גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויזל: "30% מהתשלום לקניונים יוצא על סידורי אבטחה"

כך אמר הבעלים והמנכ"ל של רשת פוקס בפאנל "איך שורדים בתוך הצפה של שטחי מסחר" בוועידת הנדל"ן של "גלובס" ● איתן בר-זאב: "אי-אפשר להגיד שבישראל יש עודפי שטחי מסחר"

הראל ויזל / צילום: שלומי יוסף
הראל ויזל / צילום: שלומי יוסף

"צריך לתת לכולם להתחרות בתנאים שווים. אם החליטו לתת פטור לקונים באינטרנט לפני 5 שנים, צריך לתת לכל אחד במדינה לקנות בפטור", כך אמר הראל ויזל, הבעלים והמנכ"ל של רשת פוקס, בפאנל "נדל"ן ומסחר: איך שורדים בתוך הצפה של שטחי מסחר" בוועידת הנדל"ן של "גלובס".

ויזל התייחס לסוגיית הפטור לקונים אונליין בקניות של עד 75 דולר, שמטרידה מאוד את התעשייה ואף הגיעה השבוע לבג"ץ בעתירה. "גם למישהי מדימונה או מקריות, שאין לה אייפון, גם לה מגיע לקנות בגדים עם פטור, 75 דולר פטור לכולם". 

בפאנל, בהנחיית כתבת השיווק והקמעונאות ב"גלובס" שני מוזס, השתתפו גם איתן בר-זאב, מנכ"ל ודירקטור ביג; ורני צים, בעל השליטה בקבוצת צים סנטרס. 

"הפטור בוטל באירופה, והוא מבוטל בכל מדינות העולם הנורמליות", המשיך ויזל. "זה מאוד קשה לשנות פטור כזה כי זה דבר שהוא פופוליסטי. האם אנחנו כאזרחי המדינה חושבים שאם נותנים פטור ממשהו למע"מ, צריכים לתת את זה על ז'קט של גוצ'י או נעלי נייקי או פטור לחיילים משוחררים מאוניברסטיאות או בקניית דירה או לניצולי שואה או לילדים לקנות ילקוטים. מה קרה לנו? אם במשרד האוצר יש עודף הכנסות, והוא רוצה לחלק מיליארד שקל כדי להקל על יוקר המחיה? שייתן את זה למסכנים, שיגיד 'יש 2 מיליארד שקל, נעשה סקר מי הכי מסכנים שצריכים את הכסף הזה וניתן להם'. האם אני, הראל ויזל, צריך לממן באופקים את היציאה של תושבים שביעיסטים שמיניסטים לעשות את שביל ישראל לפני הגיוס? אני מממן, כי אין כסף למדינה. האם אני צריך לשים 24 מיליון שקל על אתיופים בלוד, כי אין כסף למדינה? אני משלם ומממן מורים כדי להכניס אותם לחיים? איפה התבלבלנו. זה צעד שיקומם את החבר'ה הצעירים, שכרגע עושים חשבון. אני הייתי בדואר ישראל ואני אומר שכבר חבילות של 300 דולר מתחלקות ולא משלמות. השתגענו לראות את המדינה אהבלה ועובדים פה על כולם. למה לתת לילד בצפון תל-אביב להזמין גוצ'י?".

רני צים, איתן בר זאב והראל ויזל /צילום: שלומי יוסף

"המסחר היום בישראל כולל האינטרנט והשמים הפתוחים כל השוק הוא 19 מיליארד שקל", אמר ויזל. "מתוך זה, 2.8 אינטרנט - אופנה והנעלה- ומעל 1.3 זה השמים הפתוחים. נשאר קצת יותר מ-14 מיליארד בשוק המקומי. עשינו מחקר יפה שאומר שבעוד ארבע השנים השוק גדל : 14 מיליארד יישאר בשוק המקומי, אבל האינטרנט יגדל ל-5 וזה רק סביר, הוא יהיה 25% מהשוק. השמים הפתוחים יגיע ל-1.8. זה הכיוון. רק עכשיו אנשים מתחילים להבין שלא חשוב גובה שכר דירה, מה שחשוב זה דמי הניהול מהמחזור והעומס. יש 15 קניונים במדינה שעומס שכר הדירה ודמי הניהול הוא לא שפוי והוא ירד. 20 קניונים העומס הוא נמוך והם יכולים לעלות. יש דבר אחד שלי אין אומץ לעשות. אם בודקים את דמי הניהול במדינה לעומת כל המקומות בחו"ל יגלו שהם מופרעים. ולא בגלל חזירות של הקניונים. לקניונים יש הוצאות ביטחון בגלל החוק שמחייב מאבטח בכל דלת זה בערך 30-40% מדמי הניהול. בעולם לא צריך את זה, במדינת ישראל כן. עם כל הכבוד מאיפה זה נולד? זה נולד מלפני הרבה שנים שהייתה את תופעת המתאבדים בקניונים. מישהו צריך לבוא ולהגיד בוא נהיה כמו שאר העולם ונוריד את זה. אם חלילה יהיה שינוי או חשש נכניס את זה מיד. לא יכול להיות שזה מועמס על הצרכן מאות מיליוני שקלים בשנה".

איתן בר-זאב, מנכ"ל ביג, התייחס לכך שבארה"ב נסגרים לא מעט שטחי מסחר וענה לשאלה האם אנחנו בדרך לשם גם. "אנחנו דומים לארה"ב, יותר מאשר לסרביה למשל, למרות שגם שם יגיעו לקניות באינטרנט. בארה"ב יש לא מעט וקטורים שמשפיעים על החיים שם. האינטרנט הוא מרכיב רציני ומהווה היום קרוב ל-10% מסך כל ההוצאה על סחורות מהסוג שאנחנו מוכרים במרכזי הקניות. זה יגדל, אבל גם בזה יש תקרת זכוכית. יש את עניין חוויית הלקוח, ואנשים לא ישבו כל החיים ויקנו מול מסך. קיבלנו החלטה בארה"ב לשמר את אותם מרכזים ולהתחרות באמצעות חווית לקוח. בישראל אי-אפשר להגיד שבישראל יש עודפי שטחי מסחר.  זו סוג של אמירה שהיא לא כלכלית. עודפי שטחי מסחר קיימים אם סך כל הביקושים היו כאלה שלא יכלו למלא את המקומות האלה".

"בכל שוק חופשי יש שיווי משקל. היום במקומות מסוימים יש פדיונות שמיצרים בתוך קניונים שלא מספיקים לתמוך בשכר דירה, ויש מקומות הפוכים שבהם אפילו אפשר לעלות שכר הדירה ביחס לפדיונות של הסוחרים. מצד שני, אם ניקח את מדדי שכר הדירה בישראל לעומת ארה"ב יש שוני מהותי בין המספרים. בארה"ב המספרים נמוכים גם בשכר הדירה למ"ר וגם הפדיונות. בסופו של יום שמגיע מרכיב חיצוני כמו האינטנרט הוא משפיע על הפדיונות. זה יגיע גם לפה. נצטרך להתמודד עם שכר דירה שיצטרך להיות תואם ליכולת של הסוחר לפדות ואני אצטרך לשכנע את הצרכן במקביל לצאת מהבית ומהמסך שלו ולבלות אצלי, לאכול וגם לקנות".

רני צים, בעל השליטה בקבוצת צים סנטרס, אמר כי "יש מסחר שעדיין חסר בישראל. אשדוד ובאר שבע לא דומות לקריית אונו או רמת גן. אפשר להסתכל על זה ברמה הכללית, יש מקומות למסחר ולמסחר טוב. האינטרנט לבד, כלומר אונליין לבד, לא יכול להספיק, גם בארה"ב הבינו את זה. אופיס דיפו למשל הבינה את זה. השוק משתנה כמו הרבה שווקים, כמו שוק הרכב. יצטרכו להיות התאמות והרבה דגש על חוויה. אדם הוא חיה חברתית זה לא רק אינטרנט ומחירים. הפדיונות החלשים באו לידי ביטוי גם בטיסות לחו"ל. ישראלי שנמצא בחול מיד שולח את היד לארנק ומתחיל לקנות, גם באילת זה אותו דבר. ישראלי מחוץ לבית אוהב לקנות כשמורידים את מחיר הטיסות זו ההשפעה. אנחנו בעד לואו קוסט ויש פה צד שגם מביא תיירים שיתרמו לפיתוח כלכלי למדינה".

בר-זאב המשיך ואמר כי "בתפיסת העולם שלנו שגם בקניונים סגורים וגם במרכזים הפותחים מתייחסים לעומס בקרב סוחר-סוחר ולא כמדד. אם העומס הממוצע הוא 6%, זה לא אומר על סוחר האופנה, כשאני רואה שהוא עובר את ה-10% אני מתייחס ובודק מדוע זה קורה. אולי מבחינת התנהלות של רשתות, ראינו כאלה שלא היה להן זכות קיום וראינו מה קרה להן, אבל יש כאלה שיש להן זכות קיום, וצריך לעזור להן בימים קשים. אני יכול להוריד שכר דירה בבית שמש ביוזמתי, למשל, והורדנו 25% משכר הדירה. הוניגמן נמצאה בקשיים מזה זמן וגם יפו תל-אביב. קיימת תופעה בעיקר בשנתיים האחרונות שבמקום להוריד שכר דירה, נותנים לסוחרים כסף. יש שיטה שאומרים לסוחר להאריך אופציה וניתן לך במקום זה כסף מזומן. זו תופעה שטובה לשני הצדדים. כשעושות את זה חברות שמשערכות לפי שכר דירה מפוברק, זו בעיה. הרגולטור צריך לעשות את העבודה שלו. יגיע רגע שמבחינת בעלי קניונים לתת כסף בשביל לשמור על שכר דירה זה יהיה לא רלוונטי".

צים אמר כי "לפני חודשיים עשינו רואד שואו בבורסה ובאותו שבוע קרסה יפו תל-אביב ולאחר מכן הוניגמן ואני מסביר שהשוק לא מתרסק הכול עניין של ניהול. היה טיימינג כזה. הוניגמן שנים מתמודדת עם קושי. מסתכלים כל חודש נקודתית על הסוחרים שלנו. הם עולים או יורדים בפדיון, אם סוחר יורד ולא מרוויח, האינטרס הוא הדדי להוציא אותו. השקעות בשכר דירה זו נדנדה. גם לגבי השקעות לא נותנים לכולם, נותנים לשחקנים מובילים ולרשתות צומחות. יפו תל-אביב היו אצלנו בכמה מקומות, ראינו ירידה עקבית והוצאנו משני סניפים. היום זה בכונס נכסים, שמשלם שכר דירה. בסוף אנחנו מנהלים עסק של פדיונות וכשיש פדיונות כולם שמחים וכשאין הבעיה היא משותפת. יש ניהול בתוך עסק ויש דינימיקה".

איתן: "אם נבדוק באחוזים את הקריסות, ביחס למה שקורה בארה"ב למשל, שום עיתון לא היה צריך לכתוב שום דבר על הדבר הזה".

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו ביקש הארכה מבג"ץ; היועמ"שית: להיערך לגיוס חרדים

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב לבג"ץ כי בשבועות האחרונים נעשה מאמץ אינטנסיבי על מנת לגבש את ההסדר הדרוש, ואכן הושגה התקדמות ניכרת, אך המלאכה טרם הושלמה ולכן הוא מבקש הארכה ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי החל מה-1 באפריל, על הרשויות לגייס בני ישיבות ללא מקור חוקי לדחות את גיוסם

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי