גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקניבליזם של ביבי ובנט בקרב על קולות הימין

מהגרי העבודה ותושבי דרום ת"א לא מעניינים את בנט ונתניהו ● בנט זיהה שהנושא חשוב לימין הדתי-לאומי-מסורתי, ועד הבחירות הבאות הוא ישקיע מאמצים כדי לחשוף את נתניהו כמי שלא מטפל בו ● ובינתיים בבית היהודי: סמוטריץ' מצייץ באלימות, אבל רק לטוויטר אכפת ● פרשנות

נתניהו ובנט. מי ייצא שבע אחרי הבחירות? / צילום: מוטי מילרוד, הארץ
נתניהו ובנט. מי ייצא שבע אחרי הבחירות? / צילום: מוטי מילרוד, הארץ

הוויכוח הלוהט בין הליכוד וראש הממשלה בנימין נתניהו לבין הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט על פסקת ההתגברות וחקיקה שתאפשר לכנסת לגרש את מהגרי העבודה מישראל, לא מיועד לסייע לתושבי דרום תל-אביב. זה אפילו לא ויכוח על מעמדו של בית המשפט העליון או, חלילה, בנושא העילאי של הפרדת הרשויות.

אין פה דבר מלבד קרב פרוע, קניבליזם על מנדטים, מאבק על אכילת מאגר הבוחרים - זה מן הצלחת של זה - הליכוד והבית היהודי. למרות שאחד הצדדים מצהיר על עצמו צמחוני או תומך במאבק למען תזונה צמחונית, אין שם ויתור על המנה של העיקרית והיא גוש הבוחרים הגדול הנמצא בסיר הבשר שבין שתי המפלגות. למי הן יצביעו בפעם הבא, לזה או לזה?

בנט זיהה לפני זמן רב, שנושא מהגרי העבודה, המסתננים הבלתי חוקיים או הפליטים מגביר את הרעב בימין הדתי-לאומי-מסורתי יותר מכל מנה אחרת, ורוב המאמץ שלו עד ליום הבחירות לכנסת ה-21 יהיה לחשוף את פניו של נתניהו כמי שלא מוביל טיפול בעניין. לצורך כך, אין כוונה בבית היהודי לפתור את הבעיות בדרום תל-אביב, אלא רק להדגיש את חוסר היכולת של נתניהו להוביל שינוי חקיקה.

שרים בכירים בממשלה מספרים שבשיחות פרטיות נתניהו מאותת שאינו מעוניין בשינוי פסקת ההתגברות של חוק יסוד כבוד האדם. אם יתוקן חוק היסוד, כל ח"כ, כל גחמה הכי קטנה, תתנפח לממדים חסרי היגיון. הסיעות החרדיות יחמדו חקיקת-נצח שתקבע את מעמד לומדי התורה בנפרד מחיילי צה"ל? בבקשה, אין צורך בעקרון השוויון. סיעת הבית היהודי תרצה נורמה בספר החוקים שעל-פיה מי שאינו יהודי לא יכול להחזיק קרקעות בהווה, בעבר ובעתיד? בבקשה, אין צורך בעקרון הקניין. ניתן יהיה לגבור על כל ערך יסוד באמצעות 61 או 65 ח"כים. שלום ולהתראות למגילת העצמאות של מדינת ישראל.

נתניהו חיפש איך לשווק את הצד שלו כתהליכי, הגיוני, מתמשך. הוא ראה ששר האוצר משה כחלון מסתייג, מכניס את הסכמתו לטיפול בנושא מהגרי העבודה לתוך מתחם סבירות, וממצב את עצמו כמי שמתייעץ ונפגש עם נשיא העליון בדימוס אהרן ברק ועם הנשיאה המכהנת אסתר חיות - ונתניהו רצה גם. זו דרך נאותה ליצור מסלול נאור, אקדמי, מעמיק. אז נתניהו ייפגש עם חיות, והחקיקה תמתין עוד שבוע. הצעה לנתניהו: מה לגבי פגישה עם הנשיא בדימוס אשר גרוניס, הידוע כמי שמתנגד לאקטיביזם השיפוטי? וחשוב גם לשמוע את דעותיהם (כל אחד ביום א' נפרד) של הנשיאים בדימוס מאיר שמגר, דורית בייניש ומרים נאור.

עוד בוקר של אלימות מילולית

ינון מגל, לשעבר ח"כ מטעם הבית היהודי, וכיום שדרן תחנת הרדיו 103, צייץ ביום ראשון "רואה את הסרטון החדש ושמח כל כך שהתמימי הזאת עדיין במעצר. לפעמים טוב שתחנות הצדק טוחנות לאט". הסרטון שצירף מגל לציוץ שלו אינו חדש: הוא צולם במאי 2017 ורואים בו את עהד תמימי מתעמת עם חיילים, מרביצה, צועקת "תסתלקו" ובועטת בחיילים. הציוץ של מגל עורר תגובה מח"כ בהווה בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי): "אני דווקא ממש עצוב ינון שהיא במעצר. לדעתי הייתה חייבת לחטוף איזה כדור, לפחות בפיקה של הברך. זה היה מכניס אותה למעצר לכל החיים".

הדברים עוררו מיד תגובות גולשים. רבים עשו צילום מסך לציוץ של סמוטריץ' וציינו כי זו הסתה לאלימות. חבר כנסת בישראל אומר שיש לירות בברכיה של פלסטינית, קטינה, היושבת כיום בכלא אחרי שהודתה בהכאת חיילים.

האמירה האלימה הזו לא הביאה לגינויים ממנהיגי מפלגתו, שר החינוך נפתלי בנט או שרת המשפטים איילת שקד. בזירה הפוליטית דממה, כמעט. ח"כ מיכל רוזין (מרצ) הייתה בין המעטים שהגיבו. "תתבייש לך! גם בנערי גבעות מהשומרון שבשבוע שעבר השליכו אבנים על כוח צה"ל היה צריך לירות? אה, שכחתי - דין שונה לאויבים... לא מקבלת את התירוצים וההסברים הנלוזים שלך, אתה בריון ומסית". ייתכן שנוספים הגיבו, אך דבריו של סמוטריץ' התקבלו במשיכת כתף כללית. עוד בוקר במדינת ישראל, עוד אלימות מילולית, הפעם מנבחר ציבור. מי סופר.

חברת טוויטר לא שתקה. הציוץ המקורי של מגל אשר לא עבר על כללי טוויטר - נמחק. מי שמעוניין להציץ בו, שיחפש את חשבון הטוויטר "ינון מגל לחסומים" עם שחזור במרחב הווירטואלי. הציוץ האלים של סמוטריץ' נמחק וטוויטר לא הסתפקה בכך ושלחה לו מייל עם הסבר על השעיית פעילות הציוצים שלו למשך 12 שעות.

מדובר בהשעיה קלילה. מתוך תריסר השעות, 8 היו שעות שינה. החשבון, עם כל העוקבים ותוכנו הקודם (בחלקו דברי גזענות בוטים), לא הוסר, וכל מה שנלקח מסמוטריץ* הוא הזכות לכתוב את מה שעולה על דעתו למשך 12 השעות הבאות. לא ענישה כבדה, כן תמרור אזהרה.

פניתי לחברת טוויטר עם מספר שאלות: מדוע 12 שעות ולא יותר או פחות? האם העובדה שסמוטריץ' אינו מחזיק בחשבון טוויטר verified (וי כחול) הקלה עליהם להטיל עליו סנקציה? האם התקבלו תלונות גולשים, ואם כן, כמה תלונות ומי התלונן? השאלה האחרונה נבעה מתגובת סמוטריץ', אשר הפיץ באמצעות דוברו את הדברים הבאים: "שיא חדש של סתימת פיות. כנראה שחופש ביטוי שמור רק לצד אחד של המפה הפוליטית. אני עומד מאחורי כל מילה של הציוץ הזה וההסבר לו נכתב בהרחבה אתמול בפייסבוק שלי".

סמוטריץ' רמז שחסמו את חופש הביטוי שלו בגלל היותו ימני. בדף הפייסבוק שלו, שאליו הפנה, הטענה זו לא קיימת, אגב, אך יש הסבר מדוע צריך היה לירות בתמימי ירייה ברגליים, אחרי שצעקה והיכתה באגרופים ובעיטות, כי "כאשר יש עימותים כאלה של ילדים וילדות שלא מפחדים להתעמת עם החיילים, ההרתעה של צה"ל נעלמת". ירי לברכיים במענה לאגרוף.

בחזרה להתכתבות שלי עם טוויטר. הם השיבו במייל שלא ידברו על מקרה פרטי. "אנחנו לא משיבים לעיתונאים על פניות בנוגע לחשבונות טוויטר פרטיים מטעמים של פרטיות וביטחון", ושלחו אותי לעיין בבלוג של טוויטר ובו הכללים בנוגע ל"התנהלות מלאת-שנאה והתנהגות פוגענית".

בצלאל תמימי

אבל סמוטריץ' הוא נבחר ציבור בישראל. יש נבחר ציבור מאוד בולט בארה"ב, שאיים בפתיחת מלחמה על מנהיג אחר, ואת הטוויטר שלו לא הורידו. המנהיג הזה, עם 51 מיליון עוקבים, צייץ בטוויטר: "מנהיג צפון קוריאה קים ג'ון און אמר ש'כפתור הגרעין נמצא אצלו על השולחן בכל עת'. שמישהו מן המדינה המורעבת והמרוששת של המשטר הזה יעדכן אותו שגם לי יש כפתור גרעין, אבל הכפתור שלי גדול יותר, חזק יותר, והכפתור שלי מתפקד".

הציוץ הזה נתפס על-ידי רבים כאיום מלחמה (מאז הוא כבר חצה צד ופנה לעשיית שלום), ואנשים פנו אז לטוויטר וביקשו שחשבונו של טראמפ יימחק בשל הסתה לאלימות, מלחמה ואיומים מפורשים. מיותר לציין שעם חשבון מאומת (וי כחול), עשרות מיליוני עוקבים, ואזכורים אינסופים של חברת טוויטר בכל כלי החדשות - דבר מטראמפ לא יימחק.

אבל חשבונות טוויטר אחרים של נבחרי ציבור שפנו לגזענות, אלימות ואנטישמיות הושעו לזמנים קצובים ואף הוסרו. המועמד האנטישמי המוצהר, פול נהלן, איש המפלגה הרפובליקנית בויסקונסין, הוסר מטוויטר לפני מספר חודשים. הוא צייץ דברים בוטים נגד יהודים, חיבתם לכסף, קונספירציות הקשרים שלהם ועוד. הציוצים האנטישמיים שלו הביאו להרחקתו לשבוע בכל פעם. לבסוף הוא סולק סופית אחרי שצייץ תמונת פוטושופ של מייגן מרקל, ארוסותו של הנסיך הארי, עם גולגולת איש המערות מודבקת לראשה. בדומה לסמוטריץ', תגובת נהלן הייתה "חופש הביטוי הוא אבן היסוד של החברה האמריקאית. הרשתות החברתיות גוזלות מאיתנו את החירות הזו".

בגרמניה, טוויטר חסמו את חשבונה של ביאטריס פון סטרוץ, סגנית המפלגה השלישית בגודלה, אלטרנטיבה לגרמניה ונציגה בבונדסטאג אחרי שבערב השנה החדשה 2018 היא צייצה שהמשטרה מתנהגת בפייסנות כלפי "גברים מוסלמים ברברים-מבצעי-אונס-קבוצתי" כיוון שהמשטרה צייצה ברכת שנה טובה בגרמנית, ערבית, אנגלית וצרפתית. החשבון שלה, ושל עוד כמה מעמיתיה, הושעה לשבוע. סטרוץ כתבה בתגובה שהצנזורה של הרשתות החברתיות תביא לקץ שלטון החוק, כי הן שפטו אותה והכריעו מבלי הליך משפטי. בגרמניה, יש לציין, נכנס חוק חדש לפיו ניתן לקנוס את פייסבוק או טוויטר בעשרות מיליוני אירו אם הן לא יסירו ציוצים ופוסטים המביעים שנאה ואלימות תוך זמן קצר.

ביממה שאחרי השעייתו ל-12 שעות, הוכיח סמוטריץ' בחשבון הטוויטר שלו, שיש שלל אנשים ברשתות (אמיתיים או לא) שמשתמשים בשפה שפלה המאיימת עליו ומסיתה נגדו. אף אחד מהם לא נבחר ציבור. אפשר לכנות את הח"כ, בצלאל תמימי, בעיקר כי הוא מיתמם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב