גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מתנגדים להתחדשות עירונית - בתמורה לרווח פוליטי"

כך אמרה ח"כ רחל עזריה, יו"ר ועדת הרפורמות, בפאנל "תמ"א 38: פתרון להגדלת היצע הדירות או בכיה לדורות?" בוועידת הנדל"ן של "גלובס" ● מהנדס עיריית ת"א עודד גבולי: "טוב מאוד שלא בונים בדרום, לא צריך לבנות בפרפריה; אם אתה בונה בפריפריה אתה לעולם לא תצליח להתגבר על סוגיית התשתיות והתעסוקה"

משתתפי הפאנל: שירה ברנד, עודד גבולי, ננה חן, עו"ד זיו כספי, עו"ד ארז קמיניץ וח"כ רחל עזריה / צילום:
משתתפי הפאנל: שירה ברנד, עודד גבולי, ננה חן, עו"ד זיו כספי, עו"ד ארז קמיניץ וח"כ רחל עזריה / צילום:

"ראשי ערים שמתנגדים להתחדשות עירונית מוכרים את העתיד שלנו תמורת רווח פוליטי", אמרה היום (ד') ח"כ רחל עזריה, יו"ר ועדת הרפורמות, בפאנל "התחדשות עירונית - תמ"א 38: פתרון להגדלת היצע הדירות או בכיה לדורות?" בוועידת הנדל"ן של "גלובס". "אני מקדמת בוועדת הרפורמות את חוק הדייר הסקפטי - אם דיירים לא מסכימים לפרויקטים של התחדשות עירונית זו אשמת היזם. צריך להבין, עבור היזם זה נכס, עבורם זה בית".

עזריה התייחסה לנושא הדיירים המעכבים אישור של פרויקטים ואמרה: "קודם כל צריך להבין שיזמים רואים בבניין נכס ודיירים רואים בו בית וזה פער משמעותי. כמו כן, בעיניי לא צריך לקרוא לדייר סרבן, אלא דייר סקפטי. ביקשנו לבחון איך אפשר להפוך אותו למשתף פעולה. ראשית מצאנו שמי שאין לו דיירים סרבנים זה ליזמים הטובים. מלבד זאת, בדקנו למה דיירים סקפטים הופכים לסרבנים. מצאנו כמה דברים, ראשית זה מאפיין דיירים מבוגרים, אך גם דיירים שחוששים מנושא התחבורה ודיירים שלא יודעים אם לסמוך על היזם".

רו"ח דן אטיאס, שותף וראש אשכול נדל"ן BD0, התייחס בפתיחת הפאנל להאם תמ"א 38 היא פתרון להגדלת היצע הדירות או בכיה לדורות: "היום ברור שהתחדשות עירונית היא מוצר משלים, הוא יכול לקיים עוד יחידות דיור חדשות אבל הוא בטח לא הפתרון למשבר הדיור בישראל. לטובת האזרח עדיפה התחדשות עירונית - זה מאפשר לו לגור במיקום מרכזי, לחסוך בנסיעות, קרבה למוסדות בריאות. זה גם מונע חיסול של שטחים פתוחים, דבר שפוגע בריאה הירוקה, מגדיל זיהום אוויר, ופוגע במי תהום. ואולם יש בעיה מרכזית - יש מגבלות להתחדשות עירונית - הכמות, הכדאיות הכלכלית וגם לוחות הזמנים הארוכים. אלמלא העניין של משבר הדיור, היו פחות מדברים על התחדשות עירונית. מחירי הדיור הם אלו שהופכים את הפרויקטים לכדאיים, אחרת הם לא היו יוצאים לפועל", אמר אטיאס.

פנינה אלה, מנהלת סקטור נדל"ן במזרחי טפחות, גם נשאה דברים בפתיחת הפאנל, בהנחייתו של כתב הנדל"ן של "גלובס" אורי חודי. בפאנל השתתפו גם שירה ברנד, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז מרכז; עודד גבולי, מהנדס העיר תל אביב; ננה חן, משנה למנכ"ל קבוצת רפאלי; עו"ד זיו כספי, שותף ומייסד בגינדי כספי עורכי דין ויו"ר הוועדה המרכזית להתחדשות עירונית בלשכת עורכי הדין;  ועו"ד ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי). 

אטיאס התייחס למחקר שעשו בחברת הייעוץ BDO, שממנו עלה כי מתוך 800 אלף יחידות שהיו יכולות להיות יעד לביצוע תמ"א, רק כ-300 אלף הן כדאיות מבחינה כלכלית. המחקר בדק 76 יישובים, והעלה כי דווקא ביישובים מסוכנים סייסמולוגית כמו טבריה ובית שאן אין כדאיות כלכלית.

"המדינה הקימה רשות להתחדשות עירונית, ואחד הדברים שאהבתי היו שהיא מתחילה לעסוק בהיעדר הכדאיות הכלכלית באמצעות תמריצים כלכליים, דבר שיקדם גם צדק חלוקתי", אמר אטיאס, שציין גם כי הממשלה קבעה יעדים של התחדשות עירונית - ב-2017-2020 - 20% מהיחידות החדשות יהיו תוצאה של התחדשות עירונית, ועד 2040 - 35% מהדירות.

אטיאס ציין כי הגידול במשקי הבית גדול באופן משמעותי מסיום של יחידות הדיור ולמעשה יש מחסור הולך וגדל של יחידות הדיור בישראל. "עם זאת, היום ברור שהתחדשות עירונית היא מוצר משלים, היא יכולה להוסיף עוד יחידות דיור חדשות אבל היא בטח לא הפתרון למשבר הדיור בישראל. למרות הגידול בשנים האחרונות בהיקף בפעילות, הנפחים עדיין שוליים ביחס לכלל הפעילות בשוק ואינם משפיעים על השוק", הוסיף אטיאס. הוא ציין גם כי במקביל להתחדשות עירונית יש צורך גם בטיפול מסודר בתשתיות בתחומי החינוך, הבריאות וכו'.

"לא קיימת מצוקת אשראי בתחום הנדל"ן"

"מחיר למשתכן רוויה בכוונות טובות, והיא שינתה את כללי המשחק, והצליחה לשאוב את מרבית היזמים שאנו עובדים איתם. יחד עם זאת אנו רואים כמה תופעות ייחודיות שאני רוצה להזכיר", כך אמרה היום פנינה אלה, ראש סקטור נדל"ן במזרחי טפחות, והציגה את הבעיות שעולות מהתכנית. "ראשית, בניגוד לתחזית, לא בכל הפרויקטים הדירות נמכרות מיד בהתחלה. באזורים למשל שההנחה לא משמעותית, רואים מכירה הדרגתית ולא מיידית. המשמעות היא גידול בהוצאות מימון ובשיווק", אמרה אלה.

עוד היא הוסיפה: "נושא נוסף זה שהקבלנים עוד לא קיבלו את הקרקע, וכבר יוצאים להגרלה. כלומר מכניסים את הזכאים לתקופה ארוכה של חוסר וודאות. הם לא יכולים לגשת לשום הגרלה נוספת, וכלל לא בטוחה שהדירה שתוצע להם תתאים להם. זה מביא להפעלת לחץ על היזמים, וזה מעכב את תהליך התכנון", אמרה אלה וציינה שלטעמה צריך לעשות שינוי ולבצע את ההגרלות סמוך לקבלת ההיתר.

באשר לתחום ההתחדשות העירונית, אלה אמרה, ש"רואים התפתחות מואצת בתחום, ההתחדשות מספקת קרקע זמינה באזורי הביקוש. בעולם של מחיר למשתכן הרווחיות נמוכה, והפרויקטים של התחדשות עירונית מציגים רווחיות הרבה יותר טובה", אמרה אלה אך הוסיפה כי, "אותם חולשות של תהליכים בתחום הזה עדיין קיימים: הליכים ארוכים ומורכבים, מבנה משפטי מורכב וכדומה".

עוד היא הוסיפה: "בנושא המימון אנו יודעים כולנו שלא קיימת מצוקת אשראי בנדל"ן וגם לא בהתחדשות עירונית וגם לא בתמ"א 38. השוק נותן פתרונות מצוינים גם בתחום התמ"א 38. גם אנחנו בבנק פעילים בתחום לא מעט זמן, ואם אני צריכה לאפיין את העסקאות שמגיעות אלינו, אפשר לתאר את התיאור הבא: היום העסקאות שמגיעות אלינו לבנק הן עסקאות בשלות יותר, הם בנויים נכון יותר, וזו תופעה שהיא מאד חיובית". אלה גם ציינה כי השוק עבר הבשלה גם מבחינת הרוכשים. "מחירי הדירות בתמ"א נמוכים יותר ממכירת דירות חדשות בבניינים סמוכים בכ-10%", היא אמרה.

"לא צריך לבנות בפריפרייה, נוצרות ערי שינה"

"טוב מאוד שלא בונים בדרום, לא צריך לבנות בפרפריה. אם אתה בונה בפריפריה אתה לעולם לא תצליח להתגבר על סוגיית התשתיות והתעסוקה. ואז התוצאה היא שנוצרות ערי שינה. ת"א היא אחת הערים היחידות שיש היום שהן ברמה אורבנית סבירה", כך אמר עודד גבולי מהנדס עיריית ת"א בפאנל.

עו"ד זיו כספי התנגד לדברים והסביר מדוע יש לפתח את הפריפריה ואמר: "אנו מדינת ישראל, ומעבר לשיקולים כלכליים, יש שיקולים ביטחוניים. הפריפריה צריכה להיות בסדר עדיפות עליון. יש לנו חובה לאומית לחזק את המקומות האלה. יש דרך אחת לעשות זאת- לשנות את הרגולציה, כמו למשל לנייד זכויות".

שירה ברנד ציינה כי הם עושים מאמץ לבנות בנייה מרקמית של עד 10 קומות. עו"ד ארז קמיניץ המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אמר: "יש להתחדשות עירונית יתרונות רבים, וזה משהו שיש לגביו הסכמה שחוצה את כל משרדי הממשלה. זה מתחיל מהוספת יח"ד, אבל זה לא הדבר המרכזי. זה גם שמירה על שטחים פתוחים ויצירה של עירוניות חדשה לא רק בת"א. וגם אנחנו במשרד המשפטים לא נשארנו אדישים לתועלות".

קמיניץ הסביר למה הרגולטור מתערב בתחום זה: "אם מסתכלים על התחדשות עירונית בעיניים כלכליות בלבד, אז אומרים שהכלכלה תנצח, ואני כרגולטור לא אמור להתערב. אבל זה לא המצב בהתחדשות עירונית, אי אפשר לחיות עם העולם הישן של זכות וטו. לכן החלטנו שאנו עולים אוקטבה ומחלישים את זכות הקניין, וגם מביאים למצב שכופים על דייר שלא רוצה למכור את דירתו". קמיניץ ציין שהחוק צריך לתת פתרונות שונים לדיירים שונים: "כך למשל, הבנו שצריך לתת פלטפורמה משפטית שונה לדיירים קשישים, ופתרונות אחרים שלא נותנים לדיירים רגילים".

"ישנן כוונות טובות, אבל הורגים את היזמים", אמרה ננה חן, משנה למנכ"ל קבוצת רפאלי. "צריך לזכור שהרבה פעמים, פרויקט שנכנסים אליו לא תמיד יוצא לפועל ובינתיים השקענו בתכנון ובעורכי דין. גם אם מתקדמים מגלים שבעצם פרויקט שהיה אמור להגיע לשלב ההיתר תוך 3-4 שנים, בפועל לוקח לו 5-6 שנים. הסיבה לכך היא שלחוק יש הרבה פרשנויות, וכל אחד לוקח את זה לכיוון אחר. אנחנו רואים גם מקרים שהרשויות המקומיות משנות החלטות בדיעבד. אם בעבר אישרו 35 קומות, עכשיו מאשרים רק 28 קומות. זה בסדר לשנות מדיניות אבל מרגע זה והלאה, אך לא לדיירים שממתינים כבר לדירה שלהם".

שירה ברנד  הסבירה על דרך העבודה של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה: "התכנון לא מסתכל על הבניין הבודד. אנחנו מסתכלים על המתחם, השכונה, כיחידה אחת. תוכנית המתאר מאתרת מתחמים להתחדשות עירונית ואנחנו מפרטים בתוך המתחמים האלה את הבניינים שמתאמים לתמ"א 38 ואת אלה שמתאמים לפינוי בינוי". עוד אמרה ברנד: "המערך הזה נותן וודאות הן ליזם והן לתושב ומונע ניסיונות להקמת פרוייקטים שאינם ישימים. אנחנו לא רוצים לייצר שכונות שמנותקות אחת מהשנייה. אנחנו רוצים שכונות מגורים איכותיות ששמות את האדם במרכז - עם גני ילדים, בתי ספר, פארקים, שבילי אופניים".

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

העליות בבורסה מתמתנות; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד הבנקים עבר לירידה של 0.5%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"