גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבשלום קור בכנס המועצה לישראל יפה: "איך אומרים באנגלית אורז? רייס. ואיך אומרים באנגלית אורז שרוף? קונדוליסה רייס"

דרור פויר היה בכנס שבו נבחרו מפעלי התעשייה היפים ביותר בישראל, ורשם כל בדיחה. לקור היו רבות כאלו, רבות מדי. בבדיחה הגזענית האחרונה שלו האנשים בקהל כבר נעו באי-נוחות בכיסאותיהם. "פואנטה", מגזין G

אולם וואהל בתל-אביב מלא באנשים שבאו לטקס הסיום של תחרות "תעשייה יפה בישראל יפה" שמקיימת המועצה לישראל יפה. אני עושה סיבוב בקהל - יש פה המון אנשים רגילים לגמרי שלבושים רגיל לגמרי. אף אחד פה לא מפורסם. אחרי כמה דקות אני מצליח לחזור ולנשום סדיר. הנה גדעון פת, נשיא המועצה, והנה אברהם כץ־עוז, יו"ר המועצה. שני שרים לשעבר זה גם משהו. אני פוגש את ויצמן משיח, סמנכ"ל המועצה. איפה התותחים הכבדים, אני שואל אותו. "אנחנו לא רוצים את השמנה והסולתה", אומר לי ויצמן. "אנחנו רוצים את אלה שעוסקים במלאכה", והתשובה הזו מרגיעה אותי. השר אלי ישי צריך להיות פה, אבל אני לא רואה אותו.

בשעה של מינגלינג אני קולט לא מעט פיסות רכילויות של מקומות עבודה, ואלה מקומות עבודה אמיתיים - מפעלים, לא משרדי פרסום. זה נחמד. טוב להיות עם הפועלים. הבופה סביר, הרבה בצק. אין יין. אני פוגש חבורה של ארבעה גברים, עובדים במפעל חוגלה קימברלי בנהריה שעשו את כל הדרך למרכז. נחום, מהוועד, גאה במיוחד בתחרות. כיף לבוא בבוקר לעבודה, הוא אומר לי, לעבור את השער - תענוג. אני חושב שיש לנו המפעל הכי יפה בארץ, הוא מסכם. וחבר שלו, שמעדיף לא להזדהות, מספר לי שזה לא רק המפעל הכי יפה בארץ, אלא גם באירופה - מתוך תשעים מפעלים של קימברלי בעולם המפעל שלהם במקום השלישי ביופיו. תבוא לבקר, הם מזמינים אותי, ואני אומר שבהזדמנות.

ויצמן משיח מספר לי שהתחרות מתקיימת זו השנה ה־27 ושהשתתפו בה 336 מפעלים מכל הסוגים והמינים. ארבעים מפעלים הצטרפו השנה, עלייה של כ־5% מהשנה שעברה, ויש צפי לעלייה של בין 10% ל־15% בשנה הבאה. הוא מצביע לי על החשובים שכן נמצאים פה הערב ושלא היה לי סיכוי לזהות בעצמי: מנכ"ל נמל אשדוד שוקי סגיס, מנכ"ל אגן כימיקלים צבי מנור, מנכ"ל רפאל האלוף ידידיה יערי, מנכ"ל אמניר עוזי כרמי, מנכ"ל בית הזיקוק באשדוד עדו רוזוליו, מנהל אתר תחנות הכוח של חברת חשמל רוטנברג בנהריה, ברנרד ורנסקו; סמנכ"ל החברה לפיתוח בפארק התעשייה קיסריה, אלי טל; מנהל גני התעשייה של סטף ורטהיימר, אריה דהאן; ועוד רבים.

תעשייה, במהותה, היא גוף מזהם, אומר לי משיח, אבל למרות הכול אתה רואה אותם נרתמים לאיכות סביבה, וזה מחמם את הלב. אבל זה לא ממש איכות סביבה, אני אומר, זה יותר תחרות יופי. נכון, כך משיח, אנחנו לא מחליפים את המשרד להגנת הסביבה, אבל התחרות נוגעת בסוגיות של מיחזור או חיסכון במשאבים, מים וחשמל, שימוש באנרגיה חלופית ועוד, וגם בדברים כמו נגישות לנכים וכו'.

אין לי שום דבר רע לומר על התחרות הזו: אסתטיקה היא דבר חשוב, ומפעל צריך להיות מקום יפה, או לפחות נעים. נכון שיש פה נציגות מכובדת למזהמים הגדולים, אבל ככה זה. לא מנצחים ביום אחד. "עוד לא גירדנו חצי מכמות הפוטנציאל של המשק", כך משיח, "ואנחנו מחפשים בעיקר את המיד־טק והלואו־טק, כי שם יש יותר מה להשפיע ולעשות. פחות את ההיי־טק". אני מבחין בנציגים רבים במדי שב"ס. משיח מרגיע אותי: הם משתתפים בתחרות, לבתי הכלא צלמון וחרמון יש מפעלים.

המינגלינג תם ומזמינים אותנו לעלות לאולם. אבשלום קור, המנחה, כבר על הדוכן. קור מתגלה כבדרן די כפייתי. את הבדיחות רשמתי ואני מתכנן להשתמש בהן במסיבות. הוא מזמין לבמה את סי היימן. אני מביט סביב, האולם לא מלא. היימן, יחד עם זמרת ליווי חמודה בשם איילה אליגולה, שרה את "עוף גוזל", מנסה להלהיב את הקהל, לגרום לו לשיר יחד איתה את הפזמון. בהתחלה הקהל קצת חשדן, וכולם יושבים דוממים במקומותיהם. היימן יורדת מהבמה, עושה סיבוב בין השורות כמו שלמה ארצי, ובסוף זה עובד: הקהל שר, מוחא כפיים ונהנה. אחרי השיר היימן נושאת נאום על כמה היא רוצה לומר על עצמה באביב שהיא בתו של חתן פרס ישראל. קצת לא קשור, אבל בסדר, עוברים לשיר הבא. היימן מתעללת ב"כמו צמח בר". זה שזה שלה לא אומר שמותר לה.

קור מזמין לבמה את גדעון פת, נשיא המועצה. פת פותח את נאומו בהבטחה שאלי ישי בדרך ושעוד מעט הוא מגיע. הוא מברך את כולם ומספר סיפור ארוך ולא הכי מעניין על מאחורי הקלעים של הסכם הסחר החופשי עם ארצות הברית, על הביקור שהיה לו שם ב־1982, כולל פגישה עם רונלד רייגן ("אני, הילד מירושלים"). כשהוא יורד מהבמה, קור משחרר בדיחה ראשונה: ישראלי שהיה בנאום של קלינטון הבחין כי מאחורי הדוכן כורעת בחורה צעירה, אז הוא אמר לנשיא באנגלית: אקסקיוז מי, דר איז א מיס אנדר סטנדינג. הקהל על הרצפה.

הוא מזמין לבמה את שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, לא לפני שהוא אומר עליו שהוא מדליק. ברוש מודה שזו הפעם הראשונה שאומרים עליו שהוא מדליק, אחר כך הוא מכריז שאלי ישי קצת מתעכב, אבל הוא בדרך והוא עוד יגיע. את עיקר נאומו בוחר ברוש להקדיש לתקיפת תופעת ההשתמטות. זו בושה, הוא אומר, זה איבוד של ערכי יסוד. אתם פה, הוא אומר, אתם משקל הנגד לתופעת ההשתמטות. טוב, בסדר.

קור מזמין את עודד טירה לבמה, ומסתייע בבדיחה: איך אומרים בערבית 'בוא הנה' - תעל הון, והנה עודד טירה היה תא"ל ואחר כך עשה הון. הקהל משתולל מצחוק. טירה עולה לבמה, מוסר שאלי ישי בדרך והוא עוד מעט מגיע. את עיקר נאומו מקדיש טירה לסיפור אישי: באותו הבוקר הוא היה סנדק בברית מילה, ואיזה יופי היה. הוא מקשר בין התחרות של הערב לבין עבודת המוהל - שתיהן עוסקות באסתטיקה.

גם זה נגמר, וקור נותן עוד אחת: שאלתי פעם מישהו, שהיה נשוי חמישים שנה, איך עבר לו, והוא אומר כמו יומיים. איזה יומיים? תשעה באב ויום כיפור. הקהל יוצא מגדרו. סי היימן עולה לבמה לשיר את "לא עובדת בשביל אף אחד", ויורדת. קור ממשיך: המצאתי סיסמה לעידוד התיירות לשדרות: "שדרות - כי המקום קסאם לי". הקהל כבר לא יכול יותר.

מתחילים לתת את הפרסים, ועל הבמה נוצרת רכבת של אנשים, משהו שנראה כמו מיליון טקסי סיום. אלי ישי עדיין לא הגיע, וכשעולים נציגי שב"ס לקבל פרס אומר קור שככה זה אצלנו: מי שמגיע זה או השר או הסוהרים.

עוד פרסים, עוד אותות ועוד דגלונים. בסך עוברים המון מפעלים מכל הסוגים. זה מתחיל קצת לעייף. אבל לא את קור, שממשיך: יהודי יושב בחתונה. בא אליו המלצר: אדוני, יש עוף, שניצל וצלי. אומר היהודי: לא חשוב הסדר. כשעולה נציג משטראוס לקבל פרס שואל אותו קור: איך מתקדמים אצלכם, צריך ללקק?

ואז, פתאום, פורצת קרן שמש אל האולם והכול מוצף באור ובחום - אלי ישי הגיע. הוא תופס את מקומו על הבמה לצד מעניקי הפרסים. קור: איך מגיעים לאושר בנישואין? יוצאים לבלות פעמיים בשבוע: הגבר בראשון ושלישי, האישה בשני וחמישי. הקהל מתחיל להתעייף מהבדיחות, אבל השיא עוד לפנינו. הפרס הגדול הוא פרס "דגל היופי", ומקבלים אותו 11 מפעלים. אבל יש רק מפעל אחד שזוכה בפרסים כבר 25 שנה ברציפות, והוא מקבל אות הוקרה מיוחד - טבע תעשיות בכפר סבא.

קור בוחר לחשוף פנים לא מוכרות: איך אומרים באנגלית אורז? רייס. איך אומרים באנגלית אורז שרוף? קונדוליסה רייס. הקהל נע באי-נוחות בכיסאו. אנשים פחות מנומסים היו שורקים לו בוז על הבדיחה הזו.

drorfo@gmail.com

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה