גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להדק חגורות: הרבה ישראלים יידרשו בשנה הבאה לצמצם את הוצאותיהם בסעיף הרכב

אחד הסעיפים המרכזיים שבהם יש הרבה מקום לייעול הוא המכונית הפרטית ; שלל רעיונות איך להקטין את הנטל של סעיף התחבורה בתקציב המשפחתי והאישי - ואנחנו לא מתכוונים להמלצה הטריוויאלית "סע פחות"

עוד לפני שהתבהרה התמונה הכלכלית אפשר לקבוע בבירור שהשנה הבאה תדרוש מבתי אב רבים להדק את החגורה ולייעל את ההוצאות האישיות והמשפחתיות השוטפות. אחד הסעיפים המרכזיים שבהם יש הרבה מקום לייעול הוא המכונית הפרטית. אחרי הוצאות הדיור (משכנתא, חשבונות וכדומה) הרכב הוא סעיף ההוצאה הגדול ביותר של רוב בתי האב.

מדובר בסעיף שעלול לטמון בחובו הפתעות לא נעימות כמו זינוק במחירי הדלק, תיקונים בלתי צפויים בגובה אלפי שקלים, אגרות שונות ומשונות וירידת ערך. גם בעלי רכבי הליסינג אינם חסינים. הם אולי לא משלמים עבור הדלק והתיקונים, אך על הרכב עצמו הם משלמים אלפי שקלים מהנטו בכל חודש.

אבל רכב הוא גם חלק בלתי נפרד מסגנון החיים ומתחושת החופש והביטחון, ויש להניח שמי שהתרגל אליו לא יפקיר את עצמו בקלות לחסדי התחבורה הציבורית או ירכוש קטנוע. יש דרכים וחלופות היכולות להקטין את הנטל של סעיף התחבורה בתקציב המשפחתי והאישי - ואנחנו לא מתכוונים להמלצה הטריוויאלית "סע פחות". כמה מהאלטרנטיבות הללו כרוכות בתכנון ארוך טווח ובהוצאה כספית, אבל הן עשויות להקטין את הסיכון. להלן כמה רעיונות.

לבחון יציאה ממעגל הליסינג

כשליש מבעלי רכבי הליסינג הצמודים בישראל - בסביבות שבעים אלף איש - עומדים לסיים בשנה הקרובה את חוזה הליסינג שלהם, לאחר כשלוש שנים, ולשקול מחדש את חידושו. האם זה כדאי במצב הנוכחי? נראה שהעלות של רכב הליסינג לעובד צפויה להתייקר בשנה הבאה בשיעור של 5% ואולי אפילו 10%, כתוצאה מהתייקרות ההון לחברות הליסינג והשחיקה המואצת בערך המשומשות (מחירי המכוניות החדשות יעודכנו בינואר כלפי מטה, הוזלה השוחקת את שווי צי רכבי הליסינג ושתחייב את החברות להעלות מחירים).

מנגד ניצבות הטבת הדלק החופשי ועלויות האחזקה (נתעלם כרגע ממקלט המס של "שווי השימוש"). מחיר הדלק עשוי לחזור בשנה הבאה בקלות לרמות המחיר ההזויות של אמצע 2008. מי שמתכוון לשמור ברכב פרטי על היקף נסיעה שנתי הדומה לזה שבו הורגל ברכב ליסינג (כפול בערך מהממוצע בישראל) ימצא שהטבת הדלק החופשי לבדה עשויה להצדיק כלכלית את רכב הליסינג. גם הוצאות התחזוקה והתיקונים היו ויהיו גבוהות ללא פרופורציה לירידה במחירי הרכב החדש. לפיכך, יציאה ממעגל הליסינג לרכישת רכב עשויה להיות כדאית בעיקר לנהגי הליסינג המוכנים לחזור להיקף שימוש הגיוני, ברכב הגיוני - משהו כמו 15 אלף קילומטרים בשנה במכונית שאינה צורכת יותר מליטר לעשרה קילומטרים.

לבצע ביטוח תיקונים "חכם"

בישראל, כמו בחו"ל, ישנן חברות המציעות ביטוח מפני תקלות נפוצות תמורת פרמיה חודשית קבועה. זהו "חיסון" פוטנציאלי יעיל נגד תיקונים שעלותם הבלתי צפויה יכולה להגיע לאלפי או לעשרות אלפי שקלים, כמו החלפה ושיפוץ של תיבת הילוכים אוטומטית (בעיה נפוצה למדי), החלפת אטם ראש מנוע, תקלות במחשב המנוע ועוד.

אבל חברות ביטוח לא נמצאות בביזנס כדי להפסיד, וביטוח התיקונים מוגבל לכלי רכב משנתון עדכני יחסית. בנוסף, הוא אינו מקיף אלא כולל רשימה מוגדרת של רכיבים שאותם הוא מכסה, ויש גם השתתפות עצמית.

לפיכך, למי ששוקל ביטוח תקלות כדאי להשוות בין שני מסמכים: האחד הוא דוח בדיקה ממוחשב של הרכב במכון מורשה, שבו מפורט מצב עדכני של מערכות הרכב, והשני הוא רשימת כיסוי התקלות של חברת הביטוח. אם מאובחנות בדוח הבדיקה "תקלות בהתפתחות" (נקישות בתיבת ההילוכים, איבוד לחץ באטמי המנוע וכו'), והרכיבים מכוסים בביטוח, הביטוח מומלץ. הפקת דוח ממוחשב אמנם עולה כמה מאות שקלים, אבל בטווח הארוך, בשילוב עם ביטוח, הוא יכול לחסוך עשרות אלפי שקלים.

לרכוש גלאי רדאר יעיל

תקציב המדינה, ההדוק בלאו הכי, צפוי לעמוד בחודשים הקרובים תחת לחץ רב. אחד ממקורות הגדלת ההכנסות המוכחים של המדינה הוא הגדלת הגבייה מדוחות מהירות, שכבר היום מכניסים לה מעל 100 מיליון שקל בשנה. לממשלה יש תוכניות להגדיל בשנה הבאה את ההכנסות פי שלושה, באמצעות רשת מצלמות מהירות אוטומטיות והכנסה לשימוש של עשרות מלכודות מהירות ניידות מסוג "דבורה". זו בשורה רעה לכיסו של הנהג, אבל נגד גובי המס האלקטרוניים הללו יש אמצעי נגד, היכולים לחסוך לנהג אלפי שקלים בשנה.

הדרך היעילה ביותר להימנע מדוחות היא כמובן לנסוע כחוק. הדרך למי שמתקשה לעשות זאת היא לקבל התרעה על מיקומם של "עמודי המצלמה" החדשים, בזמן אמת, באמצעות מכשירי GPS, עצמאיים או מבוססי סלולר, שמיקומי המלכודות מעודכנים בתוכנה שלהם. לחלופין ניתן לאמץ שיטת "עשה זאת בעצמך" - כלומר לרכוש גלאי רדאר עם מערכת GPS פנימית. כאשר מגלים בנסיעה מיקום חדש של עמוד מצלמה פעיל (הגלאי יודע להבחין), שומרים אותו בזיכרון כדי לקבל בפעם הבאה התרעה.

האמצעי היעיל להתגונן מפני ה"דבורה" הוא לרכוש גלאי רדאר עדכני. ברשת ניתן למצוא מבחנים, הבודקים את יעילותם של דגמים ספציפיים.

לשקול בין רכישת משומשת לחדשה

שתי חלופות ניצבות בפני פורשי ליסינג בפוטנציה: רכישת רכב חדש או רכישת רכב משומש "טרי". רבים מאמינים כי קניית משומשת "טרייה" היא הגיונית יותר כלכלית מכיוון שלא סופגים את מלוא ירידת הערך הראשונית. המצב בפועל מורכב יותר. מעל 80% מהמשומשות "הטריות" בנות עד שלוש שנים, נמכרות כיום בישראל על-ידי חברות הליסינג. הקילומטרז' הממוצע של מכוניות כאלה לאחר שלוש שנים על הכביש נע סביב תשעים אלף. פער המחירים בינן לבין חדשות מקבילות אינו היסטרי, לפחות במשומשות מבוקשות ללא תאונות, והוא עוד ילך ויקטן, מכיוון שמחירי המשומשות בנות 2-3 אינם יורדים במלוא שיעור ירידת החדשות.

ניקח למשל דגם כמו מאזדה 3, הנמכר כיום כחדש ב-111 אלף שקל. בינואר הקרוב הרכב צפוי לעלות רק 105 אלף שקל. מחיר המחירון של רכב כזה ממודל 2006 עומד על כ-80 אלף שקל, ובשל הביקוש חברות הליסינג מעניקות עליו הנחה מינימלית מהמחירון. בשורה התחתונה מדובר בהפרש של כ-30 אלף שקל, שבינואר עשוי להתכווץ לכ-25 אלף. האם זה מצדיק את המשומשת? ספק רב, בוודאי אם מביאים בחשבון את "שווי" האחריות לשלוש שנים של רכב חדש, ואת העלות הצפויה של תיקונים של המכונית, שאחרי עוד שנה-שנתיים יסתכם הקילומטרז' שלה ב-110-120 אלף.

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר