"גם בשיחות הבינלאומיות התחלנו בקטן ושינינו את השוק לגמרי"

גיא ניסנזון הביא למהפכה בשוק השיחות הבינלאומיות לפני 15=16 שנים וכעת הוא מאמין שאפשר להביא לשינוי בשוק קרנות הנאמנות ■ "בתי ההשקעות הגדולים 'לא סופרים' את האזרח הפשוט שמחפש מה לעשות עם כספי החיסכון שלו" ■ למדריך קרנות נאמנות

יצירה / צילום: מקס מורון יצירה / צילום: מקס מורון
קובי ישעיהו 18.08.2017

"אחד הדברים שתמיד עניינו אותי היה להסתכל על חברות או רעיונות שללקוח אין הרבה מושג לגבי התמחור של המוצר או השירות שלהן, בתחומים שרמת השקיפות שלהם נמוכה. כך למשל כשהקמנו את אקספון לא הייתה תחרות בישראל בתחום השיחות הבינלאומיות. לפני 14-15 שנים בערך היו כאן 3 חברות - בזק בינלאומי, קווי זהב וברק - העלויות עמדו על כמה אגורות בודדות לדקת שיחה בזמן שהם לקחו 2-3 שקלים לדקה. ובאמת לאחר שנכנסנו עלויות השיחות ירדו ב-80%-90%".

הדובר: גיא ניסנזון. ניסנזון התפרסם לאחר שהקים את אקספון 018 בשנת 2000 שהובילה מהלך להוזלת השיחות הבינלאומיות בישראל, הרבה לפני שמשה כחלון, בתפקיד שר התקשורת, הוביל למהפכה דרמטית בתחום המחירים בשיחות הסלולר. כיום מנסה ניסנזון, 42, להביא לשינוי משמעותי בשוק קרנות הנאמנות. הוא מחזיק ב-40% מבית ההשקעות יצירה שהוקם בסוף 2016 ומכהן כיו"ר שלו. הוא עצמו אומר כי "אין לי מושג בתחום ההשקעות".

אביו של גיא, חיים, הוא ממייסדי חברת ציוד האלקטרוניקה הצבאית ראדא ודודו, מאיר ניסנסון, שימש בעבר כמנכ"ל IBM ישראל. בשנת 2013 היה ניסנזון שותף לאקזיט בחברת NTS, שנסחרה במקביל בת"א ובניו יורק, אשר נמכרה בעסקת מיזוג לתוך חברה אמריקאית בשליטת קרן הפרייבט אקוויטי Tower Three Partners לפי שווי של 83 מיליון דולר. NTS, שניסנזון ניהל והוביל, הייתה גלגולה של אקספון שנמכרה כמה שנים קודם לכן לחזי בצלאל בתמורה לכ-5 מיליון דולר, ושבמועד מכירתה עסקה בהקמת תקשורת בארה"ב. את מניותיו ב-NTS (כ-8%) המיר ניסנזון בעסקת המיזוג במניות החברה הרוכשת.

מנכ"ל יצירה הוא אילן ארד קשת, שמחזיק בעוד 20%, עמית ביליה, אנליסט ומנהל השקעות מחזיק ב-20% ושמואל ילשביץ מנהל השיווק מחזיק אף הוא ב-20%. בראיון ל"גלובס" מספרים ארבעתם כיצד בכוונתם להביא לשינוי בשוק קרנות הנאמנות.

אז איך הגעת ליצירה?

ניסנזון: "אני מכיר את אילן בערך 20 שנה. אילן בא ואמר לי שבתחום קרנות הנאמנות יש בעייתיות, בין השאר מכיוון שמנהלי הקרנות, בטח בבתי ההשקעות הגדולים, לא מסתכלים על הלקוח כגברת כהן מחדרה שיש לה תיק נכסים פיננסיים אלא רואים כלקוח את יועץ ההשקעות בבנק שהוא למעשה גורם מתווך ולא המשקיע הסופי. את המשקיעים, כלומר האזרח הפשוט שמחפש מה לעשות עם כספי החיסכון שלו, הם לא סופרים למעשה, בין השאר מכיוון שיש בורות עצומה בקרב הציבור בכל מה שקשור להשקעות. כאן התחלתי להתעניין בנושא".

למה הכוונה?

למשל, חלק מבתי ההשקעות יוצרים בלבול בכל קטגוריה. בתי ההשקעות הגדולים מריצים הרבה מאוד קרנות בכל קטגוריה ומפרסמים בכל תקופה מסוימת את הקרן האחת שהכי הצליחה בקטגוריה שלה (למשל קרנות גמישות, או קרנות 80-20 וכו'...) כדי להראות שהם הכי מצליחים וכמובן למשוך לקוחות. אנחנו פועלים בדרך אחרת".

שהיא?

ארד: "בכל קטגוריה נפעיל קרן אחת בלבד, שבאמצעותה נוכל להפגין את היכולות שלנו. או שהקרנות יצליחו או שלא, אבל לא נפעל בדרכים שהאחרים פועלים. ובינתיים אנחנו לא גובים דמי ניהול".

כמה קרנות יש לכם כיום?

ארד: "יש לנו 3 קרנות שאנחנו מנהלים, ואיילון עושים את ההוסטינג. אגב עמלת ההפצה היא 0.35% אז אפס דמי ניהול זה למעשה סבסוד של הקרן. הכל במטרה שהמשקיעים יבואו וייראו מה היכולות שלנו".

מתי הושקו הקרנות?

ארד: "בחודש מרץ השנה. יש לנו קרן גמישה, קרן 80-20 וקרן 70-30. בחרנו קטגוריות שבהן אנחנו בטוחים בערך המוסף שלנו וביכולת שלנו להתבלט".

ניסנזון: "החלטתי לממן את פעילות החברה בגלל שמבחינתי זו הזדמנות להיכנס כמשקיע במשהו שעומד להביא שינוי לתצורה של השוק היום ולדרך שבה פועלים השחקנים וגם הלקוחות. גם בשיחות הבינלאומיות התחלנו מאוד בקטן ושינינו את השוק לגמרי וגם כאן אני מאמין שנוכל להביא שינוי".

כאן זה יהיה הרבה יותר קשה...

ניסנזון: "בסדר. יש לנו זמן. כששאלתי אנשים אם הם יודעים כמה קרן הנאמנות שלהם עשתה וכמה דמי ניהול גובים מהם, והם פשוט לא ידעו. זה גם מה שהיה בזמנו בתקשורת הבינלאומית. יש כאן ציבור עצום שסובל משוק עם בעיה קשה של שקיפות. המתחרים הגדולים נוקטים בכל מיני טקטיקות לבלבל את הציבור הרחב. לפעמים באותה קטגוריה אתה רואה פערים עצומים בין קרנות שונות של אותו בית השקעות באותה קטגוריה, אז הם מפרסמים כל פעם את הקרן המצליחה יותר וגובים עליה דמי ניהול גבוהים מאוד. אני מאמין שאנחנו נפעל בדרך אחרת ונביא בסופו של דבר שינוי משמעותי לשוק הזה".

כמה גייסתם עד היום?

ארד: "כ-10 מיליון שקלים".

אתם מתכננים לפתוח עוד קרנות?

"רק אם נראה שאנחנו יכולים להביא ערך מוסף. יש כמובן עוד הרבה תחומים שאנחנו מאמינים שאנחנו יכולים להיות טובים יותר בהם. הכוונה היא לפתוח עוד קרנות אבל זה לא יהיה השנה".

זה שוק ענק בסך הכל...

ארד: "נכון. יותר מ-220 מיליארד שקל. כך שיש לנו הרבה לאן לצמוח. יש הרבה מאוד בורות בציבור בנושא ההשקעות. אני מצפה שהמשקיע יבוא ויבדוק למה גובים ממנות דמי ניהול כאלה ולא אחרים ומספק לו תמורה כזו ולא אחרת".

ארד החל את דרכו בשוק ההון לפני קצת יותר מ-10 שנים, קצת לפני פרוץ המשבר הגדול. "התחלתי בבנק הבינלאומי בתור יועץ, משם עברתי לדש ולאחר המיזוג עם מיטב נוצרה לי הזדמנות לפעול בתחום מסחר הנוסטרו אז עזבתי. לאחר מכן הייתי תקופה קצרה בתמיר פישמן ולאחר שהם מכרו את פעילות ניהול התיקים החלטנו אני, עמית ביליה (אנליסט ומנהל השקעות ביצירה), ושמואל ילשביץ (מנהל השיווק) לעזוב ולהקים את יצירה".

"השוק לא מתמחר את הסיכונים בנדל"ן היזמי" 

היום מאוד קשה לבדל את עצמך מול הקרנות האחרות בתחום האג"ח בגלל התשואות הנמוכות...

"המידע שיש היום בשוק לא מתחבר הרמטית, המסגרת לא שלמה. יש הרבה מאוד רעשי רקע מצד פוליטיקאים, בנקים מרכזיים ועוד.. צריך לוודא שאנחנו לא נותנים את הכסף למי שלא יחזיר".

למשל?

ארד: "כרגע לדעתנו השוק לא מתמחר נכון את הסיכון באג"ח של חברות הנדל"ן היזמיות. גארי ברנט, היזם של אקסטל, עושה מניפולציות ומושך זמן וזה עובד לו בינתיים בשוק ההון הישראלי. בתחום יזמות הנדל"ן הסיכון נראה כיום גבוה מהסיכוי. ראינו את הירידה החדה במכירות לאחרונה וקשה לדעת לאן השוק הזה הולך בעתיד הקרוב".

עמית ביליה: "לדעתי כבר בדוחות של הרבעון השני נראה בעיות תזרימיות יותר קשות. פרמיות הסיכון מעוותות".

מה הסיבות לזה?

"ברגע שהיועצים מסירים את האחריות מהמשקיע אז נוצר אפקט עדר, ועובדים על תחרות בין כולם. אין אינטרס של החברות הגדולות והמוסדיים לייצר זעזוע. צריך להבין שחברות הנדל"ן היזמיות הקטנות בבעיה. בחלקן הנכסים השוטפים לשנה קדימה לא יכולים לשרת את החובות ל-12 חודשים. יכולה להיווצר בעיה חמורה והשוק עדיין לא מתמחר את זה. זה נשגב מבינתי".

כל עוד הן יכולות לגייס כספים בריבית נמוכה ולגלגל חובות אז אין בעיה...

ביליה: "נכון. אבל זה יסתיים בשלב כלשהו. זה סוג של נבואה שמגשימה את עצמה כי אם באמת בדוחות הקרובים יבינו שיש בעיה בחלק מהחברות והתשואות יתחילו לעלות יכול להיות שיתחיל כדור שלג מסוים. אולי זה לא יקרה וברבעון הבא ייראו שהשוק חזק ואין בעיה. אבל יכולה לדעתנו להיות סכנה מאוד משמעותית ברגע שיתחילו לצוף הבעיות מהדוחות, כי כבר יש בעיית תזרים בחלק מהחברות הנדל"ן היזמי".

ארד: "אנחנו לא צופים קטסטרופה בשוק הנדל"ן בארץ אבל בהחלט מעריכים שיכולה להיות שחיקה במחירי הדירות וזה לא מגולם במלואו באג"חים".

ומה אתם חושבים על שוקי המניות?

ארד: "באפיק המנייתי עיקר ההחזקות שלנו הן בארה"ב. בעיקרון אנחנו מחפשים את הענפים והחברות שמהן תגיע הצמיחה, שזה אומר בעיקר תחומי הטכנולוגיה, ואת החברות שצומחות הכי מהר ומשנות את המציאות כמו שירותי ענן וביג דאטה, אינטיליגציה מלאכותית, סייבר ועוד. היסטורית אנחנו במכפילים בטווח הגבוה ובהחלט ייתכן שיהיה תיקון שיביא את המכפילים לרמות יותר נמוכות אבל הנחת הבסיס שלנו היא שהמגמה החיובית בשוקי המניות בארה"ב תימשך בשנה הקרובה".

הוספה לנושאים שמעניינים אותי
קרנות נאמנות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל קוד האתי המופיע בדו"ח האמון לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.