דוד וגיל דנקנר מתקשים להוציא את דור כימיקלים מהבורסה

השניים מבקשים להפוך את דור כימיקלים לחברה פרטית ויצאו לשם כך בהצעת רכש מיוחדת ■ אך זו נתקלת כעת בהתנגדות בעלי המניות שטוענים: הערכת השווי לפיה נקבע מחיר ההצעה - "מבושלת"

דרך חתחתים עברה משפחת דנקנר, בעלת השליטה בדור כימיקלים, בכל הנוגע להתנהלותה של החברה בעשור האחרון. חקירות של רשות ני"ע, תביעות ייצוגיות, סכסוכים משפחתיים וגם ניסיונות מכירה שנכשלו, הם רק חלק מהאירועים שהאפילו על פעילות החברה, שבתחילת העשור נחשבה ליהלום שבכתר עסקי המשפחה.

כעת נרשם פרק נוסף, כנראה אחרון, ברומן בין דור כימיקלים לשוק ההון המקומי, לאחר שבנובמבר הגישו בעלי השליטה הנוכחיים בדור כימיקלים, ד"ר דוד דנקנר ובנו גיל, בקשה לביהמ"ש לכנס אסיפת בעלי מניות של החברה בה יוצע הסדר שבמסגרתו ירכשו בעלי השליטה את יתרת מניות דור כימיקלים הנסחרות בבורסה (3% בלבד מהון המניות).

מניית החברה נסחרת ברשימת המניות דלות הסחירות בבורסה.

עשויה להימחק מהמסחר

"בהתאם להודעת הבורסה המניות עשויות לעבור לרשימת השימור ואף להימחק בהמשך מהמסחר", ציין דירקטוריון החברה בהחלטתו לקדם את ההסדר. "תוכנית ההסדר מקנה למחזיקי מניות החברה הזדמנות למכור את מניותיהם, אפשרות שבלעדיה יכולת המימוש של המניות, ללא קשר למחירן, הינה מאד מוגבלת".

סיבה נוספת אותה מציינים בעלי השליטה בחברה להפיכתה לפרטית היא החיסכון שייגרם כתוצאה מכך, ואף נוקבים בסכום הגבוה מ-1.5 מיליון שקל בשנה. בעלי השליטה אף צירפו חוות דעת של זיו האפט, כדי לאמת את הוגנות הצעת הרכש, במסגרתה נקבע מחירה של מניית דור כימיקלים על 7.5 שקל - פרמיה של כ-17% על מחירה בבורסה בתחילת נובמבר.

"חוות דעת מוזמנת"

אך אם ציפו בעלי השליטה להעביר את הצעת הרכש בקלות באסיפת בעלי המניות, הרי שנכונה להם אכזבה. שניים מהמשקיעים בחברה, רו"ח מריו גילמן ואשר גבאי, מתנגדים למהלך.

השניים טוענים בפנייה שהגישו לביהמ"ש כי בעלי השליטה הם אנשי עסקים מהמובילים בארץ, שבחרו "לעשות סיבוב" על חשבון הציבור באמצעות החברה, ועתה משסיימו לעשות כן, הם מבקשים לרכוש מהציבור את מניותיו בחזרה במחיר לא הגון תוך הצגת מצגי שווא, במטרה להפחית את שווי התמורה המגיעה להם. את השניים מייצגים עורכי הדין עופר פירט ואודי הקר, ממשרד פירט-וילנסקי-מזרחי-כנעני.

גילמן וגבאי טוענים כי חוות הדעת שהגישו בעלי השליטה מטעם זיו האפט הייתה "מוזמנת" ו"מבושלת" במטרה לקבוע שווי נמוך לחברה.

עוד הם טוענים, כי בזיו האפט אף הבהירו שהערכת השווי מבוססת על נתונים שסיפקו בעלי השליטה בחברה, מבלי לאמת אותם. לכן, הם קובעים, הצעת רכש בדרך של בקשת הסדר אינה הדרך הנכונה להתנהל במקרה זה, וכי הדרך היחידה והמתאימה לכפות על בעלי המניות למכור את חלקם בחברה היא בדרך של הצעת רכש רגילה.

הערכת השווי המפורטת של זיו האפט לדור כימיקלים קובעת לחברה שווי של 338 מיליון שקל, אך בעקבות אי הסחירות במניות החברה, הם קובעים לה שווי שוק חדש, המשקלל דיסקאונט של כ-25%, תוך הסתמכות על ניתוח מקורות בספרות.

שווייה של החברה לאחר הדיסקאונט עומד על כ-253 מיליון שקל, או 7.45 שקל למניה ומצדיק לטענת בעלי השליטה את המחיר שנקבע לה בהצעת הרכש.

"לעניות דעתנו, חוות הדעת קובעת שווי נמוך לדור כימיקלים", אומר עוה"ד פירט ל"גלובס".

"חוות הדעת מתעלמת מנכסים מהותיים אשר יש בהם כדי להשיא שווי לדור כמיקלים. ניתן לשער שאם היו רוצים דווקא לגייס כסף מהציבור, ולא לרכוש את מניות הציבור, הייתה מוגשת חוות דעת אחרת במסגרתה שוויה של דור כימיקלים היה מרקיע שחקים".

הצלחה על רקע המשבר

למרות הבעיות שאפיינו את החברה בשנים האחרונות ונגעו בעיקר לאופן הניהול שלה ולפיזור הרב של בעלי השליטה בה (שצומצם בשנים האחרונות), הרי שמבחינה עסקית דור כימיקלים מצליחה לרשום תוצאות כספיות נאות ביותר. את תשעת החודשים הראשונים של 2009 סיימה החברה עם הכנסות של 311 מיליון שקל ורווח נקי של 27.7 מיליון שקל. ב-2008, שנת משבר בענפי תעשייה רבים, רשמה החברה רווח של 35.3 מיליון שקל.

דור כימיקלים עוסקת בייצור, יבוא ושיווק של כימיקלים. לצד פעילותה המסורתית, נכנסה החברה לפעילות בתחום הפלסטיקה בסוף העשור הקודם, עם הקמתו של מפעל לייצור יריעות פוליפרופילן בסמוך לכרמיאל. יחד עם תחום הכימיקלים, אלו מהווים את תחומי פעילותה העיקריים.

כאמור, במהלך השנים האחרונות צומצם מספר בעלי המניות המרכזיים בחברה לשניים, בעקבות רכישת חלקם של יתר בני המשפחה על ידי דוד וגיל דנקנר, המחזיקים יחד בכ-60% ממניות החברה. בעלת המניות השנייה בגודלה היא לאה דנקנר, אחותו של דוד, המחזיקה בכ-21% מהמניות.

במחצית הראשונה של העשור נקלעה דור כימיקלים לקשיים, בעקבות סדרת רכישות מגלומנית בחו"ל, שהתבררה בתוך זמן קצר ככישלון מהדהד והסבה לחברה הפסדים כבדים. לאחר לחצים כבדים מצד יתר בני המשפחה נאלץ יו"ר הדירקטוריון, צבי מור, להתפטר. בני הזוג מור מצידם סיכלו את העסקה למכירת השליטה בחברה לידי עמית ברגר.