"חברות ה-IT מעניינות להשקעה. הן יציבות ומחלקות דיבידנד"

סיכום מחצית בחברות שירותי המחשוב: הענן, הסייבר וה-IoT מחליפים את התשתיות כמנוע צמיחה ■ אלון סלע, אנליסט רוסאריו ייעוץ ומחקר: "תוכנה הופכת למנוע הצמיחה העיקרי"

שירי חביב ולדהורן 17.08.2017

"חברות שירותי המחשוב (IT) מהוות השקעה מעניינת מאוד. הן חברות יציבות, עם תחומי פעילות מגוונים ויכולת לצפות את ההכנסות. גם הדיבידנד שהן מחלקות הוא יתרון, והן לרוב יודעות לשתף את בעלי המניות", כך אומר היום (ה') אלון סלע, אנליסט רוסאריו ייעוץ ומחקר.

סלע מסקר שתיים מהחברות בתחום הנסחרות בבורסה בתל אביב - חילן  (23380 ,‎+1.70%‏) וטלדור - ומחזיק בהמלצות חיוביות על שתיהן, וכאמור גם על הסקטור בכללותו. החברות בסקטור פרסמו בימים האחרונים את דוחות הרבעון השני והמחצית הראשונה של 2017, ואלה המגמות המרכזיות שעולות מהם.

1.37 מיליארד שקל אלה ההכנסות שרשמה במחצית הראשונה של השנה החברה הגדולה ביותר בתחום, מטריקס, שפרסמה את דוחותיה בשבוע שעבר. מטריקס, שבשליטת פורמולה ובניהולו של מוטי גוטמן, צמחה ב-12% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה ב-2016. גם חילן, שהיו"ר ובעל השליטה בה הוא אבי באום, רשמה צמיחה בהכנסות, בשיעור של כ-8% והן הסתכמו ב-655 מיליון שקל במחצית. הכנסות בהיקף דומה רשמה אתמול גם וואן טכנולוגיות, שבשליטת מיחשוב ישיר ובניהולו של שי אוזון, כשהצמיחה אצלה עמדה על כ-7%.

מנגד, שתי חברות סיימו את המחצית הראשונה של 2017 עם הכנסות נמוכות יותר מאלו שרשמו בתקופה המקבילה ב-2016. במלם תים של שלמה אייזנברג הירידה הייתה של 3.6% ל-911 מיליון שקל, ובטלדור שבשליטת DBSI, ירידה של 2.9% הובילה להכנסות של 390 מיליון שקל. טלדור, שפרסמה את הדוחות היום, ציינה כי הירידה נבעה משינוי בתמהיל הלקוחות במגזר התקשורת והתשתיות ומסיום פרויקט משמעותי "ומכביד", כהגדרתה, במגזר המערכות.

24% זהו הגידול ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של חילן במחצית 2017. חילן רשמה את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר ברווח מבין החברות בתחום, והרווח שלה הסתכם ב-48.9 מיליון שקל. מטריקס רושמת רווח נקי גבוה יותר, אך חילן כבר נושפת בעורפה: הרווח המיוחס לבעלי המניות של מטריקס צמח במחצית ב-1.2% והסתכם ב-50.9 מיליון שקל. כל החברות בתחום רווחיות, כאשר הרווחים של וואן ושל טלדור נשארו יציבים יחסית ועמדו על 31 מיליון שקל ו-11.3 מיליון שקל, בהתאמה. מלם תים רשמה רווח של 31.2 מיליון שקל, נפילה כואבת מ-49.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה, שבה הרווח הושפע לטובה גם ממימוש נכס מקרקעין. על רווחי החברה במחצית 2017 השפיעו לרעה ירידה בהכנסות במגזר התשתיות, עלייה בפחת ושער החליפין של הדולר.

11.1%- זוהי הירידה בהכנסות מלם תים במגזר התשתיות (חומרה) במחצית הראשונה, שהסתכמו ב-469 מיליון שקל. בחברה ציינו שהקיטון נבע גם מעיכוב בקבלת הזמנות מלקוח בתחום הציבורי, אבל מלם תים לא לבד. הכנסות המתחרות חילן וטלדור ירדו בתחום זה ב-6.8% ו-4.4%, בהתאמה, כאשר חילן ציינה בדוחותיה כי ישנה ירידה בהיקף הפעילות בתחום, מטריקס ו-וואן דווקא צמחו בתחום פעילות זה, ב-19.7% ו-7.6% בהתאמה. "יש בשנים האחרונות מגמה של הגדלת שירותי ערך מוסף ותוכנה, מול ירידה בתחום התשתיות", אומר סלע מרוסאריו. "רואים בכל הדוחות של מטריקס, חילן ואחרות שתוכנה זה מנוע הצמיחה העיקרי. יש יותר זכיינות, נציגות של חברות בינלאומיות בארץ, ונכנסים יותר לארגונים 'מסורתיים' בישראל כמו בנקים וחברות ביטוח. אם פעם זה היה מופרך להכניס תוכנות IoT (האינטרנט של הדברים) או מובייל לבנקים - היום יש התאמה למציאות החדשה, וזה תפקיד שחברות המחשוב מתחילות לתפוס".

- מעבר לכך, מה הוביל לירידה בתחום התשתיות בתקופה האחרונה?

סלע: "היו מכרזים ממשלתיים שהתעכבו, אבל בעיקר, ארגונים היום לא ממהרים לחדש את התשתיות שלהם או להשקיע בהן המון כסף. וכשכבר בוחרים לעשות זאת, יש המון תחרות מכל חברות ה-IT בארץ, כי השוק מאוד צפוף, לכן יש תחרות גדולה על המחירים ומחירי הפרויקט יורדים. החברות הגדולות אולי אומרות לעצמן 'אקח את הפרויקט בשיעורי רווחיות נמוכים, ואחר כך אוכל ליהנות מעלויות התחזוקה'". לדברי סלע, טלדור מתמקדת בנישה של פתרונות סייבר ופועלת להתמקצע בתחום, אך היא מושפעת כרגע מהירידה בתחום התשתיות, שהובילה לירידה בהכנסות וברווח התפעולי.

18% מסך ההכנסות של חילן מגיעות כיום מהשוק "המסורתי" שלה, שירותי השכר ומשאבי אנוש. הכנסות אלה צמחו במחצית הראשונה ב-5.2% לכ-117 מיליון שקל, בזכות הצטרפות לקוחות חדשים, לצד המשך הגידול בשימוש של שירותי ערך מוסף. גם מלם תים נהנית מהפריחה בתחום זה והכנסותיה ממגזר שירותי השכר, משאבי האנוש והחיסכון ארוך הטווח, צמחו במחצית ב-9.2% ל-85.3 מיליון שקל. "מגמות האאוטסורסינג בשכר ובפנסיה הובילו לרווח תפעולי גדול בחילן. זה שירות שרק חילן ומלם תים מציעות, כמעט רוב הארגונים הולכים לשם וזו פשוט מכונה של כסף", אומר סלע.

163 מיליון שקל הן ההכנסות של חברת מטריקס מהפעילות שלה בארה"ב. בניגוד לחברות האחרות, מטריקס היא היחידה שפועלת גם מחוץ לגבולות ישראל, וההכנסות שלה מפתרונות ושירותי תוכנה בארה"ב צמחו ב-20.4% במחצית הראשונה, והניבו לה רווח תפעולי של 20.7 מיליון שקל. "זה מקור לצמיחה משמעותית במטריקס", מציין סלע. "היא עובדת שם עם הרבה מוסדות פיננסיים, שהם יותר מתקדמים באימוץ הטכנולוגיות בהשוואה למוסדות האלה בישראל".

לדברי סלע, באופן כללי הצמיחה בשוק שירותי ה-IT מאופיינת בכך שחברות מחפשות אלטרנטיבות זולות לרכישת שירותי IT באיכות גבוהה, ולכן מוציאות את הפעילות לצד שלישי במיקור חוץ (אאוטסורסינג). בין מנועי הצמיחה החדשים בתחום הוא מונה את הענן, ביג דאטה, IoT, סייבר ואנליטיקה. "ארגונים בישראל מתחילים לאמץ פתרונות טכנולוגיים חדשים, ומשתמשים יותר בדאטה ופתרונות ענן", אומר סלע.

0% זו התשואה שרושמת מניית מלם תים מתחילת השנה ועד היום. בניגוד אליה, שאר המניות נסחרו במגמה חיובית: וואן עלתה ב-4.8%, טלדור עלתה ב-13.1%, חילן הוסיפה לערכה 14.5% ומטריקס רשמה תשואה של 21.7%. נכון להיום, שתי חברות מחשוב נסחרות בשווי של מעל מיליארד שקל: מטריקס בשווי כ-2.2 מיליארד שקל וחילן בשווי כ-1.5 מיליארד. אחריהן בשווי השוק נמצאות וואן טכנולוגיות, שנסחרת בשווי 917 מיליון שקל, מלם תים בשווי 758 מיליון שקל וטלדור - 324 מיליון שקל.

חברות שירותי מחשוב במחצית הראשונה של 2017
 חברות שירותי מחשוב במחצית הראשונה של 2017

הוספה לנושאים שמעניינים אותי
ITהבורסה בת"אהמלצות אנליסטים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל קוד האתי המופיע בדו"ח האמון לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.