גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי שנה לפיצול ערוץ 2: קשת מנצחת, רשת מחכה ל"אח הגדול"

נתח הצפייה המשותף של קשת, רשת, ערוץ 10 ותאגיד השידור זינק בחודשים הראשונים של הפיצול לשיא של 55.6% ● קשת רושמת יתרון, ואפיק 12 הופך לברירת המחדל של רוב הצופים ● רשת מתנחמת ב"המירוץ למיליון" ובהובלה בתוכניות הבוקר ● ערוץ 10 עומד באסטרטגיה שהציב לעצמו ● עם זאת, הערוצים המסחריים רושמים הפסדי-עתק

רשת, קשת וערוץ 10
רשת, קשת וערוץ 10

מי שהיה בוחן בסוף החודש שעבר את נתוני הצפייה המצרפיים בארבעת ערוצי הברודקאסט, היה יכול להשתכנע שישראל היא גן עדן לטלוויזיה לינארית בעידן שבו המודל של התעשייה הזאת נמצא תחת איום משמעותי בכל העולם, וכולנו מתכנסים לצפייה אישית, על-פי דרישה, בזמן ובעיתוי שנוחים לנו.

נתח הצפייה המשותף של קשת, רשת, ערוץ 10 ותאגיד השידור הציבורי כאן זינק בחמשת החודשים הראשונים של הפיצול לנתון שיא של 55.6%, כשממול כל ערוצי הנישה בכבלים ובלוויין - שבפרק הזמן שבין ינואר 2017 לפיצול הצליחו לגבור על ערוצי הברודקאסט, כשיא של מגמה הנמשכת בשנים האחרונות - מסתפקים יחד ב-44.4%.

אלא שבשוק הטלוויזיה הישראלי, שכמעט שום דבר בו - מהתנהלות המחוקקים והרגולטורים ועד התנהלות בעלי השליטה בערוצים - אינו נעשה באופן סדור ורציונלי, המספרים האלה רחוקים כמובן מלספר את הסיפור. פיצול ערוץ 2 שמחר תימלא לו בדיוק חצי שנה, והמעבר לשלושה ערוצים מסחריים שמשדרים שבוע שידורים מלא, העביר, כצפוי, את השוק כולו להפסדי-עתק מצרפיים.

הצפייה בפריים טיים

שוק הפרסום הטלוויזיוני, שמוערך בכ-1.1 מיליארד שקל (נטו) בשנה וממילא נמצא תחת מתקפה מצד ענקיות האינטרנט העולמיות, פשוט לא יכול לתמוך בקיומם של שלושה ערוצים מסחריים, ועל-פי הערכות, בקצב הנוכחי, השלושה נמצאים בדרכם לשנה שבה יפסידו יחד 200-250 מיליון שקל. למרות זאת, מוצא מן הסבך המורכב הזה, שעליו כתבנו כאן רבות בעבר, עדיין לא נראה באופק.

קשת: אפיק 12 מחליף את אפיק 22

ובכל זאת, גם בשוק שבו כולם מפסידים, יש מי שרושם בינתיים הובלה ברורה. קשת, בהובלת המנכ"ל אבי ניר, האמביציוזית וההישגית מבין הגופים, דיברה על יציאה לערוץ נפרד בבעלותה שנים לפני שהדבר נכפה על השוק כולו, ונכון לעכשיו, מבין ההישגים שהיא רושמת לעצמה, יש אחד שהוא קריטי ובולט. קשת שמה לעצמה למטרה להפוך את אפיק 12 שאליו יצאה לאפיק 22 החדש - זה ששימש בערוץ הבית של הישראלים במשך למעלה מ-20 שנה - ובחלוף חצי שנה לפיצול הסימנים מראים שזה עובד.

קחו למשל את הטקסים הממלכתיים של חודש אפריל, אלה שמועברים באופן זהה בכל הערוצים, והצופים תמיד העדיפו לראות אותם בערוץ 2. השנה קשת הצליחה להשיג בהם יתרון מובהק של בין 50% (טקס יום השואה) ל-76% (טקס הדלקת המשואות) על רשת. לכך צריך להוסיף כמובן גם את היתרון הבולט של קשת במשדרים הזהים שמשודרים מדי יום גם אצלה וגם ברשת, שבראשם המהדורה המרכזית המשותפת. גם כאן מדובר על פערים של עשרות אחוזים במשדרים שבהם התוכן וההשקעה בו הם זהים, וזה, כאמור, ההישג הבולט עד כה של הערוץ.

אבל גם בנתון הנזיל יותר, של התוכניות עצמן, קשת מציגה בחלוף חצי שנה יתרון בולט. 8 מבין עשר התוכניות הנצפות מאז הפיצול שייכות לה, והן לא כוללות רק ריאליטי אלא גם סאטירה ("ארץ נהדרת") והפקות מקור כמו "צומת מילר" או "מה זה השטויות האלה". גם התוכנית הנצפית ביותר (במונחים של בתי-אב במגזר היהודי אך לא בצפיית פרטים בכלל האוכלוסייה) היא סוג של הברקה או הפתעה: הריאליטי "חתונה ממבט ראשון" - היחיד שמציג כעת נתון רייטינג ממוצע של יותר מ-20% - שלא שודר בעידן שלפני הפיצול, ולא נתפס ערב ה-1 בנובמבר 2017 כאחד מהמותגים החזקים ביותר שלה.

10התוכניות הנצפות

רשת: יתרון יוקרתי בתוכניות הבוקר

רשת הימרה ערב הפיצול על מותגי הריאליטי הגדולים שברשותה, אך אלה לא הצליחו עד כה להביא לה את הסחורה באופן מספק. קשה כמובן לבודד את נתוני התוכניות הללו מכך שהאפיק של רשת הפך חלש יותר, או מכך שהיא נאלצת להתחיל כמעט מדי ערב ב-21:00 מנקודת פתיחה נמוכה יותר שמספקות לה החדשות המשותפות. ובעיקר, חשוב להדגיש כי עדיין לא מדובר בסוף פסוק: בשבת הקרובה תעלה ה-תוכנית של רשת, אולי זאת המזוהה ביותר עם ערוץ 2 בכלל ועם המתחרה קשת בפרט - "האח הגדול".

ברשת מתכוונים, על-פי הערכות בשוק, לפרוס את התוכנית על פני רוב ימי השבוע, בין אם במשדרים מלאים ובין אם ב"פריצות" מיוחדות לבית, והתקווה שם היא שהתוכנית לא רק תכה את המתחרים בטבלאות הדירוג, אלא גם תסייע לשפר את נתוני המהדורה המרכזית המשותפת.

בינתיים, ברשת כן יכולים ליהנות ממותג גדול אחד שסיפק את הסחורה. מדובר ב"מירוץ למיליון", שלמרות אורכה ואין-ספור הפרקים שלה מצליחה להתברג כתוכנית הנצפית ביותר בפרמטר של כלל הצופים באוכלוסייה עם כ-530 אלף צופים. גם "אבודים" של צופית גרנט הפתיעה לטובה ומתברגת בין 10 התוכניות הנצפות בחצי השנה הראשונה, ולרשת יש גם יתרון יוקרתי במאבק בין תוכניות הבוקר שם "העולם הבוקר" הוותיקה שומרת על עליונות עם ממוצע של 3.9% מאז הפיצול.

ועדיין, לא כך חשבו ברשת, שאותה מוביל המנכ"ל אבי צבי, שתיראה חצי השנה הראשונה, כשכאמור הנתון שצריך להדאיג אותם יותר מכל הוא העובדה שאפיק 12 הופך לאפיק ברירת המחדל של יותר ויותר צופים. האם תוכנית אחת, מצליחה ככל שתהיה, תוכל לשנות את זה? את התשובות נקבל במהלך החודשים הקרובים.

ערוץ 10: הרייטינג מעט מעל היעד

אם בשבועות הראשונים היה נדמה שערוץ 10 עומד להימחץ תחת מתקפת מותגי הענק של קשת ורשת מצד אחד, והשידור האיכותי וה"נקי" יותר של התאגיד הציבורי מן הצד השני, הרי שבחלוף חצי שנה צריך לומר שהערוץ, בהובלת המנכ"ל יוסי ורשבסקי, נותר לעמוד על רגליו בצורה מכובדת ובעיקר ממשיך להציג ולדבוק באסטרטגיה ברורה ועקבית.

בערוץ ויתרו בשבועות הראשונים על פרסום במהדורה המרכזית, חתכו בעלויות התוכן כך שהם מציגים כנראה את הלוח הרזה ביותר בהיסטוריה של הערוץ בשנים האחרונות, לא מהססים לשדר שידורים חוזרים בפריים-טיים, ובסיכום חצי השנה מציגים ממוצע רייטינג של 6.4% בפריים-טיים (20:00-23:00). בדומה, ואפילו קצת מעל, ליעד שעליו דיברו ערב הפיצול שעמד על 6%.

זה כמובן לא אומר שמצבו של הערוץ טוב. כמו יתר מתחריו גם הוא תלוי כעת בחסדי הבעלים - קבוצת RGE - ובהמשך הזרמות הכספים שלהם, גם הוא צפוי לרשום הפסדים כבדים במהלך 2018, ולאחרונה אף הכריזו שם על תוכנית קיצוצים. הערוץ אף נפגע בצורה לא קלה בהיבט המסחרי, כשהנתח המסחרי שלו בפריים-טיים נחתך בחדות ועומד לאחר חצי שנה על 21.4% בלבד.

חדשות: ערוץ 10 צמוד לרשת

אחת האנומליות הגדולות שנולדה עם הפיצול, היא העובדה שחברת החדשות המשותפת של קשת ורשת, שנקראה ערב הפיצול חדשות 2, ממשיכה להיות משודרת בשני הערוצים במקביל - הסדר שיכול להימשך 3 שנים. העובדה הזאת לא רק מקשה, בהיבט אחר כמובן, על היציאה מהפלונטר הנוכחי, אלא גם על מדידה והשוואה בין הנתונים הנוכחיים לנתונים ערב הפיצול.

בשל העובדה שקשת ורשת משדרות את אותה מהדורה, הנתונים המצרפיים של המהדורה הזאת עלו, בחלק מהפרמטרים בחדות: זינוק של 24% מול החציון הקודם, או של 3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מנגד, בחדשות עשר מצליחים לשמור על יציבות מול החציון הקודם, אך רושמים ירידה של 18% מול החציון המקביל. מהדורת תאגיד השידור כאן מציגה ירידה של 20% מול החציון הקודם, ושל 13% מול החציון המקביל.

התמונה המעניינת יותר מתקבלת כשבודקים את שלושת הערוצים זה מול זה. כאן, כאמור, קשת נוטלת את ההובלה עם נתונים דו-ספרתיים, אך ערוץ 10 מצליח להיצמד למהדורת החדשות שמשודרת ברשת. במארס רשמה רשת ניצחון בפער קטן של 5% (8.2% מול 7.8%), ואילו באפריל ערוץ 10 אף הצליח לחלוף על פני המהדורה שמשודרת ברשת עם 8.2% מול 8%.

אלמנט דומה מתקבל גם בבדיקת תוכניות החדשות בסוף השבוע. "שישי" עם אילה חסון בערוץ 10 יורדת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (מ-7.9% ל-6.9%) ושומרת על יציבות בהשוואה לחציון הקודם, אך בקרב מול קשת ורשת בנפרד, בעידן שאחרי הפיצול, היא מצליחה לרשום את ההישג המרשים ביותר בחדשות עשר, כשהממוצע החצי-שנתי שלה, גבוה בעשירית האחוז מהממוצע החצי-שנתי של "אולפן שישי" עם דני קושמרו ברשת.

אם חוזרים שוב לנתונים המצרפיים, הרי ש"אולפן שישי" בקשת (8.3%) וברשת (6.8%) מגיעה בחציון, בזכות היותה משודרת בשני ערוצים, לנתון של 15.1%, עלייה קטנה לעומת 14.7% בחציון המקביל בעידן שלפני הפיצול.

"המגזין" עם אושרת קוטלר בערוץ 10 יורדת לעומת החציון המקביל (מ-9.6% ל-8%), ושומרת על יציבות בהשוואה לחציון הקודם. כאן, "חדשות סוף השבוע" בהגשת דנה ויס מציבה לה קרב קשה הרבה יותר, והיא נותרת מאחור גם בהשוואה מול הנתונים המפוצלים, שמתחלקים בצורה כמעט שווה בין קשת (11.3%) לרשת (11.2%). הנתון המצרפי הזה (22.5%) מהווה עלייה קלה לעומת החציון המקביל אשתקד, אז רשמה התוכנית 21.8% בעידן של ערוץ 2.

החדשות מאז הפיצול

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש