גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאול אלוני, מהשופטים המיתולוגיים של המחוזי בת"א, נפטר בסוף השבוע ממחלת הסרטן

"היתה לו כריזמה ואישיות", אומר נשיא המחוזי בת"א, אורי גורן. "הוא היה אחד הטובים של ביהמ"ש שלנו"

השופט בדימוס שאול אלוני, שנפטר ביום שישי לאחר שנכנע למחלת הסרטן, היה אחד השופטים המיתולוגיים של ביהמ"ש המחוזי בת"א. הוא נחשב לאימת עורכי הדין, כנראה משום שלא כולם ידעו איך "לאכול" אותו. "הוא דן בהמרצות הפתיחה והיה מחליט מהר מאוד", נזכר שופט בכיר. "קשה היה להתרגל לקצב המחשבה שלו. היו כאלה שנותרו המומים ממהירות ההליך המשפטי".

אבל היה לזה גם מחיר, מוסיף השופט. "הוא לא נתן לעורכי דין לבלבל את המוח, הוא ניגש ישר לעניין". עו"ד משה בלטר, שותפו ב-16.5 השנים האחרונות במשרד בלטר-גוט-אלוני, מספר שאלוני היה פותח את הבוקר ב-7:30 וגומע עשרות תיקים עד שב-10:00 אולמו כבר היה ריק. "הוא היה לומד כל תיק ומכיר אותו יותר טוב מבעלי הדין. היתה לו הרבה סבלנות למי שהתכונן לתיק וידע מה הוא רוצה".

עו"ד פיני רובין סיפר באחרונה על התיק הראשון שלו, שנדון בפני אלוני. "טענתי בפניו טיעון טוב. הוא ככל הנראה השתכנע לפני שסיימתי, היה קצר רוח ואמר: 'אין צורך שתמשיך, אני הבנתי'. היה ברור שהוא התכוון לומר 'אני הסכמתי', אבל חששתי שמא מאוחר יותר תתהפך דעתו. ביקשתי להמשיך בטיעוניי, אבל אלוני לא הסכים ואמר 'הספיק לי'".

אלוני הסביר בעבר בראיון ל"גלובס", ש"כשעו"ד הגיע לא מוכן לדיון, חשבתי שזה לא תקין. יש לעו"ד אחריות כלפי לקוח. אני התכוננתי לדיון וגם הוא צריך. הדברים האלה הכעיסו אותי ולפעמים יצאתי מכליי שלא בצדק והתנצלתי". מנגד, הוא נתן הוראה לפקיד העזר בבית המשפט לאפשר לכל עו"ד, "גם עו"ד בן יומו", להיכנס ללשכתו בכל שעות היממה. "הגעתי מוקדם ועורכי הדין ידעו שאפשר להגיע אליי בבוקר, וכך היינו סוגרים תיקים תוך 10 דקות", הסביר.

היעילות והמהירות תמיד איפיינו אותו. "הוא נהג לומר שעינוי דין גרוע לפחות כמו עיוות דין", מספר בלטר. גם כשהיה במינוי בפועל בעליון, הוא נתן החלטות מהירות בבר"עות. "הוא תמיד הודה שייתכן שטעה, אבל השאלה אם שופט שמעכב ומושך ושוכח מה שבתיק, נותן תוצאות טובות יותר".

פסקי הדין שלו היו קצרים והוא ביקר שופטים (כולל בעליון) שנהגו לכתוב דיסרטציות. "פסקי הדין שלו היו חד-משמעיים ולא עטופים באנדר סטייטמנט כמו שלנו", אומר שופט בכיר. "כשאני לא מאמין לעד, אני כותב שגרסתו 'לא מקובלת'. הוא היה כותב 'שקרן בן שקרן'. הסגנון שלו היה חד, כי הוא היה חושב חד וכותב חד, בלי לעשות חשבון לאף אחד".

כהונה זמנית בעליון

ילדותו של אלוני, בן להורים יוצאי בולגריה, עברה עליו בשכונת וולפסון (פלורנטין) שבדרום ת"א, יחד עם אחיו - הסופר, הבמאי והמחזאי נסים אלוני ז"ל. הוא למד משפטים ולשון עברית, ואחרי כמה שנים כעו"ד עצמאי, שימש כיועמ"ש של נציבות המים. ב-71' מונה לשופט שלום בת"א, וכעבור 10 שנים מונה למחוזי, וכיהן גם שם כעשור. ב-89' מונה יחד עם אליהו מצא ומיכאל בן-יאיר לכהונה זמנית בעליון (ובמסגרת זו דחה את ערעורם של רוצחי הנער דני כץ). לבסוף, הפסיד למצא (על חודו של קול בהצבעה הפנימית של השופטים) בהתמודדות על "הכיסא הספרדי" בעליון.

אלוני שב למחוזי לכמה חודשים ואז פרש ב-91' והצטרף כשותף למשה בלטר ואהוד גוט. השניים התלבטו היכן לשבץ את שמו של אלוני בשם המשרד ושאלו לדעתו. "מה זאת אומרת", השיב בלי היסוס, "אתם ייסדתם את המשרד ואני רק מצטרף. אם אתם רוצים, תוסיפו אותי אחריכם".

במסגרת המשרד העדיף אלוני לעסוק בבוררויות ולכן טיפל רק בשלושה תיקי ליטיגציה. באחרון שבהם ייצג את מנתח הלב, ד"ר ולדימיר יקירביץ', שהורשע בהריגה ובלקיחת שוחד. לפני כן ייצג את פרופ' גבי מרשק, שהואשם בלקיחת שוחד וזוכה, וכן את עורך ידיעות אחרונות לשעבר, משה ורדי, ורכזת הכתבים לשעבר, רות בן-ארי, שהורשעו בפרשת האזנות הסתר של העיתונים.

הוא לקח מעט מאוד תיקים בעיקר משום שלא חש בנוח להופיע בפני חבריו בבית המשפט בת"א. פסק הדין החמור בפרשת יקירביץ' היה אחד הגורמים שהביאו אותו להפסיק את עבודת הליטיגציה, ולהתמקד בבוררויות. הוא גם לא רצה למצוא עצמו מופיע נגד צד שמתדיין בפניו בהליך בוררות. אבל גם העייפות הכריעה אותו. "אני זקן מדי כדי לנהל מלחמות של צעירים", אמר.

"היתה לו כריזמה ואישיות", אומר נשיא המחוזי בת"א, אורי גורן. "הוא היה אדם בולט בכל חברה שנמצא בה, אם זה בין השופטים, האמנים, או חוגי הספורט. הוא תמיד היה ישיר, קולח ודומיננטי. מבחינת שופט, הוא היה אחד הטובים של ביהמ"ש שלנו".

אלוני לא חשש מהמחלה. חייו היו אפופי מוות. אחיו הבכור נסים נפטר מדום לב, אשתו הראשונה נפטרה מסרטן בגיל 36 והותירה אותו עם שני ילדים, ובנו בעז נהרג ב-79' בתאונת דרכים כשחזר מהשירות הצבאי בצנחנים. מות הבן השפיע עליו יותר מכל. "חיי השתבשו כליל לאחר מותו של בעז, אם כי המשיכו להתנהל, לכאורה, כתקנם", כתב אלוני בצוואתו. במשך 20 שנה הוא נהג לפקוד מידי יום את חלקת הקבר של בנו. בשנים האחרונות הגיע רק פעם בשבוע.

מאז התגלה אצלו הסרטן הוא הפסיק לעשן. הוא עבר טיפולים כימותרפיים ובדיעבד הצטער על כך, בשל המחיר באיכות החיים. "אני לא פוחד למות", אמר לפני כשנה בראיון ל"ידיעות אחרונות". "אני אפוף במוות והמוות לא נראה לי איום נוראי". מבחינתו, השנה האחרונה היתה "מין תערובת של זיקנה וסבל בלתי פוסק".

אלוני היה מוכר בציבור הרחב בשל פעילותו העניפה. הוא היה מ"מ נשיא מועצת העיתונות, עמד בראשות ועדות ציבוריות שונות (לרבות בנושאי הפונדקאות, החינוך והגנת הדייר, שכר הח"כים), ושימש חבר באחרות (הוועדה למועצת העיתונות והאינטרנט), וכמעט הכל בהתנדבות.

גם אחרי שחגג יום הולדת 70 נחשב אלוני לבורר מבוקש ומוערך בשוק, בעיקר בסכסוכים עסקיים. "מי שהיה צריך הכרעה מהירה הלך אליו", מספר שופט בכיר. עו"ד בלטר מספר, ש"הבוררויות התנהלו אצלו במהירות גבוהה מאוד יחסית. ידעו שמי שרוצה פסק בורר חכם ומהיר - הוא הכתובת. מה שייחד אותו היה השילוב של חוכמה רבה ויעילות".

אלוני היה פעיל עד לשבוע שעבר, אז כבר אושפז. אולם גם לפני כן נהג לעבוד מהבית, כאשר עורכת דין ומתמחה מהמשרד באים אליו לביתו כדי לכתוב את פסקי הבורר. לעיתים היה מגיע למשרד כדי לקיים את הישיבות. "גם ביום רביעי האחרון הוא היה צלול", מספר בלטר. "אני מכיר אנשים בריאים שאינם צלולים כמוהו".

בנוסף לתכונותיו הרבות, מספרים על אלוני שהיה אדם ישר "בצורה קיצונית". איש במשרד, כולל השותפים הבכירים, לא העזו לדבר איתו על תיקי הבוררות שלו, כי ידעו שהדבר יכעיס אותו. "היו חומות סיניות בין המשרד לבין הבוררויות שניהל", מספר בלטר.

אלוני היה אוהב השפה והספרות העברית. למרות שהיה רחוק מהדת היה לו גם ידע בתלמוד, גמרא ומשנה. אהבתו הגדולה הנוספת היתה הספורט. אתמול נפקד מקומו ביציע הכבוד של איצטדיון ר"ג, שם שיחקו נבחרות ישראל ורוסיה בכדורגל. אלוני נהג לבוא למשחקים לא רק מתוקף היותו נשיא בית הדין המשמעתי לערעורים של התאחדות הספורט, וכחבר נשיאות בתי הדין לערעורים של התאחדות הכדורגל ואיגוד הכדורסל, אלא גם כאוהד. חבר מתאר אותו כמי שהיה "צועק ביציעים כאחד האדם". שחקני נבחרת ישראל כיבדו את זכרו כששיחקו עם סרטים שחורים על הזרוע.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?