גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סכסוך בין רוש ליישום הוביל להסכם בעשרות מיליוני דולרים

חברת התרופות השווייצרית רוש בחרה שישה פרויקטים של יישום, זרוע המסחור של האוניברסיטה העברית, כדי לקדמם במשותף, בהסכם שהוא פשרה בסכסוך משפטי ביניהן שעשוי היה להנחית מהלומה כספית קשה על יישום

לו רק כל הסכסוכים המשפטיים היו מסתיימים באופן פרודוקטיבי כל-כך: חברת התרופות הבינלאומית ROCHE, אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם, חתמה על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם יישום, חברת מסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה העברית - הסכם שהוא למעשה הסדר של סכסוך משפטי ארוך שנים. כך נודע ל"גלובס".

במסגרת ההסכם, רוש בחרה שישה פרויקטים לפיתוח משותף, אשר שתי החברות ישקיעו יחד בבחינת ההיתכנות שלהם. אחר-כך, רוש תשקיע בקידום הפרויקטים סכומים שיכולים להגיע אף לעשרות מיליוני דולרים לכל פרויקט, בהתאם להצלחתו. אם המוצרים יצליחו, רוש תקבל את זכות השיווק הבלעדית שלהם בתמורה לתשלום אבני דרך ותמלוגים.

רוש הביעה בעבר עניין בטכנולוגיות הישראליות, ולפני כחצי שנה ביקרה בארץ משלחת גדולה של החברה, בראשות נשיא תחום המחקר של חטיבת פיתוח התרופות שלה, ד"ר לי באביס. באביס אמר אז ל"גלובס", כי "ישראל היא מקור מדהים לחדשנות רפואית, הן בזכות המדע המתקדם והן בזכות התמיכה הממשלתית בחברות הצעירות. האתגר האמיתי של התעשייה שלכם הוא ריבוי חברות, שלכל אחת מהן יש קניין רוחני מועט".

הסכם כזה הוא הישג גדול לאוניברסיטה וליישום, אך כאמור, כשחופרים קצת מאחוריו מתגלה סכסוך משפטי שראשיתו בתחילת שנות ה-90. כך, יש כאן חתונה מרצון בין הצדדים, ובו-זמנית גם הסדר המסיים את הסכסוך.

אף שהוא בנוי כהסכם רישוי קלאסי, ל"גלובס" נודע כי בהסכם המדובר גלום רכיב של פיצוי לרוש בעבור הסכסוך, בהיקף של כמה מיליוני דולרים. ככל הנראה, הפיצוי יינתן לרוש בצורת החזר השקעה עבור פרויקט שלא יצליח - ויש סיכוי סביר שכך יקרה, שכן פרויקטים אוניברסיטאיים הם בשלב מוקדם למדי וקשה להמר על סיכויי הצלחתם.

טענות קשות שהפכו לשת"פ חיובי

לו רוש הייתה מנצחת במשפט, זו הייתה עלולה להיות מהלומה כספית משמעותית ליישום. הסכסוך ביניהן החל בשנת 1994, סביב חברה שהקימה יישום בשם "מדיבר", שנתנה רישיון לטכנולוגיה שלה לחברה בת של רוש, אפיס. לאחר כמה שנים החליטה אפיס שלא לפתח את הטכנולוגיה והחזירה את הפטנט למדיבר - מהלך מקובל בתחום.

אלא שמדיבר החליטה שאפיס ורוש לא עשו את המאמצים הראויים לפתח את הטכנולוגיה, כפי שנדרש מהם בחוזה. לכן, כפי שצוין בהמרצת פתיחה שהגישו אפיס ורוש עשור מאוחר יותר לביהמ"ש המחוזי בירושלים לאישור פסק בוררות משווייץ, היא ביקשה פיצוי של לא פחות מ-6.5 מיליארד דולר.

מדיבר זכתה אמנם בפיצויים של כ-100 אלף דולר, אך חויבה לשלם את הוצאות המשפט בהיקף 10 מיליון שקל. בתגובה, טענה מדיבר כי הוצאות המשפט מוגזמות, ובנוסף ביקשה לפסול את הבוררים מלערער על פסק הבוררות. בקשותיה נדחו. התמהמהותה של מדיבר בתשלום הוצאות המשפט, הובילה את רוש והחברה-הבת אפיס לתבוע אותה ואת יישום. בשלב הזה, רוש תבעה כבר 20 מיליון שקל - תשלום הבוררות, המשפט והוצאות הגבייה.

בהמשך, הודיעה מדיבר על פשיטת רגל. הדבר הביא את רוש לטעון נגד יישום כי הובילה לפשיטת הרגל של מדיבר במכוון כדי לא לשלם את הסכום שנפסק, ולדרוש הרמת מסך בין מדיבר ויישום. לטובת רוש נפסקו שוב עשרות מיליוני דולרים.

בהינתן משך הסכסוך ומורכבותו, מפתיע לגלות כי שני הצדדים הצליחו בסופו של דבר להגיע לשיתוף פעולה חיובי כל-כך.

ככלל, ישראל אינה משופעת בחברות בינלאומיות אשר מעוניינות לקחת חסות על פרויקטים בשלבים ראשוניים בתחום פיתוח התרופות, ועד לפני שנה רק טבע, אחת מחברות הפרמצבטיקה הגדולות בעולם, עשתה זאת.

רוש הייתה חלוצת החברות שנכנסו לפעול בישראל, כשחתמה השנה על הסכם שיתוף פעולה עם קרן פונטיפקס של אלי הורביץ. לחברה סניף מקומי המעסיק כ-100 עובדים ועוסק בעיקר בשיווק מוצרי רוש וניהול ניסויים קליניים, ונציין כי בינתיים אף חברה בינלאומית אחרת לא הלכה בדרכיה.

יישומים מוצלחים

יישום היא חברת מסחור הטכנולוגיות שמדורגת שנייה בישראל בהכנסותיה והצלחותיה, אחרי ידע, חברת המסחור של מכון ויצמן. היא גם ממוקמת היטב בעולם, בין 20 חברות המסחור המובילות, עם הכנסות של 60 מיליון דולר ב-2008.

על הטכנולוגיות הבולטות שיישום כבר מסחרה, נמנות תרופת הדוקסיל של פרופ' חזי ברנהולץ, שרישיון עבורה נמכר לחברת Ortho Biotech; תרופת האקסלון של פרופ' מרתה ויינשטוק-רוזין, שרישיון לה נמכר לנוברטיס; והטכנולוגיה של חברת Mobileye שהמציא פרופ' אמנון שעשוע. מוצרים המבוססים על פטנטים של יישום נמכרו בעולם ב-1.3 מיליארד דולר אשתקד.

רוש היא חברת תרופות ודיאגנוסטיקה שווייצרית ששווי השוק שלה הוא כ-140 מיליארד דולר. בין מוצריה המוכרים גם תרופות האווסטין וההרצפטין לטיפול בסרטן, טמיפלו לטיפול בשפעת ותרופה ההרגעה המפורסמת ואליום.

בצד פיתוח התרופות, החברה מתמקדת בתחומי הטיפול של אונקולוגיה, וירולוגיה, מחלות דלקתיות, מחלות מטבוליות ומחלות של מערכת העצבים המרכזית (נוירולוגיה). לאחרונה, החברה רכשה את מלוא האחזקות בענקית הביוטק ג'ננטק - 40% מהמניות תמורת 48 מיליארד דולר.

ביישום לא הסכימו לומר היום דבר על המשפט והפשרה, אך אישרו כי קיים הסכם אסטרטגי ארוך טווח ורב-תחומי עם רוש. "התקשרות זו תקדם את המחקר היישומי באוניברסיטה העברית, ותניב תרופות ומוצרים רפואיים פורצי דרך", אמר יעקב מיכלין, מנכ"ל יישום. יו"ר החברה, ד"ר גיורא ירון, אמר כי "המורכבות המדעית של מחלות מצריכה שיתוף פעולה בין מיטב המוחות בתעשייה ובאקדמיה, וההסכם הוא צעד בכיוון זה". אבי דנציגר, מנכ"ל רוש ישראל, אמר כי ההסכם הוא הבעת אמון מצד רוש העולמית בחדשנות הישראלית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: מנכ"ל נייס קיבל אשתקד תגמול בעלות של כ-90 מיליון שקל

עיקר התגמול של ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי על ישראכרט: "צריכים להחליט אם להכניס שותף או לוותר"

לאחר שבנק ישראל הבהיר לחברת אחים נאוי כי לא תוכל לשלוט בחברת כרטיסי האשראי עם פחות מ-30% מהמניות, בעל השליטה אומר כי "לא תם המשחק מבחינתנו; ישראכרט יכולה להמריא ולייצר תחרות אם יתנו לה את הכלים המתאימים"

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

שאול גולדשטיין מנכ''ל חברת נגה - ניהול מערכת החשמל / צילום: ענבל מרמרי

הקץ להפסקות חשמל? זה הפתרון של המדינה

חברת נגה העבירה את תוכניתה לאגירת כ-2,500 מגה־וואט במתקנים ברחבי הארץ ● המהלך מאפשר לשמור הספק שלא נצרך ולהזרימו בעת הצורך

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית