גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על בית שלוש: איך הסתכסך מייסד צ'ק פוינט מריוס נכט עם בית-הכנסת בנווה-צדק

בית-הכנסת טען בתביעתו כי בית שלוש שבבעלות בני-הזוג ענת אגמון ומריוס נכט הוא הקדש, ולכן אסור לפי חוק לעשות בו שימוש למגורים ; ואולם, נבירה בהיסטוריה של המתחם מעידה כי הוא נבנה כבית מגורים פרטי

שכונת נווה-צדק בתל-אביב נחשבת לפנינה היסטורית אך גם פנינה נדל"נית מאוד יוקרתית. אין עוררין על כך שהשכונה הפכה בשנים האחרונות לבבת עינם של המיליונרים, אבל יחד עם זאת נותרו בה עדיין לא מעט תושבים ותיקים שלא בהכרח מקבלים בעין יפה את כניסת התושבים החדשים.

הסכסוך שהוצת השבוע מחדש בנוגע למתחם בית שלוש הוא דוגמה טובה לכך. מדובר בקרב משפטי בין בית הכנסת במתחם לבעלים, בני-הזוג ענת אגמון ומריוס נכט.

גבאי ומזכיר בית הכנסת במקום, הרב אריאל טל, הגיש השבוע בקשה לדיון דחוף בבית המשפט המחוזי בתל אביב. לטענתו הסכם פשרה שנחתם בין הצדדים מטיל על אגמון מטלות כלכליות רבות כלפי בית הכנסת, אותן היא מפרה.

בכתב תביעה שהגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב בפברואר השנה, טען בית הכנסת, כי בית שלוש שבבעלות בני הזוג הוא הקדש (פעולה ביהדות שאדם מבצע על מנת להקדיש חפץ או את שוויו הכספי של החפץ לבית המקדש) ולכן אסור לפי החוק לעשות בו שימוש למגורים. אולם נבירה בהיסטוריה של המתחם מצביעה על כך שהוא בכלל נבנה כבית מגורים פרטי וכי בית הכנסת הקטן הוקם לצורכי המשפחה.

מריוס נכט, הוא אחד משלושת מייסדי צ'ק פוינט, ענקית אבטחת המידע באינטרנט. לנכט 9.5% ממניות החברה, ששויון עומד על כחצי מיליארד דולר. הוא ואגמון רכשו את מתחם בית שלוש תמורת 16 מיליון דולר מדניאל ורסנו, שרכש את המתחם מיורשיו של המנוח, הרב אהרון שלוש, הבעלים המקוריים של הנכס.

בכתב התביעה מפברואר נכתב כי ורסנו השתלט על כל המקרקעין הסמוכים לבית הכנסת ואת הדיירים המוגנים הוא פינה באמצעים אלימים ובנוסף השתלט על אדמת בית הכנסת והרס מבנה נוסף של בית הכנסת שהיה מצוי בצד הדרומי. עוד נטען באותה התביעה, כי בית הכנסת החזיק במתחם עוד לפני קום המדינה וכי מלבד העובדה שבית שלוש, הצמוד לבית הכנסת, הוא הקדש, בידי בית הכנסת גם הזכות הראשונית והבלעדית לנהל את המתחם. בגלל טענות אלה ביקש בית הכנסת מבית המשפט לקבוע כי הסכם הרכישה שנערך בין ורסנו לבין בני הזוג אגמון-נכט אינו חוקי.

בית הכנסת ואגמון הגיעו לפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט והגישו אותו למתן תוקף של פסק דין שהתקבל בחודש מארס. בבקשה שהוגשה השבוע מבקש הרב טל לצוות על מאסרה של אגמון ו/או להטיל עליה קנס בסך 5 מיליון שקל, משום שלטענתו אגמון מפרה התחייבויותיה כפי שהובאו בהסכם הפשרה. בין היתר הוא טוען, כי אגמון התחייבה לשמר את בית הכנסת ואיננה עושה זאת וכי היא התחייבה לשלם עבור אחזקת בית הכנסת11 אלף שקל לחודש במשך 10 שנים. לטענתו אגמון פיגרה בתשלומים שלוש פעמים במשך 30 יום.

עוד הוא טוען בבקשתו, כי הוא ורב בית הכנסת משה חג'ג', ויתרו על כסף רב ועל רכוש, כולל תשמישי קדושה, בסכום כולל של 7 מיליון דולר, לטובת אגמון וכי הסכם הפשרה השביח את שווי המתחם ב-84 מיליון דולר כך שערכו של המתחם הוא 100 מיליון דולר. זאת לעומת המחיר בו רכשו בני הזוג אגמון-נכט את הנכס - 16 מיליון דולר.

ההיסטוריה טוענת אחרת

יש לציין כי ההיסטוריה מצביעה דווקא על כך שהבית הוא בית מגורים ולא בית כנסת. בית שלוש, השוכן ברחוב שלוש 32, נחשב לבית היהודי הראשון שנבנה מחוץ לחומות יפו העתיקה. הבית שעשוי מאבני כורכר מקומיות, נבנה על ידי אהרון שלוש, בן למשפחה שעלתה מאלג'יריה. בשנת 1883 החל אהרון לבנות את ביתו מחוץ לחומות העיר יפו. הבית נחנך בשנת 1886 וכשנה מאוחר יותר נבנתה סביבו שכונת נווה צדק, הידועה כשכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומות יפו העתיקה.

"הבית הזה הוא בית פרטי היסטורי ולא בית כנסת", אומרת יפעת אביצדק-קלפה מהוועד להצלת בתי כנסת ההיסטוריים בנווה צדק. "הבית הזה קיים עוד לפני התהוות נווה צדק וככל שידוע לנו, אהרון שלוש בנה את הבית לעצמו ולבני משפחתו. בהתחלה היה הבית בן קומה אחת ובהמשך נוספה לו עוד קומה. זה היה בית מגורים פרטי שבחצרו בנה בעל הבית בית כנסת ולכן קראו לבית הכנסת הזה כל השנים 'בית הכנסת שלוש'. בתוך בית הכנסת נמצא ספר תורה עתיק בן 200 שנה, שהביאה עמה משפחת שלוש לארץ".

לדבריו, "הנכס היה רכוש פרטי של משפחת שלוש ובחצרו תמיד היה בית הכנסת הקטן, שלאורך שנים התקיימה בו תפילה לא רק על ידי משפחת שלוש אלא על ידי אנשים נוספים. זהו בית שמיועד לשימור מבחינת ערכו ההיסטורי והארכיטקטוני - אין עוד בית כמוהו בתל אביב, הוא אופייני לסגנון הבנייה של יפו בשנות ה-80 של המאה ה-19. משפחת שלוש התלבטה מה לעשות עם הנכס, והיו רעיונות להקים מוזיאון, אבל אף אחד לא הרים את הכפפה ובסופו של דבר הנכס נמכר למשפחת ורסנו לפני מספר שנים.

"ככל הידוע לי, בהסכם המכירה הוסכם שמשפחת ורסנו תוכל לבנות מבנה חדש סמוך לבית המקורי, על שטח בית החרושת של האחים שלוש לחומרי בניין. הבית יעבור שימור חיצוני ופנימי ויהפוך לגלריה לקהל הנרחב. בשנה הראשונה שלאחר המכירה באמת פעלה גלריה והציבור יכול היה להיכנס למתחם".

לדברי ההיסטוריונית שולה וידריך, "הנכס הוא לא הקדש. בית הכנסת באמת פעל בהתחלה בתוך הבית אבל הוא לא היה בית כנסת לצורכי הציבור. מדובר במתחם שמיועד למגורים".

"יושבים שם מכוח הזרוע"

נינו של אהרון שלוש, מיקי כהן, אמר כי "הבית הוא איננו הקדש והמושג הקדש כאן הוא בשימוש חופשי. הבית הוא לשימור ואסור לשנות את חזותו, למרות שניתן לשנות את פנים הנכס. זה ודאי מתחם למגורים. בית הכנסת מעולם לא נמכר לאף אחד ואלה היושבים בו, יושבים שם מכוח הזרוע ולא מייפוי כוח של משפחת שלוש. ישנם בבית הכנסת מספר לא קטן של ספרי תורה, חלקם בבעלותנו, והיושבים בבית הכנסת מנעו מאיתנו להוציא את הספרים כשמכרנו את הנכס".

הרב טל אמר בתגובה כי "זהו עניין אישי בינינו לבין אגמון. בית הכנסת הוא פרטי של בני הזוג, הם צריכים לשפץ את בית הכנסת והם לא עמדו בזמנים. בנוגע לספרים שמשפחת שלוש טוענת ששייכים לה, היא מעולם לא פנתה אלינו. אם הספרים הם בבעלותם של בני המשפחה, שיפנו אלינו בבקשה מתאימה והם יקבלו אותם". גורם המקורב לבני הזוג אגמון-נכט אומר כי ישנה הסכמה שהנכס מעולם לא היה הקדש.

לפני שמונה חודשים ניהל נכט מגעים עם הבעלים של קבוצת הכדורגל צ'לסי, המיליארדר הרוסי רומן אברמוביץ', בנוגע למכירת המתחם תמורת 30 מיליון דולר. *

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר