גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תאגיד "כאן" לא מצליח להותיר מאחור את נתוני רשות השידור

למרות הנתונים המרשימים של משדר האירוויזיון, התאגיד מסכם את שנת ההרצה שלו עם נתוני רייטינג שלא התרוממו, גם על רקע הגברת התחרות בשוק הטלוויזיה ● המהדורה המרכזית רשמה ממוצע של 5% עד לפיצול ערוץ 2, אך בהמשך צנחה ב-20%

נטע ברזילי, אירוויזיון 2018 / צילום: רויטרס
נטע ברזילי, אירוויזיון 2018 / צילום: רויטרס

חגיגות השנה לתאגיד, שיחולו באופן רשמי בעוד יומיים ב-15 במאי, התלכדו באופן כמעט מושלם עם גמר האירוויזיון ששודר בו שלשום (מוצ"ש) ורשם שיא צפייה מאז פיצול ערוץ 2 בנובמבר, ושיא של מעל עשור לנתוני הצפייה בתחרות עצמה. אחרי שמהלך עלייתו לאוויר לווה בייסורים ובקשיים כמעט בלתי אפשריים שהועמסו עליו, חגיגות הזכייה של נטע ברזילי היו יכולות לשמש קתרזיס סמלי ותקיעת יתד סופית שתאפשר למנהליו להכריז "אנחנו כאן".

אלא שהמציאות היומיומית של התאגיד - ששלשום הכריז סוף-סוף באופן רשמי על סיום תקופת ה"הרצה" - קשה ומורכבת הרבה יותר. לא רק שהניסיונות הפוליטיים לפגוע בו ולהחלישו עדיין נמשכים, גם בקרב על לבו של הצופה ובמאמץ להשגת נתוני צפייה שיהפכו אותו לערוץ מרכזי בתודעת הצופים ולגוף תקשורת שמשפיע על סדר היום - עדיין ממתינה לראשיו עבודה רבה.

סיכום נתוני הצפייה של התאגיד בשנה הראשונה לקיומו מעלים כי הוא עדיין לא מצליח להשיג רייטינג גבוה משמעותית מזה של רשות השידור שאת חולייה הוא נועד לתקן. נכון, יש נסיבות מקלות, ובראשן פיצול ערוץ 2 בנובמבר שהוסיף לעוגת הצפייה עוד ערוץ ברודקאסט ופגע בצורה משמעותית בנתוניו של התאגיד, שייתכן שהיה צריך להיערך אליו באופן מוצלח יותר. ועדיין, התחושה - שנתוני הצפייה הלא-גבוהים תומכים בה - היא שבשנתו הראשונה התאגיד עדיין לא הצליח להוכיח מדוע הוא חסר תחליף או מוסד שלא ניתן לוותר עליו.

נכון שהשיח בדבר נחיצותו נשמר כל העת בתודעה לא מעט בגלל אינטרסים פוליטיים צרים ולא עניינים, אבל דווקא למול השיח הזה ראשי התאגיד צריכים להבין כי הישגיו בשדה הטלוויזיה ובשדה הרייטינג עשויים להיות קריטיים לעתידו לא פחות ממה שעוד יתרחש בשדה הפוליטי ובשדה המשפטי (הכרעת בג"ץ אם לפסול את החוק שקבע כי החדשות ייצאו מידיו של התאגיד הנוכחי ויועברו לגוף נפרד).

פיצול ערוץ 2 פגע בנתוני הרייטינג 

מהדורת "מבט" - ה-מותג של הערוץ הראשון - שומרת בתום השנה הראשונה על נתונים דומים לאלה שהציגה בשנתיים האחרונות לחייה של רשות השידור. הנתון הממוצע של מהדורת החדשות המרכזית, שמשודרת ללא הפסקות פרסום בניגוד למתחרותיה בערוצים המסחריים, עומד על 4.4%. בדומה לנתונים שרשמה המהדורה הזאת בשנתיים הקודמות.

הנתון המעניין כאן - ולא ברור אם הוא חיובי או שלילי מבחינת התאגיד - הוא שבחצי השנה הראשונה לקיומה, לפני פיצול ערוץ 2, הצליחה המהדורה לעלות לנתון גבוה ביחס לעבר של 5%. מאז הפיצול היא צנחה ב-20% לנתון ממוצע של 4% בלבד. בשורה התחתונה, למרות השינויים המשמעותיים וגיוס כוח אדם צעיר ורענן יותר - בתום שנה המהדורה המרכזית של השידור הציבורי לא רושמת שינוי משמעותי במעמדה, גם אם צריך לזכור שהיא פועלת כיום בשוק קשה מבעבר.

מלבד המהדורה המרכזית, התאגיד משדר מדי יום משדרי אקטואליה רבים שגם הם מתקשים בינתיים להתרומם מבחינת רייטינג עם נתונים שנעים בין 1.8% ל-2.5%. התוכניות שמשודרות בסוף השבוע זוכות לנתונים גבוהים יותר, כשבמוצאי שבת זוכה "חדשות השבת" ל-4.5%, ו"רואים עולם" הוותיקה ל-3.9%. אך גם בימי רשות השידור הנתונים במשבצת הזאת היו גבוהים יחסית.

פיצול ערוץ 2

התכנים ה"כבדים" לא התרוממו 

נתון הצפייה הממוצע בשידורי התאגיד בשעות הפריים-טיים שאחרי החדשות (21:00 עד 23:00) עומד בתום השנה הראשונה על נתון לא מרשים של 2.8% - נמוך יותר מהנתון שהציגה רשות השידור לפני שנתיים. גם כאן אי-אפשר להתעלם מהפיצול שהוריד כמובן את ממוצעי הפריים-טיים של כל הערוצים, וגם של התאגיד, אך כאן גם בחצי השנה שלפני הפיצול לא היה מדובר בנתון גבוה במיוחד - 3.2%.

פיצוח שעות הפריים-טיים הוא אתגר גדול לתאגיד שמשקיע על-פי חוק בתוכן בכלל ובהפקות מקור בפרט, סכומים נכבדים שגבוהים משמעותית מאלה שנותבו לאפיק הזה בימי רשות השידור. כפי שמציינים בתאגיד, ובצדק, המסלול שעוברים ז'אנרים כמו דרמות וסרטי תעודה מרגע יציאתם לדרך הוא ארוך, ולכן אלה כמעט שלא נראו על המסך בשנה הראשונה לפעילותו.

מה שכן נראה על המסך התקשה בדרך כלל להתרומם, מלבד שתי תוכניות חביבות, אך לא כאלה שאמורות לעמוד במרכז עשיית התאגיד, שהוכיחו כי כאשר בכאן מציעים תכנים מוצלחים, הצופים לא מהססים להגיע כדי לצפות בהם. מדובר בתוכנית הדוקו ריאליטי "טיול אחרי צבא" שרשמה נתון ממוצע של 5.8%, והשעשועון "המרדף" שנמצא כבר בעונתו השנייה עם 5%.

התכנים הכבדים יותר והקשים יותר להפקה, לא התרוממו. "זמן אמת", תוכנית התחקירים הבולטת של התאגיד, שאכן רשמה מספר משדרים מוצלחים ברמת העניין והרייטינג, הגיעה לרייטינג ממוצע של 3.1%. תוכנית תחקירים אחרת, "שטח הפקר", מציגה 2.8%.

בתחום הסאטירה התמונה קשה יותר: "היהודים באים" שהמשיכה מימי רשות השידור מציגה 2.9%; "עד כאן" עם 2.3%; נתון זהה לממוצע שרושמת התוכנית "פעם בשבוע" של תם אהרון; ו"מדינת הגמדים" מסתפקת ב-2%. גם בתחום הבידור המצב דומה עם 2.3%, למשל, לתוכנית האירוח של ירון ברובינסקי.

דווקא על רקע האופוריה בעקבות ההישגים הנאים של שני משדרי האירוויזיון בשבוע החולף, וכשבקנה כבר ממתינים משחקי מונדיאל 2018 ברוסיה שישודר החל מהחודש הבא בתאגיד, צריך להזכיר כי אלה לא האירועים שבהם הוא אמור להימדד. אם המונדיאל ישמש מקפצה לפלטפורמה כולה ובעקבותיו יותר ויותר ישראלים יתרגלו לזפזפ לאפיק 11 גם בתום החודש של המשחקים, תהיה בכך תרומה משמעותית לערוץ. אבל אם התאגיד יתבשם רק בהישגים הנקודתיים - שמן הסתם יהיו על רקע האטרקטיביות של המפעל - הרי שלא תהיה לכך משמעות רבה.

נתונים המקשים על ההשוואה לעבר 

בתאגיד שמים דגש רב על נתוני הצפייה בפלטפורמות הדיגיטליות שלו, עניין שמצד אחד יש בו לא מעט היגיון על רקע השינויים הטכנולוגיים והשינויים בהרגלי הצפייה, כשמצד שני מדובר בנתונים המקשים על ההשוואה לעבר ולמתחרים הנוכחיים, וגם אינם משקפים את הקרב האמיתי על לבו של הצופה, בזמן אמת, כשצריך לבחור בין האלטרנטיבות.

בתאגיד מציינים כי כל המשדרים שלהם מועברים גם בדיגיטל (בדרך כלל גם באתר, גם בעמוד הפייסבוק וגם בערוץ יוטיוב). על-פי נתוני התאגיד, המשדר הנצפה ביותר בפלטפורמה הדיגיטלית הוא טקס הדלקת המשואות בחודש שעבר עם 250 אלף צופים, כשנאומה של מרים פרץ בטקס הענקת פרס ישראל, שעלה גם כאייטם נפרד, צבר 310 אלף צפיות.

מנתוני התאגיד עולה עוד בהקשר זה כי בעוד שצופי הטלוויזיה של הערוץ הם, כצפוי, מבוגרים, הקהל המרכזי בצפיות בדיגיטל הוא בגילאי 25 עד 35, וכי 50% מכלל הצופים בערוץ היוטיוב של כאן צפו בו באמצעות הטלפון הסלולרי. 

רייטינג רשות השידור והתאגיד

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

"הכרנו על האוטובוס לבקו"ם ומאז לא נפרדים": מייסד Wiz על הצוות שלא מפסיק להפתיע

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"