גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריצ'רד אירווינג: "הקלינטק 2.0 הגיע; כדאי להשקיע בתחום"

אירווינג, ממייסדי קרן פונד, מחמיא בראיון ל"גלובס" להון סיכון המקומי, שלא מיהר לבועת הקלינטק, אלא חיכה לרגע הנכון

קרנות ההון סיכון הישראליות חוות קשיים בגיוס קרנות חדשות ולכן הן ממעטות להשקיע בחברות חדשות. את החלל שנוצר בשוק, כך נראה, ממלאות קרנות הון סיכון זרות, גם כאלה שעד היום לא השקיעו בחברות ישראליות.

אחת מהן היא Pond Venture Partners הבריטית-אמריקנית, שהשקיעה לפני כחודש בפעם הראשונה בישראל, בחברת Emefcy, שעוסקת בהפקת אנרגיה משפכים קשים. פונד, והמשקיעים הקיימים בחברה הישראלית, איזראל קלינטק ו-Plan B Ventures, הובילו שם סבב גיוס של 5 מיליון דולר.

ריצ'רד אירווינג הקים את פונד ב-1997, יחד עם אחיו, צ'ראלס. הוא בעל ניסיון בהון סיכון, ניהול חברות, שיווק והנדסה בחברות טכנולוגיה, כמו AMD, AT&T Bell Labs וברוקטרי. אירווינג מתמחה במוליכים למחצה, קלינטק, חומרה, ותקשורת אלחוטית.

"מצב ההון סיכון ברחבי העולם אינו טוב. שני משברים, ויותר מדי כסף שמימן יותר מדי חברות, לא עשו טוב לתחום. בלי ספק, עדיין יש יותר מדי קרנות הון סיכון בעמק הסיליקון", הוא מספק את הניתוח האופייני למצב התעשייה.

זיכרונות מצורן

לדבריו, גם המשבר שההון סיכון האירופי עובר בשנים האחרונות, טרם נגמר: "עם הבועה, קרנות צצו כמו פטריות אחרי הגשם, והיום רוב הקרנות האירופיות נעלמו או יצאו מתחום. כך קרה עם אייפקס פרטנרס, אטלס, 3i ואחרות. לצערי, לרוב הקרנות ששרדו אין פורטפוליו חזק ונראה שהן יתקשו לגייס קרנות חדשות".

לדבריו, ההיי-טק בישראל דומה יותר באופיו לזה שבעמק הסיליקון: "לפני כ-15 שנה עבדתי עם חברת צורן, ועזרתי לה להכין את התוכנית העסקית לקראת ההנפקה (IPO). כיום אני מכיר קצת פחות את התעשייה המקומית, אבל על פניו נראה שחסר כסף, למרות שיש כאן אנשים מקצוענים. אנחנו חושבים שזה זמן מצוין לחפש כאן הזדמנויות".

לפונד מייעצת בישראל עו"ד הדין אילת טורם ממשרד עמית פולק מטלון. טורם מסייעת באיתור השקעות ובחיבור לגופים רלוונטיים בתעשייה. בהשקעה הראשונה של פונד בישראל בחברת Emefcy, ייצגו את הקרן והמשקיעים הנוספים טורם ועו"ד איאן רוסטובסקי.

ירוק, זול, יעיל

אם המצב כה גרוע, כמו שאירווינג מיטיב לתאר, גם הוא לא היה נשאר בתחום. ובאמת, לצד הניתוחים הפסימיים, הוא מצהיר: "אני מאמין שהזרם שיניע את ההחזרים להון סיכון בעשור הקרוב, יהיה קשור לקלינטק, אבל לא לחברות הבועה הקלינטקיות".

- למה כוונתך?

"הדור הראשון של ההשקעות בקלינטק היה בחוות רוח וסולאר, סוללות וביו-פיול. אלה השקעות בעלות סיכון, שנראה שלא יצליחו. חברות הביו-פיול לא מצליחות להמריא, יש יותר מדי חברות סוללות ורובן מתקדמות לאט, אם בכלל.

"מצד שני, ההון סיכון הישראלי נשאר מחוץ לבועה של מה שנקרא קלינטק 1.0 ועכשיו, כשהקרנות והיזמים הישראלים בוחנים את התחום, הוא בשל יותר. כעת זה הזמן הנכון להשקיע בחברות קלינטק. זה דור הקלינטק 2.0, עם חברות יעילות, בעלות בידול והנהלה חזקה".

- באילו חברות פונד השקיעה?

"בכאלו שפונות לתחום ההתייעלות, שימור אנרגיה ומים ושיטות לטיפול זול יותר באשפה. אנחנו מאמינים שאפשר לעשות המרה לטכנולוגיה מעולם ה-IT והתקשורת לעולם הקלינטק, כדי להביא את המהפכה למשתמשים הסופים, לא רק בגלל שזה 'ירוק', אלא כי זה זול ויעיל יותר. לכן לישראל יכול להיות תפקיד חשוב בשלב הזה ולכן השקענו באמפסי, שמפתחת סוללת שמייצרת אנרגיה".

- מה עם אקזיטים בקלינטק?

"זה נכון שיש חברות מעולות, כמו למשל ברייטסורס אנרג'י, אבל יש גם חברות רבות אחרות שמה שהן עושות עומד בסימן שאלה. הן מגייסות כסף יותר טוב מאשר הן מפתחות את המוצרים. למשל חברת Solyndra, שביטלה את תוכניתה לצאת להנפקה לאחר שהיא גייסה מאות מיליוני דולרים".

- אז מה המתכון?

"השקעה בחברות שמוכרות לחברות תעשייתיות, שמפתחות מוצרים שחוסכים כסף לחברות אחרות. זו כלכלה אמיתית. זה מה שבאמפסי עושים. לפני שהשקענו בחברה, דיברנו עם לקוחות פוטנציאליים והתרשמנו שיש ביקוש למוצרים שלה. שחקנים זהירים יעשו החזרים טובים, אבל הדרך עוד ארוכה".

לדברי אירווינג, האחריות מוטלת על המשקיעים: "פונד התחילה עם קרן ראשונה קטנה, של 30 מיליון דולר. השקענו בחברות רק בבריטניה, ורשמנו החזרים מעולים. הקרן השנייה, של 60 מיליון דולר, הגדילה את המנדט והשקיעה בחברות בשלבים המוקדמים באירופה. הקרן השלישית גויסה בשנת 2005 בהיקף של 145 מיליון דולר והיא עדיין פעילה. בקרן השלישית התחלנו להשקיע גם בחברות בארה"ב. אני מאמין שמשקיע שמאבד את הדרך, קשה לשחזר הצלחות".

"ראינו התנהגות עדרית בתחום"

- הקרן כבר בת 5. מה עם גיוס קרן חדשה?

"בשנים בהן ראינו שיש התנהגות עדרית בתחום, נמנענו מלבצע השקעות. כך, ב-2007 היינו איטיים, כי ראינו את המשבר מתקרב. עשינו אז מעט השקעות ברעיונות וזה השאיר לנו הרבה כסף פנוי".

- מה אתם מחפשים בישראל?

"השקעות משותפות עם קרנות מקומיות, בחברות בתחומי האנרגיה, המים והאשפה. חברות שמציעות שיפור אמיתי והוזלת עלויות".

אירווינג אומר שפונד ממשיכה להתנהג כמו סטארט-אפ בעצמה: "כשנפסיק להיות סטארט-אפ, נאבד את זה. היזמים המצליחים ביותר הם אלה שלא מאבדים קשר למציאות. גם וורן באפט גר באותו בית שקנה לפני 50 שנה, ונוסע במכונית אמריקנית פשוטה. אלו זמנים קשים ורק מי שישמור על קשר למציאות, יוכל לעשות כסף, וזה ייקח זמן. אנחנו נהנים מהמס ולא רק מנקודת האקזיט. מי שמקים חברות ומממן אותן רק בשביל להתעשר, יתקשה לשרוד".

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק