גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ההגבלים צפויה לטרפד בקרוב את עסקת מזרחי ואגוד

לפי הערכות, רשות ההגבלים תדחה בקרוב את בקשת המיזוג בין מזרחי טפחות לבנק אגוד או תקבע תנאים שיהפכו אותו ללא רלוונטי ● מה הנתונים שמטרידים את הרשות, ועד כמה הלחץ הפוליטי ומעורבות בנק ישראל השפיעו על ההחלטה? ● וגם: על ניגודי העניינים בתוך בנק אגוד בקידום העסקה, והאם אכן הבנק עשוי להגיע לפירוק

מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו / צילום: תמר מצפי
מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו / צילום: תמר מצפי

בימים הקרובים תקבל רשות הגבלים עסקיים החלטה דרמטית: האם לאשר את מיזוג בנק אגוד לתוך מזרחי טפחות. העיסוק בעסקה הזו קצת יצא מפרופורציה - עסקאות שופרסל-ניו פארם, אל על-ישראייר, וגולן-סלקום היו בעלות משמעות רבה יותר למשק.

אבל הפעם מעורבת גם פוליטיקה, רגולטור נוסף (בנק ישראל) ויחסים מורכבים ורגישים בין הכוחות השונים, שהביאו לעיסוק האינטנסיבי בעסקה הזו. הערכות הן שרשות ההגבלים לא תאשר את המיזוג בין הבנק השלישי לבנק השישי בגודלו במערכת. נראה כי גם בשוק ההון מעריכים שזה המצב. מאז הפרסום ב"גלובס" בחודש שעבר לפיו הרשות מערימה קשיים על המיזוג, איבדה מניית בנק אגוד  8% משוויה (באותה תקופה עלה מדד הבנקים בכ-4%). "גלובס" ממפה את האינטרסים השונים, את הסיבות לנטיית הרשות לדחות את המיזוג, ומה יקרה בהמשך.

שוק ההון חושש שהמיזוג עם מזרחי טפחות לא יאושר

1. בנק ישראל

לפני חצי שנה חתם מזרחי טפחות על העסקה לרכישת בנק אגוד לפי שווי של כ-1.5 מיליארד שקל מידי הבעלים שלו: שלמה אליהו, משפחות לנדאו ומנור וד"ר יעל אלמוג זכאי. זמן קצר לאחר מכן, המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר הודיעה על תמיכתה במיזוג, שיחזק את מזרחי טפחות בתחרות מול הבנקים הגדולים (וגם יסיר מבנק ישראל את העול של פיקוח על בנק קטן הסובל מחולשות רבות). אין ספק שלבר היו כוונות טובות, אבל ייתכן שבדיעבד יתברר כי דווקא לתמיכתה הנלהבת הייתה השפעה הפוכה על תוצאות התהליך.

לשר האוצר משה כחלון ומקורבו שר הכלכלה אלי כהן יש יחסים רעועים עם בנק ישראל. השניים טוענים שהבנק לא מקדם מספיק את התחרות במערכת הבנקאית - טיקט מרכזי איתו רץ כחלון בבחירות האחרונות. תמיכתו הנלהבת של בנק ישראל במיזוג נפלה לידיהם כפרי בשל, והם מיד הצהירו שיתנגדו לכך (עוד נרחיב על הפוליטיקאים בהמשך). ניתן להניח כי לאור המחלוקות שהיו לאורך השנים האחרונות בין בנק ישראל לרשות ההגבלים, גם ברשות ההגבלים לא ממש מתחברים לעמדה של בנק ישראל.

בנק ישראל מעורב גם בתהליכים המתנהלים ברשות ההגבלים. נזכיר כי בשבוע שעבר פורסם ב"גלובס" כי אחד החששות שהביעו ברשות ההגבלים הוא שהבנק הממוזג יגיע תוך זמן קצר לנתח שוק של 20%. לפי הכללים היום, בנק שמגיע לנתח שוק שכזה מחויב בדרישות הון נוקשות יותר, שמשפיעות על יכולת הצמיחה שלו. בנק ישראל, שנחוש לפתור את הקשיים באישור העסקה הודיע כי ישנה את הכללים כך שלא יחולו על הבנק הממוזג. במערכת הפיננסית הופתעו מהחלטת בנק ישראל, שלרוב לוקח לו זמן לקבל החלטות, בודאי כאשר מדובר בנושאים שהם הבסיס של הרגולציה הבנקאית - דרישות הון. "מפתיע שבכזו קלות ומהירות משנים כלל כה בסיסי", אומר גורם בכיר במערכת הפיננסית.

2. הפוליטיקאים

"הכתובת הייתה על הקיר. שר אוצר שחקק על דגלו הגברת התחרות בבנקים והגדלת מספר השחקנים לא יעבור לסדר היום על מהלך של מיזוג בין בנקים", אומר גורם המכיר היטב את העסקה. התנגדות כחלון, מקורביו וחברי כנסת נוספים לא הסתיימה רק בהצהרות. בכירי מפלגת כולנו הגדילו לעשות והגישו הצעת חוק ולפיה מיזוג בין בנקים חייב לקבל אישור שרי האוצר והכלכלה - קרי עקיפת סמכות רשות ההגבלים. אמנם ההצעה אינה מקודמת מעשית, אבל היא מהווה מסר ברור (ויש שיאמרו שאף איום) לרשות ההגבלים. בנוסף לכך באחרונה פורסם כי השר כהן אף נפגש עם היועץ המשפטי של רשות ההגבלים אורי שוורץ המטפל במיזוג, ובאופן חריג הציג את עמדתו הברורה בנושא המיזוג.

3. רשות ההגבלים

תחת הסיטואציה הזו צריך שוורץ לקבל החלטה (הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין מנועה מלעסוק בסוגיה במסגרת הסדר ניגוד העניינים). בסביבת הרשות דוחים את הטענה שמופעלים עליהם לחצים פוליטיים. ברשות מודעים לכך כי לא משנה איזו החלטה תתקבל, יוגש עליה ערעור לבית הדין להגבלים, עימו הרשות תצטרך להתמודד ולהגן על החלטתה ללא עזרה של אף פוליטיקאי.

למעשה, לא משנה איזו החלטה תתקבל, הרשות תספוג אש: אם יאשרו את המיזוג, הפוליטיקאים יתרעמו ויתקפו, ואולי בעתיד אף "יסגרו עימם חשבון". מנגד אם יתנגדו למיזוג, תעלה ביקורת ציבורית שהרשות נכנעה ללחץ הפוליטי ולאיום בהצעת חוק להחלשתה.

על פניו נראה כי בנק אגוד אינו שחקן משמעותי בשוק הבנקאות: נתח השוק שלו הוא פחות מ-3%, הוא לא בולט במחירים תחרותיים בעמלות ובריביות שהוא גובה. הבנק אמנם הציע תוכנית אטרקטיבית של חשבון עו"ש הפוך, אולם על אף השיווק האגרסיבי, היא לא הביאה לשינוי מהותי בנתח השוק שלו.

אלא שברשות ההגבלים לא הסתפקו בנתונים האלה. בחודשים האחרונים נאספו מאסות של נתונים מכל המערכת הבנקאית, בעיקר בתחום הקמעונאות - כמות חשבונות עו"ש, מעבר לקוחות בין בנקים. נתונים אלה הנמצאים כיום רשות ההגבלים ובנק ישראל מאפשרים למעשה לראשונה הסתכלות עמוקה יותר למצב התחרות במגזר משקי הבית.

המסקנה שבנק אגוד תורם באופן משמעותי לתחרות, מה שמצדיק סירוב למיזוג, אינה טריוויאלית. יחד עם זאת ברשות מצאו למשל כי לבנק אגוד עברו בשנה האחרונה כ-6,000 לקוחות. נתון זה נראה נמוך למדי ביחס למספר חשבונות הבנק של משקי הבית בישראל, אבל מבחינת הרשות הוא גבוה ביחס להיקף ניודי החשבונות בבנקים. בנוסף ברשות גם ניתחו את הנתונים של הבנקים לפי מגזרים גאוגרפיים, ומצאו כי באזורים מסוימים בארץ מגיע נתח השוק בגיוס הלקוחות של בנק אגוד למספרים משמעותיים מעל נתח השוק של הבנק.

סוגיה נוספת שברשות נדרשים אליה היא החשיפה לענף היהלומים - הן בנק אגוד והן מזרחי טפחות הם שחקנים מרכזיים בתחום האשראי לענף זה. כאן ניתן לומר שמיזוג בין השניים יקטין משמעותית את מספר השחקנים בענף, כשמנגד לא ברור אם יש מתמודדים לרכישת תיק האשראי הזה של בנק אגוד, שגם יישארו פעילים בתחום. יחד עם זאת, עולה השאלה האם למען ענף ספציפי מוצדק להשאיר את אגוד כבנק עצמאי.

ברשות ההגבלים אמנם אמורים לבחון רק את העסקה הזו, אולם ברשות מסתכלים על ההשלכות העתידיות. אם המיזוג יאושר יישארו בתחום הקמעונאות חמש קבוצות בנקאות גדולות ובנק ירושלים, הקטן יותר מבנק אגוד. אם בעתיד בנק ירושלים ירצה להתמזג אם אחד הבנקים, ברשות יתקשו להסביר שהם לא מאשרים זאת מחשש לפגיעה בתחרות, היות והם אישרו לבנק גדול יותר (אגוד) להיעלם.

על אף שכרגע נראה שקיים סיכוי גבוה שהרשות לא תאשר את המיזוג, יש עדיין גורמים שמעריכים כי קיים סיכוי שהעסקה תאושר, בכפוף למגבלות שונות. השאלה היא אם גם בתרחיש של מגבלות כגון מכירת חלק מסניפי בנק אגוד, מזרחי טפחות עדיין ירצה בעסקה.

4. אגוד

ברוב עסקאות המיזוג תמונת המצב ברורה למדי. שני הצדדים בעסקה משכנעים את רשות ההגבלים לאשרה. בעסקה זו המצב מורכב יותר בכל הקשור לבנק אגוד. בשל כללי ממשל תאגידי שחלים על הבנקים, ישנה הפרדה בין הבעלים של הבנק להנהלה שלו. למעשה, מי שמגיש את בקשת המיזוג זה הבנק עצמו. הבנק מתבקש להציג את הנתונים הרבים שהרשות דורשת (ונתונים כידוע ניתן להציג בכל מיני דרכים), וגם להגיע אל משרדי הרשות ולענות את השאלות הקשות.

מנכ"ל הבנק, ישראל טראו, מוצא עצמו בין הפטיש לסדן - מצד אחד יש לו מחויבות לבעלי השליטה בבנק שמינו אותו לתפקיד. מצד שני האינטרס הטבעי שלו ושל ההנהלה הוא שהבנק יישאר עצמאי ושהם ימשיכו בעבודתם, שכן סביר שמרבית הנהלת בנק אגוד אם לא כולה לא תיקלט לתוך מזרחי טפחות. במסגרת הדיונים גם טראו נקרא להגיע אל משרדי רשות ההגבלים. מה אמר להם בפגישה הסגורה עם אנשי הרשות אנחנו לא יודעים. אבל ניתן להניח שכאשר הוצפו בפניו האתגרים הדרמטיים בפניהם עומד הבנק כגון הצורך להחליף את כל מערכת המחשוב, סביר שהוא לא אמר שאין לכך פתרון, אלא הציג את המכרז שהבנק הספיק לבצע בנושא ואולי אף את תוצאותיו. מבנק אגוד נמסר בתגובה: "הנהלת הבנק אינה מתייחסת לנושאים הקשורים לעסקה".

5. העתיד

בהנחה שעסקת המיזוג לא תאושר, בעלי השליטה של בנק אגוד לא מתכוונים לוותר. הם צפויים להגיש ערעור לבית הדין להגבלים, ואף לדרוש דיון דחוף בנושא. הסיבה לכך היא שלא בטוח שמזרחי טפחות ירצה להיות בתמונה ולהיגרר לבתי הדין להגבלים. כמו כן לא ברור מה יהיה מצב הבנק במשך התקופה הזו. החצי שנה האחרונה לא הייתה פשוטה לבנק ולעובדיו הנמצאים באי וודאות, והשפיעה על יכולות הבנק (שממילא מוגבלות) ועל המוטיבציה. תהליך מתמשך בבית הדין להגבלים רק יעמיק את הדשדוש הזה - כולם יסכימו שזה לא בריא לבנק.

בהנחה שעסקת מזרחי אגוד תרד סופית מהפרק, עולה השאלה מה הלאה. לכולם ברור שהמצב הנוכחי לא צפוי להימשך. ראשית, אליהו מחויב למכור את מניותיו בבנק מכיוון שהוא מחזיק גם בשליטה בחברת מגדל. האם ימכור למשקיע חיצוני או בבורסה במחיר רצפה? ייתכן.

אפשרות נוספת שבעלי השליטה בבנק בוחנים היא לבצע סוג של פירוק "דה לוקס" לבנק. כלומר מכירה של חלק מהנכסים, מימוש נכסי הנדל"ן ששווים סכום לא מבוטל וביצוע ראן אוף ליתר הפעילות. מבחינת הבעלים ייתכן וזה תרחיש העדיף ממכירת מניות בנק אגוד בבורסה במחיר רצפה.

יחד עם זאת, מהלך שכזה יהיה טעון את אישור בנק ישראל. זה משהו אחד מצד בנק ישראל לתמוך במיזוג שיחזק שחקן בינוני, אבל לפרק לגמרי את בנק אגוד זה כבר תרחיש אחר, שקשה לראות אותו מאשר, במיוחד כי בנק אגוד ממש לא נמצא במצב של פשיטת רגל. מה שבטוח הוא שהטלטלות בבנק אגוד עוד יימשכו זמן רב, לא משנה איזה תרחיש יתממש.

הדמויות בעסקת המיזוג האפשרית / צילומים: שלומי יוסף, תמר מצפי

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?