הפוליגרף של הכאב

חברת Imexco מפתחת מערכת שנועדה להבדיל בין כאב אמיתי, לכזה שהפציינט מדווח עליו

"למה אתה צועק? זה לא כואב", אומר הרופא לחולה לפעמים. "זה כואב, זה כואב", עונה החולה והרופא בשלו, אומר: "אבל זה לא אמור לכאוב. אין פה עצבים".

אם הדיאלוג הזה נראה בעייתי, הרי שבין החולה וחברת הביטוח המצב חמור לא פחות, כי אז מדברים גם על כסף. הכאב הוא התחום שבו הכי קל להגיש תלונות שווא. מצד שני, זהו תחום שבו מי שפגוע באמת, לעתים קרובות מאבד כושר עבודה, זקוק לטיפול קבוע ותמיכה יקרה.

"חברות ביטוח בארה"ב כבר משלמות היום למכוני כאב 25-30 אלף דולר פר-פציינט, כדי לאבחן את הכאב שלו במדויק וכדי למנוע תביעות שווא", אומר ד"ר גיורא רם, הבעלים והמנכ"ל של חברת Imexco. "המטרה היא ליצור מכשיר, שיהווה מעין מערכת לאבחון כאב, שלא על בסיס דיווחי החולה".

רם מודע לכך שהכאב הוא תחום מורכב, ולכן אינו מתיימר לאבחן כאב באמצעות מדד אחד. המערכת שלו מורכבת ממספר יישומים, שכל אחד אמור לתרום מידע חלקי וביחד תתקבל תמונה שלמה ככל האפשר של מצב הכאב.

המדד החשוב: המוח

בין כל אלה יש אחד שהוא החשוב ביותר. "המוח הוא האיבר שחש את הכאב", מסביר רם. "גם כאבי פאנטום, שנובעים מאיבר שכבר אינו קיים, מעובדים דרך המוח. ניתן היום לקטלג את הרישום של הפעילות החשמלית במוח, גלי EEG, ככזו שמגיעה ממקום מסוים בגוף. כלומר, אני יכול לומר, אחרי בדיקה מקיפה של הפציינט וכיול המערכת, שפעילות מוחית כלשהי מקושרת לאיבר מסוים, למשל לכתף שמאל.

לדברי רם, "זה עוד לא אומר שאפשר לדעת שפעילות מסוימת מעידה על כאב בכתף שמאל, אבל אני כן יכול להגיד שזוהי פעילות חריגה לעומת כתף שמאל של אדם אחר, פעילות חריגה לעומת כתף ימין של אותו אדם, או שהפעילות פחות חריגה מכפי שהייתה בשבוע שעבר, לפני שהתחלנו טיפול תרופתי".

בסימנים הללו משלבת חברת Imexco מדדים נוספים המעידים על כאב, כגון שרירים תפוסים, לחץ דם שעולה בעת הופעת הכאב והזעה. בנוסף, עצבים ברקמות פגועות מעבירים מתח חשמלי באופן שונה מאשר עצבים ברקמות בריאות, וניתן לראות את הקורלציה בין הפגיעה למקום הכואב על-פי דיווחי הפציינט. "אדם שלא כואב לו, לא יכול לזייף את המדדים הללו באופן שיטעה את המכשיר", קובע רם.

רם מבטיח כי למוצר יש גם יתרונות עבור החולה עצמו, ולא רק עבור חברות הביטוח. איתור מקור הכאב המדויק, שלא על-פי דיווחי החולה, יכול להקל על האבחון של הגורם לכאב, ולכן גם על הטיפול.

לדבריו, בעזרת המוצר ניתן לעקוב אמפירית אחר השיפור בכאב בעקבות טיפולים שונים וכך לבחור את הטיפול היעיל ביותר. חברות תרופות יכולות להשתמש במדד כדי לתת תוקף כמותי יותר לניסויים הקליניים שלהם.

"הבעיה בתחום הכאב היא לאו דווקא תלונות השווא", אומר רם, "אלא גם התלונות האמיתיות, אשר אינן נלקחות ברצינות על-ידי הסביבה. כאשר החולה מקבל הקלות בעבודה או בביטוח לאומי על כאב מדווח ללא הוכחה, זה יכול ליצור אנטגוניזם גם אם הכל חוקי".

רזומה נאסד"קאי קטן

רם מוביל את חברת Imexco כמעט לבדו. הוא כבר השקיע 1.5 מיליון דולר בפיתוח המוצר, סכום שהגיע מרווחי חברה שהקים להפצת מכשור רפואי בישראל ודרום אפריקה.

לרם גם ניסיון כיזם של מכשור רפואי. ב-1991 הוא קיבל אישור של הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA, למכשיר שפיתח לאבחון ורישום גלי מוח - ה-Neuritor. זכויות השיווק והפיתוח של המכשיר נמכרו מאוחר יותר לחברת Medis הישראלית, שנסחרת בנאסד"ק, לפי שווי של 15.7 מיליון דולר.

רם קיבל תשלום ראשוני והוא גם זכאי לתמלוגים על המוצר, אם אי-פעם יפותח ויגיע לשוק. מדיס הפכה מאז לחברה בתחום האנרגיה, כך שכרגע זה לא נראה סביר. הרישיון שניתן למדיס על המוצר לא היה בלעדי, והיום מהווה הטכנולוגיה הזו חלק מהמכשיר של Imexco.

כל הפעילויות של רם מאוגדות תחת Imexco, אולם בכוונתו להוציא את פעילות הכאב לחברה נפרדת, אם יגיע משקיע רלוונטי. כך, ב-Imexco יישארו ההפצה והבעלות על הקניין הרוחני שמוסחר למדיס. הוא מחפש השקעה של כ-5 מיליון דולר, שלדבריו תביא את החברה לאישור של ה-FDA ותאפשר את מסחורו.

מבחינת רם, הדרך לגיוס יכולה לעבור גם במיזוג. "אני מחפש חברה שנותרה ללא פעילות, או חברות שנמצאות בתחום ומחפשות מוצר נוסף", הוא אומר, "אבל פתוח לכל הצעה". *