גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חץ: "מאז 2012 יש רואי שחורות שצופים עודף היצע במשרדים"

נתן חץ, בעל השליטה והמנכ"ל של אלוני חץ, אופטימי בנוגע לשוק הנדל"ן המניב בישראל ● בראיון ל"גלובס" הוא מדבר גם על החזרה להשקיע בשוק הבריטי ("כל התחזיות השחורות לגבי בריטניה לא מתממשות") ועל עתידן של מגייסות האג"ח האמריקאיות בתל אביב

נתן חץ / צילום: תמר מצפי
נתן חץ / צילום: תמר מצפי

חברת ההשקעות בנדל"ן אלוני חץ, הנמצאת בשליטת המנכ"ל נתן חץ ודודי ורטהיים, פרסמה אתמול את תוצאותיה לרבעון ראשון של 2018. בשורה העליונה דיווחה החברה על ירידה של 2.2% בהכנסותיה לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ואלה הסתכמו בכ-344 מיליון שקל.

התזרים הנקי מפעילות (FFO) של אלוני חץ גדל בכ-13% והגיע ברבעון לכ-109 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הציגה החברה גידול של 1.4% ברווח הנקי, שהגיע לכ-144 מיליון שקל.

שווי השוק של אלוני חץ עומד על כ-5.6 מיליארד שקל, לאחר ירידה של 10% במניה בחצי השנה האחרונה. ההון העצמי של החברה, שתחלק בחודש הבא דיבידנד של כ-46 מיליון שקל (27 אגורות למניה), עמד בסוף מארס ברמה של כ-5.5 מיליארד שקל.

אלוני חץ פועלת בתחום הנדל"ן המניב בישראל ובחו"ל, כשבארץ היא פועלת באמצעות החברה הבת אמות, שהודיעה באחרונה כי 90% מהשטחים במגדל המשרדים ToHa, שאותו היא בונה ברחוב תוצרת הארץ בתל אביב בשותפות עם חברת גב ים, הושכרו או נמצאים בשלבי השכרה מתקדמים. הקמת המגדל, בשטח כולל של 57 אלף מ"ר, צפויה להסתיים בסוף 2018. נוסף על כך, אמות וגב ים מחזיקות בזכויות בנייה להקמת מגדל משרדים נוסף בן 70 קומות בסמוך, בשטח של 130 אלף מ"ר (יותר מכפול לעומת ToHa), והן מקדמות את הקמתו.

"אנחנו מתכננים לטווח ארוך"

בשיחה עם "גלובס" לא נשמע הבעלים והמנכ"ל חץ מודאג במיוחד מהחששות מעודף שטחי משרדים באזור תל אביב בשנים הקרובות. "אנחנו לא עובדים לפי התחזיות של האנליסטים, אלא מתכננים לטווח הארוך", הוא אומר. "מאז 2012 יש רואי שחורות כאלה ואחרים, שאומרים שבשנה-שנתיים הקרובות צפוי עודף היצע במשרדים באזור. אנחנו כבר ב-2018, וזה עדיין לא קורה".

"בנדל"ן אנחנו פועלים לטווח הארוך, לבנות פרויקט לוקח חמש-שש שנים ולא שנה-שנתיים. אין לי ספק שמתישהו יגיע עודף היצע, וייתכן שזה יקרה בשנה-שנתיים הבאות, אבל גם אם זה יקרה, זה יחלוף ואנחנו מסתכלים לטווח הארוך. צריך לזכור ששוק הנדל"ן הוא בבואה של הכלכלה, והמשק הישראלי ממשיך לצמוח יפה, מייצר הרבה מקומות עבודה חדשים מדי שנה ומצריך בנייה של כחצי מיליון מ"ר בשנה לפחות". 

● אתם מתכננים להקים את הבניין הנוסף ליד ToHa?

"כרגע אנחנו מקדמים את הפרויקט. צריך לזכור שלא התחלנו לבנות. רק לחפור ולבנות את החניון לוקח פרק זמן של שנתיים ויותר, כך שכשנגיע לסיום החניון, נחליט מה הלאה. נכון להיום, פרויקט ToHa מפתיע אפילו אותנו בעוצמת הביקושים. חבל שאין לנו עוד 50 אלף מ"ר בפרויקט הזה".

תוצאות אלוני חץ 24.5.18

"התחזיות השחורות לא מתממשות"

פעילותה של אלוני חץ מעבר לים מתבצעת בארה"ב, שם היא פועלת בוושינגטון באמצעות שותפות בחברת קאר (Carr) ובבוסטון בשותפות עם אוקספורד פרופרטיז; בשווייץ באמצעות חברת PSP1; ובבריטניה באמצעות קרנות ברוקטון. לחברה גם פעילות בתחום האנרגיה המתחדשת, באמצעות החברה הבת אנרג'יקס.

במהלך הרבעון הראשון הושלמה העסקה להקמת חברת הנדל"ן החדשה (BE) בשותפות עם הנהלת קרנות ברוקטון, שאתה פועלת אלוני חץ בשוק הבריטי בשנים האחרונות. החברה תעסוק ברכישה, ייזום, השבחה, הקמה, ניהול ותחזוקה של נדל"ן מניב מסחרי בבריטניה, תוך התמקדות באזור לונדון. אלוני חץ התחייבה להשקיע בהון של BE כ-340 מיליון ליש"ט (כ-1.7 מיליארד שקל), מתוכם הושלמה השקעה בסך 43 מיליון ליש"ט במהלך מארס השנה. בכוונת BE להתחיל בביצוע השקעות ברבעון האחרון של 2018.

נזכיר כי לאלוני חץ היסטוריה ארוכה ומוצלחת מאוד בתחום הנדל"ן בבריטניה - ולמעשה, שם בוצעה ההשקעה המשמעותית הראשונה שלה מעבר לים, כשבין השנים 1993-1997 היא רכשה תיק נכסים שמומש בהמשך ברווח גדול.

● אתם לא חוששים מהשפעות שליליות של הברקזיט על שוק הנדל"ן הבריטי?

"לצערי", אומר חץ, "כל התחזיות השחורות לגבי בריטניה לא מתממשות. אם היה שם מיתון היה לנו יותר קל להיכנס ולרכוש נכסים ברמות מחירים נמוכות יותר. אפילו המטבע, הליש"ט, חזר לרמתו מול המטבעות המרכזיים מלפני ההכרזה על הברקזיט. צריך לזכור שגם כאן אנחנו מתכננים ל-10 שנים קדימה לפחות ונעשה את הכניסה לשוק בצורה הדרגתית. כלכלת בריטניה חזקה מאוד.

"בלונדון יש מרכז סחר בינלאומי, זאת עיר עם הרבה אוניברסיטאות, והיא תמשיך להיות מרכז כלכלי חשוב בכל מקרה, עם ברקזיט או בלי ברקזיט. גם אם יהיה מיתון בשנה-שנתיים הקרובות, אנחנו ננצל את זה וניכנס לשוק במהלך המיתון".

FFO-אלוני-חץ

"לא יקרה כלום אם הריבית בארה"ב תעלה"

● בארה"ב הפד צפוי להמשיך להעלות ריבית, ויש לא מעט כלכלני מאקרו שמזהירים מהאטה משמעותית או מיתון בשנת 2020 או 2021. איך לדעתך יושפע שוק הנדל"ן המסחרי והשוק למשרדים שם, והאם אתם מתכוונים לשנות את הפעילות?

"הפד לא פועל בחלל ריק, ומתאים את עצמו לפעילות הכלכלית בארה"ב. כיום אמריקה נמצאת בתעסוקה מלאה. אנחנו נמצאים במקומות החזקים בארה"ב, בוושינגטון ובבוסטון. האינפלציה אמנם מרימה קצת ראש באחרונה, כך שהפד בצדק רב מגיב להתפתחויות. עליית הריבית מחויבת, והיא תוצאה של כלכלה חזקה וביקושים גבוהים כמעט בכל תחומי הפעילות.

"בבוסטון מחירי השכירות צמחו ב-7% בממוצע לשנה בשנים האחרונות, בגלל שלא בנו שם מספיק, והביקושים ימשיכו להיות חזקים גם בשנים הקרובות. אין ספק שגם בארה"ב יגיע מיתון, וזה אכן יכול לקרות בשנה-שנתיים הקרובות. ידענו לעבור תקופות קשות בעבר, ונדע לעשות את זה בעתיד. חיזקנו את ההון של Carr ואנחנו מוכנים לכל תרחיש.

"Carr ממשיכה להתקדם בהתאם לתוכניות הפיתוח שלה באמצעות השבחת נכסים קיימים, ובעיקר באמצעות קידום הייזום של שישה פרויקטים בפיתוח שבבעלותה, בהיקף השקעה כולל של 1.6 מיליארד דולר, מתוכם שלושה פרויקטים בשלבי בנייה. החברה צופה כי לאחר שיושלמו הפרויקטים במהלך השנים 2020-2023, ההכנסה התפעולית הנקייה מהם תסתכם ביותר מ-110 מיליון דולר, המהווה הכפלה של ההכנסה התפעולית הקיימת".

● עליית התשואות באג"ח לטווח ארוך בארה"ב לא מפחידה?

"התשואה על אג"ח ל-10 שנים עלתה אמנם לאזור של 3%, אבל צריך לזכור שלפני 10 שנים היא הייתה יותר מ-5%, כך שלא יקרה כלום, לדעתי, גם אם היא תעלה ל-4%. אולי תהיה התאמה מסוימת של מחירי הנדל"ן, אבל בטווח הארוך ההגנה היחידה של משקיעים בארה"ב מפני אינפלציה זה רכישת נדל"ן, כי אין להם שם איגרות חוב צמודות מדד".

● מה תהיה השפעת עליית הריבית על חברות הנדל"ן בכלל, ועל החברות האמריקאיות שגייסו בתל אביב באמצעות הנפקות אג"ח? באחרונה התשואות על חלקן רושמות עלייה חדה.

"מאז שהתהליך הזה התחיל, אמרתי שיש בין המנפיקים האמריקאים טובים יותר וטובים פחות. הם באים לכאן, כי זאת האלטרנטיבה הטובה ביותר שיש להם לגיוס כספים. בארה"ב, להערכתי, חלקם לא היו יכולים לגייס בכלל, ואחרים רק בתוספת ריבית משמעותית של 3%-4% או יותר.

"גם אני, אם הייתי יזם אמריקאי שזקוק למימון, הייתי מגייס כאן, אם הייתי יכול לעשות את זה בזול לעומת השוק האמריקאי. אני מניח שחלק מהחברות האלה לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות וייאלצו לעשות הסדרי חוב, אבל אם זה יקרה רק בשתיים-שלוש מתוך 40 חברות, זה לא יהיה נורא כל כך. אגב, חברות שיגיעו למצב של חדלות פירעון - יהיה קשה מאוד לחלץ מהן כסף, והמשקיעים הישראלים צריכים לדעת את זה ולהיות מוכנים למצב כזה". 

עוד כתבות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות