"מדינת ישראל ממשיכה להיות מוצפת בפיראטיות... ומדינת מפתח בפיראטיות... בכל הקשור לייצור, יבוא והפצה, בכמויות אדירות, הרבה מעבר לקיבולת של השוק המקומי במדינה". כך קובע הדו"ח השנתי של הארגון הבינלאומי למלחמה בעבירות של פיראטיות וקניין רוחני, IIPA. הארגון העביר בסוף השבוע דו"ח למשרד הסחר האמריקאי, הכולל המלצה להעלות את ישראל לדירוג המחמיר ביותר ברשימת המדינות הפיראטיות בעולם.
יצויין כי זוהי הדרגה החמורה ביותר לפני סנקציות של חקיקה ואכיפה נגד ישראל. אם ישראל לא תיענה לדרישות אלה, עשויות להינקט נגדה סנקציות, ובהן העלאת מכסים על יבוא מוצרי היי-טק ותוכנה מישראל.
בשנה שעברה העביר ה-IIPA למשרד הסחר האמריקאי המלצה זהה בעניין דירוג ישראל בדרגה החמורה ביותר בנושא פיראטיות, אולם משרד הסחר לא אימץ את ההמלצה, ככל הנראה משיקולים פוליטיים.
אם יאמץ משרד הסחר את ההמלצות השנה, ישראל תקבל רשימה של משימות בתחומי החקיקה ופעילות אכיפה נגד פיראטיות, אותן תצטרך לבצע בתוך 6 חודשים. אם לא תבצע אותן בתום התקופה, יופעלו על ישראל סנקציות מיידיות ואוטומטיות, ככל הנראה, מהתחום המסחרי. החלטת משרד הסחר האמריקאי והדו"ח הסופי צפויים להתפרסם במהלך חודש אפריל השנה.
הדו"ח הלא-סופי של ה-IIPA מותח ביקורת חריפה על התאמות החקיקה שביצעה ממשלת ישראל בחודש דצמבר, וטוען כי זוהי חקיקה מינימלית, בגדר "אחיזת עיניים".
לגבי היחידה המשטרתית לקניין רוחני, מציין הדו"ח כי המשטרה ביקשה 53 תקנים ליחידה, כפי שישראל התחייבה במסגרת אמנת ה-TRIPS, אולם אושרו רק 12 תקנים. מהדו"ח עולה, כי ליחידה חסרים תקציבים וכוח אדם. הדו"ח אף מזכיר כי ברדיוס של 150 מטרים ממטה משטרת חיפה פועלים יותר מ-10 דוכנים שמוכרים דיסקים פיראטיים.
הדו"ח אף מציין, כי ישראל התחייבה לפני 6 שנים להגיש מדי שנה לפחות 3 תביעות כנגד משתמשי קצה עסקיים, שעשו שימוש בתוכנות פיראטיות. מארגון ה-BSA, הנלחם בפיראטיות בתוכנה, נמסר, כי גם אם הוגשו תלונות - הן בודדות והטיפול בהן לוקה בחסר.
מסיכום ראשוני לשנת 99' שביצע ארגון ה-BSA עולה, כי בתחום התוכנה העסקית ירד שיעור הפיראטיות מ-%48 ב-98' ל-%44 ב-99', אולם היקף הנזק הכספי גדל ב-%15 והסתכם בכ-72 מיליון דולר. לדברי ה-BSA, היקף הנזק הכולל לתעשיית התוכנה, כולל משחקים, עולה על 100 מיליון דולר.
בתחום תקליטורי המוסיקה גדל שיעור הפיראטיות מ-%40 ב-98' ל-%45 ב-99', והיקפו הכספי גדל ב-%15 והסתכם ב-115 מיליון דולר. בתחום קלטות הוידיאו גדלה הפיראטיות ב-%25, וכעת שיעורה הוא %50. הנזק שנגרם לענף קלטות הוידיאו נאמד בעשרות מיליוני שקלים.« מאת קרן צוריאל « ארה"ב עשויה לכלול את ישראל בדירוג החמור בעולם בנושא התוכנות הפיראטיות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.