גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החגורה מתהדקת סביב איראן, הטבעת מתהדקת סביב ונצואלה

בשעה שהחגורה מתהדקת סביב מותניה של איראן, הטבעת מתהדקת סביב צווארה של ונצואלה ● בשבוע שבו רודן כושל סידר לעצמו ניצחון בחירות מפוקפק, ממשל טראמפ הטיל על המשטר את הסנקציה הפיננסית האיומה ביותר: הוא הוציא את האג"ח של ונצואלה אל מחוץ לחוק ● לאילו תהומות היא צריכה לשקוע לפני שהגנרלים שלה יאמצו את המופת של זימבבואה?

דונלד טראמפ / רויטרס
דונלד טראמפ / רויטרס

על אוגו צ'אבס, מייסד "הרפובליקה הבוליבארית" של ונצואלה, סופר פעם שהוא היסס זמן רב לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל. הוא חשש שהמוסד יתנקש בחייו. מי בדיוק נתנו לו את הרעיון הזה לא ברור, אולי חבריו מאיראן ומן החיזבאללה. כך או כך, הוא מת מסרטן לפני שש שנים ויותר, לאחר שהעדיף מרפאות קובאניות עלובות ציוד על פני מרפאות ברזיליאניות מבוססות. מהיותו חובב תיאוריות קונספירציה הוא כנראה הנחיל לכמה מחסידיו את האמונה ש"האימפריה" היא שנתנה לו את הסרטן.

"האימפריה" הייתה כמובן ארה"ב. צ'אבס רחש לה איבה אינסטינקטיבית ממין האיבה המובנית על הצופן הגנטי כמעט של כל פטריוט לטינו-אמריקאי. אבל הוא הרחיק לכת. עד זמנו, ונצואלה נחשבה לארץ הידידותית ביותר לארה"ב בחצי הכדור המערבי. עכשיו היא הקרובה ביותר להיקלע לעימות צבאי. לא היום, לא מחר, אם בכלל; אבל היא מותחת את החוט, והוא עלול להתפקע.

יורשו של צ'אבס, ניקולאס מאדורו, נהג אוטובוס לשעבר החסר את החן ואת הכריזמה של צ'אבס, חזר ובחר את עצמו השבוע לנשיא, לתקופת כהונה שנייה. רוב האופוזיציה החרימה את ההצבעה, ומעטים מאוד מתייחסים ברצינות אל הרוב המוחץ שהמפלגה הסוציאליסטית סידרה לעצמה, 68%. גם כך היא לא הצליחה לטשטש את היקף ההימנעות מהצבעה. להלכה, 46% מן הוונצואלים הצביעו בבחירות. מי יודע אם השיעור הממשי הגיע אפילו לחצי המספר הזה. גם כך, זה היה שיעור ההשתתפות הנמוך ביותר בבחירות לנשיאות זה 60 שנה.

הם בורחים בהמוניהם

הוונצואלים מביעים את דעתם על ממשלתם באופנים אחרים. למשל, מדי יום חוצים 5,000 ונצואלים את הגבול היבשתי עם קולומביה ועם ברזיל. מצפים שעד סוף השנה מספר חוצי הגבול יתקרב לשני מיליון. 82% מן הוונצואלים גלשו אל מתחת לקו העוני. ידם אינה משגת מצרכי יסוד. האינפלציה עומדת, בחישוב זהיר של קרן המטבע הבינלאומית, על 700% ויותר בשנה. חישוב זהיר פחות ומצוטט יותר מעמיד אותה על 14,000%.

לפי ארגון הצדקה הקתולי "קאריטאס" (caritas.org), הוונצואלי הממוצע איבד בשנה האחרונה 11 ק"ג ממשקל גופו (ציון לא-מגדרי. גברים ונשים נפגעים באופן שווה). כיאה לארגון קתולי, קאריטאס מדווח שכמרים אינם מוצאים די קמח כדי לאפות את לחם הקודש לחלוקה במיסות של יום א' (או כל יום אחר). מן השוק נעלמו 85% מן התרופות שוונצואלים צורכים בימים כתיקונם. "משבר בריאות בהיקף אסטרונומי ממשמש ובא", מעריכים אנשי "קאריטאס". מחלות שהודברו כמעט בכל מקום אחר חוזרות ומופיעות עכשיו.

קריקטורה גסה של פופוליזם

אלמלא היה טרגדיה, כישלונה של ונצואלה היה מייצג פארסה של פופוליזם לטינו-אמריקאי שמאלי, המאוהב במחוות התרסה הירואיות אבל נטול כישרון ניהול בסיסי. לא קל לנהל את ונצואלה. לעליית הסוציאליסטים, לפני 20 שנה, קדם משטר רב ימים של אוליגרכיות, שהתעניין בעניים רק לעת בחירות.

אבל ונצואלה מבורכת בעושר נפט מופלג, יש לה העתודות הגדולות ביותר עלי אדמות. אמנם מחירי הנפט קרסו לפני ארבע שנים, אבל ממשלה אחראית הייתה יכולה להפקיד את תמלוגיה בחשבון חיסכון בבנק הסמוך, או לקנות בו אג"ח אמריקאיות כדי למלא את המחסור ביום פקודה.

תחת זאת, רודנותו האישית הקפריזית של צ'אבס בזבזה עשרות מיליארדי דולרים על יעדים משיחיים בחו"ל ועל נדבות מבית. היא אישרה את הקריקטורה הגסה ביותר של פופוליזם: פזרנות לא מבוקרת, שאינה מתחשבת באמצעים או בצרכים, ואינה טורחת לעודד אנשים לעבודה יצרנית. מאחר שהממשלה סיבסדה במשך שנים את מזונם של העניים ואת תרופותיהם, הם נכרכו על צווארה בהכרת טובה. זה עבד כאשר חבית נפט נמכרה במאה דולר ויותר. זה חדל לעבוד למטה ממאה דולר, והתמוטט כאשר חבית נפט הגיעה עד 20 דולר.

המחירים התאוששו מאז. השבוע הגיעה חבית עד 80 דולר, ומגמת העלייה מתחזקת לנוכח העיצומים האמריקאיים המחודשים על איראן. אבל ההריסות שהשאיר אחריו ה"צ'אביסמו" אינן מועמדות לתיקון. "הרפובליקה הבוליבארית" הרסה את הרפובליקה. אם בשנות ה-70 ונצואלה הייתה היחידה בדרום אמריקה שהתפארה בדמוקרטיה מוסדית מתפקדת (כמעט כל השאר נאנקו תחת משטרים צבאיים ברוטליים), הנה עכשיו היא היחידה שהסתלקה אפילו ממראיות עין של דמוקרטיה.

רק הצבא

האופוזיציה אינה מוכנה עוד להשתתף במראיות העין לאחר שהמשטר התחכם וניטרל את הקונגרס (פרלמנט) לאחר שהאופוזיציה זכתה ברוב מוחלט של מושביו לפני שלוש שנים. כמעט שום מדינה באמריקה הלטינית אינה מכירה בתוצאות הבחירות של השבוע, ומשטר מאדורו איבד בזה את שאריות הלגיטימיות שלו.

הוא יוכל להוסיף ולהיאחז בקרנות המזבח כל זמן שהצבא יהיה נאמן. לפנים צבא ונצואלה היה הכוח המקצועי ביותר ביבשת, נקי יחסית מרבב של מעורבות פוליטית. הצ'אביסמו, בהשראת האחים קסטרו של קובה, סיים את הפאזה ההיא. הצירוף של שטיפת מוח פוליטית ושל טובות הנאה כלכליות הפך את הצבא לכידון המהפכה.

ברור עכשיו למדי שרק התקוממות צבאית תגאל את ונצואלה מייסוריה. רטט של התרגשות עבר בין מתנגדי המשטר בנובמבר שעבר, כאשר ארץ במצב דומה להפליא נגאלה מעריצות אישית מרושעת, לאחר שהצבא התגבר על נטיותיו הפוליטיות ושיגר את הטנקים והנגמ"שים נגד המשטר. זה קרה בזימבבואה, באפריקה הדרומית. בעידן המדיה החברתית, התמונות והאסוציאציות הרעידו את הנימים בשורה של ארצות, גם כאלה הרחוקות גיאוגרפית ומנטאלית מזימבבואה. ואמנם, בחודש מארס עמדו קצינים נמוכי דרג לחולל הפיכה בוונצואלה. שירותי הביטחון סיכלו אותה ברגע האחרון ממש.

בזימבבואה, הפיקוד העליון של הצבא הוא שהנחה את ההפיכה נגד הרודן רוברט מוגאבה. בוונצואלה, הפיקוד העליון עדיין שומר אמונים לרודן מאדורו. בהתחשב בזה שהתמוטטות מלאה של הכלכלה וייסוריהם של מיליונים לא השפיעו על הגנרלים, מה עוד יוכל לשנות את דעתם? התשובה המשוערת היא החמרת הסנקציות של ארה"ב.

עריצי כל העולם, התאחדו

השבוע, במקביל להחמרת העיצומים על איראן, ממשל טראמפ החליט להטיל עונשים דרקוניים חדשים על המשטר בקראקאס. מעכשיו ואילך רכישה של איגרות חוב ונצואליות תיחשב לעבירה על החוק. מאדורו יוסיף ליפול על צווארן של סין ושל רוסיה. נתונה לו הסולידריות מעוררת הגיחוך של טורקיה ושל איראן. אכן, נוגעת ללב היא הברית הקדושה של כל עריצי העולם. אבל אבוי למשטר המקווה להסתדר מאחורי הגב של וול סטריט, על אפה ועל חמתה של המעצמה הכלכלית והפיננסית החשובה בעולם, הנמצאת במרחק נגיעה מוונצואלה (רק ים קריבי קטן מפריד בינה לבין מיאמי).

הנפט המתייקר יעזור קצת, אבל קצת מאוד. בהיעדר השקעות אמריקאיות ואירופיות, חלק ניכר של הנפט הזה אפילו אינו נקדח. התפוקה היומית עכשיו, 1.4 מיליון חביות, מיליון חביות פחות ממה שהייתה לפני חמש שנים. הכלכלה הצטמקה בחמש השנים האלה ב-50%. הסבירות של פעולה משותפת של שכני ונצואלה לחלץ אותה מידי מייסריה אינה גדולה מאוד, אבל היא גדולה ממה שהייתה. איש אינו רוצה להתערב בענייניה, קל וחומר לכבוש אותה. אבל לנוכח האסון האנושי גדול הממדים גובר והולך הקושי לשבת בחיבוק ידיים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"