחו ב-2017 ב-5.7% לכ-1.3 מיליארד שקל, הגם ש"כשיעור מסך הפרמיות ודמי הגמולים, חלה ב-2017 ירידה לרמה של 9.5% מ-9.7% ב-2016". תוך כך הם מסבירים כי הדבר "לא נובע מהתייעלות אלא מגידול בהיקף פעילות".

וכיצד נחלקו הוצאות ההנהלה וכלליות בענף הביטוח ב-2017? 60% מההוצאה מיוחסת לשכר עבודה, שמהווה כ-5.7% מהפרמיות ודמי גמולים; "כ-17% מסך ההוצאה היא בגין מיכון - כ-1.7 מיליארד שקל - ומתוך זה סך מצרפי של כמיליארד שקל שימש להשקעה בתוכנה, בדומה למה שהיה ב-2016". ביחס להוצאות המיכון הם צופים המשך גידול בהשקעות בעתיד.

ולסיום, השניים מתייחסים גם ליחסי הון של חמש הגדולות בענף הביטוח, בכפוף למשטר הבטחת יכולת הפירעון האירופית שמוחל פה, ושנקרא הסולבנסי 2, ואומרים כי "במבט קדימה, לחברות אתגר משמעותי ביצירת היכולת לבנות הון כלכלי ממכירות מוצרי ביטוח", והוסיפו שבצפי לשנתיים קדימה "למרות השיפור ביחסי כושר פירעון, שיעור תשואת הדיבידנד צפוי להיות נמוך ברוב החברות". 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה