גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירינה שלמור: "אני מתנגדת לראיונות אישיים של מנכ"לים. כל ראיון כזה משאיר עשרות נפגעים"

במשך שנים ברחה שלמור מראיון אישי, דווקא בגלל הניסיון בבניית תדמיות. עכשיו היא מספרת ל"ליידי גלובס": "אני בנאדם לא הכי חברותי וגם לא אלופת הסמול-טוק. לעולם לא אהיה רני רהב - ואני גם לא רוצה להיות"

על כרטיס הביקור של אירינה שלמור יש זנב של כריש, רמז למה שהיא רוצה שיחשבו עליה: בעלת כוח, מוכוונת מטרה, בלי נונסנס, וגם קצת 'זהירות, בעל הבית השתגע'. מי ששיגע את אירינה, היחצנית הראשונה בארץ שהקימה משרד יח"צ לתחום העסקי ומי שנחשבת שם נרדף לתחום, היה השותף מוטי שרף. אחרי תקופה לא קלה דרכיהם נפרדו השנה.

- מוטי שרף אמר עלייך שאת שייכת לדור הישן של יחסי הציבור.

"מוטי שרף לעולם לא יהיה מה שהוא רוצה להיות באמת, וזה אירינה שלמור".

- למה בעצם נפרדתם?

"לפרידה שלי ממוטי יש סיבות רבות. ביניהן, העובדה שמצאתי את עצמי 'חתומה' על לקוחות שאישית לעולם לא הייתי קולטת במשרד, לקוחות שעשו לי כאב בטן, וגם על דרכי פעולה ופתרונות שהיו שגויים לדעתי המקצועית. היינו שני אגואים נפוחים, שלא מסוגלים לסבול אחד את השני, ונהיה לנו צפוף במשרד אחד".

- אבל להגיד עלייך שאת הדור הישן?

"כרונולוגית אני אכן שייכת לדור הוותיק, אבל אני מעסיקה עשרות עובדים מהדור הצעיר, ויחד אנחנו מביאים ניסיון, כישרון ותעוזה. פרט לכך, אז מה אם הוא אמר? מוטי שרף הוא אקרובט של מילים. והוא גם אמר שהוא למד ממני המון. אז אני יכולה להגיד לך שהוא לא למד ממני מספיק".

- לפי איזה שווי מכרת לו את חלקך בשלמור־שרף?

"במקור הוקמה חברה נפרדת משלמור תקשורת, כחלק ממנגנון ההגנה שלי על העסק שבניתי לאורך שנים, ובה היינו שותפים פיפטיפיפטי. כשנפרדנו, הוא רכש את חלקי. אני לא יכולה לנקוב בסכומים, אבל אפשר לומר שהסכום מייצג אותו השווי כאילו אירינה שלמור עדיין בפנים (צוחקת). אבל בכל מקרה, גם היום מוטי מאוד נהנה מהשם שלי".

- לקוח יכול לקחת את אירינה שלמור ואת אייל ארד ביחד?

"יכול, אבל לא צריך. יש לקוחות שעושים הפרדה בין משרד יחסי ציבור ליועץ תקשורת, אבל זו הפרדה מלאכותית. ואני רוצה להיות ברורה: אם אתה, כלקוח, חושב שאיש יחסי הציבור שלך איננו אינטליגנטי מספיק כדי לתת לך ייעוץ - תחליף אותו במשרד שכן יכול.

"לקוחות עושים שגיאות קשות שנובעות מחוסר הבנה. אם לקוח מביא חברת ייעוץ שמתמחה במשברים כדי לטפל במצב מסוים, מה אתה חושב שעובר בראש של עיתונאים? הם ישר מבינים שיש פה סיפור גדול, אחרת למה להביא חברה שמתמחה בניהול משברים? זה משדר להם המון לחץ וחולשה, בדיוק ההפך ממה שאתה רוצה לעשות".

- אפשר גם להציג את זה אחרת: שוק יחסי הציבור עובר תהליך של התמקצעות, ולכן ניהול משברים הפך לדיסציפלינה נפרדת.

"ברור שזה מה שהם מנסים למכור לכולם, אבל זה הכול פסאדה מול התקשורת. הם בונים את עצמם כמומחים לטיפול במשברים, אבל בסוף היום אתה רואה את אייל ארד הפוליטי ומוטי שרף יועץ המשברים מעבירים את היומיום שלהם בלנסות להביא אליהם עוד לקוח מתחום הלייף-סטייל והצרכנות. הרי אין לך משברים כל יום ואין לך בחירות כל יום, ואתה חייב ריטיינר שישלם את ההוצאות. כולם רוצים להיות משרד כמו אירינה שלמור".

- כולם, חוץ מרני רהב, כי הוא כבר שם.

"יש שתי פירמות כאלו בישראל - רני רהב ואירינה שלמור".

- רהב הוא מאסטר בשיווק עצמי. את חיה בשלום עם העובדה שאת לא? הרי אין לך סיכוי לארח 4,000 איש בחצר שלך במהלך חודשי הקיץ.

"אני לעולם לא אהיה כמו רני, ואני גם לא רוצה. אין לי את מבנה האישיות הזה. אני אוהבת ומעריכה אותו, אבל עד כמה שזה ייראה מוזר, אני בנאדם לא הכי חברותי וגם לא אלופת הסמול-טוק. בדרך כלל אני מארחת בבית רק אנשים שלא קשורים לעבודה. ההתנהגות שלי יותר נורמטיבית, והוא חריג".

- מה התסכול הכי גדול שלך בעבודה?

"אני כל הזמן חושבת שאני במקצוע הלא נכון. אני לא נחמדה במיוחד, אני מאוד רגישה ואני קונטרול פריק. ובכל זאת, אני משתדלת לנהל משרד יחסי ציבור. אולי בגלל שאני מודעת לחולשות שלי אני לא לוקחת את ההישגים שלי כמובנים מאליהם".

- את מאוד ישירה.

"תראה, אני מדברת עם אנשים בגובה העיניים, ואם אני חושבת שאני צריכה להגיד משהו, אני אגיד אותו ולא אכפת לי אם אתה שדרן טלוויזיה מפורסם או איש עסקים בכיר. יש לי המון הערכה לדברים אמיתיים, ואני לא אוהבת אנשים לא אותנטיים, שמציגים משהו שהם לא.

"אני תמיד באה ממקום של מקצועיות ושל עבודה. אני לא מרשה לעובדות שלי להתרפס, לא בפני לקוחות ולא בפני עיתונאים. בלי כפרה ובלי נשמה. שמעתי שיש יחצ"נים שעושים בייביסיטר לילדים של עיתונאים. איפה הגבול? אצלי זה לא יקרה".


- כשאת שולחת לקוח לראיון אישי את רועדת מפחד?

"כן. אני מאוד נגד ראיונות אישיים. זה כלי טקטי, לא מטרה".

- מתי מתבלבלים?

"הראיונות האלה קצת משכרים. יש לך את הצורך לעשות את זה, כי זה חלק מהדימוי המצליח שכל מנכ"ל רוצה. אני לא ממליצה לעשות את זה כשהסיכון עולה על הסיכוי. אחרי כל ראיון כזה יש עשרות נפגעים, והמרואיין אפילו לא יודע שנפגעו. אנשים שלא קיבלו קרדיט נעלבו, בעלי בית שלא רואים בעין יפה את ההתבלטות שלו".

- מתי זה טוב?

"כשאתה הדובר של הארגון, ואתה רוצה להעביר מסרים פנימה והחוצה".

- מי שכלל את זה לדרגת אמנות ואינו מקרב לקוחותייך?

"עמוס שפירא, כמובן. מה שיפה אצלו הוא שהדימוי שלו לא משדר רק 'מנכ"ל חברה מובילה', אלא 'מנכ"ל ומצליח'. לא כל מנכ"ל שמתראיין יוצא בסוף מנכ"ל מצליח. יש מנכ"לים מצליחים שההתנהלות שלהם מול התקשורת גובלת בקטסטרופה. הבאז התקשורתי שעמוס מצליח להשיג תורם הרבה מאוד לארגון.

"בעיניי, גם דוד אבנר מפרטנר יודע להביע את הרצינות שלו, ענייני, נטול נונסנס. אפי רוזנהויז יודע להתראיין, והוא גם דוגמה מצוינת לבנייה של אישיות מותג - What you see is what you get. הוא מקצוען, מאוד טמפרמנטי. וכמובן, יעקב פרי, איש מעניין שהראיונות איתו תמיד מרתקים אותי".

- ויצחק תשובה או אלי הורביץ?

"שניהם לא צריכים להתאמץ להתראיין, כי הם כבר מותגי על. זה הרי כל כך מחניף לכל עיתונאי שהם בכלל הסכימו להתראיין, שהם יכולים לשתוק ועדיין הראיון יצא מדהים. רק מי שעוד לא שם, שעוד לא נגע בקצה העליון של התהילה, צריך להתאמץ. אלו שנמצאים בשלב הכמעט, בדרך כלל גם מתחילים להתבלבל, שם קורות לא מעט טעויות. יש מעט מאוד ראיונות שמשרתים אותך. זה באמת נדיר לצאת טוב מראיון, כי האינטרסים של העיתונאי זה להוציא דם, והמרואיין בסך הכול רוצה להגיע הביתה בשלום".

- איך את משווקת את עצמך?

אירינה שלמור

"אם אני מאוד רוצה לקוח, הדרך הכי טובה להשיג אותו היא לא לשווק את עצמי. שיווק עצמי במקצוע שלנו, לטעמי, הוא הפגנת חולשה. השיווק העצמי הכי טוב זה לעשות עבודה טובה ללקוחות שיש לך, ולא ללקוחות שאולי יהיו לך. זה נשמע קצת נאיבי, אבל אם הגעתי לאן שהגעתי, כנראה שאני עושה משהו נכון, לא?"


הכתבה המלאה מתפרסמת בגיליון פברואר של "ליידי גלובס".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח

צה"ל תקף במהלך הלילה מטרות טרור בדרום לבנון ● דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • עדכונים שוטפים 

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים