גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות 2009: המפלגות שמו פתק לבן לעולם הבלוגספירה

המתמודדים על ראשות הממשלה מספרים שהם חובבי אינטרנט, וחלקם אף פתחו בלוגים מיוחצנים - שמתוחזקים בעיקר ע"י אחרים ; ואולם, בדיקת "גלובס" מגלה בלוגספירה כמעט ריקה מהשפעה פוליטית

יש אלמנט מרכזי שמשותף לפוליטיקה ולעולם הבלוגים - דעתנות מתוך רצון להשפיע. כשבחירות 2009 נמצאות לפני קו הסיום, מעניין לבדוק עד כמה התממשקה הדעתנות הוותיקה מבתי הליכוד, העבודה וקדימה עם זו החדשה - הבלוגספירה.

בדיקה בנושא מגלה שאין התאמה של ממש בין מאזן הכוחות במערכת המפלגתית לזו של עולם הבלוגים. באופן אחר ניתן לומר, כי גולש מחו"ל, לו היה נוחת באתרים הישראליים, היה חושב כי המפלגות המובילות בישראל הן התנועה הירוקה-מימד (תי"מ) וחד"ש. כך למשל, באתר בשם אפלטון, שקיבץ אליו יותר מ-100 בלוגרים פוליטיים, מסתמן כי הרוב הגדול הולך לשתי המפלגות הללו, ורק מיעוט מבוטל מזדהה עם המפלגות הגדולות.

הבלוגרים ופעילי הרשת האחרים משתי המפלגות הללו הם בוגרי הקרבות לראשות עיריית ת"א. רובם היו שם למען ח"כ דב חנין, ורשמו יחד איתו הישג מפתיע, כשרשימתו קיבלה 34% מקולות הבוחרים. עכשיו, לקראת הבחירות, הם התפצלו לתי"מ ולחד"ש.

אחת התופעות המרשימות או המוזרות, היא בחירת נציגי מפלגות אלה, לא לתקוף זה את רעהו במסגרת הקמפיין, אלא אף ממש לפרגן. אולי יחסי הגומלין בין הבלוגרים שונים מאלו שבפוליטיקה המסורתית שבצמתים ובכנסים, ואולי פשוט נשאר משהו מאחוות הבלוגרים שלחמו שכם אל שכם מול רון חולדאי. שוקי גלילי, עיתונאי ופעיל ברשת שמייעץ לתי"מ, מסביר: "התנועות לא תוקפות אחת את השנייה. יש מספיק מקום לכולם".

כשהדברים מגיעים לשאלה של מידת ההשפעה של הבלוגים, אין להם אשליות: הבחירות לכנסת הן לא מה שהיה בת"א. לדברי יואב לרמן, בלוגר שעובד עם תי"מ,"בת"א יותר מחוברים לבלוגספירה מאשר בכל ישראל, לכן בבחירות הכלליות מידת ההשפעה של הבלוגים תהיה פחותה מזו שהיתה בת"א".

מעט בלוגרים משפיעים

עם כל הכבוד לחד"ש ולתי"מ, מעניין לדעת איפה ממוקמות המפלגות הגדולות בעולם החדש הזה. לרמן וגלילי מנסים להסביר למה הליכוד, העבודה, קדימה, והכוכבת העולה בבחירות, ישראל ביתנו, לא נמצאות בעולם הבלוגים. גלילי: "יש בישראל עשרות אלפי בלוגרים פעילים, אבל מספר הבלוגים הפוליטיים, שהם משפיעים ופופולריים, קטן מאוד, אולי מאות בודדות. אומרים שהבלוגיספירה היא שמאלנית, אבל זה לא נכון. היא פשוט יותר רגישה לנושאים חברתיים. רוב הבלוגים הבולטים רגישים למצוקות של אנשים שלא באות לידי ביטוי במקומות אחרים.

"בבחירות 2006 העבודה הובילה בבלוגספירה, כי היא הלכה עם מצע חברתי. היא השיגה 7-8 מנדטים חדשים וזה לא היה הכול מעמיר פרץ, כי המנגנון של המפלגה עבד גרוע. מנגד, לדומיננטיות ברשת היה תפקיד חשוב בהבאת מנדטים, אבל עכשיו העבודה אינה חברתית, אז מצבה בבלוגים שונה".

לרמן מסביר מדוע הבלוגים של המפלגות הבולטות אינם בלוגים באמת, אלא בעצם המשך מלאכת הדוברות באמצעים אחרים: "במפלגות הגדולות אמנם הקימו בלוג למועמד מהרשימה ולראש המפלגה, אבל לא הוא כותב אותו ולכן זה לא אמיתי. פוסטים כאלו הם יותר 'מלמעלה למטה' ולא להיפך, כמו הבלוגרים. זה נראה אחרת לגמרי כשבלוגרים, עם השפעה - כי עשרות אלפים קוראים אותם בחודש - מחליטים שהם תומכים במפלגה מסוימת".

* המפלגות הבולטות לא ניסו להיכנס לעולם הבלוגים?

לרמן: "היה ניסיון להיכנס לזה, כמו למשל עם מר"צ, אבל זה לוקח זמן מרגע שבלוג נובט ועד שהוא משפיע. את מפגש הבלוגרים שלה היא עשתה בסוף ינואר, בעוד חד"ש, למשל, עשו מפגש כזה כבר בנובמבר אשתקד".

גלילי: "כל המפלגות עשו או ניסו לעשות מפגשי בלוגרים. אז או שהן ניסו ולא הצליחו, או שהן עשו ולא הייתה לזה תהודה גדולה והן הפסיקו. מצד שני, יכול להיות שגם אם לבלוגיספירה יש כוח של 10 מנדטים, אפילו במצב שאותן מפלגות היו מסתערים עליה, זה לא היה מביא תועלת, כי הן לא אהודות שם.

"מובן שיכול להיות שהמפלגות הבולטות לא סופרות את הבלוגספירה, כי מי שיש לו מיליוני דולרים לשפוך על שלטי חוצות, לא צריך להתאמץ באינטרנט. הן נשארו בפוליטיקה שקשורה לתקשורת ישנה, של הטלוויזיה, שבה מי שנראה יפה, מדבר יפה או מפחיד, הוא החזק".

* מה לבלוגרים דווקא עם חד"ש ותי"מ?

"בלוגרים, שאכפת להם מהעניין החברתי, משתפים פעולה עם מי שהם יכולים".

מתנדבים און-ליין

בעבודה, בליכוד ובמידה מסוימת גם בקדימה, לא מקבלים את התיאור הזה. שם טוענים בתוקף שהם לגמרי נמצאים גם בעולם הבלוגים, ולא מזלזלים בחשיבותם.

אלון מוליאן, מנכ"ל-משותף והבעלים של חברת המחקר Twisted Fly, מרגיש שמפלגת העבודה יכולה לקחת חלק במשחק הזה. החברה שלו, שמנטרת שיחות של גולשים ברשת ומספקת מידע ואסטרטגיות לפעולה, מנהלת את קמפיין העבודה באינטרנט. הוא לא רוצה להיכנס לפרטים לגבי הפעילות עם הבלוגרים, אבל טוען: "יש לנו עבודה נרחבת עם המון בלוגרים מקושרים ומשפיענים. אנחנו שולחים להם מוצרים וקומוניקטים".

מוליאן מוסיף כי: "אנחנו מפעילים קהילה של 1,000 מתנדבי און-ליין. מיפינו מכל המתנדבים בשטח את החבר'ה הכי אינטרנטיים, והם עוסקים בפעילות הסברה, בהקמת קבוצות בפייסבוק וחלקם גם בלוגרים. מאחר שאנו גם מנטרים את השיחות, ביכולתנו לראות את העבודה של הפעילים ושהם מחוברים למסרים של המפלגה".

לדברי מוליאן, הפעילות ברשת היא נושא הרבה יותר רחב מעיסוק בבלוגרים לבדם. הוא צודק, אבל נדמה כי הלהט שלו לפרט על הפעילות בתחומים אחרים ולא על הבלוגים, היא גם, ואולי בעיקר, בגלל שבהם מפלגת העבודה פעילה באמת, בעוד בבלוגספירה היא מצליחה פחות, בניגוד ל-2006.

גם בליכוד יש התפעלות עצמית מהפעילות ברשת. מסקירת הפעילות של המפלגה ניתן לומר כי ניכרת פעילות אנרגטית למדי באינטרנט, בהשראת יו"ר המפלגה, בנימין נתניהו. אבל כשהדבר מגיע לבלוגים, המצב ברור הרבה פחות.

סאני סנילביץ', מנהל קמפיין האינטרנט של הליכוד, מתאר את הפעילות ברשת: "הקמפיין שלנו כולו מתבסס על אנשים. בעזרת הבאנר הראשון של הקמפיין, שבו נתניהו ביקש עזרה מאנשים, גייסנו אלפי מתנדבים ואז מיינו אותם - מי בשטח, מי בקמפיין ומי ברשת כותב בלוגים. יש לנו באינטרנט מאגר נתונים ובו מאות אלפי אנשים, ממתעניינים ועד פעילים ממש. בנינו גם רשת חברתית, שמשמשת מקום להתדיינות, וכן שנועדה לנהל קבוצות, וכך למשל אפשר בעזרתה ליידע אנשים שלנו על הפעילות. הקמפיין הוא על תקשורת אנשים. אגב, גייסנו יותר מ-1,000 משקיפים ליום הבחירות, וכך חסכנו יותר ממיליון שקל, כי הם יעבדו בהתנדבות".

"זה הכול מגיע מנתניהו, שרואה באינטרנט כלי דמוקרטי להעברת מסרים. הוא נפגש או מדבר איתי בנושא האינטרנט כמה פעמים ביום, ואחרי שיוצא משהו, הוא מתקשר אליי לראות מה הפידבקים. למשל, היום צילמנו אותו למסר היומי באינטרנט, שזה רעיון שלו. הוא מבין את הכלי ואת האפשרויות שיש בו".

לדברי סנילביץ', העניין של נתניהו מגיע גם לבלוגרים של המפלגה: "היו לו מפגשים עם בלוגרים. ברמה האישית מסקרן אותו מי הם, כמה קוראים את הבלוגים שלהם, ובנוסף זו שיחה פתוחה. הם שואלים אותו על המדיניות ואחר-כך כותבים על המפגש". בליכוד דווקא יש בלוגרים: "אנחנו עובדים עם הרבה בלוגרים. רק בציבור הרוסי יש לנו 30-40 בלוגרים. זה לא נושא צדדי", אומר סנילביץ'. "אם זה לא העיקר, אז זה אחד העיקריים".

כניסה למתחם הבלוגרים בליכוד מגלה, שאמנם יש שם מי שכותבים בלוגים, אבל רובם אינם בלוגרים פעילים ומשפיעים בעולם שמחוץ למערכת הבחירות, וגם היקף התגובות שואף לאפס.

שיחה עם איתן בכר, שמוגדר במפלגה כבלוגר, מותירה אותו רושם: פעילות ברשת בהחלט יש, אבל בלוגרים משפיעים שמשכנעים קולות צפים - הרבה פחות. הבלוגספירה הליכודניקית היא בעיקר עוד כלי לחיזוק הקשר בין הפעילים.

"לפני כמה שנים הקמתי קבוצה בפייסבוק שתומכת בנתניהו, וזה הלך והתרחב. אז יצרו איתי קשר מהלשכה שלו", אומר בכר על תחילת הרומן שלו עם הליכוד. "היה השבוע כנס עם 1,500 איש, ואני מכיר חלק גדול מהם דרך הקבוצות והבלוגים באינטרנט".

* מציעים לך מהמפלגה על מה לכתוב?

"כל אחד רשאי לכתוב ככל העולה על רוחו, אבל אני מסונכרן עם הלשכה עצמה, כי זה מופיע באתר של נתניהו. ככה אני מביע גם דעה רשמית וגם אישית".

* אתה רואה השפעה למה שאתה כותב?

"בוודאי. ככה אני מכיר את כל הפעילים וכך משיגים משקיפים ליום הבחירות דרך פייסבוק. למשל, הערב מופיע נתניהו בירושלים וכבר 600 פעילים אישרו דרך פייסבוק שיגיעו".

* מקבלים תשלום על העבודה הזו?

"אנו חיים בעידן שאנשים רוצים לקבל את שכרם, אבל פה זה קיים מעט. אני עובד בהתנדבות".

לא מאמינים בבלוגרים בתשלום

אייל ארד, מנהל הקמפיין של מפלגת קדימה, טוען כי הוא לא מאמין בתופעה של בלוגרים בתשלום. "הגולשים היום מתוחכמים וקולטים מהר שמדובר בתעמולה לכל דבר. זה גם לא אפקטיבי ומשליך לרעה על כל הפעילות האינטרנטית. אלו פשוט דברים שנאמרים בתחפושת".

* אתם מפתחים מערכת יחסים כלשהי עם בלוגרים?

"בהחלט. הצענו לבלוגרים להתחבר לקמפיין במספר דרכים התנדבותיות. כך, למשל, הזמנו אותם, דרך רשתות חברתיות או שירות הטוויטר, לקבל מידע על הקמפיין שלנו, ולהיחשף לפעילות הוויראלית שלנו. חלק בוחרים להפיץ את זה הלאה ואחרים רק מסתכלים על זה, אך לא עושים כלום.

"יש גם בלוגרים שפנו אלינו והציעו את שירותם בתשלום, אולם סירבנו. היו גם בלוגרים ששלחו אלינו שאלות וצירפו לינקים לטקסטים שלהם".

* אתם פעילים ברשתות חברתיות, בטוויטר וביו-טיוב. אולי אתם לא מאמינים בבלוגים ככלי משפיע?

"אנחנו מדינה קטנה, עם בלוגוספירה עוד יותר קטנה, והזירה הזו רק בראשית דרכה בישראל, כמו כל הפעילות החברתית ברשת. אין הרבה בלוגים שמתייחסים לנושאים פוליטיים, או שניתן להגדירם על בסיס הצד הפוליטי שלהם. ישראל היא לא אמריקה, שם יש בלוגרים פוליטיים שמעלים סקופים". לדברי ארד, בשונה מקדימה, בקמפיין של הליכוד מעורבים בלוגרים שמקבלים כסף עבור עבודתם - טענה שמוכחשת בליכוד.

בהיעדר שימוש בבלוגרים פוליטיים, או שיתוף פעולה הדוק עימם, בקדימה מתגאים בבלוג האישי של ציפי לבני. "יש שם קטעי וידיאו, טקסטים, ואף אפשרות לשאול אותה שאלות ישירות, ולקבל ממנה תשובות אישיות דרך המייל, אשר מופיעות גם בבלוג שלה".

לדברי ארד, מעל ל-4,000 שאלות שונות הועלו לבלוג שלה, שעוסקות במגוון נושאים, כולל אישיים, ומעל ל-110 אלף גולשים שונים ביקרו באתר ב-5 השבועות האחרונים. "חשוב לא רק לדעת מה הגולשים חושבים אלא ליצור דיאלוג, שמאפשר לפתח את מצע המפלגה בצורה אינטראקטיבית. זה כמו ויקיפדיה, רק הפוך: התשובות נבנות לפי העניין של הגולשים".

מלבד הבלוג של לבני, בקדימה הקימו גם בלוג נשים, שקורא למגזר הנשי להעלות פוסטים ולהסביר מדוע הן תומכות בלבני, לצד בלוג שמכוון לקהל הבוחרים הצעיר. בנוסף, לבני פתחה גם בלוג באתר ערוץ הילדים, במטרה לנהל דיאלוג עם שכבה שאינה יכולה לממש עדיין את זכות הבחירה. "זהו בלוג שמותאם לילדים, ומעורר עניין רב. כשאתה יוצר שיחה עם ילדים, גם ההורים מתרשמים", מסביר ארד את הרציונל שמאחורי הצעד - להגיע לבוחרים פוטנציאליים בדלת האחורית.

בחירות בזאפ: נתניהו מוביל, עלה ירוק חמישית

אתר השוואת המחירים זאפ השיק לפני 3 שבועות קטגוריה חדשה: השוואה בין המועמדים של המפלגות השונות וכן של המועמדים לראשות הממשלה - ציפי לבני, אהוד ברק, ובנימין נתניהו. במסגרת קטגוריה זו, כל גולש היה יכול להיכנס ל"דף המוצר" של כל מועמד, לבדוק נתונים ולתת המלצות קניה.

בפני הגולשים עמדה האופציה לקבל את המידע אודות המועמדים השונים בצורה לוגית, ממש כמו שניתן לעשות באתר כאשר מחפשים מוצר כזה או אחר. בנוסף יכלו הגולשים לצפות ב'נבחרת' של כל מועמד - רשימת חברי המפלגה לפי סדר דירוגם.

מרגע השקת הקטגוריה ביקרו בה למעלה מ-300,000 גולשים אשר יכלו לבחון את המועמדים על פי פרמטרים באמצעותם ניתן יהיה לקבל החלטת רכישה - באיזו מפלגה לתמוך. כ-100,000 גולשים הקליקו "קנה אותי" על אחד מהמועמדים.

נתוני ההקלקות, תואמים פחות או יותר את הסקרים בשוק: המועמד המוביל בשיעורי ההקלקות הוא בנימין נתניהו, עם 30,000 הקלקות; אחריו ציפי ליבני עם 27,000 הקלקות; ובמקום השלישי ליברמן עם 15,000 הקלקות. במקום הרביעי ממוקמת מפלגת העבודה עם אהוד ברק ו-10,000 הקלקות, במקום החמישי הפתעה: עלה ירוק עם 5,000 הקלקות. אלי ישי וש"ס במקום השישי עם 3,000 הקלקות, ומרצ החדשה במקום השביעי עם 2,800 הקלקות בלבד.

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג