גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פניגן, מהפירמות הגדולות בעולם בתחום הקניין הרוחני, עושה עלייה לישראל

בפירמת פניגן, שנכנסת לשוק המקומי, סבורים כי "ישראל היא מרכז החדשנות העולמי" ■ ל"גלובס" הם מספרים מה מביא אותם לכאן, מה היתרון שלהם בשוק הפטנטים האמריקני ולמה הפירמות בארץ לא צריכות להילחץ מהם

בחודש שעבר זכתה ענקית התרופות אלי-לילי בניצחון משמעותי נגד חברת התרופות הישראלית טבע, כשבית המשפט המחוזי באינדיאנפוליס קבע כי הפטנט של אלי-לילי על תרופת "אוויסטה", המיועדת לטיפול באוסטיאופורוזיס, עדיין תקף, ומנע מטבע לשווק את הגירסה הגנרית שלה לתרופה עד מארס 2014. מכירות "אוויסטה" בעולם נאמדות ב-1.1 מיליארד דולר בשנה, כך שלאלי-לילי היה המון מה להפסיד אילו הפטנט שלה לא היה זוכה להגנה. לשמחתה, היא כבר לא צריכה להתמודד עם הבעיה הזו.

מי שיכול לזקוף לזכותו את השמחה של אלי-לילי, הוא משרד עורכי הדין האמריקני הגדול בעולם בתחום הקניין הרוחני, משרד פניגן, המייצג את החברה בכל מלחמותיה להגן על הפטנטים שלה, וכן בתביעות נגד טבע.

אלי-לילי לא לבדה. המשרד שנוסד ב-1965 ומעסיק כ-400 עורכי דין, מייצג חברות פארמה אתיות גדולות בעולם, בהן ביוג'ן איידק, אסטרה-זנקה, ג'נזיים, סנופי אוונטיס; וכן קונצרנים רבים מתחומים אחרים הזקוקים להגנה על הקניין הרוחני, בהם חברת הטלקום וריזון, יצרנית הציוד הרפואי בוסטון סיינטיפיק, קוקה-קולה, לוריאל, סוני, LG, טושיבה, טויוטה, AOL, אמזון ועוד.

עכשיו, גם החברות הישראליות יוכלו ליהנות משירות המשרד הוותיק, ואפילו לא יצטרכו לטוס לארה"ב לשם כך. לאחר שביססו סניפים מצליחים בארה"ב, אירופה, יפן ובסין, החליטו בפניגן שגם השוק הישראלי מעניין אותם.

פוטנציאל אדיר בישראל

החודש ערך המשרד כנס תל-אביבי ראשון, בהשתתפות מאות מנהלי פטנטים וקניין רוחני בחברות הטכנולוגיה הישראליות, שבמסגרתו הסבירו עורכי דין בכירים מהמשרד כיצד טעויות ניסוח קלות עלולות לפגוע קשות בערכו של הפטנט, כיצד להבטיח הגנה מקסימלית על פטנט, ומה הן 17 הדרכים לתקוף את משרד הפטנטים האמריקני.

הישראלים יצאו מרוצים ועמוסי ידע והכנס גרף הצלחה, אך הוא היה רק יריית הפתיחה של המשרד לקראת פעילות רחבה בישראל, שתחל עם פתיחת סניף תל-אביבי שישרת חברות ישראליות בכל הקשור בצרכים שלהן בתחום הקניין הרוחני בארה"ב. האם מדובר בבשורה משמחת לממציא הפטנטים הישראלי? האם למשרדי עורכי הדין הישראליים יש סיבה לדאגה? והאם יש צורך במשרד כזה בישראל?

רגע לפני שהם עלו למטוס בדרך חזרה לניו-יורק, פגש "גלובס" את עוה"ד טום ארווין, גרשון פניטש, ד"ר מארק פלדשטיין וד"ר מירית שניר מהמשרד, לשיחה על הסיבות לכך שהשוק הישראלי מושך אותם, על "המוחות הישראלים" שמייצרים פטנטים, ועל ההפכפכות והלהטטנות של בתי המשפט האמריקניים בתחום הפטנטים. חוץ מזה, הם גם מבקשים להרגיע את משרדי עורכי הדין הישראליים: "אין לנו כוונה להתחרות בכם", הם אומרים.

לפניגן יחסים עם פירמות עריכת דין בכל העולם. "אנחנו מעבירים את לקוחותינו לפירמות סיניות כשהם צריכים התמחות סינית, ופירמות סיניות מעבירות אותם אלינו לצורך התמחות אמריקנית", אומר עו"ד ארווין, הוותיק מבין הארבעה, ומוסיף: "אנחנו לא מתכוונים לפעול לרישום ולהגנה על פטנטים בישראל, אלא רק על פטנטים ישראליים שנרשמים בארה"ב. חברות ישראליות שמגישות בקשת פטנט בארה"ב צריכות עורך דין שרשום בארה"ב.

"אנחנו ניכנס לתמונה כשחברה ישראלית צריכה מומחיות אמריקנית, ולא נתחרה בפירמות עו"ד ישראליות, אלא ניתן שירותים שהן לא יכולות לתת. במקרים מסוימים עורכי דין ישראלים יכולים לעשות את העבודה ההתחלתית, את טיוטות בקשת הפטנט ועוד, ואנחנו נהיה בתפקיד היועצים. זה נהדר לישראלים. ניתן להם את הערך המוסף כדי להגן בדרך הטובה ביותר על הפטנט שלהם בארה"ב".

נזק של מיליונים

* מהו אותו ערך מוסף?

ארווין: "כשאתה כותב מילה אחת לא נכונה בבקשת פטנט, אפילו מילת קישור לא נכונה, אתה יכול להרוס פטנט אמריקני. אני בתחום משנת 1975 וראיתי מספיק פעמים איך שגיאה קטנה עלולה לגרום לנזק של מיליונים. צריך התמחות גבוהה כדי להגן על פטנט באמריקה, ולנו יש אותה. אנחנו קוראים על כל המקרים הבעייתיים, עוקבים כל הזמן אחרי החוק האמריקני, ועובדים קשה כעורכי דין על התעדכנות, כדי שלא ניפול למלכודות הרבות שיש בתחום הקניין הרוחני בארה"ב.

"אם חברת עריכת הדין הישראלית מביאה ללקוח 95% ממה שהוא צריך בארה"ב, אנחנו מביאים את ה-3%-4% הנוספים שיגרמו ללקוח להיראות הרבה יותר טוב ולהיות בטוח שהפטנט שלו יזכה להגנה מקסימלית".

* איך נולד הרעיון לפתוח סניף דווקא בישראל?

שניר: "עשיתי את הדוקטורט שלי בפקולטה לרפואה בטכניון, ואז גיליתי את הפוטנציאל שיש בחיבור בין הפירמה מספר אחת בעולם בתחום הפטנטים לבין המוח הישראלי. כמדענית לשעבר, אני יודעת כמה זה קשה להמציא את הפטנטים ואני גם יודעת כמה זה קשה לעבוד מול משרדי עורכי הפטנטים בארה"ב.

"אם יש כזה פוטנציאל אדיר בישראל, אז למה לא לחבר בין המשרד שלנו לבין הישראלים ולהקל עליהם בכך שהגישה למשרדנו תהיה ישירה, ליד הבית, ולא ביבשת אחרת? כך הרעיון צמח. עזרתי לגשר בין הפוטנציאל שקיים בישראל לבין פניגן. בנוסף, יש לנו קבוצה גדולה של יהודים במשרד, שתומכים בישראל, אז הרעיון להקים פה סניף קסם לכולם".

פלדשטיין מוסיף: "הישראלים רוצים להצליח בחו"ל. כולם באים אלינו לארה"ב. עכשיו אנחנו באים אל החברות הישראליות בארץ, ומגישים להן את הכול על מגש של כסף. את האסטרטגיה בדרך להגן על הרעיונות שלהן ואיך לקחת את הפטנטים שלהן ישר לשלב הבא".

עורכי הדין בפניגן לא מזלזלים ביכולות של המשרדים הישראליים. ממש לא. הם פשוט חיים ונושמים את התחום שלהם בארה"ב, את דרך המחשבה של בתי המשפט בארה"ב ואת הסכנות שיש בטעויות הקטנות, בצורה שכנראה אף משרד ישראלי שממוקם בארץ לא יכול להתקרב אליה. הם מתעדכנים בפסיקה המשתנה מדי יום כמעט בתחום, בחקיקה העקלקלה שמקשה על רישום והגנה על פטנטים, והם שותפים פעילים ביצירת חלק מהתקדימים בארה"ב בתחום הקניין הרוחני.

הם כל הזמן בזירת הפטנטים. לאחרונה ייצג המשרד את קבוצת FedEx בבית המשפט בקליפורניה, וזכה בצו המצהיר כי FedEx לא מפירה שום פטנט של Ronald A. Katz Technology Licensing, שדווח שהרוויחו יותר ממילארד דולר על הסכמי הרישוי שלהם. במקרה נוסף השנה, שבו ניהל המשרד משפט מושבעים בתביעה בסך 200 מיליון דולר של בעל פטנט נגד לקוח המשרד, ADT, זכה פניגן לניצחון מפתיע, כאשר ביום השלישי של הדיונים עצר השופט את המשפט ופסק נגד התובע. הזכייה במשפט של פניגן נפסקה בבית המשפט הפדרלי בטקסס, שנחשב אוהד לתביעות נגד חברות לא-אמריקניות.

לדברי עו"ד ארווין, השינויים התכופים בפסיקה האמריקנית בתחום הפטנטים משנים את פני התחום באופן משמעותי עד שההתעדכנות בהם כשלעצמה מהווה אתגר. "בתי המשפט האמריקניים משנים את הכללים לעיתים קרובות. עוה"ד בישראל לא ממוקדים על מה שקורה מדי יום בבתי המשפט בארה"ב. אנחנו, כליטיגטורים אמריקנים, חיים את זה. אני נותן הרצאות בסמינר ששמו "17 דרכים לתקוף פטנט אמריקני", אבל מזהיר את מי שמגיע לסמינר שיש המון דרכים נוספות לתקוף פטנט אמריקני, ורובן נובעות מכך ששופטים משנים את הכללים כל הזמן.

"הפטנט שלך עלול לאבד את ההגנה בן-רגע. אם אתה אומר X אתה עלול להפסיד את הפטנט לגמרי, ואם אתה אומר Y אתה יכול להגן עליו לעוד שנים ארוכות. הכול קם ונופל על מילה, ולכן אתה חייב להיות מעודכן. אם לא, תישאר מאחור ואפילו לא תבין את זה".

כשארווין, פניטש, פלדשטיין ושניר מדברים על פתיחת הסניף הישראלי נראה כאילו זהו מהלך טבעי ביותר שיכלו לעשות. לכל אחד מהם קשר ישראלי כלשהו (ראו מסגרת), והם רואים בישראל קרקע פורייה לפעילות בינלאומית ענפה. ולמרות זאת, אנחנו לא רואים פירמות אמריקניות מכות שורשים בארץ הקודש. לכל היותר, אנו רואים שיתופי פעולה בין משרדים ישראלים לאמריקניים בתיקים ספציפיים. אז מה בכל-זאת משך את משרד פניגן לישראל?

כל רעיון טוב מקודמו

"אנחנו רואים בישראל את מרכז החדשנות העולמי", אומרים עוה"ד פניטש ופלדשטיין. "ישראל תזרים מים חדשים ומרעננים בצנרת המתייבשת של העולם". "בשוק העולמי נגמרים הרעיונות, אך בישראל יש כל הזמן חידושים", מוסיף ארווין.

* ישראל הקטנה מתחרה מבחינת כמות החידושים והפיתוחים בה בארה"ב? איך יכול להיות ששוק קטן עם מעט חברות, באופן יחסי, מצליח להיות כל-כך אטרקטיבי מבחינתכם?

פניטש: "אנחנו מייצגים רק חברות של מוצרים חדשניים, וישראל מתבלטת בכך שיש בה הרבה חידושים מדעיים. הרבה אנשים מעורבים בפיתוח, נולדות פה נוסחאות מעניינות לתרופות בינלאומיות, והחינוך בישראל הוא ברמה מאוד גבוהה עד כדי שאנשים יוכלו לפתח רעיונות טובים. המוחות הישראליים כל הזמן עובדים, מפתחים וממציאים רעיונות חדשים. אלה חדשות טובות לצנרת המתייבשת של הפירמות המפתחות בארה"ב. אבל אם אין לך הגנת פטנט מושלמת, זה יהיה מכשול לגיוס הון סיכון ופתח לעוד בעיות, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה".

פלדשטיין מסכם: "ישראל היא ענקית במכשור רפואי. ידוע בעולם שישראל מובילה בחדשנות. נכון שישראל קטנה - במונחי שטח היא נכנסת פעמיים לאגם מישיגן בארה"ב - אבל יש כאן משהו כמו 4,000 עסקים של מכשור רפואי, היי-טק וביוטק עם רעיונות נהדרים.

"היינו פה בביקור של שבועיים ביוני, שבמהלכו ערכנו פגישות עם 40 חברות ישראליות, וכל רעיון שראינו היה יותר טוב מקודמו. אנחנו כל הזמן רואים רעיונות, זו העבודה שלנו, אבל זה היה מאוד מרגש לעבור מחברה אחת לשנייה בישראל, ולראות את רמת המחשבה והחדשנות שקיימת במדינה הזו".

עו"ד תום ארווין

- התמחות: הגנה על פטנטים, עסקאות בתחום הפטנטים, ייעוץ ומתן חוו"ד/ביו-טכנולוגיה, כימיקל ופרמה

- הקשר הישראלי: "אני מ'ציון'. גדלתי על חופי אגם מלח גדול לצד 'נהר הירדן' במדינת יוטה. אנחנו קוראים ליוטה 'ציון'. אני לא-יהודי, אבל חש זיקה חזקה לישראל ואוהב את הישראלים. הם שורדים ויזמים. וזה גם לא מפריע, שישראל היא אחד המקומות היפים ביותר בעולם"

ד"ר מארק פלדשטיין

- התמחות: הגנה על סימני מסחר ופטנטים, עסקאות בתחום הפטנטים, ליטיגציה/ביו-טכנולוגיה, כימיקל ופרמה

- הקשר הישראלי: "אבי ישראלי. משפחתו חיה בישראל, ואחי הבכור עשה עלייה לפני 5 שנים, אז יש לי גם 6 אחייניות ואחיינים בארץ. אחרי שלמדתי כימיה בקולג' המשכתי לדוקטורט בכימיה פיזיקאלית, ועשיתי פוסט-דוקטורט, הגעתי לקורס קיץ בכימיה בישראל. כמובן שלא הבנתי מילה ממה שנאמר שם, כי הקורס היה בעברית"

עו"ד גרשון פניטש

- התמחות: ליטיגציה, עסקאות בתחום הפטנטים, ייעוץ אסטרטגי/מחשבים וטכנולוגיה, ייצור תעשייתי

- הקשר הישראלי: "יש לי משפחה בהרצליה. כשהייתי בן 4 בערך, גרנו זמן קצר בירושלים. אחד הזיכרונות הראשונים שלי הוא שאני עומד על המרפסת שמשקיפה אל העיר העתיקה, ואבי אומר לי: 'יום אחד נוכל ללכת לכם לשם'. אחרי 4 חודשים, לאחר מלחמת 67', אבי אמר ש'עכשיו אפשר', אבל כבר היינו בארה"ב. מאז, חזרתי לכאן פעמים רבות"

ד"ר מירית שניר

- התמחות: ליטיגציה, עסקאות בתחום הפטנטים/תעשייה, ביוטכנולוגיה ופרמה

- הקשר הישראלי: "אני ציונית מאוד. נולדתי בישראל ועשיתי את הדוקטורט שלי בטכניון. העבודה בפניגן היא הדרך הטובה ביותר עבורי לשלב בין שני דברים שאני אוהבת, האהבה הגדולה לישראל והאהבה הגדולה לקריירה שלי שעוסקת במדע ובקניין רוחני"

עם טבע הם אף פעם לא יעבדו / שירי חביב-ולדהורן

עורכי הדין של משרד עוה"ד פניגן נפגשו עם חברות ישראליות רבות והתלהבו מהרוח היזמית בארץ, אבל דווקא עם טבע - החברה הגדולה ביותר בישראל, וחברת התרופות הגנריות ("תרופות חיקוי") הגדולה בעולם, הם אף פעם לא יעבדו. בין לקוחותיה של פניגן יש חברות תרופות אינובטיביות (יצרניות תרופות מקור) ואחת מהן, אלי-לילי, ניצחה לאחרונה את טבע במשפט על תקפות הפטנט של תרופה לטיפול באוסטיאופורוזיס.

"לעולם לא נוכל לייצג חברה גנרית", אומר עו"ד מארק פלדשטין מהמשרד. "החברות הגנריות מאתגרות את הפטנטים הקיימים בהליך המוסדר בחוק האמריקני (Hatch-Waxman). "החוק שונה ב-1984 כדי לעודד גנריקה, אבל זה cycle - אם יהיה קל מדי לחברות הגנריות, לחברות האינובטיביות לא יהיה כסף והן לא ישקיעו בפיתוח תרופות חדשות", אומר פלדשטין. "ואם לא יפותחו תרופות חדשות, גם ה-pipeline של הגנריקה יצטמצם".

פלדשטין מודע לסביבה התומכת בגנריקה בארה"ב, על רקע הצורך בצמצום עלויות הבריאות, המשבר הכלכלי והעובדה שבבית הלבן יושב נשיא דמוקרטי. ובכל זאת הוא טוען, כי "אולי המאזן הפוליטי יקל על הגנריקה, אך המצב לא יכול להיות הרבה יותר גרוע לחברות האינובטיביות. אני חושב שאין מישהו שרוצה שזה מה שיקרה".

בימים אלה מתקיים דיון מתוקשר, לקראת החקיקה שתסדיר את תחום הביוגנריקה. הכוונה היא לתרופות גנריות שמבוססות על תרופות ביולוגיות, בניגוד לתרופות כימיות "רגילות". אחד הנושאים במחלוקת הוא מספר השנים שבהן החברה האינובטיבית תוכל לשווק את התרופה בבלעדיות.

"יש הרבה סימני שאלה בעניין", אומר עו"ד טום ארווין. "המלצת ועדה של הסנאט הייתה לקבוע 12 שנה לעומת 5 שנים לתרופה כימית. גם אם בסוף ייקבעו 8 שנים, זה עדיין טוב. למוצר שנמכר ב-1-2 מיליארד דולר זה החזר טוב על ההשקעה".

פלדשטין וארווין מזכירים, כי בלי קשר לחוקי הפטנטים, יש גם הליכים מול ה-FDA (מינהל המזון והתרופות). הקושי בפיתוח תרופה גנרית זהה לתרופת המקור, גדול יותר מאשר בתרופות כימיות, ולא תמיד ה-FDA יאשר שיווק. לפעמים גם יידרשו ניסויים קליניים. "בתחום הביולוגי מערכת הפטנטים הופכת ללא רלבנטית", אומר ארווין. הוא מציין כדוגמה את ה-lovenox, תרופה לטיפול בקרישת דם, שדומה למוצר ביולוגי במורכבות שלה. הפטנט שלה פג, אך ה-FDA עדיין לא אישר תרופה גנרית.

בהקשר זה, לטבע יש טיעונים דומים בנוגע למורכבות הקופקסון, תרופה מקורית של טבע לטיפול בטרשת נפוצה. חברות גנריות מעוניינות לאתגר את הפטנטים של טבע, אך היא טוענת שהן יצטרכו לבצע ניסויים קליניים לפני קבלת האישור.

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס שבוצע בבתי החולים ברצועת עזה"

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו