גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' יוסף אדרעי קורא להתקין בכל רכב צמוד של עובד היי-טק מתקן שיבדיל בין נסיעות עסקיות לפרטיות

אדרעי, ממומחי המס הבולטים בארץ: "תקנות מס הכנסה בנושא רכב צמוד שרירותיות ומעודדות בזבוז. המצב הנוכחי מעוות ולא מהימן; עובדים רבים שמשתמשים ברכבם הפרטי רק לצרכי עבודתם משלמים סכומי מס גבוהים"

עובדים רבים, הנוסעים מדי יום לעבודה ברכבם הפרטי, ובין היתר משתמשים ברכב גם על מנת להגיע לפגישות עבודה ולטובת נסיעות עסקיות נוספות, השלימו זה מכבר עם העובדה כי את עלויות הנסיעות הללו הם ממנים מכיסם, מהכנסתם הנקייה, לאחר תשלום המס. בהתאם למדיניות המס הנהוגה בארץ - אשר קיבלה גושפנקא בפסיקה - הם אינם רשאים לנכות לצרכי מס את הוצאות הנסיעה שלהם, כיוון שאלו נחשבות להוצאות "פרטיות". העובדים הצייתנים בארץ הפנימו את הכללים ו"בולעים מדי יום את הצפרדע". המומחים בתחום, לעומת זאת, פחות סלחניים. הם אינם משלימים עם מה שהם מכנים "העיוותים" בנוגע לניכוי הוצאות השימוש ברכב פרטי, ומטיחים ביקורת קשה

ברשויות המס ובבתי המשפט, שחיזקו את ידם בנושא הזה. לטענתם, המצב החוקי הקיים, בכל הקשור לניכוי הוצאות שימוש ברכב "פרטי" ובכל הקשור לזקיפת שווי השימוש ברכב "פרטי" הינו לקוי מעיקרו ורווי בעיוותי מס.

כעת, מצטרף אל הביקורת גם פרופ' יוסף אדרעי, מהמומחים המובילים למיסוי, מרצה למשפטים ויועץ בכיר במשרד עוה"ד פרופ' ביין ושות'. לדבריו, "המצב הנוכחי באשר לניכוי הוצאות עסקיות ברכב פרטי מעוות, לא מהימן, פוגע בנישומים וממסה אותם לא רק על הכנסתם אלא גם על הונם ובכך פוגע בשוויון ובקניין, בניגוד להוראת החוקה הישראלית. מנגד מקבלים נישומים רבים הטבות לא ראויות המביאות לבזבוז משאבים אדיר".

שאלת ניכוי הוצאות החזקת רכב פרטי מעוררת קושי ומחלוקות בלתי פוסקות בין רשויות המס והנישומים. הקושי נעוץ בכך שבעלי עסקים ועובדים שכירים משתמשים ברכב פרטי למטרה כפולה - לצרכי עבודה וליצירת הכנסה ובמקביל גם לשימוש פרטי. כתוצאה מכך, מסביר אדרעי, נוצרת הוצאה מעורבת, ומתעורר הצורך לבודד את המרכיב העסקי בדרך מהימנה ומדויקת ולהתיר רק אותו בניכוי. לדבריו, אם הנישום לא עומד בנטל ההוכחה, כל ההוצאה לא תותר בניכוי. כדי להימנע מהצורך בהתדיינות הוסמך שר האוצר לקבוע בתקנות אומדן סטטוטורי.

רפורמת ליסינג

בדצמבר 2007 אושר, במסגרת חוק ההסדרים ומה שכונה אז "רפורמת הליסינג", תיקון לתקנות שווי השימוש ברכב שבמסגרתו נקבעה העלאה הדרגתית של סכומי שווי שימוש ברכב, עד לשנת 2010. פרופ' אדרעי מסביר את השלכות התיקון בפועל: "התקנות החדשות מכירות ב-45% מכלל הוצאות הרכב הפרטי והיתר נחשבות כהוצאות למטרות פרטיות ואינן מותרות בניכוי. בנוסף, כל הוצאות החזקת רכב של עובד שכיר לא מותרות בניכוי, גם אם המעביד מחזיר לו אותן. במקרה של רכב צמוד התקנות קובעות את שווי השימוש ברכב בהתאם לסוג הרכב וגודלו". הבעיה, אומר אדרעי, נעוצה בשרירותיות של חלק מן ההוראות החדשות. כך לדוגמא, "אם מדובר ברכב שמושכר על-ידי המעביד בליסינג תפעולי, כל הוצאות הליסינג שמשלם המעביד מותרות לו בניכוי בעוד שהעובד מחויב במס בהתאם לשווי שרירותי וקבוע שאינו תלוי כלל בשימוש בפועל".

אדרעי מוסיף, כי גם לאחר התיקון "עובדים רבים שמשתמשים ברכבם הפרטי רק לצרכי עבודתם משלמים סכומי מס גבוהים ביותר, שלא בהתאם לתכליתה של פקודת מס הכנסה. במקרים רבים נאלצים המעבידים לגלם את ההוצאה, והנטל למעביד גדול עקב פעולת הגילום. לעומתם, אותם עובדים שמשתמשים ברכב לצרכים פרטיים ולא לצרכי ייצור הכנסתם - ויש לזכור שנסיעה למקום העבודה ובחזרה אינה נחשבת עדיין כהוצאה עסקית - נהנים מהטבת מס ניכרת ביותר: כל הוצאות הליסינג מותרות למעביד במלואן בעוד שהעובד משלם סכומים פחותים באופן ניכר מהסכומים המותרים למעביד. מצב זה מעודד נסיעות פרטיות, צריכת דלק, עלייה בזיהום אוויר ולתקלות ברכב שנגרמים כתוצאה מנסיעה פרטית, שעלותם לא מוטלת על העובדים".

עקב כך, חורץ אדרעי, אין מנוס משינוי התקנות הקיימות הקובעות אומדנים שרירותיים לניכוי הוצאות החזקת רכב פרטי. לדבריו, "תקנות מס הכנסה בנושא רכב צמוד וניכוי הוצאות רכב הן שרירותיות ומעודדות בזבוז. חלק מהנישומים משלמים סכומי מס גבוהים מדי; חלק אחר נהנה מהטבת מס מופלגת". לטענתו, זה לא קשה לתקן את הליקויים. "רשות המסים יכולה בדרך פשוטה יחסית להתגבר על העיוותים ולקדם את מדיניות מיסוי ירוקה עליה הכריזה השנה, שתהווה חלק בלתי נפרד מהשינוי".

מאוד אופנתי היום לדבר על "מדיניות ירוקה" בכל תחום, וגם רשות המיסים נדבקה בחיידק. לפני חודשים ספורים הגישה ועדת "מיסוי ירוק" לממשלה את המלצותיה לעידוד השימוש בכלי רכב ידידותיים לסביבה בעיקר באמצעות הפחתת מס הקנייה המוטל על כלי רכב הפולטים זיהום אוויר נמוך בהתאם ל"מדד ירוק" והרשות הכריזה כי נבחנים נושאים נוספים ובכלל זה התייעלות אנרגטית, בנייה ירוקה ועוד.

התקן אלקטרוני

לדברי אדרעי, יש בחוק הוראות נוספות בעלות ערך "ירוק" העשויות לסייע גם להסדרת המחלוקות בנוגע לשווי השימוש ברכב פרטי, בהן ההוראות בנוגע הוצאות הסעה מאורגנת על-ידי מעביד, אך גם הן אינן חפות מבעיות ובטח שאינן מספיקות. "הפתרון הקיים היום בחוק באשר לניכוי הוצאות הסעה מאורגנת על ידי המעביד - פקודת מס הכנסה מכירה בהוצאה של הסעה מאורגנת למקום העבודה - הוא צעד מצוין בכיוון הנכון".

אליה וקוץ בה. הבעיה עם הצעד הזה, לדברי אדרעי, נעוצה בדרישת החוק כי המעביד ישכנע את פקיד השומה שההסעה היא הכרחית לצרכי עבודה. "מצד אחד מכריזים על מדיניות מס ירוקה, ומאוד חכמה, מצד אחד מסייגים את ההוראות בחוק באופן שלא מאפשר יישום של המדיניות הזו. כדי לאפשר את יישום המדיניות במקרה הזה, על רשויות המס להגמיש את התנאים להתרת ההוצאה הזאת של ההסעה המאורגנת". לדבריו, יהיה בכך משום עידוד מעבידים לנצל הטבה זו ולחסוך זיהום אוויר ודלק. "החיסכון הלאומי יהיה אדיר. השימוש הפרטי ברכב לא יותר בניכוי והשימוש העסקי יותר במלואו; שיטת המס תהיה צודקת, הוגנת יותר ושרירותית פחות".

פיתרון נוסף שיסייע למניעת עיוותים, מעיר אדרעי, הוא חיוב מעבידים ועובדים להשתמש בהתקן אלקטרוני שיסייע בהפרדה בין המרכיב העסקי והפרטי בשימוש ברכב. בתקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות רכב) נקבע כאשר הותקן ברכב מכשיר למדידת מספר הקילומטרים שנסע הרכב, למדידת תצרוכת הדלק, סוג הדלק הנצרך ומשך הזמן שהרכב היה בנסיעה, או למדידת חלק מנתונים אלה, יותרו בניכוי הוצאות החזקתו. אדרעי: "לא ייתכן שבמעצמת היי-טק דוגמת ישראל לא נדע לנצל את התקנות הקיימות ולחייב את כלל הנישומים במשק - חברות, עצמאיים ומעבידים - להתקין התקן אלקטרוני המאפשר מעקב אחר רכבים, שיאפשר דו"ח און-ליין של הנסיעות העסקיות ברכב".

אדרעי מציע לאמץ בעניין זה מודל דומה למודל הקיים בנוגע לקופות רושמות בבתי עסק. "כבר בשנת 1975 המחוקק חייב את כל העסקים לרכוש קופות רושמות מדויקות, שהמעקב והביקורת עליהם מדויק ויעיל; לאחר שהתשתית הסטטוטורית כבר הוכנה, אין כל סיבה שלא תתבצע היום פעולה דומה, כזו שתחייב את כל בעלי העסקים, המעוניינים לנכות את הוצאות הרכב הפרטי שלהם ושל עובדיהם, להתקין מכשיר מעקב אחר רכבים וניהול מעקב אחר ביצוע מטלות העובדים המשתמשים ברכבים פרטיים באמצעות מכשור פשוט, כמו איתורן, פויטנר ועוד".

לדבריו, על-פי השיטה הזו, כל מנוי יכול לקבל דו"ח מלא היכן מצוי הרכב 24 שעות ביממה. "צירוף דו"ח כזה לדו"ח נוכחות וביצוע מטלות של עובד יאפשר לפקיד השומה לבדוק את אמיתות דוחות הכנסה של המעביד ושל עובדיו, לרבות הוצאות הרכב הפרטי. כבר היו מקרים בעבר בהם הסכים פקיד שומה להתיר את כל הוצאות הרכב הפרטי לאחר שהוצגו בפניו דוחות מהימנים המבוססים על התקנים אלקטרוניים ושהוכיחו שלא בוצעו ברכבים נסיעות פרטיות".

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד ב-2.3% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק