גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ייראה דירקטוריון טבע אחרי הפרישה של מאור וזיסקינד

עם פרישתם של גליה מאור, דן זיסקינד וגבריאל זולצברגר יישארו בדירקטוריון טבע רק 3 דירקטורים שכיהנו בו בעת אישור רכישת אקטביס ב-2015 ● תצטרף לדירקטוריון טבע: פרופ' רונית סצ'י-פאינרו, מנהלת המעבדה לחקר הסרטן

גליה מאור, דן זיסקינד וגבריאל זולצברגר צפויים לעזוב את דירקטוריון טבע   - כך עולה מזימון לאסיפה השנתית של בעלי המניות שפרסמה אתמול (ד') חברת התרופות. שלושת הדירקטורים החליטו שלא להעמיד את עצמם לבחירה מחודשת באסיפה הקרובה.

בזימון לאסיפה כתבה החברה בהתייחסה לשלושת הדירקטורים: "אנו מודים להם על תרומתם, מנהיגותם ומאמציהם המכריעים בכהונתם. לדירקטוריון יחסרו התובנות וההשקפות שלהם בדיוניו, ואנו מקווים שיישארו קרובים לטבע בשנים הבאות".

מאור, לשעבר מנכ"לית בנק לאומי, היא הוותיקה מבין שלושת הדירקטורים ומכהנת בדירקטוריון טבע משנת 2012. זולצברגר הצטרפה לדירקטוריון ב-2015; ואילו זיסקינד, לשעבר מנהל הכספים של טבע, חזר לכהונה שלישית בדירקטוריון רק לפני כמה חודשים, לאחר שבעבר כיהן בו בשנים 1981-2001 ו-2010-2014.

דירקטוריון טבע

נגד הדירקטורים בטבע עלו טענות על כך שאישרו לבצע שתי רכישות כושלות, שהובילו לקריסת המניה של טבע, בלי לבחון אותן לעומק: רכישתה של חברת אקטביס ב-2015 בסך של כמעט 40 מיליארד דולר, שלימים התבררה כ"משקולת" על טבע בשל החוב הגדול שהחברה נאלצה לקחת למימון העסקה; וכחודשיים לאחר מכן, רכישת חברת רימסה המקסיקנית תמורת 2.3 מיליארד דולר. זמן קצר לאחר הרכישה טבע טענה שהמוכרים הונו אותה ותבעה את רימסה, אבל הפסידה בתביעה.

קיצוץ בתגמולי חברי הדירקטוריון

בין הדירקטורים הפורשים, מאור הייתה חברה בדירקטוריון טבע בזמן אישור שתי הרכישות, וזולצברגר הייתה בזמן אישור רכישת רימסה. למעשה, עם פרישתה הצפויה של מאור, יישארו בדירקטוריון טבע רק 3 דירקטורים שכיהנו בו בעת אישור רכישת אקטביס ב-2015: היו"ר סול בארר; אמיר אלשטיין, שהוא ממשפחות מייסדי החברה והוותיק ביותר בדירקטוריון; וז'אן-מישל חלפון.

מהדירקטוריון שאישר את עסקת רימסה יישארו כעת 5 חברי דירקטוריון - בארר, אלשטיין, חלפון וכן רוזמרי קריין וג'רלד ליברמן, שהצטרפו לדירקטוריון טבע במהלך 2015 ועומדים כעת לבחירה מחודשת לדירקטוריון.

נזכיר כי כל דירקטור בטבע זכאי לתגמולים שנתיים בסך 160 אלף דולר וכן לתוספת עבור חברות בוועדות הדירקטוריון - בין 10,000 דולר ל-20 אלף דולר בשנה, תלוי בוועדה.

כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", דירקטוריון טבע החליט לקצץ 50% מתגמול המזומן של חבריו עד סוף שנת 2018. ב-2017, גליה מאור וגבריאל זולצברגר קיבלו תגמולים בסך 326 אלף דולר כל אחת, מהם 196 אלף דולר במזומן והיתר כתגמול הוני. זיסקינד, שהצטרף לדירקטוריון רק בספטמבר 2017, קיבל תגמולים בסך 154 אלף דולר, מהם 104 אלף דולר תגמול הוני.

בעבר, טבע לא דיווחה על נתוני שכר הדירקטורים על בסיס אישי. בהנחה שהיקף התגמולים היה דומה בשנים קודמות, מאור יוצאת מהדירקטוריון עם תגמולים מצטברים של קרוב ל-2 מיליון דולר, וזולצברגר עם כ-1 מיליון דולר.

נציין כי ב-2012 אישרו בעלי המניות של טבע את העלאת שכר הדירקטורים מכ-76 אלף דולר ל-190 אלף דולר לשנה, וב-2015 הסכום הופחת ל-160 אלף דולר. כאמור, ב-2018 כל דירקטור יקבל 80 אלף דולר בשל הקיצוץ שנקבע.

"זאת הייתה שנה מאתגרת וקשה"

האסיפה השנתית של טבע תתקיים ב-5 ביוני, ובעלי המניות יתבקשו להצביע גם על צירופה לדירקטוריון של פרופ' רונית סצ'י-פאינרו, מדענית מאוניברסיטת תל-אביב, העוסקת בחקר הסרטן ועומדת בראש החוג לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה בפקולטה לרפואה. סצ'י-פאינרו לא כיהנה קודם כדירקטורית, אבל היא מייעצת לחברות ביוטק. בזימון לאסיפה נכתב כי "פרופ' סצ'י-פאינרו מביאה אתה ניסיון נרחב ברפואה ומחקר קליני ומספקת ידע מעמיק בתחומים אלה".

האסיפה הקרובה תכלול גם הצבעה לא מחייבת על התגמולים לבכירי החברה, כנהוג בחברות אמריקאיות. כזכור, טבע מדווחת החל מהשנה כחברה מקומית בארה"ב, וחלים עליה כללי דיווח שונים.

לזימון לאסיפה צורף מכתב לבעלי המניות מהיו"ר בארר, ובו נכתב כי "זאת הייתה שנה מאתגרת וקשה לטבע מכל הבחינות. התרופה המובילה שלנו, קופקסון, איבדה את הבלעדיות שלה בשל תחרות גנרית. בעסקי התרופות הגנריות, שינויים בדינמיקה של השוק והסביבה הכלכלית, בפרט בארה"ב, הובילו להידרדרות משמעותית".

עוד הוסיף בארר: "יש עלינו עדיין את הנטל של החוב הגדול שעלינו להחזיר". לדבריו, טבע השיגה התקדמות גדולה בהפחתת החוב וכבר שילמה 2 מיליארד דולר השנה, מרביתם בזכות מכירת עסקי בריאות האישה. "אנחנו מאמינים שכל היוזמות שהציגה החברה תחת ניהולו של המנכ"ל, קאר שולץ, יובילו ל-turnaround שטבע זקוקה לו, ויביאו לכך שהחברה תהיה יציבה יותר ופחות ממונפת". 

מנהלת המעבדה לחקר הסרטן שמצטרפת לדירקטוריון טבע

פרופ' רונית סצ'י-פאינרו (46), המצטרפת לדירקטוריון חברת טבע, עומדת בראש המעבדה לחקר סרטן וננו-רפואה באוניברסיטת תל-אביב מאז שנת 2006. ב-2011 נכללה סצ'י-פאינרו ברשימת נשות השנה של המגזין "ליידי גלובס".

בראיון ל"ליידי גלובס" סיפרה כי האירוע המכונן בחייה היה "החזרה לישראל, אחרי פוסט-דוקטורט נפלא עם איש מדהים, פרופ' יהודה פולקסמן, בהרווארד. הצורך להיפרד מהעבודה אתו, במקום שכסף אינו חסר אף פעם, זו הייתה החלטה קשה, אבל רציתי שילדיי יגדלו בארץ, עם המשפחה מסביב. היום (ב-2011; שח"ו), 5 שנים מאז שחזרתי, אני יכולה להגיד שגם מבחינה מקצועית זו הייתה החלטה מצוינת. בניתי מעבדה עצמאית משלי, עם 12 חוקרים מרקעים שונים - כימאים, ביולוגים, רופאים ומהנדסים. זה שילוב מנצח". 

פרופסור רונית סצ'י פאינרו / צילום.: איל יצהר

על המחקר שלה סיפרה סצ'י-פאינרו: "יצרתי ננו-תרופות המורכבות מנשא פולימרי, שמשמש מונית המובילה תרופות באופן סלקטיבי לגרורות בעצמות, שמקורן בגידולי סרטן השד או הערמונית. הננו-תרופות האלה מסוגלות להתמקד בתאי הסרטן ובכלי הדם המזינים אותם ולהזריק לתוכם את חומרי התרופה שהן מכילות. הן יעילות יותר ובטוחות יותר מתרופות כימותרפיות, היות והן לא מגיעות לרקמות בריאות ואינן גורמות לתופעות לוואי. בנוסף, הן מסוגלות להתגבר על עמידות התאים הסרטניים. המצאה זו חשובה, היות שגרורות בעצמות בדרך-כלל עמידות לכימותרפיה הקונבנציונלית, ולא ניתנות לריפוי".

עוד סיפרה סצ'י-פאיינרו ל"גלובס" כי הגיעה לחקר הסרטן בעקבות מות אביה מהמחלה.

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה