גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח: 2017 היא שנת המפץ הגדול בשוק הטלוויזיה בישראל

אין רגע דל בתחום הטלוויזיה - שחקניות חדשות, גופי תוכן זרים וציפייה להורדת מחירים ■ מי ירוויח ומי יפסיד?

שנת 2017 מסתמנת כשנה דרמטית בעולם הטלוויזיה הרב-ערוצית בפרט ובשוק התקשורת בישראל בכלל. את מקומם של המאבקים על ההתפתחויות הרגולטוריות והטכנולוגיות, למשל מהותה של רפורמת השוק הסיטונאי, הולכת ותופסת התחרות בטלוויזיה כדבר הבא שיכול לשנות מהותית את המציאות התקשורתית בישראל.

זה קורה כי ב-30 השנה האחרונות השינויים קרו פה ובעולם בקצבים של פעם ב-10 שנים. מי זוכר שחברות הכבלים עלו לשידור בשנות ה-90, לאחריהן עלתה yes באיחור גדול, ומאז השינוי היחידי שקרה בטלוויזיה הגיע כאשר סלקום TV עלתה לאוויר בדצמבר 2014.

שימו לב מה קורה ב-2017 - רצף אירועים של התפתחויות בשנה אחת שעדיין לא נגמרה. פרטנר TV תיכנס בתוך כמה שבועות לשוק הטלוויזיה, חברת טריפל סי של רמי נחום נכנסה לשוק לפני חודש, חברת yes צפויה להשיק פתרון רזה וקומפקטי לטלוויזיה חדשה בסוף השנה ועובדת על כך במרץ, וחברת הוט השיקה את המותג נקסט ושוקלת לקדם אותו מעבר לפתרון VOD על גבי מסכים ניידים ולצרף אליו ערוצים ליניאריים.

במקביל, חברת נטפליקס דאגה לעצמה לדריסת רגל בשוק. היא מעברתת את הממשק שלה ומתרגמת כמויות אדירות של תכנים לעברית. יש דיבורים על כניסה של אמזון לשוק המקומי וגם של יוטיוב רד.

בקיצור, הדרמה שמתחוללת בשוק הטלוויזיה השנה היא אמיתית וטומנת בחובה אתגרים גדולים לשחקנים הקיימים, כי השוק לא יוכל להתחלק בנתחי השוק שלו כפי שהיה עד היום, והשחקנים הוותיקים כמו yes והוט יצטרכו לעבור מטמורפוזה. לא פחות.

הוצאה בעיתוי גרוע

למה זה קורה? יש לכך סיבות מקומיות וסיבות בינלאומיות. ברמה המקומית, התוכנית של משרד התקשורת של בניית 4 קבוצות תקשורת חייבת להתממש דרך הטלוויזיה, כי לא יכולה להיות קבוצת תקשורת שלא יהיה לה מוצר טלוויזיוני כשלמתחרותיה יש.

זה מסביר את הכניסה של פרטנר לשוק הטלוויזיה כי היא יודעת שני דברים. א. היא חייבת להיות שם אם היא חפצת חיים. ב. היא יודעת שכסף היא לא תראה, ושזו הוצאה שבאה מבחינתה בעיתוי הכי גרוע, אבל אין לה ברירה, כי מתחרותיה מציעות חבילות תקשורת, והיא במשחק הזה נכה בלי טלוויזיה.

ההישג הגדול של סלקום הוא בזה שהיא נערכה לכך מבעוד מועד ואת ההשקעות והמוכנות ביצעה כשמצבה בסלולר היה טוב בעשרות מונים. היום לפרטנר הרבה יותר קשה, אבל כאמור אין לה ברירה.

אגב, ישנה טעות רווחת בשוק לגבי מוכנותה של פרטנר לשוק הטלוויזיה. נזכיר כי פרטנר, עוד בתקופתו של חיים רומנו כמנכ"ל ב-2015, רצתה להיכנס לשוק הטלוויזיה עם פתרון של חברת נטג'ם הצרפתית. אלא שדירקטוריון החברה החליט אז שלא להחליט. לאחר מכן התגלגלה ההחלטה לאיציק בנבנישתי, שהחליף את רומנו, והוא החל את התהליך מחדש, עם פתרון טכנולוגי חדש לגמרי שאותו מוביל המשנה למנכ"ל יובל קינן.

האם העיכוב הזיק לפרטנר או לא? ימים יגידו. בסופו של דבר אנליסטים ששוחחו עם אנשי סלקום מדווחים שהם שומעים ממנה שהכניסה של פרטנר דווקא עשויה לעשות לה טוב, כי היא תחדד ותעצים את כוחם של השחקנים החדשים שבאים עם הטלוויזיה האינטרנטית החדשה. הם נתפסים כשחקנים שקוראים תיגר על הוותיקים, כאשר הם באים עם הצעת ערך שכבר אי-אפשר להתעלם ממנה.

בסופו של דבר התמורה בעד המוצרים של השחקנים החדשים היא כבר לא מבוטלת. לקבל טלוויזיה במחיר של פחות מ-100 שקל עם יכולות וטכנולוגיה מתקדמת, זה לא דבר שהציבור יכול להישאר אדיש אליו.

פרטנר תיכנס לשוק עם שלט שבו ישנם לחצנים מובנים לנטפליקס וליוטיוב.

זה מזכיר קצת את הכניסה של הוט מובייל וגולן טלקום לשוק הסלולר. בסוף השחקנים החדשים באו עם אותו המוצר בפחות כסף. זה לא היה אותו המוצר מבחינת שירות אבל השירות התברר כגורם שניתן לגשר אליו בעולם האינטרנט. פרטנר וסלקום עושות את אותו הדבר - הן באות עם מוצר מתקדם מאוד אבל בלי הפקות מקור. האם הצרכן הישראלי יהיה מוכן להמשיך לאורך זמן לשלם 100 שקל בחודש פרמיה רק עבור הפקות המקור? זו שאלה לא פשוטה.

למה זה קורה? סקרים מהעולם מראים שחל מעבר דרמטי בשנה האחרונה בצריכת תוכן על גבי מסכים. זה משנה את האופן שבו חברות גדולות צריכות לנהוג אל מול הלקוחות שלהם. פתאום חברה כמו הוט עם 800 אלף לקוחות ו-yes עם 600 אלף לקוחות, מבינות שהממירים שלהם הופכים להיות פחות רלוונטיים בעולם של טלוויזיות חכמות ואפליקטיביות.

זה לא שלפרטנר ולסלקום לא יהיו ממירים בכלל, אבל ברור שעם הזמן תפקידם של הממירים ילך ויקטן, או שהשחקנים יצטרכו להחליף את הממירים לממירים תומכי אינטרנט. זה לא פשוט בכלל, כי לשני השחקנים הגדולים יש מיליוני ממירים, ולהחליף אותם זו הוצאה גדולה ותהליך מורכב מאוד והדרגתי שייפרס לאורך שנים.

נתונים מסקר אחרון של חברת BI Intelligence מראים, בניגוד להספדים שרווחו בשנים האחרונות על הצפייה הליניארית, כי רוב הצופים עדיין צופים בערוצים הליניאריים. לאחר מכן מגיעה הצפייה בתוכניות מוקלטות, ולאחר מכן רואים את הצפייה ב-VOD. הצעירים צופים פחות בטלוויזיה המסורתית, אבל לא צופים פחות מבחינת שעות. הם מעבירים יותר זמן צפייה במחשבים וטאבלטים. אחד הנתונים המדהימים בסקר הוא שרוב הסטודנטים בארה"ב, 92% - היו מחוברים לנטפליקס או הולו.

מהומה בביצה המקומית

הכניסה של נטפליקס לשוק הישראלי חוללה וכנראה תחולל מהומה בביצה המקומית. זה התחיל עם ההודעה של פרטנר על שיתוף-פעולה עימה באמצע שבוע שעבר, והמשיך עם ההודעה של אלטיס, החברה-האם של הוט, שחתמה נטפליקס על הסכם שיתוף-פעולה שיושק בקרוב בצרפת ובהמשך גם בהוט ישראל.

נטפליקס לא מעניקה בלעדיות לאף שחקן, אבל היא כן מעניקה לשותף המוביל שלה במדינה מסוימת את הזכות לצעוד איתה יד ביד בשוק המקומי לתקופה קצובה. פרטנר רוכבת על ההזדמנות וממנפת את זה בכל הכוח. היא יודעת שרגעים קסומים ונדירים צריך לדעת לנצל מיד מאחר שנטפליקס, שמסתמנת כאחד משחקני התוכן המובילים בעולם, לא תשדר את התכנים שלה רק דרכה בסופו של דבר.

מי שצפוי להרוויח מהתחרות הוא הצרכן הישראלי הולך. סקר שנערך בארה"ב מוכיח כי הציבור לא מוכן לשלם יותר מ-72 דולר בחודש עבור שירות הטלוויזיה שלו. לא ברור מהו הנתון המקביל בישראל, אבל אנחנו צפויים לראות לחץ להורדת מחירים. השאלה מי מקבוצות התקשורת תשרוד את המאבק הזה.

הצמיחה המטאורית של נטפליקס

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; הניקיי צלל בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6%, ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל