גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפכה HTC לאחת המובילות בשוק הטלפונים החכמים?

החברה הצליחה עם הרבה עזרה ואמונה מצד ענקיות כמו מיקרוסופט וגוגל, שהשיקה באמצעותה את מערכת ההפעלה אנדרואיד ■ חבל שבישראל עדיין לא גילו את הפוטנציאל

שוק הסלולר ידוע כענף תחרותי במיוחד, שבו יצרניות הטלפונים צריכות להתמודד כמעט מדי יום עם חדשנות ומוצרים אטרקטיביים כדי לשרוד. ההובלה המוחלטת של נוקיה בענף והביסוס של יצרניות במקומות הראשונים, מקשה מאוד על כניסה של שחקניות חדשות.

בתוך סיר הלחץ עולה בשנים האחרונות חברה חדשה-ישנה לתודעה של צרכני הטכנולוגיה - HTC. עד 2006, פעלה החברה הטיוואנית במשך שבע שנים כיצרנית טלפונים לחברות אחרות (OEM), כמו מותג המדבקה iMate. באמצע העשור האחרון החליטה החברה להפסיק לייצר מאחורי הקלעים, וביצעה מהלך דרמטי של כניסה לקדמת הבמה. הניסיון שצברה בייצור מכשירים הפך אותה בשנים האחרונות למותג מרכזי בתחום הטלפונים החכמים, כשחברות כמו מיקרוסופט וגוגל רואות בה שותפה מרכזית להצלחת מערכות ההפעלה הסלולריות שלהן.

הצעד שלקחו מייסדי החברה, בהם היו"ר וביתו של אחד מעשירי טייוואן, שר וואנג, והמנכ"ל פיטר צ'ו, התברר כמוצלח, ובשנתיים האחרונות ביססה HTC את מעמדה כיצרנית הרביעית בגודלה בעולם (בנתוני מכירות) בשוק הטלפונים החכמים, אחרי ענקיות כמו נוקיה, RIM (יצרנית הבלקברי) ואפל. על-פי נתוני IDC, נתח השוק שלה אמנם קטן מעט אשתקד לעומת 2008 והגיע ל-4.6%, אך יש לזכור כי מדובר בשנת משבר כלכלי. מעליה נמצאת אפל עם האייפון ונתח שוק של 14.4% ו-RIM עם 19.8%, ובמקום הראשון ניצבת נוקיה עם 38.9% משוק הטלפונים החכמים ב-2009. המספרים אמנם מצביעים על פער לא קטן משלוש היצרניות המובילות, אך HTC מצליחה למכור יותר טלפונים חכמים מענקיות כמו סמסונג, LG או מוטורולה.

הגוגלפון נתן את הדחיפה

האמון שהביעה מיקרוסופט תחילה ובהמשך גם גוגל היו המנוע מאחורי הגידול במכירות של HTC בשנים האחרונות. למעשה, גוגל ייצרה באמצעות HTC את שני הטלפונים החשובים ביותר של מערכת ההפעלה שלה, האנדרואיד. בסוף 2008 גוגל הוציאה את הטלפון הראשון מבוסס האנדרואיד, G1, ו-HTC הייתה הראשונה לייצר אותו. הדגם הושק ברעש תקשורתי, ונתן דחיפה משמעותית לתדמית החברה הטיוואנית, שעד אז הכיר אותה בעיקר מי שהתעניין בטכנולוגיה ובסלולר, ולא הצרכן הממוצע.

ההשקה השנייה הנחשבת של מכשיר מבוסס אנדרואיד הייתה בחודש ינואר השנה, אז זכתה HTC לגושפנקה נוספת מגוגל, כשהאחרונה בחרה בה להשיק את הטלפון הראשון של החברה - Nexus One. הדגם הזה עשה ל-HTC הרבה כבוד, אבל גם הרבה כאבי ראש. לפני כחודש החליטה אפל לתבוע את HTC על הפרת 20 פטנטים בדגם זה. ככל הנראה, הסיבה שאפל החליטה לתבוע דווקא עכשיו הוא החשש שלה למיקומה בשוק, בעקבות התחזקותם של טלפונים חכמים מצד יצרניות אחרות, ובמיוחד כאלה מבוססי אנדרואיד או חלונות מובייל, שגם אותם HTC מייצרת.

בעיה נוספת של HTC עם הנקסוס וואן קשורה למכירות. על-פי דיווח מתחילת החודש של חברת המחקר Flurry, רק 135 אלף יחידות נמכרו מהדגם הזה במשך חודשיים. מלבד המכירות המאכזבות, גוגל ו-HTC ספגו גם ביקורת רבה על השירות. הלקוחות טורטרו בין המפעילה הסלולרית שמוכרת את המכשיר בארה"ב - T-Mobile, לבין היצרנית HTC, כשגוגל עצמה בכלל לא פתחה מוקדי שירות פיזיים, אלא רק טיפלה בתלונות באמצעות האינטרנט.

למרות המכירות המאכזבות של הנקסוס וואן, HTC נמצאת עכשיו במומנטום חיובי, והיא צפויה להשיק בחודשים הקרובים מספר דגמים בעולם, וכנראה גם בישראל. אחד הטלפונים עליהם הכריזה בכנס הסלולר העולמי שנערך בפברואר בברצלונה, הוא ה-Legend. דגם זה כולל אנדרואיד בגרסה חדשה, עם ממשק ה-Sense הייחודי שלה, המאפשר ידידותיות גבוהה יותר בהפעלת המכשיר. בנוסף, כולל המכשיר מספר יישומים מיוחדים, בהם תצוגה נוחה של עדכונים מרשתות חברתיות, שיתוף תמונות בפייסבוק ובפליקר והנמכת הצלצול ברגע שמרימים את הטלפון מהשולחן. מבחינת חומרה, ל-Legend יש מסך מגע בגודל 3.2 אינץ' בטכנולוגיית AMOLED ומעבד במהירות 600 מגה הרץ.

מכשיר אחר עליו הכריזה החברה הוא ה-HD Mini, ממשיך דרכו של ה-HD 2, שאמור להיות מושק בתקופה הקרובה בישראל בצורה מוגבלת ברשת פרטנר. הדגם הזה יגיע עם מסך מגע בגודל 3.2 אינץ' (לעומת 4.3 אינץ' ב-HD2) והוא כולל את מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, חלונות מובייל 6.5 עם ממשק Sense ומשקל של 110 גרם לעומת 157 גרם בדגם הקודם. המכשיר בעיקר מתאים למי שמפחד מגודלו של ה-HD2. כיום ניתן לקנות את המכשיר בחנויות הפרטיות בישראל.

ממשק ה-Sense הוא אחת הסיבות שלקוחות פונים למכשירי HTC. החברה הטיוואנית נוהגת להטמיע במכשירים שלה ממשקים שעיצבה (בגרסאות קודמות הממשק נקרא TouchFLO). ממשקים אלה נבנו בהתחלה למכשירים מבוססי חלונות, מכיוון ש-HTC כנראה רצתה להציע למשתמשים ממשק טוב מהממשק הלא ידידותי של מיקרוסופט. בהמשך, HTC פיתחה סוג של אומנות ביצירת המעטפת הזו, עד שהממשקים שנתפרו בתור פתרון ביניים הפכו למוצר שמבדל את הטלפונים של החברה ממערכות ההפעלה של המתחרים. ממשקים אלה מיושמים כיום גם בדגמי אנדרואיד.

מכשולים בדרך לישראל

הצלחתה של HTC בעולם לא עזרה לה להתבסס בשוק הישראלי. תחרות בין יבואניות, מחלוקות פנימיות והעדפה של הקהל הישראלי למותגים מוכרים כמו נוקיה או סמסונג, מכריעים בינתיים את גורלה. סיפורה של HTC בישראל התחיל בכניסה הלא ממש חלקה שלה לשוק בסוף 2006. שתי יבואניות רבו על מכירת המכשירים שלה ברשת פרטנר - מצד אחד, חברת סולגוד, יבואנית מכשירי iMate, ומנגד ניופאן טלקום.

סולגוד הרגישה מקופחת בזמנו על כך, שמנכ"ל ומייסד ניופאן טלקום הוא עמרי כהן, הבן של עמיקם כהן, מנכ"ל פרטנר לשעבר. כהן הבן, שהביא את מותג HTC לארץ לפני למעלה משלוש וחצי שנים, נחשב למוח מאחורי העסקה, מכיוון שהצליח לקבל את הזיכיון למוצרי החברה בארץ לפני שזו זכתה לפופולריות שלה היום. באמצע השנה שעברה כהן נפרד מתפקיד המנכ"ל לאחר מאבקי שליטה עם צביקה גיור, בעלי ניופאן. כהן מחזיק כיום בכ-25% ממניות ניופאן טלקום ומכהן כדירקטור בחברה. גיור מחזיק ביתר המניות (75%).

המאבק על השליטה בניופאן טלקום ועזיבתו של כהן את תפקיד המנכ"ל לא עשתה טוב ליצרנית הטלפונים החכמים. בעוד שבשנים קודמות נמכרו דגמים רבים בסלקום ובפרטנר, בשנה החולפת נמכר רק דגם אחד בארץ (ברשת פלאפון), למרות של-HTC היו בעולם מכשירים מוצלחים.

גם 2010 לא התחילה באופן מוצלח, והחברה עדיין מתקשה להכניס טלפונים בדרך מסודרת למפעילות הסלולריות. אחת הסיבות לכך היא הקושי למכור לקהל הישראלי מותג שאינו מוכר כמו נוקיה, סמסונג או מוטורולה, ובמיוחד כשמחירו גבוה. מצד שני, ניופאן טלקום דואגת לספק את הטלפונים בשוק הפתוח - בחנויות פרטיות ובאתר הבית שלה.

גם LG בקושי מצליחה להיכנס לישראל

בדומה ל-HTC, גם LG הקוריאנית, המשגשגת מאוד בעולם, לא מצליחה בישראל. החברה מדורגת על-פי גרטנר במקום השלישי בעולם במכירות טלפונים סלולריים ל-2009, עם נתח שוק של 10.1%, לעומת 19.5% לסמסונג ו-36.4% לנוקיה. בשנה שעברה הצליחה LG להגדיל את נתח השוק שלה ב-1.7%, והשיקה מספר מכשירים עם מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל.

למרות זאת, המפעילות הסלולריות בישראל כמעט ולא מוכרות מכשירי LG, ובשנים האחרונות מושקים בישראל רק מכשירים בסיסיים של החברה שנמכרים בעיקר בפלאפון. באמצע 2008 חלה תפנית מסוימת, והושקו בישראל 2 דגמים מתקדמים יותר של LG, בהם ה- KU990 Viewty, הדגם השני בישראל שהגיע עם מצלמת 5 מגה פיקסל.

ההחלטה של LG להשיק טלפונים לא בסיסיים, הגיעה ככל הנראה בעקבות לחץ של המטה הקוריאני שנפתח בישראל. אולם מאז לא קרה הרבה, והשקתו של דגם מתקדם, שהייתה אמורה להתבצע בסלקום, בוטלה.

באמצע 2009 מכרה היבואנית הקודמת של מכשירי LG - מיני ליין, את הפעילות שלה לחברת ברימאג. בחברה ממשיכים כרגע להציע רק 2 דגמים בסיסיים בפלאפון, למרות שברור שיש ביקוש למכשירים המתקדמים שלה. כבר עכשיו ידוע, ש-LG מתכננת להשיק בישראל את דגם ה-GD880 Mini, עליו הוכרז בכנס הסלולר בברצלונה לפני יותר מחודש. כמו כן, לפחות שתי מפעילות סלולר בארץ מתכננות להשיק מכשיר של LG בקרוב בארץ, אולם עדיין לא ברור באיזה דגם מדובר.

22

עוד כתבות

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"