הפרדוקס של דרעי: לאן נעלמו המצביעים המסורתיים של ש"ס, ומדוע המפלגה מתחרדת

ככל שש"ס צונחת בסקרים, הפרדוקסים של דרעי הופכים למורכבים יותר: חרדי או מסורתי, מזרחי או ישראלי, עניים או אליטות, עצמאות או איחוד עם האשכנזים // מריחים בחירות, כתבה חמישית בסדרה

אריה דרעי  / צילום: אלכס קולומויסקי - ידיעות אחרונות
אריה דרעי / צילום: אלכס קולומויסקי - ידיעות אחרונות

הציבור המזרחי-המסורתי יהיה אחד המגזרים היותר מסקרנים בבחירות הבאות. מי שנתנו בעבר את קולם לש"ס, הולכים ומתרחקים ממנה, ומותירים את המפלגה שבימי הזוהר שלה (בחירות 99') מנתה 17 מנדטים, עם אותם שבעה מנדטים שקיבלה בבחירות 2015, במקרה הטוב; או מדשדשת לעבר אחוז החסימה - במקרה הפחות טוב. לאן ילכו המצביעים ומה גרם להם לחפש אלטרנטיבות אחרות? האם יו"ר ש"ס אריה דרעי מתכוון בכלל להחזיר אותם או שבכוונתו לוותר עליהם ולהתמקד במיתוגה של ש"ס כאחותה המזרחית של יהדות התורה? וכמה מדויקות ההערכות ביחס לריצה משותפת של המפלגות?

לפני שננסה להשיב על השאלות הללו, יש לגעת בנקודה משמעותית הנוגעת לקהל הפוטנציאלי של המפלגה: מי שמגדירים עצמם כמסורתיים רחוקים מלהיות מקשה אחת כאשר המעמד הסוציו-אקונומי משפיע על הנטייה הפוליטית לא פחות מאשר היחס לדת ולמסורת. מעמדות הביניים ומעלה בקבוצה הזאת החלו כבר מזמן לעקם את האף כלפי ש"ס, ולראות בה מפלגה עממית מדי, כשהעובדה שבראשה עומד אסיר משוחרר, המסובך כעת בחקירות פליליות נוספות, בוודאי לא הוסיפה. כעת מסתמן שגם המעמד הבינוני-נמוך, שבעיקר אליו כיוונה המפלגה בבחירות האחרונות באמצעות קמפיין השקופים, מחפש אופציות אחרות.

למה זה קורה? ד"ר נסים ליאון, חוקר ותיק של ש"ס, מהמחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר: "אין היום הסתגרות בתוך הקבוצה כמו פעם. אנשים חוזרים 'הביתה' כשרע להם וקשה להם. בתקופות כאלה הם מתרפקים על העבר ומאמינים שההתרחקות מהזהות האותנטית הזיקה להם. עכשיו, אנחנו בעידן יחסי של פרוספריטי. זה לא אומר שאין אוכלוסיות חלשות, מובן שיש. אבל הן בעיקר רואות את הפרוספריטי ורוצות להיות חלק ממנו. מה גם שהדת פחות משמעותית בתקופה הזו.

"הרב עובדיה נתן לש"ס קו ברור. מאז שנפטר, לפני ארבע שנים, משהו בקשר של הציבור המסורתי לש"ס התמסמס, וקשה מאוד לשחזר אותו באמצעות דמויות רבניות אחרות. גם הכוללים וכלל מוסדות החינוך שהיו אטרקטיביים בשנות ה-90 עבור מצביעי ש"ס - איבדו מכוחם, החליפו אותם המכללות והאוניברסיטאות".

-מוסדות שסייעו לעצב את מעמד הביניים המזרחי.

"נכון. אנשים נשענו על השכלה וחינוך לילדים כדי להיחלץ מהמקום שהיו בו. המחאה ותחושות העוול והקיפוח שהובילו אותם פעם עדיין קיימות בזיכרון, אבל מה שמניע את הקבוצה הזו כיום הוא להראות איפה הייתי פעם ואיפה אני היום, להגיד 'תראו איזה קילומטראז' עשיתי'. המוביליות נעשתה חזקה מהזהות. ואת זה מספקים להם הליכוד ואנשים שיצאו מתוכו - כמו משה כחלון, שמייצגים היסטוריה לצד מודרניות, ומסורתיות לצד ממלכתיות. גם העבודה הבינה את זה. לא סתם היא בחרה את אבי גבאי לעמוד בראשה".

ימין או שמאל?

האם יש לעבודה בכלל סיכוי? האם קהל הבוחרים של ש"ס לא נוטה באופן טבעי ימינה? יעל בן-יפת מנכ"לית הקשת הדמוקרטית המזרחית, מפתיעה. "בבחירות הקודמות היה סקר מעניין שעשתה מינה צמח. היא שאלה אנשים איך הם מגדירים עצמם מבחינת אשכנזים/ספרדים, איך הצביעו בבחירות 2013, ואיך הם מתכננים להצביע ב-2015. האשכנזים נטו להצביע בתוך הגוש. ואילו המזרחיים - לא. המזרחיים נטו הרבה יותר למעברים בין גושים ובין מפלגות. אין אצלם את אותה הצבעה שבטית שיש אצל אשכנזים. כך שמי שמחליט שלא להצביע יותר ש"ס, קשה מאוד לדעת למי יצביע. הרבה מפלגות לא מבינות את הכוח הזה של המצביע המזרחי. כל עוד השמאל לא יבין שהוא צריך לעבוד מול הקהל המזרחי, הוא יישאר באופוזיציה. המזרחיים הם המפתח לניידות ולעלייה לשלטון".

"הציבור המסורתי הוא די פלואידי", מסכים גם אופיר טובול מייסד "תור הזהב" - תנועה חברתית בערכי הציונות המזרחית-מסורתית. "הוא יכול להצביע היום לש"ס, מחר לאבי גבאי, ואחר כך לנפתלי בנט. אם ש"ס הייתה מעוניינת לשמר אותו, היא לא הייתה מראה את הדרך החוצה לח"כ יגאל גואטה (אחרי שנודע שהשתתף בחתונת אחיינו שנישא לגבר, ח' ש'). גואטה שבא מפרדס כץ מסמל את האנשים שהגיעו מהשכונה לישיבות, הוא ה-איש בשביל לדבר לציבור המסורתי - הוא עממי, יש לו קסם אישי, והוא יודע איך להתחבר לאנשים. אני מודע לכך שיש פה מתח שקשה לגשר עליו, להיות גם מפלגה כלל-ישראלית וגם מפלגת סקטור חרדית. גם בבית היהודי המתיחות הזו קיימת. אבל בוויתור על אדם כמו גואטה ובהסתפקות בנציגים חרדיים יותר, הם מוותרים על המסורתיים".

-שלאן להערכתך ילכו?

"יש היום הרבה אפשרויות. כחלון אומנם התאמץ להסתיר בבחירות הקודמות את המזרחיות שלו, למעט התשדיר שבו הוא שותה קפה עם אמא שלו, אבל נראה שהנושא המזרחי קרוב אל ליבו וזה מדבר לאנשים. ויש כמובן את הליכוד - דודי אמסלם הוא הטייפקאסט של בן-אדם שנמצא בין הליכוד לש"ס. הוא מזכיר מאוד את גואטה".

-אמסלם שהפך לבדיחה ב"ארץ נהדרת" ולאחד הסמלים הבולטים לקלקולים בליכוד?

"הוא עממי, הוא מסורתי. יכולים לעשות עליו עוד מאה מערכונים, זה לא ישנה לאלקטורט הזה, ואולי אפילו רק יחזק אצלם את אמסלם. הליכוד, על הליכודיאדה שלו, הפך למפלגה מזרחית עם האנרגיות של השטח שהיו פעם לש"ס ועם החיבור לעם ולמעמד הבינוני הנמוך".

-מה שהופך את ש"ס לעוד יותר לא רלוונטית?

"ש"ס עדיין מאוד חשובה. יהיה אסון אם היא תיעלם. היא עדיין מדברת על נושאים מזרחיים כמו שאף מפלגה אחרת לא מעיזה לדבר עליהם. היא פעלה בקדנציה הזו להעלאת שכר המינימום והורדת מחירי התחבורה הציבורית והמע"מ על המים. אני לא אומר שעשו כאן מהפכות, בואי לא נתבלבל, אבל נעשו כאן דברים יפים. חייבים את ש"ס, כמו שחייבים את מרצ בפוליטיקה הישראלית. שתיהן הן לא סתם עוד מפלגה".

גם אלונה אילוז, שהקימה יחד עם טובול וקבוצת פעילים חברתיים מזרחיים "מועצה אזרחית" שייעצה לש"ס בבחירות האחרונות בנושאי כלכלה וחברה, שומרת עדיין לש"ס פינה חמה בלב. "המועצה בקושי קיימת וזה אומר משהו. מצד שני, חלק מאיתנו שהיו בקשר רציף עם ש"ס, יכולים עד היום להרים טלפון. נשאר לנו ערוץ תקשורת פתוח עם ש"ס, ואני מאוד מקווה שהיא לא תיעלם, על אף שאין היום אף מפלגה שמייצגת אותי באופן מלא. לנו, למזרחים האינטלקטואלים, שלא משחקים משחקי ימין ושמאל אלא הולכים על הצד החברתי - אין היום בית".

-אז איך את מסכמת את מה שעשיתם שם? השתמשו בכם כדי להיראות נאורים וליברלים?

"למה הם צריכים להיראות נאורים וליברלים? זו הנחה שלך שזה בכלל מעניין אותם. עבדנו יחד על נושאים כמו דיור ציבורי וצדק חלוקתי, ותמיד תהיה לי אמפתיה עבורם. בזכות הדיבור הלא מתנצל והעשייה, אפילו החלקית שלהם, פוליטיקאים הבינו שיש קול מזרחי שצריך לספור. אף מפלגה אחרת לא רצתה לשמוע אותנו לפני הבחירות ופנינו גם לאחרות, כולן אמרו don't call us. ודווקא החרדי 'החשוך' הזה, דרעי, פתח לנו את הדלת, וחטף על זה הרבה מהגרעין החרדי. ידענו מראש שאנחנו לא נוגעים בעניינים חרדיים, ושאנחנו הולכים למקומות שבהם אנחנו יכולים לשתף פעולה, וזה בסדר גמור. כמו שבסדר גמור מבחינתי שש"ס היא קודם כול מפלגה חרדית. ודרעי הוא מנהיג חרדי ומחויב לקהל שלו. אני לא מבינה למה אנשים בתקשורת מופתעים מזה כל פעם מחדש".

פוליטיקאי מתון ופרגמטי?

בראיון ל"ידיעות אחרונות" בסוף השבוע שעבר, ביקש דרעי להראות שהוא נותר אותו פוליטיקאי מתון ופרגמטי כמו פעם, ושכל המאבק על חוק המרכולים שצייר אותו כמי שנושא את דגל הכפייה הדתית, היה לא יותר מאי-הבנה. הוא אפילו לא מתכוון לאכוף את החוק. האם אמירות כאלה ישיבו הביתה את מי שראו בו מנהיג שהלך והקצין? עוד מוקדם לדעת. האם דרעי ישמיע אמירות דומות גם בעיתונות החרדית? בספק. העיתונות החרדית היא זו שדחפה את דרעי להילחם ללא פשרות על העברת החוק. דרעי, שהרגיש מחויב לשמור על מעמדו כמנהיג חרדי כדי לשמר את הבייס של מפלגתו, נענה לאתגר.

ליאון: "החרדים האשכנזים תמיד היו טובים בהפגנת החרדיות, הרבה יותר מהמזרחיים. מה שאצל דרעי בא במאמץ, אצל יעקב ליצמן מיהדות התורה זורם בקלות. בחוק המרכולים דרעי ביקש להראות שהוא לא פחות חרדי ומחויב לדת מאותם חרדים אשכנזים".

למה זה חשוב? מכמה סיבות. הראשונה, כדי למנוע זליגה של קבוצות אליטיסטיות בציבור החרדי-מזרחי לעבר יהדות התורה, שנתפסת כחרדית האותנטית. "יש כאן פרדוקס מעניין", מאבחן ליאון, "ככל שהחרדיות המזרחית צוברת כוח והשפעה, כך הפוליטיקה החרדית-מזרחית שמיוצגת ע"י ש"ס, נחלשת. הרי למה ש"ס הוקמה? כדי לתת ביטחון לציבור הזה, עכשיו יש להם ביטחון גם ללא ש"ס. יש כיום אליטה ספרדית חזקה שמסתכלת על ש"ס מלמעלה. היא אולי לא שווה יותר ממנדט או שניים, אבל יש לה כוח, שהתעצם אחרי פטירת הרב עובדיה, ויש ראשי ישיבות ספרדיות-ליטאיות שתומכות בה. זו אליטה שמורכבת ממשפחות שמעדיפות ללכת עם האשכנזים - עם בתי הספר שלהם ודעת התורה שלהם וסדר היום שלהם, והן מאוד לא רוצות את החוזרים בתשובה. ש"ס נתפסת אצלן כגוף עממי מאוד של עסקנים. שתי הדמויות שיכלו לחדש את ש"ס כגורם רוחני-סמכותי לא נמצאות בתמונה. הן מנוטרלות. אלה הן הראשון לציון יצחק יוסף - הרב הראשי הספרדי, והרב שלמה עמאר - רבה של ירושלים. אלה לא תפקידים זוטרים, אבל אלה לא תפקידים פוליטיים כמו זה של ראש מועצת חכמי התורה. אם ש"ס הייתה רוצה להמציא את עצמה מחדש סביב הנהגה עם כריזמה וסמכות, זה איתם".

האם מיזוג על הפרק?

גורם המקורב לש"ס מציין סיבה נוספת לכך שדרעי מבקש לשמר את מעמדו כמנהיג חרדי, והיא האפשרות שש"ס תתמזג בדרך כלשהי עם יהדות התורה, המורכבת מאגודת ישראל בראשות ליצמן ומדגל התורה בראשות ח"כ משה גפני. "אריה קורא את הסקרים ויודע שהוא מתנדנד, אם לקראת הבחירות הוא יחוש שמעמדה של ש"ס אכן בסכנה, הוא עשוי לחבור לאגודת ישראל, במקום דגל התורה או לצידה. לא סתם הוא התעקש על חוק המרכולים, הוא רצה להשאיר דלת פתוחה עבורו אצל המפלגות האשכנזיות - להראות להן שיש לו כוח פוליטי ושהוא נאמן לדרכן ולא מזגזג. בתרחיש כזה דרעי כנראה יהיה מספר 2, היחסים בינו לבין ליצמן טובים. לדרעי יש יד בזה שהרבנים אפשרו לליצמן לקבל מינוי של שר, ולא של סגן שר כמו תמיד".

-ואיך יקבלו החוזרים בתשובה הספרדים תרחיש כזה?

"כנראה, יכעסו וילכו לליכוד. אולי לבית היהודי. מבחינתם, זה יהיה עדיף על הצטרפות לאגודה. גם המסורתיים שעושים קידוש בערב שבת ונוסעים לים בשבת, ייעלמו סופית אם ש"ס תצטרף לאגודה. אבל גם בלי חיבור כזה, נשיא מועצת חכמי התורה, הרב שלום כהן, אינו האיש שיכול להחזיר אותם לתנועה. הוא חי בעולם התורה, ולא מאמין בהשתלבות בעולם המודרני, כמו הרב עובדיה".

רזיאל נהרי, פעיל ש"ס לא שגרתי שנטל חלק במועצה המזרחית-חילונית שייעצה לפני הבחירות לש"ס, מוסיף: "הרב שלום כהן כמה שהוא גדול בתורה, חי את עולם הישיבות. הוא לא מבין את הציבור הרחב, והציבור הרחב לא מבין אותו. וזו אחת הסיבות להקצנה בש"ס. כדי להתחבר למסורתיים ולפריפריה בכלל, היה צריך למנות דמות יותר עממית. חסרים לו הרטוריקה והחום שהיו לרב עובדיה".

-אתה תצביע לש"ס?

"אני עדיין רואה בש"ס בית, ועצם זה שאני אומר 'עדיין' זו כבר סיבה להרמת גבה, כי אף פעם לא חשבתי על כיוון אחר. פעילים מזרחיים שאני מאוד מחובר אליהם מרגישים שש"ס לא פונה אליהם, שש"ס מתחרדת מאוד. וזה לא שאנחנו לא מבינים איפה אנחנו חיים. ש"ס תמיד הייתה חרדית. היא נוסדה מהציבור החרדי שפועל על-פי משמעת של רבנים, ובזכותם היא הוקמה. עובדה, שלמרות הכמות הגדולה של מזרחיים, לא הייתה לפני זה מפלגה כזאת".

-אז מה קרה?

"יש אכזבות. אני צועק כל הזמן שהממלכתיות שדרעי לבש היא לא לטובתו. המזרחיים עדיין צריכים מהפכן. אני לא יודע אם דרעי כזה בגלל שהוא התבגר או שהחקירות והטראומה מהתקופה שהיה בכלא עשו את שלהן, אבל הייתי מצפה ממנו ללכת לשכונת הארגזים, לגבעת עמל, לכל השכונות שזורקים בהן אנשים מהבתים, ולהפוך שולחנות לטובת התושבים".

-מה חשבת על קמפיין השקופים של הבחירות הקודמות?

"לא אהבתי. לדעתי, דרעי גם סובל מהקמפיין הזה עד היום, כי צועקים לו איפה אתה ואיפה השקופים".

-אז מה יהיה?

"דרעי כנראה הבין שאת הציבור המסורתי הוא הפסיד. שאין לו את הרב עובדיה שיגרום לציבור להצביע ש"ס, ושמעמד הביניים המזרחי רוצה להרגיש חלק מהישראליות, ולא מעוניין שימתגו אותו כמזרחי. יש לו עוד בעיה, והיא שהימין הלבן מיתג אותו כשמאלן, ולרוב העמך המזרחי יש אוריינטציה ימנית. אז אנשים אומרים לעצמם, אתה גם לא מדבר מזרחית וגם לא נתפס כימני - למה שלא אלך לליכוד עם אמסלם ורגב וביטן וזוהר, שמדברים מזרחית לא פחות טוב ממך וגם מזוהים יותר ימינה".

-הציבור המזרחי עוד מרוויח משהו מש"ס?

"ש"ס בעצם נוכחותה מסייעת למזרחים, כי עצם הקיום שלה מאלץ את שאר המפלגות לשבץ בתוכן מזרחיים, כדי שהציבור המזרחי לא יחשוב שהן לבנות מדי ויברח לש"ס. בנט הבין את זה ולכן רצה לשריין את אלי אוחנה לבית היהודי בבחירות הקודמות. נכון שיש לו את הרב אלי בן-דהן ברשימה, אבל הוא לא מדבר מזרחית".

הבית היהודי אכן חיזר אחרי המסורתיים של ש"ס בבחירות הקודמות, ולא מן הנמנע שיעשה זאת שוב. איציק סודרי, יועץ תקשורת שחוזר לייעץ לש"ס מדי מערכת בחירות, מעריך ש"אולי אנחנו באמת צריכים לחזור על 'קמפיין בית הכנסת' כמו שקראנו לו בבחירות הקודמות, הקמפיין למסורתיים. בנט, שפזל באותן בחירות בכל כוחו לציבור המסורתי שלנו, פנה אליהם עם קמפיין הקידוש, כי הדרך לדבר עם הציבור הזה היא דרך הגעגועים. מדובר באנשים שחלקם כבר התרחקו מהדת, אבל כשמזכירים להם את אמא שמדליקה נרות ואת חוויות הילדות שקשורות למסורת מהבית של סבא וסבתא, הם מתרפקים על המסר, כי אין ספרדי שלא מבקר בבית כנסת פעם בשנה".

ומה אומרים במפלגה?

בש"ס משדרים שהכול בסדר. יומיים-שלושה לפני הבחירות יגידו הרבנים הרלוונטיים להצביע ש"ס, וכל ההתלבטויות וההרהורים יימחקו. גם חקירות דרעי לא מטרידות אותם אלקטורלית. "אוהבים לשים בפרונט של חקירה את דרעי, אבל אני בטוח שלא יצא מזה כלום", אומר אוריאל בוסו, סגן ראש עיריית פתח תקווה מטעם ש"ס. "אני גם בטוח שנקבל לפחות 6-7 מנדטים. אנחנו המפלגה הכי גדולה מבחינה מוניציפלית. יש לנו הכי הרבה נציגים ברשויות המקומיות. מספיק שכל נציג כזה יביא אלף איש, ואנחנו מסודרים. זה נכון שש"ס קצת התפרקה מהפריפריה ומהמסורת, אבל הפעילות שדרעי עושה במשרד לקידום הנגב והגליל תחזיר אותם אלינו. ויש גם את הגרעין הקשה שעומד כבר על 5 מנדטים. פעם היינו 20%-30% מהציבור החרדי. היום הציבור הספרדי מגיע ליותר מ-50% ממעגל התורה. אנשים שוכחים את הריבוי הטבעי".

יוסי אליטוב, עורך העיתון החרדי "משפחה" מתייחס גם הוא למספרים: "אף אחד לא יכול לקחת לש"ס את מאה אלף הקולות החרדים שיש לה, וזה אחרי שאלי ישי, חיים אמסלם ואמנון יצחק לקחו את שלהם. מעבר לזה, יש לה עוד שני מנדטים בפריפריה. אם המזרחיים המסורתיים יחשבו שש"ס מחויבת לסדר יום שקרוב אליהם - הם יבואו. אם הם יחשבו שש"ס מסתלבטת עליהם - לא יבואו.

"מהיום שהרב עובדיה נפטר, הדבק שמאחד את ש"ס הלא חרדית די ירד. האנשים האלה, ששלחו ילדים לצבא ולאוניברסיטה, התפללו בסידורים של הרב עובדיה, צפו בשיעורים שלו, לא מצאו את מה שיאחד אותם עם ש"ס בכאלה עוצמות. לכן, בבחירות הקרובות ש"ס ניצבת בפני אתגר גדול - היא צריכה להמציא את עצמה מחדש. בהנחה שהיא לא רוצה להיות אחותה המזרחית של יהדות התורה, היא צריכה להגדיר לעצמה מה הערכים והדגלים שהיא רוצה לשאת".

-בסוף משרד הפרסום יעשה את זה עבורה ערב הבחירות.

"אני מתכוון ברצינות. דרעי צריך לחרוש את הארץ במשך שנה, לשמוע אנשים ולייצר גרסה חדשה לש"ס 2018. אם הוא לא יעשה את זה, ש"ס במוקדם או במאוחר תיבלע בתוך גוש חרדי של יהדות התורה, כי אם ש"ס מוותרת על החלום לצמוח מעל חמישה מנדטים ומעדיפה לעסוק בסדר יום חרדי פרופר, אז באמת שאין סיבה שלא לחבר את שני הגושים החרדיים יחד. ג' תביא שבעה מנדטים, ש"ס במתיחת איברים תביא שישה. אבל זו תהיה קבורה של החזון לחבר את המזרחיות לישראליות וליהדות.

"בחרדי שמצביע ש"ס, אין אתגר. אם הדור השלישי של המזרחיים יבין שש"ס מחויבת לסדר יום חברתי עמוק, הוא לא ירוץ לליכוד. הרי זה לא שהאלטרנטיבות באמת כאלה אטרקטיביות. דרעי חייב לייצר סדר יום, הוא חשב שיהיו רבנים שיעשו בשבילו את העבודה, אבל הוא צריך להבין שזה עליו, כי הוא זה שמכיר את ש"ס יותר טוב מכולם".

שונאים סיפור אהבה

ירוץ עצמאית? יצטרף לליכוד? או אולי בכלל איחוד חלקי עם ש"ס? כל צעד של אלי ישי יהיה בעל השפעה משמעותית על ש"ס

אלי ישי, שכרסם בכוחה של ש"ס בבחירות 2015, מזוהה גם היום - בעיקר בקרב חוגי המפלגה - כאחת הסיבות להיחלשותה בסקרים. האתרים החרדיים מלאים בספקולציות באשר לדרכו בבחירות הקרובות, והספינים שמפריחים המקורבים שלו ושל דרעי גודשים את הרשת. נאמניו של דרעי מצהירים כי הוא לעולם לא יאפשר לישי לחזור לש"ס, ומציירים את ישי כמי שמחזר על פתחן של כמה מפלגות כדי למצוא את דרכו חזרה לכנסת. במקביל, אנשיו של ישי נשבעים שדרעי דווקא מעוניין בישי, כיוון שהוא, בניגוד לדרעי, יכול לחלץ את ש"ס ממצבה העגום בסקרים.

כך או כך, הרושם המצטייר הוא שישי מתכנן לרוץ במסגרת רשימת "יחד", אותה הקים בבחירות האחרונות, אבל לא יתנגד למה שמכונה "השלום הספרדי", או ריצה בריצ'רץ' - שאותה אישר רבו של ישי, הרב מאיר מאזוז. מה זה אומר? ש"ס ויחד רצות תחת פתק אחד (כמו ליצמן וגפני ביהדות התורה או נתניהו וליברמן בבחירות 2013) אך מתנהלות עצמאית בכנסת.

מבחינת ישי, מדובר בעזרה לש"ס היקרה ללבו, שכן לו אישית אין ספק שהפעם יעבור את אחוז החסימה, אחרי שבבחירות היו חסרים לו רק 9,000 קולות כדי להיכנס. יריביו חולקים כמובן על ההערכה הזאת וטוענים כי את מרב הקולות הביא אז איש הימין הקיצוני ברוך מרזל שרץ עם ישי. הפעם, הם אומרים, בכלל לא בטוח שהשניים ירוצו יחד.

אוהדיו של ישי דוחים את הדברים ומתעקשים שהוא שחקן משמעותי בעולם החרדי שנתמך על-ידי הציבור החרד"לי (החרדים הלאומיים), חב"דניקים, מזרחיים ניציים שהתאכזבו מהבית היהודי ומש"ס, וגם רבים מתושבי דרום תל אביב, שזוכרים לטובה את המדיניות הנוקשה שהפגין נגד הפליטים כשהיה שר הפנים, אג'נדה שהוא ממשיך לתחזק גם היום.

"ש"ס תאבד קולות לישי אם ירוץ במפלגה משלו, כמו שקרה בבחירות האחרונות", מפרשן סודרי. "מבחינת ש"ס עדיף שייטמע במפלגה אחרת, כי אז איבוד הקולות יהיה פחות משמעותי". המפלגה האחרת עשויה להיות הליכוד.לליכודיאדה שהתקיימה בסוף השבוע האחרון הגיע ישי כאורח הכבוד, אחרי ששנה קודם לכן נבחר שם ל"משוריין ראש הממשלה" - האיש שפעילי הליכוד רוצים שנתניהו ישריין ברשימת הליכוד.

בש"ס חגגו על ביקורו של ישי בליכודיאדה כדי להראות שהוא פוזל למפלגות אחרות תוך כדי חילול שבת באילת, אבל ישי מיהר להרגיע את הרוחות. לא מתמודד, רק בא להודות על הבחירה בשנה שעברה, ועזב בשישי למצפה רמון, מבלי שחילל שבת. האם זה כדי להשאיר את האופציות פתוחות? מה פתאום. אומנם התקבל כמו מלך, אבל עדיין רץ ב"יחד". האם הריצה תחת המותג שכשל בבחירות הקודמות נועדה כדי לקבל את תקציב מימון המפלגות (בהנחה שייבחר כמובן), במטרה לסגור את החובות שהמפלגה גוררת? מקורבי ישי טוענים כי כיסה כבר 90% מהחובות, וגם היתר בדרך, והוא יבוא לבחירות הללו נקי לגמרי. האם יהיה לו קשה לחזור אחרי שלוש שנים מחוץ לכנסת? ישי מאמין שיהיה בסדר, ומזכיר שגם דרעי נעלם לכמה שנים לכלא, ובכל זאת חזר. כך שבש"ס, הם אומרים, היעלמות לתקופה אינה משחקת תפקיד. מה גם שהוא מקפיד על הופעות תכופות בתקשורת כדי להישאר בתודעה.

דרעי, לפי הערכות, יפנה את כיסאו רק אם יוגש נגדו כתב אישום. ישי, שהתרגל להתנהל עצמאית, יתקשה לקבל את מרותו של דרעי, שמתקשה לטפח יורשים. אם ישי יצטרף בסופו של דבר דווקא לש"ס, יצטרכו הוא ודרעי להתגבר על הרבה דם רע שזורם ביניהם. זה יקרה כנראה רק אם יבינו, שאם לא ירוצו יחד - יגיעו לכנסת רק כאורחים.