גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית הקברות לחיות נסגר: בעלי החיות תובעים פיצוי

בין השימושים הלא חוקיים שביצעו חוכרים במושב בית ינאי היה בית קברות לחיות שגבה 1,600 שקל לקבורה ● המדינה סגרה את המקום, ובעלי החיות תובעים פיצוי

תביעת פיצויים בסך 415 אלף שקל הוגשה לאחרונה על-ידי 26 בעלים של חיות מחמד שנפטרו ונקברו בבית קברות לחיות במושב בית ינאי, נגד חוכרי המשק שבו פעל בית הקברות לחיות, ונגד האגודה השיתופית. זאת לאחר שגילו כי נחסמה הגישה לקברים והופסקה הפעילות בבית הקברות לחיות, שפעל בניגוד לחוק, וללא אישור רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).

רמ"י והוועדה המקומית ניהלו הליכים משפטיים נגד חוכרי המשק שהורשעו ביולי 2013 בבנייה בלתי חוקית בחלקות שאותן חכרו, וקיימו בקרקע החקלאית שימושים מסחריים המנוגדים להסכמי החכירה. בית המשפט גזר עליהם קנס של 40 אלף שקל והוצאו צווי הריסה לשימושים הבלתי חוקיים.

בהסכם פשרה שקיבל את אישור בית המשפט בדצמבר 2014, סוכם בין הצדדים כי בתוך 10 חודשים חוכרי המשק יפסיקו את הפעילות המסחרית ויהרסו את הבנייה הבלתי חוקית.

החוכרים הרסו חלק מהמבנים, ולגבי חלק מהם פעלו לקבל היתר בנייה לצורך הכשרתם.

רמ"י טענה כי בביקור שערך פקח מטעמה בשטח בינואר 2017, התגלה כי אכן הופסק השימוש המסחרי במקום, אך למרות שהוסרו הסממנים החיצוניים של בית הקברות לחיות, בעלי החיים לא הוצאו מהקברים, ודרשה להוציאם מהאדמה, להודיע על כך לבעליהם של בעלי החיים, ולאסור עליהם לבקר בשטח. המדינה גם התנתה את הוצאת בעלי החיים מהקברים כתנאי לחתימתה על בקשתם לקבלת היתר בנייה למבנים שביקשו החוכרים להכשיר.

מנגד טענו חוכרי המשק, באמצעות עו"ד אפרים קרנון, כי מעל כל בעל חיים שנקבר ניטע עץ פרי, והוצאת עצמות בעלי החיים מחייבת עקירת עשרות עצים בוגרים ומניבי פרי. הם טענו כי עקירת העצים אסורה ללא קבלת אישור מפקיד היערות, וכי הוצאת שרידי בעלי חיים אסורה ללא אישור ממנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות.

ההכרעה בעניין זה הגיעה לפתחו של בית המשפט. שופט בית משפט השלום בפתח-תקווה נחום שטרנליכט קבע כי לא ניתן להוציא את שרידי בעלי החיים מהקרקע, ולא ניתן להציב דרישה זאת כתנאי לצורך חתימה על בקשת החוכרים לקבל היתר בנייה.

שטרנליכט אף התחשב בחוות דעת המומחה ד"ר מוקי שפר, שהציגו חוכרי המשק, לפיה הישארות השרידים באדמה אינה גורמת לנזק לקרקע או למי התהום. שטרנליכט הורה לרמ"י לחתום על בקשה להיתר בנייה לאחד המבנים שביקשו חוכרי המשק להכשיר.

רשות מקרקעי ישראל לא ויתרה, וערערה על פסק הדין לבית המשפט המחוזי בלוד, אולם המחוזי דחה את הערעור ואישר את פסק הדין, לפיו עצמות חיות המחמד והעצים הנטועים מעליהם יישארו במקומם. בערעור יוצגו מפעילי בית הקברות לחיות על-ידי עורכי הדין אפרים קרנון ואורית דן.

אלא שהבעיות של חוכרי המשק במושב בית ינאי לא הסתיימו, משום שלאחרונה הגישו 26 בעלי חיות מחמד שנקברו בבית החיות, תביעה לפיצוי. לטענתם, חוכרי המשק הציגו עצמם במצג שווא כבעלים של בית הקברות לחיות "גן מחמד", ונתבעה גם האגודה השיתופית בית ינאי שקיבלה את השטח מרמ"י והחכירה את השטח למפעילי בית הקברות. לטענתם, האגודה ידעה על מצג השווא שהציגו מפעילי בית הקברות, והייתה מעורבת בגביית התשלום.

15 אלף שקל לכלב

התובעים מוחים על כך שחוכרי המשק והאגודה ידעו במשך שנים רבות כי אין להם היתר לשווק או למכור חלקות קבר לחיות מחמד, ולמרות זאת מכרו קברים לתובעים בניגוד לחוק, לאחר שכרתו עמם חוזה לפיו מדובר במקום חוקי שישמור על יקיריהם למשך שנים רבות. התובעים המשיכו לפקוד ולבקר את החיות האהובות, והשקיעו כספים רבים לשימור חלקות הקבורה.

בתביעה שהוגשה לבית משפט השלום בראשון לציון באמצעות עו"ד סיון זבולון נוה ועו"ד בנו גליקמן, מתארים התובעים כי על בסיס המצג שהוצג להם החליטו לקבור את חיית המחמד שלהם לאחר מותה.

מהתביעה עולה כי מרבית התובעים שילמו עבור הקבורה סכומים שנעים בין 1,000 ל-1,900 שקל ל"חלקת קבר", ובאחד המקרים אף שולמו לבעלי הנחלה 2,400 שקל עבור קבורת כלב וקבורה עתידית של כלב נוסף. עוד צוין בתביעה, כי מלבד שירות הקבורה סיפקו הנתבעים מצבות ושירות של סידור וגידור חלקת הקבורה בתשלום נוסף לבעלי חיות שביקשו זאת. בתביעה צוין כי בעלי החיים ליוו את התובעים שנים ארוכות, והם נחשבים לבני משפחה לכל דבר ועניין.

עוד נטען בתביעה כי רק בתחילת 2017 גילו התובעים כי בית הקברות לחיות "גן מחמד" היה מלכתחילה לא חוקי. לטענת התובעים, חוכרי המשק פעלו מולם ברשלנות או במחדל תוך הסתרת מידע חשוב שאין להם כל היתר או אישור לקבורת בעלי חיים, מה שהוביל לכך שכיום, אין לתובעים גישה לקברי בעלי החיים ולא ניתן לזהות את מיקום קבורתם. התובעים מזכירים כי בשנים האחרונות מתפתחת גישה המכירה בבעלי חיים כבעלי זכויות בסיסיות והדבר קיבל ביטוי בפסיקות שונות.

התובעים דורשים מחוכרי המשק ומהאגודה השיתופית בית ינאי להשיב להם את הכספים ששילמו, ואף לפצות אותם בגין עוגמת נפש שנגרמה להם בסך מינימלי של 15 אלף שקל לתובע שקבר כלב אחד ו-20 אלף שקל לתובע שקבר שני כלבים, בגין הונאתם על-ידי הנתבעים. "הנתבעים ידעו מבעוד מועד כי חל עליהם איסור מוחלט לקבור בבית ינאי בעלי חיים, וחרף זאת בחרו להמשיך להונות את התובעים ועשרות רבים אחרים", נטען בכתב התביעה. "אף הפיצוי שישלמו הנתבעים לא יכול יהיה להחזיר את הגלגל לאחור".

מחוכרי המשק, שטרם הגישו כתב הגנה, נמסר ל"גלובס" בתמצית כי הם כופרים בטענות התובעים, ובכלל זה לא הציגו בפני מי מבעלי החיות מצג שווא כלשהו ולא התיימרו למכור חלקות קבר, לא סיפקו שירותי מצבות וכיוצ"ב וכי המדובר בתביעה קנטרנית.

אז איפה כן קוברים בעלי חיים?

"החוק בישראל מחייב את הרשויות המקומיות להקצות קרקע למטרת קבורת בעלי חיים המוגדרים בחוק כבהמה, כלב וחתול", אומר עו"ד אפרים קרנון. "אולם מבדיקה שערכנו לא מצאנו ולו רשות מקומית אחת אשר הקצתה קרקע למטרת בית קברות לבעלי חיים. החוק מחייב כל מי שמחזיק בבעל חיים לעשות תוך 24 שעות ממותו אחת מהפעולות הבאות: לקבור או לשרוף את נבלתו במקום שקבעה הרשות המקומית, להביאה לתחנת איסוף, להביאה למפעל פסדים באמצעי הובלה שקבעה לכך הרשות המקומית. אלא שלמיטב בדיקתנו, אף רשות מקומית לא קבעה מקום לקבורת בעלי חיים, ונמצא רק מפעל פסדים אחד בעמק יזרעאל".

קרנון הוסיף כי למרות שבתי המשפט קבעו לא פעם שראוי להתייחס לחיות מחמד כמעט כאל בני משפחה, וכך קובע גם השירות הווטרינרי באתר משרד החקלאות, הרי שאדם הרוצה לקבור את חיית המחמד האהובה שלו באופן חוקי מוצא עצמו ללא פתרון."במציאות זו, אין פלא שהוואקום הזה מתמלא ביוזמות פרטיות" הוסיף קרנון. "אם הרשויות המקומיות יקצו קרקע כזו, הרי שהדעת נותנת שהן צריכות לקבוע כי הקבורה לא תהיה תחת מצבות, דבר אשר יותיר קרקע חשופה, אלא ידרשו שבתי קברות כאלה יקבלו רישיון רק אם הקבורה בהם תהיה מתחת לעץ פרי או עץ נוי, בכך יושגו מטרות סביבתיות רבות, קליטת פחמן דו חמצני שהינו גז חממה, פליטת חמצן, ריאה ירוקה ליישוב, פתרון אסתטי לקבורת בעלי חיים וגם יצירת בוסתנים מניבי פירות".

ממשרד החקלאות נמסר: "טיפול בפגרי בעלי חיים הוא באחריות הווטרינר. הווטרינר הרשותי יכול להציע לבעלים של חיית המחמד להטמינם במטמנות מאושרות לקליטת פגרי בעלי חיים הפזורות ברחבי הארץ או במתקן כילוי או בבתי קברות פרטיים המיועדים לקבורת בעלי חיים.

חלק מן הרשויות המקומיות מציעות לפנות את בעל החיים בעצמן ולהעבירו למתקן כילוי או הטמנה".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי