מניר חפץ עד משפחת אלוביץ' - אלה עצורי פרשת 4000

שאול אלוביץ', ניר חפץ, שלמה פילבר, סטלה הנדלר, עמיקם שורר, איריס אלוביץ', אור אלוביץ' ■ אלה האנשים שעצרה המשטרה במסגרת חקירת "תיק בזק", ששמותיהם נאסרו לפרסום - עד עתה

שאול אלוביץ'/ צילום: שלומי יוסף
שאול אלוביץ'/ צילום: שלומי יוסף

"הראיות נגד כל המעורבים בפרשה החדשה של וואלה-משרד התקשורת, בנוגע לקשרים השוחדיים שהתקיימו, חזקות מאוד" - כך אומר ל"גלובס" הלילה גורם המעורה בפרטי חקירת תיק 4000 והסתעפותה האחרונה, המעלה חשדות למערכת שוחדית, במסגרתה "זכה" ראש הממשלה בנימין נתניהו לסיקור אוהד באתר וואלה בתמורה לקידום אינטרסים של בזק במשרד התקשורת. לדברי אותו גורם, הגם שהחקירה נמצאת ביומה השלישי, החשדות נגד החשודים המרכזיים בפרשה מאוד מבוססים כבר כעת.

הלילה הותרו לפרסום לראשונה שמות החשודים בפרשה, אשר בראשם עומד בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', לצד רעייתו איריס ובנם אור. לצידם מככב בפרשה מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר; וכן השם "החדש" ביותר בפרשת 4000 - יועץ התקשורת של נתניהו, ניר חפץ. ארבעתם ישהו במעצר עד יום שני.

שני חשודים נוספים בפרשה הנם מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר; ועמיקם שורר, גם הוא בכיר בבזק; העצורים עד יום רביעי.

[מהעיתונות לייעוץ וחזרה: הדרך של ניר חפץ לחדר החקירות]

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להיחקר באזהרה בפרשה בקרוב. תיק 4000 מלווה מראשיתו - וכעת ביתר שאת - על-ידי מנהלת פרקליטות מחוז מיסוי וכלכלה, עו"ד ליאת בן-ארי, אשר מלווה גם את תיק 1000, תיק 2000 ותיק 3000, אשר בחלקם, בין היתר, חשוד ראש הממשלה בקבלת שוחד מאנשי עסקים. בראש צוות החקירה עומדת עו"ד יהודית תירוש, מנהלת מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה).

החשדות החדשים סובבים סביב יחסי שוחד הנוגעים לסיקור אוהד לראש הממשלה ומשפחתו באתר וואלה, בתמורה לקידום לכאורה של האינטרסים של בזק במשרד התקשורת וקידום רגולציה שתיטיב עם החברה.

מדובר בהסתעפות רביעית של "פרשת בזק", שהחלה כחקירת חשדות לאי-סדרים סביב עסקת בזק-yes וביצוע פעולות מלאכותיות על-מנת להעביר לשאול אלוביץ' כ-170 מיליון שקל שלא כדין; והתפתחה לחקירת חשדות בנוגע למערך חפרפרות לכאורה בבזק ששירת את האינטרסים של אלוביץ' במסגרת עסקאות בזק-yes ובזק-חלל, תוך הדלפות מדיוני הוועדות הבלתי תלויות שבחנו את העסקאות; ועלתה מדרגה נוספת כאשר עלו חשדות לקיומו של מערך חפרפרות לכאורה במשרד התקשורת - בראשם מנכ"ל משרד התקשורת פילבר - שהעבירו לפי החשד מסמכים מסווגים לאלוביץ' ומקורביו תוך קבלת הערות שקידמו את האינטרסים של בזק במשרד.

כידוע, בשלוש הפרשות הראשונות הסתיימה החקירה בהמלצה להעמדתם לדין של שאול אלוביץ', בנו אור, פילבר, הנדלר, שורר ובכירים ב-yes.

שאל אלוביץ פרשת בזק / צילום: שלומי יוסף
 שאל אלוביץ פרשת בזק / צילום: שלומי יוסף

ההסתעפות הרביעית בפרשת 4000 מתייחסת כאמור לזירה חדשה - וואלה, חברה מקבוצת בזק. מהחקירה עולה כי גורמים המקורבים לנתניהו, בהם ניר חפץ, קידמו אינטרסים של חברת בזק ולחצו על לאישור עסקת yes, יחד ובמקביל למאמציו לכאורה של מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, איש אמונו של נתניהו, שבעניינו כבר ניתנה המלצה על הגשת כתב אישום בפרשות בזק הקודמות.

וואלה מתחברת לפרשה בזווית "מתן השוחד". על-פי החקירה, שרה נתניהו או גורמים אחרים מטעם נתניהו פעלו פעלו להשפעה על הסיקור באתר וואלה - שיהיה אוהד את ראש הממשלה - בין היתר בסיועה של רעייתו של שאול אלוביץ', איריס.

כבר ביוני אשתקד פרסם כתב "גלובס" גד פרץ את החשד לפיו עו"ד לינור יוכלמן, מזכירת חברת בזק שהודחה אתמול מתפקידה, כי בזמן שבבזק המתינו לאישור עסקת yes על-ידי ראש הממשלה נתניהו, הייתה זו יוכלמן שאמרה שאין מה לחשוש, כי שרה נתניהו כבר הבטיחה לאיריס (אשתו של אלוביץ'), בארוחת ערב משותפת של בני הזוג, כי האישור יגיע בקרוב.

במסגרת החקירה מיוחסות לשאול אלוביץ' עבירות על-פי חוק נירות ערך; קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות; מרמה והפרת אמונים בתאגיד; עבירות מנהלים ועובדים בתאגיד; עבירות על-פי חוק איסור הלבנת הון; ועבירות של מתן שוחד.

בדיון הארכת המעצר של החשודים שהתקיים אתמול (א'), ציינה השופטת רונית פוזננסקי-כץ כי החשדות לגבי שאול אלוביץ' הם סבירים דיים כדי לבסס הארכת מעצר, וכי "מן הדוחות הסודיים (שהוגשו על-ידי היחידה החוקרת - המשטרה ורשות נירות ערך, מ' ר' וא' ל"ו) מסתמנת תמונה של חשד סביר מבוסס - אף לשלב ראשוני זה".

עורך דינו של אלוביץ, ז'ק חן - שהודיע ביממה האחרונה על התפטרותו מתפקיד היועץ לצוות ההגנה של נתניהו בתיקי 1000 ו-2000, לאחר שהתברר כי הוא עומד להיחקר גם בתיק 4000 ("כדי למנוע לזות-שפתיים" בעקבות ניגוד עניינים לכאורה שעלול להתעורר בעקבות ייצוג נתניהו במקביל לייצוג אלוביץ') - הדגיש שוב ושוב במהלך הדיון כי אלוביץ' סיפק בחקירתו תשובות ניצחות לחשד שהוטח בו, אך לטענתו, אלה "הוקלטו ולא נרשמו".

אשתו של שאול, איריס אלוביץ', חשודה בעבירות שיבוש הליכי משפט, עבירות על-פי חוק איסור הלבנת הון ועבירות של מתן שוחד. איריס מכחישה כל מעורבות לפעילות של בזק, כאשר לטענה היא אינה נושאת כל תפקיד בחברה, ומכאן היעדר הזיקה לעבירות המיוחסות לה. לטענתה, היא נעצרה אך ורק בשל נישואיה לשאול אלוביץ'.

השופטת שללה את הסברה של איריס אלוביץ' וציינה בדיון הארכת המעצר כי "הבקשה להארכת מעצר לא קשורה לשאלה אם יש לה תפקיד בחברה או לא. יש לה זיקה ברורה לעבירות. החשד הסביר בהקשר שלה מבוסס דיו בשלב זה".

בנם של שאול ואיריס, אור אלוביץ', דירקטור בחברת בזק, חשוד בעבירות על-פי חוק ניירות ערך; קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות; מרמה והפרת אמונים בתאגיד; עבירות מנהלים ועובדים בתאגיד; ועבירות על-פי חוק איסור הלבנת הון.

בדיון הארכת מעצרו של אור אלוביץ' הזכירה השופטת כי "הגם שהתיק שבפניי הוא גלגול חדש לפרשה הקודמת, הרי שהתמונה הראייתית שמונחת בפני בית המשפט היא תמונה שונה וחמורה יותר". עוד ציינה השופטת כי החומרים הסודיים שהיחידה החוקרת הניחה בפניה ביחס לאור "עומדים בבסיסו של החשד הסביר בעניינו, ובעת הזו לא מצאתי לערוך אבחנה בין עניינו לבין עניינם של שאול ואיריס אלוביץ'".

ניר חפץ/ צילום: שלומי יוסף
 ניר חפץ/ צילום: שלומי יוסף

יועץ התקשורת ניר חפץ זכה להתעניינות הרבה ביותר מבין השמות החדשים המככבים לעת עתה בפרשה. חפץ, בוגר שתי קדנציות בשירות משפחת נתניהו, שימש כעורך עיתון "מעריב" זמן קצר אחרי שהעיתון נרכש על-ידי אי.די.בי. עוד קודם לכן, ובימים שפירמידת אי.די.בי. קרסה, שימש גם כיועץ שלה ושל נוחי דנקנר באופן אישי, והוא אף ליווה אותו לאורך המשפט שהסתיים במחוזי בשליחתו של נוחי דנקנר למאסר (ערעור על הפרשה תלוי ועומד).

חפץ חשוד בשיבוש הליכי חקירה ומשפט, לקיחת שוחד וביצוע בצוותא של עבירות עם חשודים.

מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר, חשודה בתיק 4000 בעבירות על-פי חוק נירות ערך, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות מנהלים ועובדים בתאגיד, שיבוש מהלכי משפט, מתן שוחד ומרמה והפרת אמונים בתאגיד.

שופטת המעצרים ציינה, בין היתר, כי הנדלר אמנם לא שיבשה את החקירה בגלגול הקודם של התיק כשבא בפניה ביולי האחרון, אך מאז אותה חקירה "התיק חווה התפתחות משמעותית ולמעשה הפך להיות תיק חדש ואחר, ובו חשד סביר מבוסס, בוודאי לשלב הארכת המעצר, הקושר את החשודה לחשדות המיוחסים לה".

להנדלר לא עזרה העובדה שבא-כוחה, עו"ד נתי שמחוני, טען כי "אם אתר וואלה זה מרכז הכובד של החקירה, אז להנדלר לא הייתה כל נגיעה לאתר או לתכנים".

סטלה הנדלר / צילום: שלומי יוסף
 סטלה הנדלר / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התקשורת המושעה בינתיים, שלמה פילבר, חשוד בתיק הנוכחי בעבירות על-פי חוק ניירות ערך, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור, לקיחת שוחד, שיבוש מהלכי חקירה ומשפט וביצוע בצוותא.

מעצרו של פילבר הוארך עד ליום 22.2 בשעה 14:00, ותגובת עורכי דינו, יובל נחמני ודרור ארד-איילון, כבר עם מעצרו ביום ראשון, טרם שהפג תוקפו של צו איסור הפרסום, הייתה שלפילבר "אין מה לתרום לחקירה". לעמדתם, כל ההחלטות שהתקבלו בתקופת כהונתו כמנכ"ל משרד התקשורת היו "בעצה אחת עם הגורמים המקצועיים במשרד", ואף אחת מהן לא היטיבה עם בזק.

עו"ד ערן שחם-שביט, נציג רשות ניירות ערך, ענה בדיון לטענת עו"ד יובל נחמני ואמר כי "לא מדובר על ניואנסים עובדתיים מפרשות קודמות, ולא מדובר ב'מור אוף דה סיים'. מדובר בפרשה נפרדת, אחרת, ובית המשפט רואה את הדברים בדוח הסודי".

עמיקם שורר, דירקטור בבזק ומי שכונה "יד-ימינו של [שאול] אלוביץ", חשוד בפרשה החדשה בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות על-פי חוק ניירות ערך, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, עבירות מנהלים ועובדים בתאגיד, עבירות על-פי חוק איסור הלבנת הון ומתן שוחד. מעצרו הוארך עד ליום 21.2 בשעה 15:00.

שורר היה היחיד שבעניינו מצאה השופטת לנכון לערוך אבחנה בינו לשאר החשודים. הגם שהחומרים שהונחו בפניה לימדו אותה כי קיים מצידו של שורר חשש לשיבוש החקירה באם לא ייעצר, השופטת ציינה כי יש לערוך את האבחנה גם ביחס למידת המעורבות שלו וגם ביחס למספר פעולות החקירה שיש לבצע בעניינו.

שלמה פילבר / צילום: שלומי יוסף
 שלמה פילבר / צילום: שלומי יוסף

תגובות

מטעמו של שאול אלוביץ' נמסר: "שאול אלוביץ' מכחיש בכל תוקף את החשדות נגדו. אנו מציעים להתאזר בסבלנות ולא למהר להסיק מסקנות. אנו סמוכים ובטוחים שכאשר הדברים יתבהרו, ניתן יהיה להיווכח שהוא לא עבר כל עבירה". 

מטעמה של איריס אלוביץ' נמסר: "אין שחר לטענות נגד גברת אלוביץ', ואנו משוכנעים שכך יתברר".

עו"ד ירון קוסטליץ, בא-כוחו של ניר חפץ, מסר כי "מר ניר חפץ זומן למתן עדות פתוחה, שלא באזהרה, רק לפני כחודש וחצי ברשות ניירות ערך, והשיב על כל השאלות שנשאל. לפי ההלכה הפסוקה, גם כאשר אין ודאות ביחס לסטטוס הנחקר, מן הראוי להבהיר לנחקר כי האפשרות שיהפוך לחשוד - קיימת. כך לא נעשה בענייננו על-ידי הרשות החוקרת, ולעניין זה נודעת משמעות רבה לעניין המשך חקירתו של מר חפץ. מכל מקום, אני משוכנע כי בסיומה של החקירה יתברר כי מר חפץ אינו חשוד, והוא ישוב לעיסוקיו".

עורכי דינה של סטלה הנדלר, נתי שמחוני ואסף קליין ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן, מסרו: "מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר, משתפת פעולה באופן מלא בחקירתה וכופרת בחשדות המיוחסים לה, כלל ועיקר. סבורים אנו כי ניתן וצריך היה להימנע ממעצרה, ואנו תקווה שחירותה לא תישלל מעבר לכך. גברת הנדלר בטוחה בחפותה המלאה, וכי בבוא העת יוחלט על סגירת התיק כנגדה".

עו"ד איתן מעוז, סניגורו של שורר, מסר בתגובה כי "שורר פעל בתפקידיו השונים באמות-מידה מקצועיות לחלוטין, כמתבקש מהנושאים בהם טיפל מעת לעת. הניסיון לחבר בדיעבד בינו לבין אירועים אחרים עליהם אנו שומעים ביומיים האחרונים הוא מאולץ מאוד ואיננו מתיישב עם עובדות העניין".

עו"ד דרור מתתיהו, בא-כוחו של אור אלוביץ', מסר: "קיימות טענות עובדתיות ומשפטיות כבדות-משקל, שיש בהן כדי לשמוט כל בסיס לחשד בעניינו של אור אלוביץ'. אין לנו ספק כי זאת צריכה להיות מסקנת רשויות החקירה בהקדם".