גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרי סמל ל"גלובס": "יאהו מפוקסת - אך ברור שגוגל היא מספר 1; שמח שהחלטתי להקים מרכז פיתוח בישראל"

מנכ"ל יאהו לשעבר: "למה יאהו אמרה לא למיקרוסופט? כי יאנג חשב שהיא שווה יותר" ; "פרשתי מיאהו גם מסיבות אישיות. אני מחפש חברות להשקעה או רכישה" ; קארל אייקן קנה מניות יאהו במיליארד דולר

ענקית החיפוש באינטרנט יאהו נמצאת בלבה של סערה שמסרבת להירגע. אחרי שדירקטוריון החברה החליט סופית שסכום של 44.5 מיליארד דולר אותו רצתה מיקרוסופט לשלם עבורה, הוא נמוך מדי, ניסה ג'רי יאנג, המנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, להרגיע את המשקיעים ואמר שיאהו יכולה להסתדר טוב מאוד לבד. הם לא קנו את ההבטחות והמניה נפלה. רובם האמינו שזה ההיבריס מדבר מגרונו.

קולו של יאנג, המייסד המשותף של החברה, שחזר לפני מעט יותר משנה לנהל אותה, נשמע בנושא. קולו של קודמו, האיש שפרש לפני כשנה, עדיין לא נשמע. זהו טרי סמל, האיש שהוצנח כדי לנהל את יאהו ב-2001 ומאוחר יותר גם נאלץ לצנוח ממנה החוצה. בראיון בלעדי ל"גלובס", טרי סמל, מי שהיה יו"ר ומנכ"ל יאהו, מתייחס לראשונה לפרשת הרכישה. "זה לא המקום שלי לדבר על זה, אני יודע בדיוק כמו כולם על הנושא. אני קורא על זה בעיתון וזה מה שאני יודע. אין לי דעה על הנושא ואני לא מעורב, זה נמצא בידי ההנהלה של שתי החברות".

- אבל אתה באופן אישי חושב שיאהו שווה יותר מ-44 מיליארד דולר?

סמל: "את השאלה הזו כדאי להפנות למנהלים החדשים של יאהו. לג'רי יאנג. הם כנראה חשבו שהיא שווה יותר".

- מה דעתך לגבי אייקן? זהו ניסיון של פוטש לדירקטוריון?

"גם אני קראתי על כך. אייקן מאוד מוכשר ואינטליגנטי, אבל אני לא יודע מה הכוונות העומדות מאחורי רכישת המניות".

בשלב הזה סמל מבקש להפסיק לרגע את הראיון. כל השאלות הללו על מיקרוסופט גרמו לו לחוסר נוחות, והוא מכריז: "אני לא הולך לדבר על העסקה. מי שצריך לדבר עליה זה יאנג או סוזן דקר, הנשיאה. בטח לא אני".

זהו ביקורו השני של סמל בישראל. "בפעם הראשונה באתי כתייר וביליתי בישראל שבוע שלם. ראיתי את כל המקומות החשובים. יש לי שני בני דודים בישראל עם משפחות כאן, שגרים בקרבת ירושלים. האמת היא שאני נפגש איתם יותר מאוחר היום".

את הפרק שלו ביאהו הוא מצייר כמשהו שהסתיים ברוח טובה. "בשלב שהגעתי ליאהו היא הייתה במסע של פיטורים נרחבים והיא הפסידה כסף. העלויות היו גבוהות מההכנסות. זה סיפק לי הזדמנויות נפלאות: זה איפשר לי לשכור צוות חדש ולבנות את המותג מחדש. לאחר שש שנים וחצי הרגשתי שיאהו גדלה מאוד. כשנכנסתי לניהולה, שווי השוק שלה היה כ-9 מיליארד דולר, ואחרי 6.5 שנים היא כבר הייתה קרובה ל-50 מיליארד דולר. פשוט הרגשתי שעשיתי את העבודה שלי. מאוד נהניתי מהמסע הזה אבל רציתי אתגר חדש, בדומה לסיבה שבגינה עזבתי את וורנר ברדרס בעבר".

סמל טוען כי העזיבה נבעה גם מסיבות אישיות. "כשהתחלתי לעבוד ביאהו, המשפחה שלי עברה איתי. למרות המאמצים שלנו, הילדים שלי רצו לחזור ללמוד בלוס אנג'לס, ונאלצתי לראות את המשפחה והחברים שלי רק בסופי שבוע. בהתחלה אפילו נהניתי מזה, אבל ידעתי שבשלב מסוים אני ארצה לחזור הביתה. באותה עת, האנשים שייסדו אותה רצו לחזור אליה, וזה היה שלב מתאים עבורי לחזור הביתה ולחפש אחר הזדמנויות חדשות".

- ההערכות היו כי מדובר בעזיבה כפויה.

"השמועות הללו לא נכונות. אמרתי לדירקטוריון מספר חודשים לפני-כן שאני עומד להודיע על עזיבתי בזמן הקרוב, ושאני רוצה לצאת לדרך חדשה. הם הציעו לי להישאר כיו"ר, ואכן הסכמתי לתקופה מסוימת, אבל לבסוף הרגשתי שאני מעדיף להיות שחקן פעיל ולא מורה דרך. זה היה הזמן המתאים בשבילי לעזוב".

יחסי הכוחות היום בשוק החיפוש באינטרנט ברורים: גוגל, שייסדו לארי פייג' וסרגיי ברין, היא המובילה. כל השאר מסתכלות על עורפה מרחוק. היום מיקרוסופט היא זו שרצתה לרכוש את יאהו, בעבר הייתה זו יאהו שבכלל רצתה לרכוש את גוגל, ולצורך כך סמל נפגש עם שני המייסדים.

- האם זה נכון שהצעת לרכוש אותם תמורת מיליארד דולר והם סירבו?

"לא הצעתי מיליארד דולר. יאהו עדיין לא הייתה אז בשוק מנועי החיפוש, שכן היה לנו הסכם להשתמש בטכנולוגיה של גוגל, ולמעשה היינו החברה הגדולה ביותר שהשתמשה בטכנולוגיה שלהם. לכן פשוט הצעתי: 'אולי יאהו תקנה אתכם?', אבל הם לא היו ממש מעוניינים למכור את החברה. אז הצעתי להם: 'אולי תחשבו על זה קצת?' ושאלתי אותם: 'אם הייתם רוצים למכור, מה המחיר שהייתם מבקשים? האם מיליארד דולר היו מספקים אתכם?'.

"לגוגל הייתה אז טכנולוגיה מדהימה אבל ההכנסות היו זעומות. הם פשוט לא היו מעוניינים למכור, והעדיפו לשמור על עצמאות ועל יאהו כלקוח גדול שלהם". יאהו המשיכה להשתמש בטכנולוגיה של גוגל עד 2004, אז רכשה את אורבצ'ור והחלה לבסס את מנוע החיפוש שלה על הטכנולוגיה שלה.

בחודשים האחרונים, הביקורת על יאהו התחדדה ואנליסטים שונים טוענים כנגדה כי היא איננה ממוקדת. שהיא מפוזרת ופחות מכוונת מגוגל, למשל. "אני ממש לא מסכים. אני חושב שהיא מאוד ממוקדת, הייתה בעבר ועדיין היום. יש לה מעל 500 מיליון יוזרים בכל חודש, והמספר ממשיך לגדול, אז ברור שהיא ממוקדת. יאהו הוא פורטל תוכן מעולה בתחומים שונים כמו ספורט ופיננסים. היא גם מקום שני בשוק החיפוש, והפער בינה לבין גוגל ממשיך להצטמצם".

- אבל עדיין מדובר בפער מאוד גדול. האם הוא ניתן לצמצום להערכתך?

"ברור שגוגל שולטת בשוק החיפוש, ומבחינה פיננסית היא הרבה יותר מצליחה מיאהו. גם אין ספק שהיא מספר 1 בעולם בתחום המוניטיזציה (תרגום לכסף, נ.פ.) של שוק החיפוש, ויאהו נמצאת מאחוריה. אבל אין עוד חברות כמו יאהו בעולם, הן מבחינת משתמשים והן מבחינת התוכן העשיר".

סמל מעיד על עצמו שהוא גולש מספר שעות ביום, וכמו כל איש עסקים אמריקני שמכבד את עצמו, הוא מחובר בווריד לבלקברי שלו כאשר הוא לא נמצא ליד מחשב. "האמת שאני גולש היום יותר מה שהייתי גולש כאשר הייתי ביאהו. אני צריך להיות כל הזמן מעודכן".

- אתה מעודכן במה שקורה בתעשיית האינטרנט הישראלית?

"ישראל היא אחת משלוש המדינות המובילות בעולם בתחום הטכנולוגיה. כל שנה יש חברות ישראליות שמגיעות לארה"ב, והרבה מאוד חדשנות מגיעה מישראל. הרבה מאוד חברות מזהות את הפוטנציאל בישראל ומחליטות להיכנס ולפעול בה. אתם צריכים להיות מאוד גאים בכך שמדינה כה קטנה מובילה בתחום הטכנולוגיה".

- אם משווים את יאהו למתחרות כמו מיקרוסופט, הרי שהיא לא ביצעה כמעט רכישות בישראל.

"רק לאחרונה רכשנו בישראל את פוקסי טיונז. אתם צריכים להיות שמחים שעושים פה רכישות".

ואילו עוד חברות הוא מכיר כאן? הוא מהסס, ומלבד ICQ אינו מציין שם של חברה ספציפית. "אבל ישראל היא באמת מקום טוב למצוא חברות מעניינות", הוא מוסיף לבסוף.

- מדוע ההחלטה לפתוח מרכז פיתוח ומחקר בישראל הגיעה באיחור, בהשוואה למתחרות של יאהו?

"זה נכון שהיא הגיעה באיחור, אבל זה לא היה מאוחר מדי. זה היה הרעיון שלי לפתוח מרכז בישראל ואני שמח שזה נעשה בסוף. קודם לכן בחרנו להיכנס לשווקים אחרים כמו סין והודו".

לגבי הטרנד של הרשתות החברתיות, סמל מאמין כי הוא ימשיך להתחזק ולגדול. "השאלה האמיתית היא איך עושים מזה מוניטיזציה, אולם אין לי ספק שהפופולריות של זה תלך ותתעצם".

- פייסבוק שווה לדעתך 15 מיליארד דולר? אלה מחירים הגיוניים בכלל?

"אין לי דעה על כך. את זה מיקרוסופט צריכה להחליט". מיקרוסופט השקיעה בחברה 240 מיליון דולר, והשווי המוערך מהגיוס היה 15 מיליארד דולר.

אז מה סמל עושה בימים אלה? "אני מתעסק עכשיו בעיקר בחיפוש אחר חברות מעניינות במטרה לרכוש אותן ולהשקיע בהן, ואני בטוח שישמעו עליהן בשנים הקרובות. יש לי גם זמן לשחק בגולף ולעשות ספורט". הוא גם יושב בדירקטוריון של שני מוזיאונים, בהם גוגנהיים בניו יורק. "אני חובב אומנות וגם אספן. אני גם חובב קולנוע מושבע", הוא אומר. בכל זאת, כאיש שהגיע מתעשיית הסרטים, הוא שומר לה אמונים.

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות