בית משפט השלום בתל-אביב הרשיע את ראובן רובינוב, מנהל "סופר בוגרשוב" בתל-אביב, בהפקעת מחירים של 5 מוצרי יסוד, הנתונים לפיקוח וקנס אותו ב-5,000 שקל. השופטת דורית רייך-שפירא המליצה לחייב בעלי עסקים לפרסם בתוך העסק את מחירי המוצרים הנתונים בפיקוח, כדי שהציבור יידע שהעסק אינו מפקיע מחירים.
רובינוב (26) מנהל מזה 4 שנים את הסופר, הפתוח 24 שעות ביממה. בכתב האישום בו הודה, במסגרת הסדר טיעון, נאמר שביקורת שערך משרד התמ"ת העלתה שהוא הציג למכירה ומכר מלח שולחן, חלב, שמנת ולבן, במחירים העולים על המחיר הקבוע. מחיר המלח, למשל, הופקע בלמעלה מ-30%.
השופטת ציינה שנסיבות המקרה "מצדיקות תגובה שיפוטית חמורה בהרבה מזו המוצעת בהסדר הטיעון. תגובה כה מתונה אינה מאיינת את פוטנציאל הרווחים שבביצוע העבירה, ואינה מהווה מסר חד-משמעי שהמפקיע מחירים יוענש בחומרה". למרות זאת היא אימצה את הסדר הטיעון וגזרה עליו קנס בסך 5,000 שקל וכן חתימה על התחייבות כספית בסך 25 אלף שקל.
מידע שוטף
השופטת רייך-שפירא ציינה שכיום החוק מחייב לפרסם את המחיר המפוקח מידי פעם בשני עיתונים יומיים וברשומות. ואולם, המחסור במפקחים במשרד התמ"ת יוצר מציאות השוללת פיקוח שוטף ויעיל על הנעשה בכל העסקים. "האכיפה מתבצעת על-פי סדרי עדיפויות מערכתיים ומקילה על ביצוע עבירות", ציינה.
היא הוסיפה שההגנה שמהמחוקק מעניק לצרכנים יכולה להיות יעילה ואפקטיבית אם הציבור יקבל מידע שוטף ונגיש באשר למחיריהם של מוצרי יסוד. "הפרסום החד-פעמי בעיתון וברשומות בלבד לא מבטיח אינפורמציה נגישה ועדכנית, כך שצרכן מן היישוב הנקלע לחנות במטרה לקנות מוצרי יסוד, לא מצויד במידע אקטואלי באשר למחיר המירבי המותר. קשה לקבל שכל מי שהולך לקניות בודק, קודם עשותו כן, ברשומות או בעיתון שהתפרסם מתישהו, מהו המחיר המותר".
לכן, לדעתה, "ראוי ורצוי שהמחוקק יחייב את בעלי העסקים לתלות במקום גלוי בעסק העתק המחירים הרשמיים שפורסמו ברשומות, פעולה שלכשעצמה תרתיע את הסוחרים מביצוע העבירות, ותאפשר לצרכנים הרוצים בכך להתלונן במקרה של גילוי עבירה". (ת.פ. 2037/08).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.